Колко ще получат първите пенсионери с втора пенсия?

Около 70% българите, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лева от втория стълб на пенсионната система. Повечето – даже едва около 30 лева.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може и да бъркам, но не може да претендираш да си член на най-голямата икономическа общност в света, на ЕС, с един от най-високите стандарти в света, да искаш да влизаш в Шенген и пенсиите да са 30 или 50 лева на месец, тоест по 15 - 25 евро, няма и по 1 евро на ден - пък било то и вторите... Нещо в това уравнение хич не пасва, ама много не пасва, дори и от птичи поглед, каквото и да разправят големите и най-големите експертки... Вярно е, че за някой с 300 или 600 лева заплата 30 лева не са малко (щото са да кажем 10 (или 5) процента от доходите им, но да не забравяме и че онези пари след време не са същите сега...тоест покупателната им стойност намалява), но става дума за това, че НИВОТО е много, абсурдно ниско!

Ако управляващите българските пенсионни фондове наистина не могат да намерят пазар, така щото вложените пари да нарастват, значи мястото им не е там и не заслужават огромните си за България възнаграждения! И Вучева, която доста забавно не пропуска винаги при публична проява да демонстрира скромна елитарност - забележете как няколко пъти само в този разговор наблегна, че събеседничката й била най-големият експерт по въпроса в държавата:), и дори така се увлече, че като сама неколкократно си взе думата и не даде на другите да се изкажат, каза в един момент, че искала да се доизкаже и ... след това ТЯ ЩЯЛА ДА ДАДЕ ДУМАТА на най-голямата експертка! Добре, че после се усети и прояви добър за годинките си рефлекс, и се коригира, че не тя, а водещите щели да дадат думата на другата им събеседничка. Симпатична е Вучева, но самочувствието й е малко в повечко...

Вучева не е права, когато говори за капиталовия принцип, че не можело да се намери пазар, на който вложените пари да нараствали - ако огромните английски и американски пенсионни фондове за стотици милиарди долари могат - пазарите не са само локални, а ГЛОБАЛНИ!!!, в днешно време, то и българските относително малки пенсионни фондове би трябвало да могат, ако управляващите ги, които между другото са много високо платени не умеят и не го правят, да се ангажират такива - дори и чужди експерти, които умеят! Или просто да копират онези чужди фондове, които го правят! Много по-лесно се управляват и търси добра стабилна доходност при съответния приемлив риск на няколко милиарда инвестиции отколкото на няколко стотин милиарда...

Тази статия ще я пратя непременно на жена ми да я прочете. 30 или 50 лева на месец не е и не може да е пенсия, пък дори и втора, а може да се квалифицира като някаква малка надбавка, да кажем. За по едно кафе на ден, примерно. Гледах въпросната дискусия по Нова телевизия. Ясно е, както обясниха Вучева и Петкова, че парите за тези пенсии са толкова, колкото се акумулират в съответните фондове, но ... С тези и подобни пари не може не да се живее, но дори и да се съществува в съвременния свят. Знам, че не звучи добре тук, но преди време жена ми ми обясняваше, че тук, където живеем ако човек няма поне един милион долара, когато се пенсионира, той не би могъл да е спокоен, че ще може да посрещне пенсионирането си спокойно, че ще е в състояние да поддържа стандарта си. И това било мнението на повечето от колежките и приятелките й...И че не е убедена, че пенсия от около 4,000 долара щяла да ми е достатъчна, когато се пенсионирам. А аз й казвам, че ако е така няма причини за тревога и непрекъснато й напомням от къде сме дошли и да види с колко пари на месец живеят майка й и хората в България, които не крадат и не са политици, магистрати или разбойници...И не усвояват държавни или европейски фондове и не са от онези, на които са им дали куфарче или са в разни схеми. Много е тежко в България, много пари и активи се разграбиха, десетилетия наред, корупцията е смазваща!

Ако има 10 000 изобщо не е близо до МОД, а до СОД. Средното в КФН е глупост - между 1 лв. и 20 000 лв. средно колко е. А инак, що не видите колко ще получават тия хора, дето ще вземат 30 лв. от УПФ за 19 години (не особено редовно осигуряване с първа вноска от 2 лв.), спрямо същата им пенсия от НОИ при 40 години осигуряване и вноска от 30% средно. Ако изобщо успеят да се пенсионират, защото ще се окаже, че са работили 40 години, ама не им стига стаж за пенсиониране и тогава тия 30 лв. ще им се виждат богатство!

Охооо цели 30 лв! Това е добре, тъй като аз очаквах около 5 лв! Какъв е извода: ограбват ни и чрез допълнителната пенсия!

точим се да крадем фондовете?

и на края вместо заслужена пенсия получаваш един среден пръст, а за други и това няма да има! Ето това са така широко рекламираните ни частни пенсионни фондове - измамнически финансови пирамиди и нищо друго! Стана ли вече ясно на всички какво е мотото на тези частни пенсионни фондове?! Ако не ви е ясно то да го знаете сега и за в бъдеще - тяхното мото е: ВНАСЯЙТЕ но не за вас , А ЗА НАС!!!

не са ги обявили във фалит,т.нар.частни пенсионни фондове,обслужвани административно от държавата/НАП/ да им събира и превежда вноските на тези паразитни"частни" институции.А какво е това при 5% вноска,да се отделя цял 1% за административни разходи,заплати и"дивиденти" на персонала на тези фондове/по точно хранилки/,без да извършваш там някаква нормална дейност.

много лесно ше се оправи и държавата и пенсионерите ...стига да искат хорат на Герб!!!БНБ издажа облигации гарантирани от държавата за 10 г например пенсионните фондове купуват жото имат и гаранция и добра лихва а държавата си оправя и пътищата и строи ...нема нужда да взима заеми от чужбина и да чака некои заблуден инвеститор.... Всичко това става но с акъл...и желание...а това тука ЛИПСВА..и едното и другото. Мисли се как да се открадне и то повече и с голям удар.....е . Нема такава държава ...без пътна....???

паричната маса на пенсионните фондове е надвишавала държавния бюджет и е имало случай в които от пенсионните фондове са вземани заеми да се покрие държавния бюджет.Освен това в страната има много болници/т.нар.работнически/ както и санаториуми,които са построени с пари на пенсионните фондове.Прав си Горския,напълно си прав.Тъй наречените "частни" пенсионни фондове сега са си чиста пирамида със държавна закрила.Те това е положението.Мафията си има държава.

парите незабавно по партидите в НОИ ЧЕ СТАВА СТРАШНО !

Вие сте този, който има право и следва да отиде в най-близкия офис на Националната агенция по приходите /НАП/ и да попълни едно заявление за не повече от 3 минути, да го подаде и толкова. Сбогом частен пенсионен фонд! За родените 1960, 1961 и 192 г. срокът е до 30.12.2018 г. /до обяд/.

За незнаещите следва да отбележим, че НОИ е еднствената институция, която работи. Там се отпускат и изплащат освен пенсиите и всички видове обезщетения, за които лицата са осигурени. Тази институция не иска никакви лични плащания и според мен дори служителите не достигат. Същата институция съществуваше и по времето на соца. Наричаше се ДОО /Държавно обществено осигуряване/. Така, че по-кротко моля с обидите към единственият ни институт, който дава. Друг е въпросът колко и поради какви причини получава.

По-вероятно е да пиете по една студена вода. Ако нещо беше доброволно в тая страна, цент нямаше да да дам на пенсионните фондове. Има къде-къде и по-сигурни, и по-доходни, и по-рискови,но по- начини за спестяване. Даже предпочитам да си ги давам направо на родителите за издръжка или да си ги харча сега за децата.

Поредният пладнешки обир.

Без да се ОПЛАКВАМ!65 ГОДИШЕН ЛЕКАР, на когото всеки божи ден му се молят да работи някъде и да попълва лицензи, било то в ТЕЛК, било то в частни болници, защото нямат специалисти, за нищожни възнаграждения, от 25 до 35% от плащанията на НЗОК. Кажете ми кой се навива на такива рекетьорски предложения и на кого да слугувам с трите си специалности? ПРЕДЛОЖЕНИЕ- ОТДЕЛЕТЕ ОТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ПЕНСИИТЕ ПО БОЛЕСТ, МАЙЧИНСТВОТО И ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ И ТОГАВА ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО. СТИГА СТЕ НАТЯКВАЛИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ И БЮДЖЕТА ТРЯБВА ДА ГИ ПОДПОМАГА! Бюджетът да подпомага друго, а не заслужените пенсии на платилите за това хора! АМА МНОГО Я МЪРЗИ АДМИНИСТРАЦИЯТА ДА ГО НАПРАВИ.

Не съм правила скоро справка колко е сумата по моята сметка в УПФ, но със сигурност е над 10 000 лв. Ние бяхме НАСИЛА вкарани в тези "доброволни" пенсионни фондове, чиито собственици си живеят като крезове. Ако смятат да се изнижат "по терлички" и държавата има сериозни основания да подозира това - може винаги да се създаде ЗАКОН за изплащане поименно на събраните от всеки средства. Но ако същата тази държава смята (и не за първи път) да вкара парите ни - доброЗОРНО събрани във въпросните пенсионни фондове - в общия кюп на пенсиите, където всички СОЛИДАРНО се осигуряват - ТАЯ НЯМА ДА СТАНЕ. Мераклиите за подобна гавра (най-вероятно от финансовото министерство, навремето Симеончо Дянков) ще получат здрав шут отзад по охранените си телесни части!

Средно по 3-4000 има на глава има. Ти ако имаш 10 000 най-вероятно си се осигурявала близо до МОД.

Във фондовете няма пари има дялове и съответно всеки месец се опредя стойността на дяла за всеки фонд. Ако стане някоя борсова криза като 2008 година парите ти падат наполовина защото стойността на дяла пада. Още повече, че за момента фондовете само трупат активи и не им се е налагало да изплащат пенсия съответно да се разделят с активи. Мисленето "тези пари са си мои и няма да ги да деля с други" както е в НОИ е хубаво, ама ако ти кажат, че от фондовете ще ти дадат 5 лева дето няма да делиш с други, а от НОИ, че ще ти дадат 7 лева кое ще избереш?

Втората пенсия ще е малка. Ще я има обаче. Трябва да си пълен кретен, за да повярваш, че тези пари от допълнителната осигуровка, преместени в НОИ, ще ти дадат повече. Как се управляват фондовете е отделен въпрос, но от НОИ се изплаща всичко. И на младите пенсионери-милиционери. Тъй че борбата в момента е да се национализират частните вноски...

Още от 2000 г.когато "екипа" на СДС Иван Нейков - министър на труда и социалната политика и новия тогава управител на НОИ Йордан Христосков въведоха задължителните частни пенсионни фондове /какво е това животно,хем частни,хем задължителни/ за категорийните работници и родените след 31.12.1959 г. на нас старите служители в системата на социалното осигуряване ни стана напълно ясно,че това е една пирамида със държавно участие.Държавата,т.е НОИ,сега НАП събират вноските на тези"частни" пенсионни фондове,освен това беше планувано пенсиите от втория стълб да започнат да се изплащат от 2014 г.Милиардите левове в частните пенсионни фондове да се увеличават не само със вноски но и със закупуване на държавни ценни книжа,участи със акции,т.е в капиталовия пазар.Къде са бе,вече 18 год.Излезе истината накрая - 30 лв. пенсия,като едно време при соца земеделлските пенсии.А в ръководствата на тези"частни" пенсионни фондове са почти всички министри и зам.министри по труда и социалната политика,во главе със Иван Нейков и Йордан Христосков.Участват също бивши депутати и политически лица,много от разпадналите се СДС и НДСВ със огромни заплати и вече...убийственото,че са получавали Д И В И Д Е Н Т И.А кога се дават дивиденти- при печалба и добри финансови резултати от дейността.Боже господи,в каква държава продължаваме да работим.Апропо-дивидентите са за десетки хиляди лева.И за това тази кокарджа от снимката ще се усмихва така доволно.

То, гладните пенсионери, с пенсии под необходимите суми за нормален живот, с пенсии много по-ниски от "колегите" си от другите страни (дори и балкански), ше са доволни и на 30 лв! Я, вижте каката от снимката, как се е усмихнала.

И накрая ще излезе, че не били 30 лева месечно, а били 30 лева еднократно при пенсиониране :)))

Засрамете се! На нищо не прилича тази свинщина! Поне ни освободете от тази "доброволна" втора пенсия. Пълни безсрамници. И ние имаме деца, които искаме да храним. Омръзна ми да храним вас.

Солидарни в беднотия , и пенсии и здравни осигуровки.Тази система на Кайзера е над 100 години.Пълна ликвидация на системата, хранеща паразити, мързеливци!който работи ще яде, който го мързи - да ми яде ...я!

Системата ще се подобри (вервайте!) по следния начин: "Цинга манга - фук - пълни гащи с лук!" Имало България, станала Мангалия. И най-важното! Виновни са винаги и завинаги мръсните комунисти:):)! А чистите капиталисти са лайняно цвете за мирисане! Да живеят паразитите на НОИ и пенсионните дружества - докато опоскат всички пенсионери и заедно с държавните вредители оглозгат държавата! И тогава: Цинга манга фук - пълни гащи с лук! Мангалия!

Окрадоха всичко в което се вложиха пенсионните вноски на родителите ни - говоря за фабрики, заводи, язовири, почивни станции, резиденции и какво ли още не. Сега вече останаха пенсионните вноски на хората, хайде да ги окрадем и тях.... НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ?

Такава е системата, драги ss. Едни крадат, а други се дИрляме в дир.бг. Нарича се кап. система. Засрами се, ако поне това не си го разбрал:)!!

Комунделите окрадоха пенсионните фондове, сега всички страдат...Изроди!

Чешки, унгарски и австрийски пенсионни фондове инвестираха и закупиха български държавни фирми с големи печалби и естествен монопол. А нашите пенсионни фондове инвестираха да получават големи заплати, да купят мощни коли с много екстри и огромни къщи и имоти на собствениците на тези фондове. Дай на българина държавна службица, през която минават обилни парични потоци и му гледай сеира! Държава без контрол, без правосъдие, без честност и морал! Държава на мафията, която в последно време се казва ГЕРБ!

Изключително си прав! Нашето тъпо и нещастно поколение, което се пенсионира преди две-три години извлече целия преход С ХИЛЯДИ ПРОБЛЕМИ, сега нямаме право и на нормални пенсии? Ще повишават и махат таваните само на НОВИТЕ?

Абе,някой от вас,плюещите, прочете ли,за осигуровки върху какви заплати става въпрос-200-600 лв. Ами,естествено,че като внасяш 10 лв в НОИ, където и да отиват парите,от 50 ст. месечно,няма да натрупаш хиляди във фонда за 10 години.

Нали тъпанарите вярват, че при социализма пенсионната система била фалирала:)?! А при капитализма е рай:)! Вервайте, тъпанари! Вервайте! Социализмът бил лош, защото пенсиите се изплащаха директно от държавния бюджет. И нямаше лапачи и паразити прикачени към пенсионната система! Нямаше НОИ, нямаше задължителни и доброзорни пенсионни фондове и пенсионни дружества! Беше железобетонна пенсионна система, със достатъчни за града пенсии (на село пенсиите не бяха достатъчни, но на селяните се даваше до пет декара земя за частно ползване и частно производство). Знаеше се кой на колко години ще се пенсионира: 3-та категория мъже - на 60 г.; жени - на 55 г. Втора категория мъже - на 55 г.; жени - на 50 г.; Първа категория - под 52,5 г. мъже, за жените не знам. Жените рано ставаха баби и гледаха внуци. Раждаха се деца и имаше естествен ръст на населението. Защото пенсионната система има пряк и косвен ефект върху раждаемостта! Пряк - за да вземеш минимална пенсия в България трябва да имаш минимум 15 г. трудов/осигурителен стаж. В Европа се изискват 10 г. трудов стаж. Косвен ефект върху раждаемостта - когато пенсиите са достатъчни за нормален живот и бабите и дядовците са млади, те помагат на децата си и гледат внуците, и обратно - когато пенсиите не стигат - децата глрдат родителите си, вместо да раждат. После, България загива. Ами загива и ще загива с добрия си капитализъм и още по-добрата си пенсионна система. Впрочем, 60% от пенсиите днес се доплащат от държавния бюджет. Така хем има НОИ и пенсионно-осигурителни дружества - лапачи и паразити, хем 60% от пенсиите се плащат от държавния бюджет! И най-важното! Социалистическата пенсионна система е лоша, защото при нея няма паразити! Капитализъм е! И днес паразитите искат НОВИ пенсионни фондове! Защото не са луди паразитите, а тези, които ги търпят!

А през това време западните фондове инвестираха в акции, които са неподвластни на инфлацията и увеличиха цената си средно 2-3 пъти, докато парите за пенсии при комунизма не се влагаха в нищо.

Зевзек

Пропуснал съм... Парите за пенсии се влагаха в нерентабил ни заводи, които след промените бяха разпродадени на безценица от същите комунисти. Голяма част ги продадоха на себе си, но това вече е подробност.

Не пренебрегвайте и факта, че сега НОИ много иска да прибере всички пари при себе си и прави активна пропаганда. Е, имате възможност до края на годината - можете да се прехвърлите към държавата изцяло- щом й имате доверие!

Пълна глупост е втория пенсионен стълб и там където бе приложен се отказаха без изключения - Швеция, Норвегия, САЩ, Германия, Канада, Австралия...!!!!!! Просто трябва да се удвоят процентите на вноските от всяко едно заплащане на труд за пенсии и за здравно осигуряване - да станат по 10 % или общо 20 %... И да ги плаща този който изплаща трудовите възнаграждение и заплати, а за работещия да останат полагащите му се 80 % ! Това е истината и само тогава ще има стабилни пенсионна и здравна системи...!!!!!!

Не си въобразявайте, че ще има втора пенсия. Пенсионните фондове работят за себе си, а не за вас. Сега им е широко около врата, но като се наложи да започнат изплащане просто ще обявят фалит.

И аз това написах, но ми изтриха поста :). Твоят поне се вижда.

Който чака втората пенсия да го оправи, има да чака. Чакането е безплатно. Оправят се само бордовете на пенсионните фондове. Парадокс - доброволното пенсионно осигуряване е задължителто.

Доброволното пенсионно осигуряване е трети стълб и хич не е задължително. Задължителен е вторият.

то остават ли пари на някого за третата част от пенсията! Държавата заграбва над 70% от доходите на хората.

Поредната измама с държавно участие!

Кап държавата дава капка по капка и лъжичка по лъжичка (измама по измама) на простия (прост та тъп!) български народ. Радвайте се будали!

Драги ми анализатори и сибили селски! А защо никой не набляга на факта, че родените след 1960 г. бяхме ЗАДЪЛЖЕНИ да се осигуряваме и в УПФ/ППФ по закон? 18 г. блажихте на наш гръб, удържахте си една много прилична такса за "управление на парите" НИ, струпахте в тези фондове едни милиарди и т.н. Сега какво ни казвате - ами експеримента не е много успешен, ние добре си живяхме на ваш гръб, ама държавата май ги иска тези милиарди в НОИ, щото пари нЕма или...

С тези 15 лева месечна вноска искаш 1000 лева пенсия ли?

Да бяха 15 лв,добре,ама става въпрос за стотинки-на 200 лева заплата,като постъпят 20 лв в НОИ,колко 4% превеждат във фонда-няма и левче...ами,то не може да искаш да те осигуряват на минимума,за да не даваш пари на държавата, а после,да очакваш стотици втора пенсия

А ти как разбра колко ми е вноската в УПФ? Само по единия от договорите ми месечната вноска е в пъти по-голяма от посоченото от теб число;))

Над 100 лв. е на месец при заплати над 1500 лв. я вземи се ограмоти малко.

Добре е също да напишете и с колко ще се намалят пенсиите на тези хора спрямо родениете през 1959 година, защото тези родени 1959 така да се каже ще получат 100% от пенсията си от НОИ, а тези родени 1960 ще получат XX% от пенсията си от НОИ, а "остатъка" до 100% дали ще се покрие от това получано от втория стълб?

как да ти се иска да живееш тук

Ще вземем един наплюнчен.Копелетата дотогава ще обявят фалит.

стига са ни будалкали.Било несполучлив експеримент.Ами ! Тои за тях си е напълно сполучлив.

40 години плащаш по 100лв осигуровки + 100лв от шефа = 200лв 4 години получаваш 200лв пенсия Държавата казава: пари нема! И аз искам?!

мръсни изроди,удържат,пари, а,после,50.лева.живеят,на гърба,на,чесните,хора.и. вземат,по2000лева,заплати. срамота.,.

ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ТАЯ ИЗМИСЛЕНА ПРОСТОТИЯ ДА НИ ОБИРАТ ПО ТОЗИ НАЧИН ! НА ПРОТЕС ЗА ВСИЧКО ДА ВРЪЩАТ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ ГОДИНИТЕ И МНОГО ДРУГИ НЕЩА!

Както винаги когато прибират парите мълчат. Сега като дойде време за плащане има проблеми. Ама нямало къде да ги инвестират, ама хората ще взимат по 30 лева и т.н. Всеки може да си вземе парите на един път ако иска!!

Ще изплащате от 30 до 50 лв. допълнителна пенсия, а загубата от пожизнената дължавна пенсия ще бъде повече от 70 лв. на месец /-28%/.Допълнителната пенсия ще бъде до изчерпване на сумата, в индивидуалната партида,а след това? Да не говорим, че за да се отпусне допълнителна пенсия, натрупаната сума трябва да е обвързана с необходимата сума по "биометричната" таблица на живота.

Ми това е идеята на тази система - взимаш толкова, колкото си внесъл. нали искате справедливост, това е справедливост.

Око, имаш спешна нужда от преглед. Внасяш доброзорно, като ти се намалява общия осигурителен принос, така че не ги разправяй тези врели-некипели. Или освен тази задължителна сума искате да ви даваме и ОЩЕ? Е, това няма как да се случи, има си банки, които плащат лихва.

Ще получат те! Един гол Х...У...Й! Вие очаквате циганите да работят, да плащат данъци и да пълнят фондовете ли? Както казваше един мой познат: Има да чакате циганин, българина да храни!

Увеличението си го бива. Това са 6 кила краставици отгоре всеки месец!

А тези 50 лева , тогава ще бъдат 0,05 лева !

Само некадърен пенсионен фонд си държи активите в лева и въобще във валута.

50лв в най добрият случай! Супер! Това са цели 25 евро! 1 манджа в средно скъп ресторант. Но пък за сметка на това имаме асфалтирани пътища дето издържат по цял сезон и помогнахме на Германия да има Северен Поток като унищожихме Южен поток. Все хубави неща ни чакат ;-)

пенсиите са стотинки, но пък някои пенсионни фондове направиха добри пари, много добри

Особено шефовете блажат яко. По 100 000 лв. си дават за много добра работа.

Ало учителката - пенсьонираш се пише с и вместо с ь, а от думичката "пикам" направо ми домъчнява за учениците които "учиш" незнайно на какво....

Ясно, защо не си признаят направо ,че експериментът им се провали. Пак някъде се преразпределят потоците неправомерно.

Не потоци, колега. Порции! За порции говорим.

Никога не е било "експеримент" и успехът му е явен. Дебилите са под контрол. 80% вярват в лъжата.

Значи отиваме на другия стълб. Този, средния...