Това предвижда внeсeният в деловодството на Народното събрание законопроект  за диференциране на ДДС от зам.-председателя на парламентарната група на Синята коалиция Ваньо Шарков, предаде БНР.
"В България останахме единствените, които не се съобразяваме с тенденцията за диференцирана данъчна ставка за лекарствата, книгите и храните", коментира Шарков.
Той изтъкна, че по данни на Министерството на финансите приходите от ДДС върху лекарствата са 0,4% от общите приходи по ДДС, т.е. изобщо не е фатално.
"Защо за туризма ДДС е 7%, а за лекарствата е 20% - защото някои бивши министри си построиха хотели или техни братя и оперират доста сериозно в хотелиерския бизнес – това ли е отговорът", попита синият депутат.
Той подчерта, че има меморандум на ЕК и директива на ЕС, в която ясно е казано, че на страните-членки на ЕС се разрешава една или няколко диференцирани ставки по ДДС, при което той не може да бъде по-нисък от 5%. "Защо всяка европейска държава, мисля, че единственото изключение беше Норвегия, има диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата, а в България няма", попита риторично Шарков.
Според него внасяният законопроект трябва да има политическа подкрепа. Той припомни, че внася законопроект за диференцирана ставка на ДДС за пети път и че подобен вече е внасял Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Партия "Атака" също е подкрепяла предложения в този дух.