Румъния сваля ДДС за основните храни от 24% на 9%

Намаляване на ДДС от 24% на 9 процента за основните земеделски и хранителни продукти ще бъде включено в проекта за държавен бюджет за следващата година.

Обратно в новината

Коментари - Румъния сваля ДДС за основните храни от 24% на 9% | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво на Румъния!!! Този измислен данък само пълни бюджета на държавата и е като воденичен камък на краиният купувач. За обикновенният българин е излишен данък измислен да ни взимат парите. Да живеем бедно и трудно. Има толкова много други данъци. ДДС е напълно измислен и излишен данък.

С Понта не се знаем. И пунтове не умея. ... Нулев ДДС за основните продукти/храни? ...И 21 процента за луксозните нещища? Всъщност, Предлагам да го включим като тематика за Клубa. Как Ви/ви се струва?!

Ами какво ще направи Буклукландия ми е интересно?За да се подобри положението на народа на тази "отличничка" в ЕС-е,нищо че според много хора тя е всъщност най-долната пасмина в Европа...

B много страни е така - в германя за безалкохолни напитки и храни ддс е 3 пати по-нисак от другите стоки. Oсвен това, авиобилетите и застаховките са без ддс !!?! :-)

Хайде да видим с колко ще се понижат цените на храните в Румъния :) От сега съм сигурен, че ще е с "ни-кол-ко". Целият размер на намалението на ДДС, ще бъде изконсумиран/усвоен от търговците. Освен това, различните ставки на ДДС са предпоставка за мащабно укриване на данъци. Ха, честито и на бюджета им!

Пак познатата песен за предпоставката за окриване на данъци. Как в цяла западна европа може, а тук не. Наистина е възможно да се почнат някакви сложни ДДС измами, но за това имаме и тази голяма данъчна администрация, нека си свършат работата!

Още на времето известния тъмносин (по тен) седесерко направи равни дедесетата и за услугата на бардака и за чалгата и за учебника по български и за хляба....

ООооо, това Бълхарското правителство няма да го направи никога, то се говореше за голямо намаление в ДДС, обаче сега какво стана с 1% не могат да го свалят. Можеха нещо да направят с ДДС-то за храните и лекарствата, но пак нищо. Ще си умрем тук в мизерия, за да може свинете да крадат

Социалистическито правителство в Румъния уверено я закопава :) Най-вероятно вече са измислили схеми за измами с ДДС, примерно с износ по по-високата ставка, и с внос по ниската ставка, които използват намалението.

Хайде пак социалистите са виновни и закопават държавата. В България от край време имаме намалено ддс за туризма. Защо да няма и за храните? Ако се намали ддс на храните с 10% и всичкото се отрази като намаляване на приходите, е същото ако се намали ДДС на всички продукти с около 2%, нещо, което това правителство твърди, че обмисля за догодина. Разликата е, че едното намаляване ще се усети веднага от по-голямата част от населението, а второто надали ще се отрази върху цените, но ще се отрази върху, джипове-баничрки и всякакви скъпи имоти. Първото е в услуга на населението, второто на олигарсите.

Министърът на земеделието разпореди да се вдигат цените и даже обясни на производителите и хлебопроизводителите как да се оправдаят - какъв ли му е интересът от всичко това,макар да знае ,че обикновените хора ще го проклинат!?

Ето това са антикризистни мерки.Тъпите румънци го правят. Ние умниците начело с г-н Найденов казваме, че поради висолите цени на реколтата ще се вдигне и цената на крайния продукт. Типични антикризистни мерки но по БЪЛГАРО-ТЪПАНАРСКИ

ходове-ден до пладне...! Това е за замазване на очите и ...смазване на стомасите..., но само временно, защото по същество това е един омагьосан популистки кръг манипулиращ основно гражданите на бедните членове на Европа. Все пак измамни няколко глътки въздух... Изтъркани номера, които минават само в страни като Румъния (а може би и в България)...!!

Поради същите тези популистки цели в цяла западна Европа, от край време действат намалени ставки за основните продукти. Смешно е да обвинявате в популизъм, хора, които правят нещо за народа, а да не говорим, че със сигурност това ще има и положителен ефект върху икономиката. Как в България може да има 9% ДДС за туризма, но няма такова за храните, замисляли сте се някога, ако не е време.

Проблема не е в ДДС, а в прекупвачите. Трябва да се създаде такава законова основа, че да е неизгодно да си прекупвач (най-много две звена от производител до краен клиент, максимална допустима надценка и т.н.) и да се наложи спазването на тези закони. Но за България това е фантастика.

Много от производителите са и прекупвачи,така че печалбата си я прибират те.Освен това производителите са надули цените до тавана.Погледни и тези на пазара,какви прекупвачи са те,но доматите им по осем лева.

Проблемът е в некадърното правителство на ГЕРБ това е,всичко друго са пълни глупости.

Балканския интернационал дори по мутрите си приличат: Станишев,Понта и Самарасл

Ето на това му казвам аз мятане от крайност в крайност. Първо скок от 19 на 24%, после срив от 24 на 9%. Чакай, бе, в тия нашите страни храните са с най-голям дял в потреблението. Догодина сигурно ще ореват света, че парите не стигат за пенсии, и ще вдигнат ДДС-то от 9 на 29% - ай, сиктир, бе! Балканщини!

ловя че няма да стане така. Поне по мои наблюдения Румъния има устойчива икономическа политика и колкото и да е смешно имат национални планове за развитие, които е задължително да бъдат спазвани от всички кабинети, независимо от коя партия са.

Ама ти май не разбираш смисъла на думите, с които си служиш. За каква устойчива икономическа политика говориш, след като в рамките на една година основният данък прави невиждан пирует - от 19 на 24, след това от 24 на 9 процента. Хайде мисли малко с главата си, нали трябва да има и някаква логика в еднна реплика.

Балканщини или не, популизъм или не, реагират адекватно и навременно за оцеляването и подобряването на стандарта на обикновените хора, а не на олигарсите. Вместо да скачат цените с високото ДДС още по-високо, така ще компенсират ниските доходи и ще се извадят на светло тези които крият плащането му. Ама то не може с само с ядене / крадене /.... трябва и акъл!

А В БЪЛГАРИЯ КОГА БЕ, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ!!!!!!!!!

Сакън! Да не ви чува Вдянкоф! Какво ще правят нашите момчета с само с половин ДДС, ще осиромашеят бе! Нали ще пресъхне кранчето, то друго е да източиш 10% от 20, друго е 5% от 10 . Смятайте какви протести ще има от нашите ДеДеСари! А и нашата полиция с какво и как ще ни пази ?

И ние трябва да вървим по пътя на румънците - първо да увеличим ДДС-то на 24% от 01.01.2013 г., а после (когато бюджетът позволява) да го намалим на 9%.

Някои правителства мислят как народът им да оцелее, а други как да получат похвала от посланика на САЩ, съдба.

Там правителството е ляво. Поради тая причина всве още доминиращите провалени евро-народняци ги недолюбват. За разлика нашите всчки са левашки.

На фона на растящите цени,България трябва да направи същото,но не от 2013 ,а от 01.02012.Ще се спасят доста фирми и ще е по поносимо минаването през кризата.Храната е основно перо в бюджета на домакинствата и ,намалянето на ДДС ще се посрещне добре от всички.

имам впредвид от 01.08.2012

ама надали. Дянков няма да се даде без хубав кютек. Мда, румънските политици отново се оказаха по-далновидни от нашите. Пък дреме ни , че тяхния доклад бил по-лош от нашия, нали живеят по-добре.

Браво на румънците! Вече са няколко десетилетия преди нас!

Тия румънци, пак ще ни изпреварят ! Дайте да свалим и ДДС на лекарствата !

Ако на 1 стока се свали ДДС-то, бойте, че на всияки стоки е свалено. Всеки грамотен счетоводител ще може да направи хватката. ДДС трябва да е еднакво за всички стоки. Иначе какво става - брашното е с 9%, сиренето е с 20%, баничката с колко да е? Разликата няма да иде в бюджета, а ще я прибере този, който прави баничката.

редакторитеееееееее - ДСС ??