Тръгва подписка за по-малък ДДС върху книгите

Национална подписка за намаляване на ДДС върху книгите и печатните издания започва обединение "За възраждане на книгата".

Обратно в новината

Коментари - Тръгва подписка за по-малък ДДС върху книгите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който иска да чете, да чете.Не е най болния проблем ддс на книгите, а на храната и лекарствата.Много хора не могат да си хранят децата, а гладни не може.

Гергана Мишева - редактор??? ОбЕснете как се случва това?! Или ще напишете "СъжЕлявам"?

ОбЕсняват ли от обедението?

Обвинявам книжарите и псевдоавторите за извращенията на българските учебници,които "пращят" от ненужна и трудна информация.Това отблъсна по-трудно усвояващата част от учениците от училището и образованието.Голям грях имате вие-алчни и ненаситни.Както всички подобни вам.Желая много фалити!

Прост народ лесно се манипулира...

Не "обесняват", а "обясняват". Барем като пишете за книги, го правете грамотно. Къде са редакторите в този сайт питах наскоро пак?

НЯКОЙ ЩЕ МИ ОБЯСНИ ЛИ СМИСЪЛА НА ДДС!!??!!???

Ето Ви линк за книги в електронен вид. Ползвайте и няма ДДС. " link " Ако не се вижда линка: в замунда търсачката потърсете: " База книги на български език " - без кавичките. Приятно четене.

Изключения - за никой! Изключения не трябва да има, защото първо ще изкарат кинъдлите книги, после таблетите, после телефоните и компютрите, после кой знае какво. Хората купуват книги така или иначе.

Като няма изключения за никой, защо направиха изключение за туризма и мутренските хотели? Но не може и за културата, освен ако не я "твори" Пайнера! Това с ДДС на книгата е проблем вече 20 години. Вярно, че в някои скандинавски държави има и 22% данък върху книгите, само че той отива в отделно перо от бюджета и с него се финансира издаването на национална литература. Затова там са и най-четящите хора в Европа и процента на грамотност е най-висок. Защото имат национална политика.

Точно така- всяко благодорно намерение се опорочава от бай ганьо бизнесмИена, който все гледа да измами. Ще има да гледаме как масово дрехи, храни и други се таксуват за "книги". Едно харесвах на Дянков -казваше нещата в прав текст, както и защо няма да има намаление на ДДС.

моля те, цитирай го! Аз наистина не разбирам смисъла на ДДС.

Направете електронна подписка, за да може да ви подкрепят и тези, които не могат да отидат пред Националната библиотека. Сигурна съм, че ще бъдете подкрепени от цяла България.

Присъединявам се към предложението.

И още един глас за електронна подписка. Утре съм командировка и не мога да ида пред библиотеката, а искам да ви подкрепя!

Моля, някой да ми обясни какъв точно е смисълът на ДДС-то!!! И моля, без подигравки, а въпросът ми е сериозен!

Обяснението е трудно за тук, но мога да ти кажа кого да псуваш за въвеждането - Морис Лоре - французин.

Благодаря, че ми отговори и извинявай, че те въвличам в дискусия, но поне на първо "четене" това ДДС го плаща крайния потребител - каквото и да си купиш - тряс ДДС. Ето това не разбирам защо трябва да плащам на държавата ДДС, че въобще съществувам. /Може да не ми отговаряш - коментарът ми е риторичен/

И пет леваса ми много и не мога да отделя за книга. Оправете икиномиката и доходите! По-ниското ДДС само ще влоши нещата!

в англия е нула, но пак печатат луксозните си издания извън острова- що така, се пита в задачата.

деер

Пълни глупости и пилеене на обществена енергия!!! 800 млн ДДС се краде всяка година, те за ДДС-то на книгите се занимават!

Пълна глупост!!! НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ и хиляда пъти не на нисък ДДС за каквото и да било! Може общо понижаване на ставката по ЗДДС за всички стоки и услуги, но не и за отделни такива. Те така не могат да спрат измамите със ДДС, а диференцираните ставки за различните видове доставки ще отворят широко портите за нови измами. Такива подписки се организират именно от хора, които искат да имат повече възможности за измами. После има и друго - всички ли книги, трябва да бъдат с намалено ДДС? Книжният пазар е ЗАЛЯТ от простотия и има такива книги, за които можем да кажем, че само са изхабени хартия, мастило и труд. Ама като се задейства стадния инстинкт... каквато и подписка да се предложи - ще се приеме. Дали една книга ще струва 5-6-8-10-15-20 лева - ако си струва - винаги ще си я купя. Ако не струва - и без пари да ми я дават - не я ща! Четящите хора вече са си създали филтър, подбират си четивата и имат изисквания... а не поглъщат всякаква помия, която излиза на пазара. И най-накрая - хората са затъпели не от "високото" ДДС, а от факта, че все по малко се ЧЕТЕ.

Крайно време беше! Нека подписката дойде и в Стара Загора.

от зад напред: една книга струва 20 лв. 50% от тях отиват за книго разпространителя значи остават 10 лв. от тях 50 % отиват разходи за печат остават 5 лв. от тях 50% отиват за издателя - остават 2.5 лв за автора. а автора се ползва от привилегии, които му осигурява държавата и дотации които идват от събраните данъци. Невиждам защо трябва да има намалена ставка, за да може тези по веригата да печелят повече ли! че то цените няма да паднат, а за книгите които са печатани в Китай също се плаща ДДС!

И не само с книгите е така, братче! Със всичко - този, който произвежда взема най-малко. Лапачите по веригата вземат повечето - ако няма достатъчно хора по вригата, мафията си ги създава и лапа, и лапа...

И алтернативата: Електронната книга струва от 100 до 400 лева. Аз лично имам три различни. Предимствата: Не купуваш книги, сваляш ги от интернет. Има безплатни, има и платени, цена-максимум три лева. Четеш, което ти хареса си го запазваш, което не-триеш. Не заемат място по рафтовете, съхраняват се елементарно, носиш цялата си библиотека със себе си където и да отидеш. Опазваш природата, икономисваш хартия. Недостатък: Трябва понякога да зареждаш батериите. И някои прословути български писатели все още не са качени в мрежата. И не плащаш ДДС, т.е. не изхранваш циганите и не насърчаваш полодовитото им и напълно неграмотно племе.