Държавна самолетна фабрика - когато България сама въоръжаваше армията си

Преди 83 години царската власт взима решение да изгради авиационен завод, който в последствие конструира машини по най-висок европейски стандарт

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И после идва миризливия съвеЦки ботуш и спарения комунистически каскет и всичко приключва. И това не е само там. Години наред ни учеха, че БГ била зиостанала страна преди 9ти и като дошли братушките и всичко цъфнало и вързало. Произвеждали сме коли, камиони , самолети, стругове, тъкачни станове, котли, локомотиви и вагони, трамваи, вършачки, трактори , кораби и тн. Малки предприятия , но работещи. Все пак населението не е било 100 милиона. Улиците са били чисти и във всяко българско село е имало ток. за разлика от селата на много от комшиите ни.

Защо държавна, а не частна фабрика? Нали държавата е лош стопанин?

Ами лош стопанин е я, затова вече не произвеждаме самолети.

Добре би било да се знае, че между 1945 и 1948 въздушните ни войски практически са обезглавени...Т.Н. за репарации на Югославия са отишли всичките ни около 50 месершмита / Ме-109/...Изводите всеки да си ги прави сам...

Хубаво е в България да има един голям завод за производство на Ф 16.. Имаме кадри и ще си бракуваме руските боклуци много по-рано.

А, бе що за тъпотия!? Какъв точно европейски стандарт през 1939г?Само след 6 години всякакви митове за европейски стандарти наука и т. н. бяха разбити! Стига сте писали глупости! Писна ми да слушам за тая Европа и нейните стандарти!

Какво стана с мириканските аероплани, които Тиквоча плати?

Само дави кажа, в момента също се произвеждат (сглобяват) самолети в Българиа, но сигурно ще избягат заради високите цени на тока като SIN CAR

Колкото и да се напъват фашистките тролове, не могат да променят историческата реалност. А тя е че жалката ни работилничка за аероплани не е затворена поради завистта на злобните съветски комунисти, а защото произвежда безнадеждно остарели музейни експонати. Разработеният през 1943г ДАР-9 е двуплощник, схема с която по света приключват скоро след края на първата световна война. От ДАР-10 (1941г) са направени една-две бройки и е спрян от царската власт, защото е 10 години зад световните образци. Мощността на италианския му двигател е 750 к.с., а максималната скорост е 410 км/ч. По-това време изтребителите по света имат мощност поне 1100 к.с. и с 200 км/ч по-висока скорост. А от 1948 г. се произвеждат серийно самолетчетата ЛАЗ-7 с двигатели по 160 к.с., докато другите вече се качват на реактивни изтребители. За сравнение в съседна Румъния от 1939 г върви масовото призводство на IAR 80, оборудван със собствен румънски двигател, който не отстъпва на актуалните тогава Спитфайър и Месершмит 109.

Мунчо ли ти го каза, бе червено лайно безродно.

Най-големият грях на руснаците към нас е, че смачкаха самочуствието на обикновения българин и овластиха социопатите. Разбира се не трябва да ги мразим за това - минало е. Просто не трябва повече да позволяваме най-гнусната и тъпа част от българите да управляват.

къде е газил съветски ботуш....нищо не е проникнали. "Апокалипсис сега" е актуален точно СЕГА. Путин по нищо не се отличава от ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ.

ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И РЕЖИМА НА КОМУНИСТИТЕ ЗНАЕМ.....! РАЗКАЖИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ДЕМОКРАТИТЕ И ЛГБТ-ПЕДОФИЛИ СОРОСИФИЛИСТИЦИ......! КОИТО ДОРИ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД НЕ ПОЖАЛИХА И В РАЗРЕЗ С ЖЕНЕВСКАТА КОНВЕНЦИЯ РАЗРАБОТИХА ГМО-ВИРУС БИООРЪЖИЕ КОВИД В ТЯХНА ЛАБОРАТОРИЯ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ... БЕЗГРАНИЧНО НАГЛИ И АРОГАНТНИ ДОРИ ПРЕЗ 2015 СА ПУБЛИКУВАЛИ СТАТИЯ КОВИД/САРС.....

Ти що си жив още бе, мать твою сука? Що не си умрял от "соросоидното ГМО"? Още Товарищ Мичурин обеща, че в Червения лагер ще се яде Слънчобоб и Овцекози, сука.

….. не е само на руснаците. Той е на всички, във всички времена. Когато си малък големите искат да си останеш малък . Ако може и да те изядат. Но не те остават да навдигаш глава като пребит смок. Трескат те по тиквата и ти резват крилцата, да не политнеш. България, за жалост, е малка и нищо добро не я чака.

Да но до пуснахме една основна грешка! И тя е че те свалиха Живков следователно и назначават всички след него. Факт веднага след Живков премиер е Луканов руснак по произход и душа..... След това и Станишев руснак до мозъка на костите си. Благодарение на черен Ванко цялата икономика приемина в ръцете на другарите така че искаме не искаме тва беше червените ще управляват во всеки.

Още едно доказателство каква е била България преди руското робство, което Радев се опитва да върне. Били сме силен и горд народ, сега сме русофили със смачкано самочувствие

Я сега комунистите да ни разкажат колко неща били построили и как преди 1944 не е имало нищо. Всичко те са построили. А колко са разрушили и колко е щяло да бъде построено, ако тях ги нямаше? Някой сеща ли се.

Какво те спира да сториш самолети сега? Строй и ги продавай на САЩ.

На ватниците окупатори, дивите крадци на мандри а по късно на генерали като бащата на Радев ,както и на самия него за продължаващото унищожение на една държава градина някога . И гласувайте пак за него червените слуги за да се превърне по бързо в гробище

От самолети на балканчета... Няма по -добра илюстрация на руското робство.

Как ще ни оставят другарите,да произвеждаме нещо по-качествено от тях? Тази статия е достатъчна да покаже какво е било преди и след окупацията на комунягите.

Само лека поправка иначе на 100% съгласен. Просто няма след там е бедата! Още са тука даже президента посочват премиери стават....... Тука да си руснаците даже вече анклави си имат

Това е било състоянието преди комунизма ... има ли сме инженер Лазаров и инфраструктура, която е можела да произвеждала серийно самолети по собствен дизайн. ХИЛЯДИ САМОЛЕТИ!

След 83.г нямаме и една градска тоалетна която да отговаря найстина на европейски стандарт..

А югоизточния ни съсед вече изгради заводи за собствени електромобили танкове изтребители от 5'о поколение.

През 1939та година, България е била на 8мо мядто в Европа по икономическо развитие и стандарт на живота, след комунизЪма сме на последно място не само в Европа, но и в света.

При положение че абсолютно всички ресурси цялата ни продукция заминаваше в сив и цялата ни икономика се дирижираше от Москва. Странна работа. Пък след десети ми управляваха основно същите тия комунисти къде двайсетина години..... Особено другаря Виденов......

Е то след 10 половината управление в дирактбо от руснаци и Луканов и Станишев. Бившите финансови министри ония снпосната пица в Русия сега осфебряват.

Швейцария, Англия, Германия, Франция, Дания, Италия, Холандия ... предполагам тия са били преди нас, а след нас са били Швеция, Норвегия, Испания, Чехия, Австрия, Унгария, Финландия, Гърция и т.н. Тия измислени пропагандни класации, в които сме на 8-мо място в Европа на какво се базират? Нова държава създадена от територията на Османската империя не може да прескочи 500 години ренесанс и индустриализация, през които са минали останалите. Винаги сме били на последно място може би преди Албания и в някаква конкуренция с Сърбия и Румъния. Комунизма просто ни спира заедно с тях. И след комунизма излизаме на същото разстояние от останалите европейци, но без този елит който имаме преди комунизма ... затова политиците ни са или клоуни или престъпни ренегати останки от комунистическия режим.

Това къде го чете да го прочета и аз

Летците в Царство България, както и генералите и офицерите са били интелигентни, възпитани хора от известни семейства, не парвенюта като тези по времето на комунизма. В комунизма считаха интелигентните хора за врагове и не ги допускаха нито да учат нито да работят, обратно, ниско интелигентните простаци, селяндури, примати бяха третирани като ”цвета на нацията”, те ставаха офицери, генерали, министри, президенти…такъв е и мунчо, 32 години след края на комунизма имаме комунистически примат за държаврн глава, който се готви да продължи да ни се натрапва още 5 години.

Икщш

Като става дума за самолети - видяхте ли какво стана и с нашата авиокомпания БГА “Балкан”? Дядо работеше дълги години в нея, по-голямата част от живота му мина там! И нея разграбиха, разсипаха и разпродадоха, за жълти стотинки, с реновито й и извоюваните пазари и място в индустрията! Това, И това никога няма да му го простя на Костов!

Ако не греша кинтите от Балкан ги взе пак някакъв руски мафиот или греша!?

Било е някога! Преди комунизма и разрухата от него благодарение на така наречените братушки!

Румъния има 5 милиарда евра оборот от Дачия за година!

И...„плува“ народа в благоденствие ? Румънците изтикаха турците в Германия. Пълно е с трансилвански румънци около нас...Защ, щом имат пари от дачиите ?

Тези в Кремъл са големи мръсници и негодници! И ни смятат за техни роби... И е така от много десетилетия! (А на другите, от другите велики сили просто не им пука за нас)!

Татко е летял на такъв български самолет. Имам ценни снимки с него и самолета...

Имал е инцидент, паднал е, но е оцелял, отървал се е само с травми. И от тогава не лети... Не обичаше да говори за това, питал съм го - не искаше да го споменава и да си спомня. Само се потъркваше инстинктивно по главата.

И в момента може да се строят малки самолети за вътрешния пазар,селското стопанство и дронове ... С парите от КТБ, АПИ и Хемус,може и ракета за Марс да се построи

Без магистрала няма икономика Без икономика няма индустрия ... Сороски тролей.

Тези самолети ,как са построени без магистрала?

Питай колко километра магистрала е имало в България тогава. Да питаш за времето, когато основния промишлен транспорт е бил железницата и да го сравняваш с сегашно време, където никой не би инвестирал в държава без транспортни връзки и магистрали трябва да си изключително тъп.

Може,ама ракета за Марс не се яде и краде,а асфалт се краде и яде. Борисов,отрежи брат 100метра Магистрала.

Държавата да ви го построи и да ви го даде на вас така ли? Ами правете завод и почвайте да строите някой да ви пречи? Само че не уважаеми без инфраструктура ще ми построите дедовия. И ще намерите инвеститор дето ще строи насред полето без транспортни връзки на кукуво лято.

Иначе наглите боклуци не спират да повтарят, че неграмотникът Тодор Живков и също толкова образованите комунисти са създали всичко...

като вкарвате в парламента сороските партии пък оставяте извън властта патриотичните ще се гъзите на великите сили драги българи

Никъде в статията не се споменава че с идването на руснаците завода се демонтира и след години го откупува е срещу...... ДОЛАРИ.

какво било, биене в гърдите и прочие. България никога в нито една сфера не била фактор!! Постоянни внушения!! Дали в Испания постонно се говори, че открили света, че колонизирали цял континент, че 70% от познатите ни зеленчуци и плодове сега са били донесени тогава от тях в Европа или като отидеш в испански град да виси как изглежда - какви сгради, инфраструктура и прочие????? Или пък Англичаните и така нататък. България е била робска държава, с крепостнно население. И в момента е най-голямото европейско гето!!! Говорете истини, а не внушения и стъкмистики!!

Само пропуснахте да кажете, че руснаците затвориха завода, оставиха колелетата Балкан. Руснаците мразят някой да е независим.

Знаех си, че червените другари са боклуци.

Акосега сме зле и се оплакваме, това е заради преврата на 9.9. 1944 година. Ще ви го повтаряме докато вдените...

А сега предатели като ДБ, Радев и Кирил Петков ще натискат да клекнем на македонците. Щото така е наредило американското БСП на Джо Байдън ...

Предателите на България служите на Русия и на руската държавна чафия.Другарю!

Защо не побликувате коментариите ни ? Срам ли имате или нямате ?

След това идват съветски робство и американско присъствие и България вече не е свободна. Били сме истинска държава единствено по царско време.

Американците силно се интересуваха от това Германия да я има като държава. Та затова след втората световна война я построиха от руините. Така както гледам, ако американците толкова много се интересуваха от България, щяха да я построят наново и сега да сме силна държава с мощна икономика. Ако се опитвате да ме убеждавате че нашата малка държава е изключително важна за икономиката на щатите.... Единственото което всъщност интересува американците България да не е руски сателит.

Ако не бяхме заробени от Русия 44 г., сега навярно и самолети щяхме да произвеждаме

А ако не бяха дошли е САЩ сега щяхме сами да се изхранва ме.

Добре,че са САЩ ,че иначе кяхме да бъдем една от най бедните руски губернии. А сега стотици хиляди руснаци предпочитат България и САЩ пред Русия

Доколкото си спомням българското земеделие го ликвидираха там едни другари, като приватизираха и разграбиха текезесетата. От друга страна си спомням че социалистическото земеделие изключително много разчиташе на безплатен Труд. Дето му викаха ученически и Студентски бригади.

Само че не виждам как е могло да стане, за съжаление. В първия случай сме съюзник на Германия, руснаците ги разкарават от тука и остават. Във втория случай отказваме съюз, Германия ни прегазва, после руснаците пак трябва да минат оттук и пак се застояват.