ДБГ иска международно разследване на опита за отравяне на Емилиян Гебрев

Ако не се стигне до истината, ще се засилят съмненията за съпричастност на правителството към извършваните престъпления

Обратно в новината

Коментари - ДБГ иска международно разследване на опита за отравяне на Емилиян Гебрев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разследват , ''умуват '' , разпенили се , а Путин си играе хокей и му дреме на кънките и на шайбата !!!!

Че русофилската ядка ич не иска разследване за да се докаже там за какворо намерят факти. Преди месеци ядката така се пенявеше и за онези двамцата поклонници в ангия, дето миткат напред, назад за да се умъкнат за две минути в църква. Не та не не били хора на гру, а днес и по руската телевизия казват че са си техни момчета шпиончета... какво ли е да си член на такваз ядка русофилска дето ти поставят таргета и почваш да лаеш без оглед на аргументи и факти? Не мога да си го представя...

Слушай какво ще ти кажа- глупаците се свършиха- никой няма против разследвания, НО НА ВСИЧКИ ИМ ОМРЪЗНАХА ФАЛШИВИ ,,ФАКТИ,, представяни от запада според техните нужди. Но вие соросоидите никога не сте били учени на справедливост, та е безсмислено да се дискутира с вас, на вас ви плащат само за да плюете- това също прави впечатление.

В същия документ е предложено да бъдат назначени по свръхсекретния щат група оперативни работници, които "след специална подготовка да бъдат изпратени зад граница за изпълнение на остри мероприятия". Това обаче не се приема. Въпреки това служителите са преминавали специално обучение, става ясно от плановете и отчетите за специалната подготовка на служителите от XVI отдел за 1972-1975 г. В плановете за учебната 1972-1973 г. е предвидено например на 8 декември 1972 г. полк. Иван Горинов да направи обзор за острото мероприятие "Кораб". (Подробности за него - в следващ брой.) Планът за 1974-1975 г. пък предвижда разбор на остро мероприятие под кодовото име "Яма". Първа акция: готвят отвличане на емигрант от кораб в Италия - четете в следващ брой. Търсят помощ от КГБ През май 1965 г. шефът на службата праща до министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков "Предложение за искане на помощ от КДС на СССР".

В този период направление "Остри мероприятия" щяло да продължи да работи в двете основни насоки - "разработка на лица зад граница, провеждащи вражеска дейност срещу нашата страна с цел париране на дейността им”, както и "подготовка и провеждане на остри мероприятия на противникова територия в мирно време". В този документ за първи път се планира създаване на агентурен апарат от секретни сътрудници зад граница "с възможности за изпълнение на остри мероприятия", както и създаване на условия за провеждането им. От плана става ясно, че до 30 юни 1972 г. трябва да бъдат вербувани двама чужденци "с възможност за изпълнение на остри мероприятия". Отговорник е Иван Горинов, съпруг на секретарката на Тодор Живков Ангелина Горинова. През 1975 г. Горинов става зам.-началник на Първо главно управление и до 1990 г. отговаря за кадрите в разузнаването.

Сега ни се поставят по-малки задачи и ние трябва да натрупаме известен опит", пали се министърът. На 25 август са изготвени "Въпроси, произтичащи от разглеждане работата по линия на активни мероприятия при др. министър на 1 юли 1970 г.". Отчита се "необходимостта да се провеждат остри мероприятия". Като точка 3 е записано: "За направление "Остри мероприятия" да се намерят допълнително смели хора." "Разработването на лица зад граница, провеждащи вражеска дейност срещу нашата страна с цел париране на дейността им", остава една от трите основни задачи на отдела, съобщава планът за 1970 г. Това се потвърждава и от доклад, писан на 24 юли 1970 г. Документът припомня, че до 1967 г. секретното звено е работило главно по създаването на 3 специални диверсионно- разузнавателни групи - "Дунав", "Камчия" и "Арда". През 1967 г. обаче по нареждане на ръководството на управлението тази дейност е спряна и усилията са насочени към "разработка на някои изменници на родината с цел провеждане на специални мероприятия за париране на тяхната вражеска дейност". Наличната агентура обаче не била "в състояние да участва във всички мероприятия" и да доведе до "тяхната реализация". Агентите решавали "задачи по издирването, установяването и изучаването на обстановката около обектите, но не можели да бъдат изпълнители в конкретни операции", пише в доклада. Постигнатото през годините обаче породило "ентусиазъм и страст в работата на оперативните работници". "Сега има най-разнообразни идеи за комбинации с агентура за откриване и изучаване на обектите и за провеждане на мероприятия", съобщава отчетът. Документ, писан на 30 юни 1971 г. и озаглавен "План за работа на Отдел VIII по линия на остри мероприятия за 1971-1972 г.", разкрива детайли от по-нататъшната работа на спецотдела.

В същия документ той иска на службата "да се даде поне още един мирновременен обект, ако има такива, за да започнем своевременно работа". "Когато добием опит и създадем наша агентурна база и увеличим изобщо възможностите си, ще вземем повече мирновременни обекти. А такива за вземане има много", пише полковникът. Мечтата му се сбъдва - до 1967 г. тайната структура разполага вече с 39 агенти. В докладна записка до председателя на КДС ген. Ангел Солаков на 30 септември 1967 г. началникът иска работата на Служба 7 да се разгледа "на възможно най-високо равнище" и "с помощта на съветските другари да се помогне за отстраняването на слабостите". Това не е първият път, в който се търси помощ от Москва. Помощ е търсена и от други братски служби, разкриват документите. През 1969 г. спецзвеното за остри мероприятия се разраства до 7 оперативни работници и става част от Отдел VIII "Активни и остри мероприятия" в Първо главно управление на ДС. Заедно с него в отдела е зачислено и направлението за активни и дезинформационни мероприятия.

Това се потвърждава и от доклад с гриф "Строго секретно", писан на 27 юни 1970 г. При споменаването на острите мероприятия някой е написал на ръка: "Кога ще разглеждаме тази работа? Слаба е." Няколко дни по-късно, на 1 юли 1970 г., министърът на вътрешните работи Ангел Солаков прави изказване за работата на Отдел VIII: "Ние трябва да провеждаме по-остри мероприятия. Преди година и половина се обединиха двете служби. Ако не почнем да провеждаме някои остри мероприятия, ще съжаляваме." Министърът уточнява, че в началото службата е била създадена само за военновременни задачи, но впоследствие започнала да работи и да провежда мероприятия и в мирно време. "Сега имаме една конкретна задача, която не се изпълнява, а тя е да докараме (името е заличено - бел. авт.) в България заедно с цялата негова архива. Втора задача е да се докара (името е заличено - бел. авт.)американски разузнавач, който работи активно срещу нас. Вярно, че задачите са сложни, но за (името е заличено - бел. авт.)е дадена санкция, а задачите не се изпълняват. Над него трябва да се изпълни смъртната присъда. На пръв поглед изглежда, че това е черна и мръсна работа, но за нас тя е благородна. Хората, работещи в това направление, не проявяват достатъчно активност и инициатива. Очевидно вас ви е страх да се занимавате. Тук трябва да се намерят смели хора, които ще се захванат докрай с работата. Неотдавна избяга един професор по очни болести, който трябва да бъде докаран в България. В срок от 1 месец и половина, някъде към 15 август, на 1-2 страници да се набележат острите мероприятия, които ще трябва да се изпълнят. Сега обстановката не налага да действаме с остри мероприятия на много широк фронт, но аз не зная дали няма да ни се постави задачата да се ликвидира например Папандреу.

В работата си тайната служба се води от основни положения, утвърдени от министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков на 10 март 1964 г. Документът очертава "две направления за работа на службата - военновременно и мирновременно". Острите мероприятия срещу емигрантите се водят мирновременни акции. Сред тях са “отвличане или ликвидиране”, потвърждава докладна записка, писана през 1967 г. На мушката на тайното звено са "важни или интересуващи ни противникови военни, административни, политически функционери", както и "изменници на родината, причинили големи вреди с измяната си, и такива, които развиват активна вражеска дейност". При създаването на Служба 7 в нея работят само 4-ма оперативни работници. В доклад с дата 7 октомври 1964 г. началникът й полк. Петко Ковачев я нарича "нашето съвсем малко подразделение на КДС". "Задачите на Служба 7 никоя друга служба от КДС, нито друг орган ги няма предвид", пише офицерът. В същия документ той иска на службата "да се даде поне още един мирновременен обект, ако има такива, за да започнем своевременно работа". "Когато добием опит и създадем наша агентурна база и увеличим изобщо възможностите си, ще вземем повече мирновременни обекти. А такива за вземане има много", пише полковникът. Мечтата му се сбъдва - до 1967 г. тайната структура разполага вече с 39 агенти. В докладна записка до председателя на КДС ген. Ангел Солаков на 30 септември 1967 г. началникът иска работата на Служба 7 да се разгледа "на възможно най-високо равнище" и "с помощта на съветските другари да се помогне за отстраняването на слабостите". При създаването на Служба 7 в нея работят само 4-ма оперативни работници. В доклад с дата 7 октомври 1964 г. началникът й полк. Петко Ковачев я нарича "нашето съвсем малко подразделение на КДС". "Задачите на Служба 7 никоя друга служба от КДС, нито друг орган ги няма предвид", пише

"Трябва да се изпълни смъртната присъда. На пръв поглед изглежда, че това е черна и мръсна работа, но за нас тя е благородна", казва по повод един български емигрант на 1 юли 1970 г. тогавашният министър на вътрешните работи Ангел Солаков на специално съвещание, което разглежда работата на тайното звено. Първите разработки, с които се е занимавала суперсекретната Служба 7, са били заведени под кодовите названия "Черния", "Изменник" и "Хикс", пише в доклад от 7 октомври 1964 г. След време офицерите ги преименуват на "Мавров" и "Ник", а към тях се прибавят още шест - "Лакей", "Дончев", "Либерто", "Вол", "Хамлет" и "Предател". През 1970 г. седем от разработките - "Лакей", "Мавров", "Каракуш", "Предател", "Вдовец", "Либерто" и "Ник", са били в процес на "активна подготовка и скорошно изпълнение", съобщава доклад, писан на 24 юли 1970 г.

Тайно спецзвено за мокри поръчки създадено през 1963 г. 12.07.2010 11:15; Алeксeния Димитрова В Държавна сигурност е имало супертайна спецструктура за изпълнение на мокри поръчки много преди убийството на Георги Марков през 1978 г. Това е била свръхсекретната и неизвестна досега Служба 7 за извършване на остри мероприятия към Първо главно управление, създадена през 1963 г. Сензационните подробности излизат на бял свят от планове и доклади на секретния спецотдел, открити от "24 часа" в архивите на Първо главно управление. Повечето носят гриф "Строго секретно" и са писани между 1964 и 1972 г. Тайното звено започва да функционира в средата на 1963 г., а до 1972 г. е работило по 10 случая за ликвидиране, отвличане или компрометиране на наши емигранти във Великобритания, Дания, ФРГ, Италия, Турция, Франция, Етиопия, Швеция и Швейцария.

“Методи Андреев: България е станала анклав на руските тайни служби 12.02.201912655 ”За съжаление България се е превърнала в анклав за руските тайни служби и шпионските им игри. Това е така, защото в България политиците не смеят да се обадят. Това заяви в предаването „Още от деня” Методи Андреев, депутат от 43-то НС. Мога да дам примери - Гърция и Сърбия са в отлични отношения с Русия, но когато Москва направи опити да се намеси във вътрешните им работи реагираха подобаващо и изгониха руски граждани. Тук това няма как да се случи. След 1989 година България не е видяла нищо от Русия. Аз нямам отговор защо сега стават ясни подробностите за отравянето на Емилиян Гебрев. Имам хипотеза и тя е свързана с придобиването на ръководенето от него дружество", смята Андреев. "Дружбата с народа на Русия няма нищо общо с действията на тайните служба. Хората в Русия нямат никаква идея какви ги вършат техните тайни служби. Същото важи и за нас", каза още Методи Андреев.”

Всеки народ си има мършата. Хубаво е, когато са събрани мършите в група и са локализирани, за да ги знаем. Част са ДБГ. А познайте видните "експерти" от Великобритания, какво ще кажат. Могат да спестят разследването. Антибългарски слуги. Що ли не се изнесат в Англия. Усетиха се обаче, че нова държава се гласи да ни е господар и веднага притичаха, ако може да се уредят с някое грантче или службица. Не е истина колко помии в човеши вид има само. И винаги се изненадвам, до каква степен могат да деградират човешки същества.

Тези българи ,които се отровиха от спанака с пестициди преди време и лежаха по болници ,вероятно и това е дело на Русия и Путин .За тях също трябва международно разследване ,а не само за оръжейният бос и приятел на Борисов Гебрев. Гебрев богопомазан ли е ,че такъв кучешки вой предизборно от управляващи и разни незнайни партйки,а за българите отровили се от спанака защо се мълчи,те също може да са дело на руските шпиони плъзнали от Лондон до България?

Кои бяха тези ДБГ,спомняте ли си? Изкочиха от замразителя предизборно и се хванаха за Гебрев ,като удавници за сламка.

И да ни занимавате с глупости и да не ми занимавате гърбавите си отивате от власта!Жалкото е че тези които ще дойдат на вашето място са от същото котило.

Проблемът е, че четири години властта е потулвала случая и мълчала и трябваше Bellingcat да раздухат случая за да разберем "что произошло"...това по същество в действителност е УЖАСЯВАЩО , а не самият факт на отравянето...

Тези откога полюбиха оръжейни търговци , замесени и с каптагон? Да не им е спонсор.

Само да питам. Къде беше коалиционният партньор на ГЕРБ - ДБГ - през 2015 година? Ама много им е голяма гагата на всичките бивши подлоги на борисов, изпуснали кокала с мазните мръвки по него!

Поредната пяна, изплувала покрай изборите.Нищо ново.

Аз искам българския патриарх да разследва смърта на Христос, и евентуално руска намеса в разпъването на кръст. ДСБ и други всезнайковци говорят глупости, къде бяха с искания за разследване при атентата в Сарафово, липса на ..... абе простотия. Аре, че стана ракиено време.

Ей тея козяшки НПО-та.... и ДБГ ли имало ДаГоБа!

Много хора ги мислехме за Мъртва Партия , а те като хлебарките и след атомна война се съживяват ! Лаборанта им е безсмъртен ,а онзи Клоун Гнома като настъпана жаба квака от блатото ! Що не се скриете Шебеци !

Само двама ли пишем тук !? Аз и трола Харалампи от Позитано .

Тия пък откъде изпълзяха изпод балатума :)

На тия политически трупове накой вече обръща ли им внимание?

дбг си търсят причина да изплуват от тинята в която затънаха. Тази тема им дойде дюшеш.

Аз като специалист в сферата на търговията смело мога да твърдя, че търговците на оръжие в България, а и по света на ядат салати. Те директно лапат оловото в устата. А междувременно, ДБГ, кои бяхте вие?????

Очаквам скоро да подновят и разследването за Марков и великия чадър. Като нищо ще се окаже че въпросният/те руски граждани са били там, а току виж и отровата се окаже новичок. Този новичок стана като домашна ракия бе. Секи си го вари в казана.

То е ясно. Идват избори.

Сега какво излиза !? Бат Бойко и ГЕРБ - русофили на десетилетието !

Прав си, обективно е така. Ако Борисов и Цветанов са русофоби, русофобите стават русофили. Никой не иска да е с горните двама.

Питайте Цветан Цветанов... ако го мотивирате както трябва всичко ще си признае, хем ще стане по-бързо, хем ще е по-лесно;)

Направо обявете война на Русия и вие най отпред да се борите с кошмарите си:)))) Айде гледайте си работата и посъберете някой лев белким купите ''избиратели'' за един евродупедат дето ще ви ги върне от големите мангизи след това

Покушението срещу Мишо Бирока кога ще се разследва?

Пак мамериха ''тема'' неинтересуваща никой да разтягат локуми таквиз дето имената им са забравени че искат пак да ги споменават.. Ял пил получил разстройство та даже финландска лаборатория му казала това ама гебрев решил че е страхотно ''важен'' за хората та седнал да пише на цацата как Русия го ''отвровила'' с рукола... Смешни и жалки сте с това надупване дето го правите...Достойния човек работи за хората а такива като вас са доказали че единствено собствените си интереси гледате...И каква съпричастност искате за разстройство????? Докато той лапа пържоли дали има съпричастност за оня дето събира рукола, лапад киселец из поляна да си направи супичка???

Завалиите... Не разбраха ли, че докато подобни теми определят физономията им, никога няма да съберат повече от един тролей избиратели. И хич, ама хич не е случайно, че точно тия и Цвъки напират така по въпроса... Пружините им ги навиват от едно място.

Имаш хубав бизнес печелиш добре и ГЕРБ те черпят с новичок

Балканите това не е география, а понятие за алогичното случване на случките и последствията от случките!!!...за съжаление естествено.

Бре , Бре ! Никой не ги иска на Власт те се правят на Политическа сила ! Такива идиоти , България не е виждала никога и не ги иска да чуват хората че има такава Соросоидна група ,все с дефекти в говора и мозъка !!!!

Много политически трупове правят опит да живнат покрай настоящите!!! Та и тези мърши!!!