Юлия Кръстева била агент на Държавна сигурност

Известната френско-българска изследователка – психоаналитик, лингвист, семиотик, философ - Юлия Кръстева, е била агент на Държавна сигурност.

Обратно в новината

Коментари - Юлия Кръстева била агент на Държавна сигурност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДС си отмъщава за сътрудничеството! Яко! А кой алчен кретен ще се навие да сътрудничи на ДС? Те не служат за нищо.

Жената е световно известна,за какво предателство става дума?Написала е доста трудове.

Още едно доказателство, че за простаината няма граници, тя е всепроникваща.

"страхотна" новина. "Браво" на комисията! От смешни, по-смешни!

Само да попитам!де ще се навре таз предателска комисия като се обърне палачинката!!!

предателска?...какво значи предателска? от къде-накъде сте сигурни, че точно вие не сте предателите на народа си? какви са ви мерките за това- обективните мерки, не идеологическите клишета?

Голям праз! Вижте правителството и парламента бъка от агенти на Държавна сигурност и членове на БКП! Такива са: премиера Б.Борисов е член на БКП, военния министър и председател на ВМРО Кр. Каракачанов, същото е положението с главния мултак на държавата Вежди Рашидов.... Да изброявам мога още много! Всичко в БГ е опорочено, така че още една женица агент на ДС - това е без всякакво значение!

Претенциозността на френския постмодернистичен наратив или каквото име има там поредната помпозна неомарксистка измишльотина, се разгръща на фона на репресиите и невъзможността за свободен избор в Източна Европа. Ти пиеш своето кафе в елегантно-бунтарски свободен Париж, а твоите сънародници се гърчат в страх и безнадежност зад електрическите межи на минирания затвор-родина. И ти си там, понеже благосклонно са те изпратили точно тези, които задържт насила тях. И най-добрите ти писания, прочее, не струват колкото и един съсипан човешки живот. По-добре, направете си Клуб на покаяните ченгета, хората ще ви разберат .И може дори да ви простят с времето.

Много ясно, че е била свързана с ДС. Как иначе си представяте, че дъщеря на свещеник би могла да отиде свободно във "вражеска" капиталистическа държава?

работила е за страната си ке като сегашните родоотстъпници

прочетох "свободното слово все още предстои", което в голямата си част е едно самоописание на вътрешното аз на госпожа кръстева. в една относителна краткост тя се е опитала да се докосне и да възбуди свръх много нерви. поставянето на определени чувства и желания в строго пояснителен и интерпретационен режим води само до обърквания и откровени манипулации. разбира се поставени на професионална основа. защото никой не би се усъмнил, че един специалист може и да греши. "Не се разпознавам в движенията на активистите: навярно остатъчна фобична реакция от младите ми години в една тоталитарна държава", което обаче влиза в противоречие с ядрото на интервюто и с делата в живота на г-жа кръстева.

Защо френско-българска изследователка, като си е чиста българка?

Поклон, уважаема госпожо! Бъдете жива и здрава! Хората като Вас са богатство за народа си и Човечеството!

Това агента на ДС не е като хората, то е добитък без морал и ценности, родоотстъпник и кретен.

хората малко знаят за маккартизма в сащ, дори само ако носиш червена дреха вече си заподозрян и достатъчно да те изпратят в нещо като белене.там впрочем по-важно е че те удрят финансово,никаква работа никъде, без пари,и то само защото си в списък със съмнителни заради червената си фанелка.това малко прилича на гонене на всички говорещи за свобода на словото или свързани с такива като Бокова и др авършили в Москва, а не в Лондон, дори и отдавна пребоядисани.

ГНУСНА РАБОТА! Еййй, ние не сме толкова прости и не сме паплач на римски стадион да ни подхвърляте гладиатори и зрелища и да ревем примитивно! Как не ви е срам да издавате всички българи и хора, работели за разузнаването? Има ли държава без разузнаване? НИЗОСТ И МЕРЗОСТ! СЪД за тия, които изкарват на показ, хората работили за държавата БЪЛГАРИЯ - разузнавачите! СЪД! ЗАСРАМЕТЕ СЕ! ДАЖЕ СПИСЪЦИ С РАЗУЗНАВАЧИ ДАДОХТЕ НА ДОГАН да ги разнася по посолства. ПРЕДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ, ПРЕДАТЕЛИ! Изнесохте на светло хората, живели в страх и криеница в името на България и държавната политика, застрашихте живота им и този на семействата им, отцепредатели! Да има и простаци и тълпа, ревяща, но не разбираща. Нали всеки ден даже пишещите тук коментират ДС-досието на Божидар Димитров, неразбирайки, че Държавата няма да прати, плати и издейства влизане в непристъпните архиви на Ватикана и, че тази информация касае държавата, а не е лична информация за продан.

РАЗЛИКА между разузнавачи навън, научни работници и КВАРТАЛНИ ДОНОСНИЦИ, гледайки в пазарската ти торба и в прането на простора??? Та сте писали, писали... Лично моето семейство пострада от такива доносници долнопробни, съсипващи народа.

Защо обвързвате работата на разузнавачите с България (много патриотично) , като те са служили на диктаторския комунистически режим, а не на народа си?

Всичко, което е тайно, ще излезе на явно.

която е служила на България, а не на себе си или на чужди държави, като всички до сегашни от "времето на демокрацията" и сегашните ни управници! До кога с тази мода за опорочаване и унищожаване на всичко свързано с миналото на страната и народът ни?!

гледам е служила на себе си

Сериозно???? Викаш всеки, който иска да служи на себе си и се нарежда да чете лекции с Умберто Еко???? Еееей, че гладки мозъци...или незнаеш и не си чувал кой е този? Или си долен завистник, мерзавец, който не може на можещия да каже едно браво", камо ли да го признае и да му се поклони.Е, ТОВА, ТОЧНО ТОВА Е ГОЛЯМАТА ТРАГЕДИЯ НА БЪЛГАРИЯ! ЗАВИСТТА! Казанът на българите в ада, но без дявол! Е затова се е наложило Стамболов да убива. За да изгради България. Иначе с години ще слушахме такива като теб как изливат кал и ла-на върху можещите. С една дума ние сме си народ от ЛА-НОВОЗИ! Возим си ла-ната и като видим способен, ловим едно ла-но и го замяраме.Затова все ще точите лиги да сте емигранти и ще зяпате към Франция, Германия.....страните с признатите можещи.

Каква българка може да е Кръстева, която дори се прави, че не знае български? Служила е не на България, а на комунистическата партия и на Съветския съюз, за да получи облаги!

За жена и за българка, може да се поспори. Ако не е правила нищо нередно защо отрича така яростно. Можеби дори и боклуците имат някакво усещане за съвест.

да бе, сетили се след 50г, тя гони 80г какво и пука точно и каква е идеята сега да ни "информират" не е ясно, някакъв страх ли ги гони, поръчка някаква ли изпълняват, но за да се сетят след 50г целта им е явно друга, някой друг целят когото подкрепя.

доколкото си спомням 90-те тя подкрепяше желев и беше срещу комунистическите репресии,а сега тя самата е жертва на "демократическите" репресии, така ли излиза?

з също съм работил в дс и какво от това предател ли съм или родолюбец !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!пубертети !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Доноси за съседите писал ли си ?

Писал е за тоя дето е ходил при жена ти, докато ти си на работа.

Комунистическа промяна на личността имаш.

Категорично - предател.

обикновен боклук си

"подкрепяща Ирина Бокова за ООН" Ами да, затова я "разкриват" след половин век, защото е настъпала сталинка и герберастките(чуждите) интереси.Трябвало е да им играе по гайдата, а не да следва позицията си на независим и честен човек. А това с досието показва че са я следили и то под лупа,а не че е съгласна да им сътрудничи.

Юлчето беше хубавка и се изтъргува правилно,както и сега върви тази търговия.Не е ясно само как така е оцеляло нейното досие докато другите агенти имали само някакви картончета???Тоя вербовчи сега може да развърти яка търговия с досиета,а?

Да работиш за държавата си е чест във всяка държава. Само враговете на България искат да се разкрият работещите за България агенти, а пък най простите хора, не разбирайки същността на нещата ги плюят затова,че са работили за България. Толкова объркаха ценностната система на хората, че те не разбират кое е добро и кое е лошо. Ако си предател значи си хитър, умен, а ако си честен,безкористен значи си глупак. Затова сме най бедната и загиваща държава в Европа.

Лошото за някои от тях е, че са работили за благото на комунистическия режим и съответно против народа си.

Ако някой е бил агент на България преди 9-ти септември 44-та и след това е продължил да работи за същата тази България/а такива хора има/и при комунизма, а и след 10 ноември - това лошо ли е за България.

Работейки за боклуци ставаш боклук. Защото защитаваш техните интереси. Няма как да слугуваш намафиот и да се тупаш по гърдите, че си изкарваш хляба с честен труд.

поредния неудобен за отстрелване.От 70-та е в ДС ама сега след 50г се сетили да я "разкрият". Защо ли? Нещо не ви слуша май и сте решили на всички дето им се чува гласа да им затворите устите. Стари номера герберастки. Някой си разчиства пътя от неудобни.

И ти ли, Юле, се оказа бляд?

Никаква изненада. Кой имаше право да отиде в онези времена на запад? Интелектуалка, ама маоистка, т.е. фен на диктатора пратил китайския научен елит да работи в оризищата. И подкрепяща Ирина Бокова за ООН. Отвсякъде беше ясно, че работи за КГБ. Е, явно 5 години по-късно е почнала да върши работа и на БГ.

Съгласен с малко изключение - не на БГ, ами на ДС срещу БГ.

Нищо чудно, че не иска и да чуе за България...Прочетете автобиографията на Петко Бочаров. Там пише какви точно шансове е имал човек да откаже каквото и да е на властта и да остане жив и цял. Задочните репортажи на Г. Марков сигурно няма да ви се четат, защото са много дълги

Ами ние за това живеем в г...з щото сме дупедавци. А що се отнася до агентите, всеки дето е бил на запад преди 1989, не е случаен. Така че, таз лелка не е изненада.

От 1990 година до сега, това никой не го е знаел. Било е тайна! Глупости! Известно е от повече от 20 години. Защо ни го сервират сега като новост? И какво лошо има в това да си работил за външното разузнаване? Нали Първанов и той беше работил за външното разузнаване? Е, и? Няма друга страна в Европа и светът, която да се отнася по такъв начин към кадрите работили "на ползу роду"! Диваците и идиотите в България няма да се свършат! Особено тия, примитиви, които твърдят, че Държавна сигурност била нещо страшно и лошо! А коя е тази държава, която няма специални служби? Назовете ми една такава? Нали това е имунната система на всяка държава. Независимо от общественият строй!

Голямата разлика между чуждите агенти и нашите от ДС, е че първите са работили за собствените си страни, а "нашите" са били на пряко подчинение на КГБ - т.е. работили са за чужда държава (СССР). Това го доказа с документи Антон Тодоров в предаването "Документите" по тв Европа - всяка събота от 10ч.

Рязък контраст с потурите управляващи след 10ти.

Не ме разсмивайте. Днешните потури са преки наследници на предишните потури. 35г. ни управляваше човек с основно образование, но на вас това не ви е правило впечатление, нали?

СА ЕДНИ И СЪЩИ ПОТУРИ ОТ 75 ГОДИНИ!ЗА КАКВА КЛАСА ГОВОРИШ?ПИЕНЕ НА ВОДКА С БЛЯДКИ И ПЪЛНО ПОДЧИНЕНИЕ НА МОСКВА ЛИ?

Да. И сигурно е нанесла повече вреди от тях.

Тя е била регистрирана като "агент, секретен сътрудник" на 19 юни 1971 година. Биографична справка показва, че това е 5 години, след като е заминала да следва в Париж със стипендия на френското правителство. .. Без неуважение към личността и постиженията на госпожата бих искал да разбера как така комунистическото правителство и службите, ДС са й разрешили да напусне България и да иде във Франция, когато разстрелваха на граничната бразда всеки, и младежи, които искаха да избягат от социалистическия ЛАГЕР! И знае(ла) ли е госпожата, че ДС е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, работеща срещу народа си и в полза на чужда държава, престъпната репресивна рецидивистична организация на престъпното комунистическо руско робство (управление)?

А, ти знаеш ли, че ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, работеща срещу народа си и в полза на чужда държава, престъпната репресивна рецидивистична организация в момента е на американска служба.

Дори и да е така, и ако е така - толкова по-зле за американските служби, между прочем - това НЕ ПРОМЕНЯ престъпните й действия и характер!

"ДС са й разрешили да напусне България и да иде във Франция, когато разстрелваха на граничната бразда всеки, и младежи, които искаха да избягат от социалистическия ЛАГЕР!" На граничната бразда разстрелваха, но тези които разполагаха законно с валута /те или родителите им работили в чужбина, я в Либия, я в Ирак/пътуваха без особени проблеми, а за учене в чужбина Партията любима плащаше на нашите другари естествено срещу някои услуги.

Пълни глупости! Партията пращаше само свои кадри, или по-скоро такива на КГБ.

66г някой друг век е било. Потърси справка в гугъл и виж тези години колко и кой излизаше зад граница, като не си наясно с нещата

Във времето, в което за да отидеш до Петрич се искаше пограничен лист, да заминеш легално за страна от Запада, това си е признание за принадлежност към партията-столетница.

Не към "партията", а към конкретен отдел на ДС.

не се разбира: шпионин или доносник означава?

Според морала. Кой както иска.

да заминеш да следваш във Франция? Няма нужда да казват, че е ченге, ясно е само от това изречение за какво става дума.

През 1966г. да те пуснат да учиш в чужбина...това значи, че поне един от родителите ти е член на БКП.

Моите и двамата бяха бкп,но не ме пуснаха.Кандидатствах за работа,но...

Я? Този номенклатурен официоз "Литературен Фронт" още ли бълва "СВОБОДНО СЛОВО"? Чий Е? Кой е в редакционния сОвет? Как се финансира? Къде му е е офисът и кой плаща наема? И най-важното: "СРЕЩУ КОГО Е и СРЕЩУ КАКВО ФРОНТОТ, другарЕ сОтрудници и другарке сОтрудничики!

Долу, вън ахххааха всички шпиони да ги изгоним до крак! Никога повече кумунисти прости! Смърт на агентите на КГБ и ДС! Да я изгоним от всички университети и да й вземем титлите червени!

И да дадем "титлите" на тебе. Понеже си убеден "демократ".

тези от т,н, комисия много дълго време ще осребряват информацията,до която бяха допуснати.....

Ползата от "шпионите" е безспорна! Те първи се изнесоха на ЗАПАД, който шпионираха - още преди 1989. Най-активно беше 1986-8, когато оставиха Булгаристан без ток за изнесат пенсионните фондове в задграничните дружества. Първи в университетите на "омразния" ЗАПАД се изнесоха децата на номенклатурата и "ШПИОНИТЕ". ИЗВОД: Нашите "ШПИОНИ" работеха само за себе си, НИКОГА ЗА ДЪРЖАВАТА. в 99% от случайте - ПРОТИВ НАРОДА!

то у БеГето разлика между пишман-шпионин и мераклия-доносник е тънка..хахаха

И защо това се изнася по този начин, ни в клин ни в ръкав? Какъв е интересът който се търси чрез изнасянето на тази информация? Защо за нея така внезапно а за другите се мълчи или техните досита ги намокри дъжда прокапал случайно? Какво искате да постигнете с тази статия?

То остана ли някой чист и неопетнен?Работила за България?Коя България и коя власт е обслужвала?Дали тази която със закон обявиха управлението и от 1944 до 1989 за престъпно?Как нито един от платените партийни секретари на БКП,БЗНС,ДКМС,ОФ,ДС служители и сътрудници не се покаяха и не поискаха прошка от хората за съсипаните съдби на поне три поколения лустрирани без наличие на закон за лустрация!Отврат и наглост а ние нищо вече не можем да направим.

Бкиснахте вече с тази мантра агент на ДС!!!!!Сега мутрите си имат ДАНС и ви работят като роби и сте таман добре!!!

Да ви * в "родолюбците". Като чуете за "Агент 007" и се насирате да се кефите, а като чуете за "Агент Боев" (българския му литературен синоним) се скъсвате да плюете. И това ако не са двойни стандарти на промити мозъци - здраве му кажи.

Стига с тоя цинизъм за сОтрудниците. А сОтрудничките - технике обслужващи фукции във всички служби са предимно в една област - Като Мата Хари... За коя и по-точно за чия държава плачете, другарЕ сОтрудници? - Т.н. "социалистичеческа" държава я изкупиха вашите босове. А раята на улицата я подариха на мутрите... за да бъде смазана в хаоса! Това е схемата на прехода - вие я измислихте, вие я реализирахте! ЗАЩО ДЕЦАТА ВИ ДРАПАТ ДА ИДАТ В ШВЕЦИЯ, НОРВЕГИЯ, ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ? ЗАЩО ДЕЦАТА НА РАЯТА стигат като черноработници най-много до Византия, Италия, Испания? Нали имате много информация? - Моля кажете!

Знаеш ли Лилито чия внучка е ,а бате ти Бойко как учи в Симеоново,а чии син е физколтурника, всичките са от ГЕРБ и Ви баламосват, че не са като другите.

Към комисията: ЗАЩО САМО нея публикувахте, а други, които трябваше да публикувате също оставихте в тъмното????????????

Не искам да защитавам госпожата, но фактите трябва да се поднасят коректно и точно. В годините на студената война за да заминеш на 25 г. да следваш във Франция и после да останеш там се е изисквало да покриеш нещо като тест за лоялност пред Държавна сигурност, което на практика се е осъществявало чрез присъединяване като щатен или нещатен агент към структурите й. Отделен въпрос е дали и доколко въпросният агент реално е осъществявал шпионските си функции.. Просто няма как да те изпратят в университет в Западна Европа просто ей така, щото си готин. Впрочем абсолютно същото е важало за западноевропейските учени, които са работили в институти и университети в Източна Европа. Ако към средата на 80-те години вече обменът на учени е бил значително по-отворен, то в 1966 г. когато Юлия Кръстева е заминавала за Франция без разрешение на Службите за сигурност просто не е имало начин. питайте и професор Божидар Димитров като е бил във ватикана в библиотеката не е ли бил агент на ДС,,, Или той е от добрите агенти, а Кръстева от лошите

Е, И..? Тя е работела ЗА България, не е била като някои сегашни вече политици да топят другарите си, съседите си и.тн.н....Нали??? Май има голяма разлика между агент и "агент" в слъчая.

Kalin

Сериозна биография.Показва че за нашето разузнаване са работили доста кадърни хора.Не ми е ясно защо трябва да се срамуваме че сме имали разузнавачи от такъв калибър?Да служили са на тогавашната власт но това е била България по това време.

ти пък отде знайш, че била "разузнавач", да не си и бил в парижките чаршафи?

В ГЕЗБ повече от полвината ръководство са бивши членове на БКП и какво от това.

е омекчила в чужбина и у нас на наши другари , работници на Тихият фронт, които са работили за благото на социалистическата ни Родина, далеч от дом, далеч от семейство и деца !

Някой съмнявал ли се е че "легалните невъзвращенци" са сътрудници на разузнаването. Такъв беше и Г.Марков. Но понеже се престара с плюването по режима стана удобна жертва на английското контраразузнаване. При това в роматичния джеймсбондовски стил- чадър в дъждовен ден.