Предлагат 7% ДДС за лекарства и учебници

Лекарствата, учебниците и учебните помагала да бъдат облагани с данъчна ставка в размер на 7%.

Обратно в новината

Коментари - Предлагат 7% ДДС за лекарства и учебници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прави са хората, че търговците си слагат надценки каквито си искат. Най-фрапиращо е на морето - една най-обикновена пилешка супа в един хотел в Обзор струва 5,8 лв, а навсякъде по плажа и в града е 1,2. Може би карат пилетата от Китай!Да не говорим за вината - в супера струва 5 лв, а по хотелските ресторанти се продава по 50! Защо заблуждават хората, че поради отлива на туристи е поевтиняло по Българското черноморие? Храната е с 300% надценка, таксиджиите не се мърдат от местата си ако не вземат поне 20 лв, по хотелите нощувките са от 50 до 90 лв. От догодина ще правим като през 70-те години- на квартирки, по 5-6 души в стая, без климатик, ще си ядеме домати на плажа и ще се къпем , чак като се прибереме по родните си места! Така ще ни излезе хем по-евтино, хем по-екологично! А за ДДс-то е ясно - книгите, лекарствата, хляба, млечните продукти ,рибата , птиците,зеленчуците ,плодовете и курортите с 5 % ДДС. Само че на много хора не им изнася това, че ще им секне поминъка!А толкова се трудиха да си вдигнат гимназийки по планини и морета!

Учебниците до 7 % лекарствата до 3%.Те засягат основно учениците и социално слабите и болни пенсионери.Докога геноцид.

И в САЩ ДДС е различно за различните стоки, най-ниско е за книгите -4%, а тук откакто дойде демокрацията не смея да си купя нова книга...

В Испания ДДС-то върху храната е 7%...

Книгити не трябва да се делят на групи защото ще настъпи хаос и злоупотреби.Всички стоки от първа необходимост трябва да са с по-нисък ДДС.

Видяхме голите задници на управлавашата герберо- синя политическа пасмина, видяхме и голите задници на опозицията ни в НС - БСП и безродници?!

Подкрепяме Момичето ММ и offff!!!! Така постъпват европейските развити страни и демокрации, защото истинката демокрация мисли САМО ЗАЧОВЕКА!Нашите псевдо леви и десни нямат такова мислене , защото въобще не са носители на истинско демократично съзнание! Идея за България

А защо Шарков не говориш колко е надценката на търговците ? ДДС е 20%, а най-ниската надценка на търговците е 100%. И то на тъговците на едро! Като добавим и надценката на търговците на едро колко става цената? Защо Шарков ти не предложи горен праг на надценката? Май защото защитаващ нечии интересите, а ? Нима минимум 150% надценка е повече от 20% ? Трябва ли според теб Шарков да се търгува със здравето на хората ? Какво толкова влага търговеца в тия лекарства, че да си позволява надценка от 100%? Произвежда ги, прави изледвания, открива нови лекарства, има лаборатории, купува химикали? Какво Шарков? А за храните какво да кажем Шарков? В Турция 1 кг кашкавал е 10 лв, сирене - 10 лв, прясно мляко - 1.40 лв. Подобни са цените и в България. НО КАКВО Е КАЧЕСТВОТО ШАРКОВ? В Турция ядат натурални продукти, а ние ядем БОКЛУЦИ! В турски магазин Шарков има по 100 вида хляб, 50 вида кашкавал и сирене, колбаси 10-ки видове ОТ МЕСО! А тук какво има Шарков - 30 вида РАЗЛИЧНИ ЕТИКЕТА с едно и също съдържание - ОТРОВА! Защо не предложи ти Шарков да се следи изкъсо производството на храна? Защо не попита колко е надценката на тази ОТРОВА, което ядем - минимум 100% е - да знаеш когато предлагаш намаления! И защо Шарков има 10-ки учебници по 1 и същ предмет? Нима 2+2 в единия може да е разно на 4, а в другия на 5? Защо Шарков авторите не се състезават преди издаването на учебника и той да бъде единен за всички, а е нужно да се издават N брой учебника? СТИГА ВЕЧЕ ИДИОТЩИНИ - ПИСНА НИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!

Да се намали ДДС,но да се сложат пределни цени на едро и пределни цени на дребно.

Да се намали ДДС,но да се сложат пределни цени на едро и пределни цени на дребно.

Д-р Шарков първо да се извини за думите си, с които обиди стотици хиляди семейства с проблеми. Второ. ДДС за лекарствата се въведе през 2002 година. Дотогава ставка беше нулева. Трето. Надценките на цените на лекарства са от най-ниските в сравнение с много други стоки. И са законово регламентирани. По-добре сравнете цените напроизводител при доматите и продажната им цена. За колко се купуват дрехи и обувки и за колко се продават. За това никой не мърмори. Четвърто. Защо никой не плаче за деференцираната ставка при туризма. Най-добре е да има единна ставка.

Защо не го предложи преди 10 г.?

Мили uHT,като даваш съвет за фармация,първо се научи как се пише фармацеВтичн съветите са ти като граматиката

А на хляба колко е ?

Това ако се приеме - голяма далавера се задава. Замислете се колко много книги и тетрадки ще минат под новото ДДС само с една добавка под заглавиет Учебник или учебно помагало. Ами печатниците? Купуват материали с 20% ДДС, теглят го, и след това ама всичките материали отишли за учебници и ... естествено по-малко ДДС. Ами лекарствата?! Предполагам и дистилираната вода ще стане лекарство! В страна като БГ всяко изключение от правилата води до схема с далавера! Спомнете си едно време, в началото на демокрацията, имаше данък оборот, а млякото бе освободено от този налок. Какво стана?! Почти всички млечни производни почнаха да минават без налог. И тогава данъчната администрация пусна някаква вътрешна разпоредба /нещо от сорта/ ... да не се признава за мляко дори киселото мляко произвеждано от Данон!!??. Нали се сещате че то не е истинско кисело мляко а ... млечно ...нещо си! Но да не се отклонявам от темата! НИКАКВИ РАЗЛИЧНИ СТАВКИ НА ДДС В БЪЛГАРИЯ! НАМАЛЕТЕ ИЗЦЯЛО ДДС!

По-скоро да се ограничи процентната печалба за фармацефтичните компани и аптеките до 10-15% и ще видите тогава как цените на лекарствата ще са тройно-четворно по-ниски!

За учебниците не е проблема в ДДС-то,а кой и как ги прави.Необясними високи цени,лошо вътрешно и външно качество,тегло-по-го от тялото на детето.Ако иска-новата министърка има какво да ,,види по тая тема.Ама се съмнявам.

i vednaga shte se pochne s prodajba na lekarstveni produkti, kato lechebna voda, lechebni hliabove, biskviti, tipichnoto za BG lekarstven alkohol, uspokoiavashti cigari ot lecheben tiutiun, lechebni proceduri za vsichki uslugi i t.n. Saglasen sam, no shte se oporochi v BG, a haznata se palni osnovno ot DDS.

Не става ясно ако се намали ДДС на лекарства и книги, цените ще паднат ли за населението или просто разликата ще потъне в нечий дълбок джоб ?!?!

Пълни глупости

във всички стари членки на ЕС има диференцирано ДДС, на разликата между тях и нас е в това, че там се прави в името на обществения интерес, а у нас в името на интереса на олигархията, държаща този бизнес. Атака няма защо да се пише опозиция в НС, тя подкрепи това правителство безрезервно, а то е създадено предимно от сини кадри.Идея за България

Освен ДДС да падне за лекарства и учебници е редно и цените им да не се регулират пазарно а от държавата. В противен случай крайната цена за потребителите ще остане същата а парите ще отидат не в държавата а в нечий джоб.

Защо АТАКА е спомената с ЕДНО (1) изреченийце в края на материяла? !? Още от създаването си АТАКА предлага да стане точно това!!!

Това всъщност са идеи на АТАКА и сега от СК се опитват да изпреварят събитията. По принцип е много добре, още повече, че няма накъде повече. По-добре да се затегне данъчната политика, събираемостта на данъците и граничния контрол плюс митниците, отколкото да се се облагат с 20% лекарствата на хората в нужда. Същото е за учебниците и за храните с български произход, за които е доказано, че се произвеждат в страната и са с доказано благоприятно въздействие върху здравето.

Категорично против съм да има диференцирани ставки на ДДС. Това първо затруднява администрирането на данъка и второ създава среда за измами. Смятам че трябва ДДС ставката да се снижи на 15%, колкото е минимално възможното и както е посочено в програмата на ГЕРБ, но без преференциални ставки за никой бранш

Не се заблуждавайте, фармацевтичния бизнес попадна в ръцете на бившата червена номенклатура и тя сви гнездо в ГЕРб, БСП и СДС едър бизнес. Не случайно Шарков предлага, защото улесняха техния съвместен бизнес. В НС партиите сега гонят само бизнес интересите на своите олигархии- 100 % владеят НС. Пак СДС беше този която предложи вдигане на депозитите за участие на париите в Парламентарните избори до грандиозни суми, каквито няма нито една страна членска на ЕС. Което направи автоматично българската демокрация най-скъпа в Европа. И най-интересното това предложение на СДС се прие с огромни ръкопляскания от другите партии имащи олигархии , най-вече БСП! Идея за България

На лекарства , учебници и храни от първа необходимост/хляб,мл сирене..../ ДА СЕ ПРЕМАПНЕ ДДС!!!!!!!

Не само за лекарства и учебници само, а за всички книги трябва да има ниско ДДС и даже по-ниско 4%. Така е в старите членки на ЕС. Но едно е предложение друго е свършване.Май ще си останат с популистките си предложения без да задейства механизма на свършването. За олигархията на ГЕРБ-сиреч едрия им бизнес, който владее тези сфери, такова ДДС не е удобно!

Браво! Надявам се да се случи...

Прави са хората, че търговците си слагат надценки каквито си искат. Най-фрапиращо е на морето - една най-обикновена пилешка супа в един хотел в Обзор струва 5,8 лв, а навсякъде по плажа и в града е 1,2. Може би карат пилетата от Китай!Да не говорим за вината - в супера струва 5 лв, а по хотелските ресторанти се продава по 50! Защо заблуждават хората, че поради отлива на туристи е поевтиняло по Българското черноморие? Храната е с 300% надценка, таксиджиите не се мърдат от местата си ако не вземат поне 20 лв, по хотелите нощувките са от 50 до 90 лв. От догодина ще правим като през 70-те години- на квартирки, по 5-6 души в стая, без климатик, ще си ядеме домати на плажа и ще се къпем , чак като се прибереме по родните си места! Така ще ни излезе хем по-евтино, хем по-екологично! А за ДДс-то е ясно - книгите, лекарствата, хляба, млечните продукти ,рибата , птиците,зеленчуците ,плодовете и курортите с 5 % ДДС. Само че на много хора не им изнася това, че ще им секне поминъка!А толкова се трудиха да си вдигнат гимназийки по планини и морета!

Учебниците до 7 % лекарствата до 3%.Те засягат основно учениците и социално слабите и болни пенсионери.Докога геноцид.

И в САЩ ДДС е различно за различните стоки, най-ниско е за книгите -4%, а тук откакто дойде демокрацията не смея да си купя нова книга...

В Испания ДДС-то върху храната е 7%...

Книгити не трябва да се делят на групи защото ще настъпи хаос и злоупотреби.Всички стоки от първа необходимост трябва да са с по-нисък ДДС.

Видяхме голите задници на управлавашата герберо- синя политическа пасмина, видяхме и голите задници на опозицията ни в НС - БСП и безродници?!

Подкрепяме Момичето ММ и offff!!!! Така постъпват европейските развити страни и демокрации, защото истинката демокрация мисли САМО ЗАЧОВЕКА!Нашите псевдо леви и десни нямат такова мислене , защото въобще не са носители на истинско демократично съзнание! Идея за България

А защо Шарков не говориш колко е надценката на търговците ? ДДС е 20%, а най-ниската надценка на търговците е 100%. И то на тъговците на едро! Като добавим и надценката на търговците на едро колко става цената? Защо Шарков ти не предложи горен праг на надценката? Май защото защитаващ нечии интересите, а ? Нима минимум 150% надценка е повече от 20% ? Трябва ли според теб Шарков да се търгува със здравето на хората ? Какво толкова влага търговеца в тия лекарства, че да си позволява надценка от 100%? Произвежда ги, прави изледвания, открива нови лекарства, има лаборатории, купува химикали? Какво Шарков? А за храните какво да кажем Шарков? В Турция 1 кг кашкавал е 10 лв, сирене - 10 лв, прясно мляко - 1.40 лв. Подобни са цените и в България. НО КАКВО Е КАЧЕСТВОТО ШАРКОВ? В Турция ядат натурални продукти, а ние ядем БОКЛУЦИ! В турски магазин Шарков има по 100 вида хляб, 50 вида кашкавал и сирене, колбаси 10-ки видове ОТ МЕСО! А тук какво има Шарков - 30 вида РАЗЛИЧНИ ЕТИКЕТА с едно и също съдържание - ОТРОВА! Защо не предложи ти Шарков да се следи изкъсо производството на храна? Защо не попита колко е надценката на тази ОТРОВА, което ядем - минимум 100% е - да знаеш когато предлагаш намаления! И защо Шарков има 10-ки учебници по 1 и същ предмет? Нима 2+2 в единия може да е разно на 4, а в другия на 5? Защо Шарков авторите не се състезават преди издаването на учебника и той да бъде единен за всички, а е нужно да се издават N брой учебника? СТИГА ВЕЧЕ ИДИОТЩИНИ - ПИСНА НИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!

Да се намали ДДС,но да се сложат пределни цени на едро и пределни цени на дребно.

Да се намали ДДС,но да се сложат пределни цени на едро и пределни цени на дребно.

Д-р Шарков първо да се извини за думите си, с които обиди стотици хиляди семейства с проблеми. Второ. ДДС за лекарствата се въведе през 2002 година. Дотогава ставка беше нулева. Трето. Надценките на цените на лекарства са от най-ниските в сравнение с много други стоки. И са законово регламентирани. По-добре сравнете цените напроизводител при доматите и продажната им цена. За колко се купуват дрехи и обувки и за колко се продават. За това никой не мърмори. Четвърто. Защо никой не плаче за деференцираната ставка при туризма. Най-добре е да има единна ставка.

Защо не го предложи преди 10 г.?

Мили uHT,като даваш съвет за фармация,първо се научи как се пише фармацеВтичн съветите са ти като граматиката

А на хляба колко е ?

Това ако се приеме - голяма далавера се задава. Замислете се колко много книги и тетрадки ще минат под новото ДДС само с една добавка под заглавиет Учебник или учебно помагало. Ами печатниците? Купуват материали с 20% ДДС, теглят го, и след това ама всичките материали отишли за учебници и ... естествено по-малко ДДС. Ами лекарствата?! Предполагам и дистилираната вода ще стане лекарство! В страна като БГ всяко изключение от правилата води до схема с далавера! Спомнете си едно време, в началото на демокрацията, имаше данък оборот, а млякото бе освободено от този налок. Какво стана?! Почти всички млечни производни почнаха да минават без налог. И тогава данъчната администрация пусна някаква вътрешна разпоредба /нещо от сорта/ ... да не се признава за мляко дори киселото мляко произвеждано от Данон!!??. Нали се сещате че то не е истинско кисело мляко а ... млечно ...нещо си! Но да не се отклонявам от темата! НИКАКВИ РАЗЛИЧНИ СТАВКИ НА ДДС В БЪЛГАРИЯ! НАМАЛЕТЕ ИЗЦЯЛО ДДС!

По-скоро да се ограничи процентната печалба за фармацефтичните компани и аптеките до 10-15% и ще видите тогава как цените на лекарствата ще са тройно-четворно по-ниски!

За учебниците не е проблема в ДДС-то,а кой и как ги прави.Необясними високи цени,лошо вътрешно и външно качество,тегло-по-го от тялото на детето.Ако иска-новата министърка има какво да ,,види по тая тема.Ама се съмнявам.

i vednaga shte se pochne s prodajba na lekarstveni produkti, kato lechebna voda, lechebni hliabove, biskviti, tipichnoto za BG lekarstven alkohol, uspokoiavashti cigari ot lecheben tiutiun, lechebni proceduri za vsichki uslugi i t.n. Saglasen sam, no shte se oporochi v BG, a haznata se palni osnovno ot DDS.

Не става ясно ако се намали ДДС на лекарства и книги, цените ще паднат ли за населението или просто разликата ще потъне в нечий дълбок джоб ?!?!