МФ погаси дълг от почти милиард евро

Министерството на финансите погаси главницата и лихвите по емисията еврооблигации с падеж 9 юли 2017 г.

Обратно в новината

Коментари - МФ погаси дълг от почти милиард евро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"С извършване на плащането държавният дълг на България се редуцира с 950 млн. евро - от 12,884 на 11,934 млрд. евро." ..абе, другари и товарищи?! Къде са 16-те милиарда но Боце?! У Банкя ли ги е занесъл, че ги няма като дълг..?!

Хм, Бойко Борисов, взел нов заем перз 2016-та за 2 млрд. евро, който България ще плаща, за да изплати сега 1 млрд. евро. А другият милиард къде е? За 1 милиард евро говоря.

Серго, Не се изказвай по финансови въпроси неподготвен. Един дълг с 4.25% е рефинансиран с 1.875% лихва. Намаляваш бъдеща лихва с 40.375 милиона. Не е нормално на бялото да викаш черно. Но простено да ти е- социалист си.

Да обясня на стокиращите герберасти от "България за ФАЩ" за дълга на ТЖ. 10милиарда дълг на НРБ. Но НРБ имаше да взима 5 млрд отпуснати на други, реално дългът става 5 млрд. (2млрд опростен дълг към нас на Ирак, не знам си колко на Либия и Афганистан) 1988г. България получава чисто нови Миг-29 , които се използват до сега, т.е в полза на демократизма но за сметка на комунизма. Това важи и за АЕЦ-а. А НДК?А 37 000 км пътища. ПЪТИЩА не 2 см боядисан асфалт. А,че БДЖ се движи благодарение на влакове купени още през 70-те?! Но стокиращите герберасти това няма как да го разберат. Те стокират.

А къде слагаш: 1. Ограбените пари и имоти от хората след 09.09.1944??? 2.Ограбените сметки и фондове на пенсионният фонд през 50-те??? 3. Данъците пращани от хората??? 4. Режима на тока през зимата??? 5. Опашките и чакането на ред за елементарни неща телевизор, хладилник, бойлер, печка??? 6. Платените вноски за автомобил, за който чакаш 10 години??? 7, Лихвоточките за жилища??? 8. И много други, но и тези стигат!!!

БРЦК

За 1 и 2 важиш. За останалите - пълни глупости.

"Пътища, не 2 см асфалт" Че що ревете тогава в Северозападнала България?! Нали по точно тези прекрасни пътища карате?

Тия врътки се наричат рефинансиране а не погасяване.

БРЦК

Що не копира и тази част: "беше шести ноември 2014 г. когато Българската народна банка (БНБ) отне лиценза на КТБ."

Това е, един полицай изнасилил една циганка,- тя се е побъркала и техните си я гледат!..

Така е, това е единствения по-ясен урок от съвременната история на 20 век.

А най добре е държавата да няма никакъв дълг!!!!

Не е така. Да не се работи с финансовите инструменти, значи да не се развива един субект - бил той фирма, държава, човек. Важно е да се прави от професионалисти и да не се попада в дългов капан !

Защо си се хванал да обясняваш базисни неща на болшевико-русофилистици? Те от икономика и финанси не разбират.

С една дума, плащаме дълг с нов дълг. Направо си пропадаме. Ако питате герберите,сигурно ще кажат, че се развиваме и, че дори летим.То всъщност пропадането си е летене, само че надолу.

Питам аз, на каква цена можеше да се купи 1 долар от обикновеният българин, преди 1989? В БНБ продаваха само на избрани и то с разрешение на Окр. комитет на БКП!!! Сиреч в БНБ няма да ти продадът, а в Кореком срещу левове нямаше нищо. В същото време във Валентина /имаше такава магазини/ имаше малки щандове , в които продаваха и стоки, които ги имаше в Кореком, но при цени 5 лева за долар!!! Така, че чакам отговор и да видим, кои е гъбата!!!

Дори на Магурата долара не беше повече от 3 лева. А това за 5 лв. долар във Валентините сънувал ли си го или сега ти дойде отвътре?

Да преди 1980 беше 3, но после си беше 5!!!

"Продадът". Колко точно слагаш пълен член отзад на глагол хахахахаааааа.

Става въпрос, за курс долар лев преди 1989, а не дали има живот на Марс!!!

От 1962 година до края на Живковото време от общо 800 000 работили в чужбина 600 000 са си получавали заплатите в долари... и точно те продаваха по 3 лева долара, чуждестранните студенти бяха задължени всеки месец да доказват че имат 280 лева в джоба си та и те продаваха долари, понякога и под 3 лева... А официялния курс беше 98 стотинки за долар, като боновете на Външно-търговска банка вървяха по 1.15 долара. Та при тая ситуация направо се чудя на тоя дето е ходил да иска разрешение от ОК на БКП да си напазари долари;)

Абе знаеш нещо ама не баш.

Питам се на колко години сте били тогава и на колко сте сега?????? Защо ли не си останахте на толкова та да не съпоставяте ябълки с тикви..

Колкото и да манипулирате цифрите и плюете по бай Тошо, ще ви кажа само едно: По негово време България беше 9 милиона, от които 8 милиона българи, а сега е 7 милиона, от които българите са 5 милиона .

Сега вече ще спя спокойно, че милиардите ще са само 11 и нещо.

БРЦК

По скоро 12.6

Да ти кажа, че иронизирах или се сещаш сам :-)

Дългът на София преди ОПГ ГРОБ беше 500млн, сега благодарение на тях и на ремонтите на ремонтираното и на боядисания асфалт е 2млрд. Това е стокиращо! И расте! БЕХ от 1млрд дълг, стана 3млрд. И расте!

Bulgaria Total Gross External Debt и ще лъснат глупостите писани в тази статия!

БРЦК

"Тоталката" е съвсем различно от "Държавен дълг". Да то го обясня за лаици Държавен+Частен = Тотален. Капиш? Ти говориш за Тотал - в статията се говори за Държавен. Нормално е да има разлика.

нали всичко ти се пише на г*за, кво значение има коя част как ще кръстиш?!?

БРЦК

Ето официалните цифри! Към края на Май е бил 13.5 милиарда ЕВРО. Значи сега е към 12,4. Това е само държавния.

Помним годините на Луканов, Виденов и Орешарски... Помним финансови "корифеи" от рода на Гечев, енергийни гурута като Овчаров... Хубавото е, че те комунягите никога няма да се върнат отново на власт! А другарите от дир-а нека и взимат по някоя и друга копейка за пост... Отрепки!!

Хайде червени тролове да ви чуем сега как ревете. Почвайте с минусите. Дори да е добре за България вие сте против, щом не сте на власт. Дано никога повече не сте на власт.

Мършо,погасихте един,взехте 16,аре заври се в мишата си дупка и не се показвай че стана за смях.

или на майка ти

Да обясня на стокиращите герберасти от "България за ФАЩ" за дълга на ТЖ. 10милиарда дълг на НРБ. Но НРБ имаше да взима 5 млрд отпуснати на други, т.е 5 млрд. 1988г. България получава чисто нови Миг-29 , които се използват до сега, т.е в полза на демократизма но за сметка на комунизма. Това важи и за АЕЦ-а. А НДК?А 37 000 км пътища.ПЪТИЩА не 2 см боядисан асфалт. А,че БДЖ се движи благодарение на влакове купени още през 70-те?! Но стокиращите герберасти това няма как да го разберат. Те стокират.

Добавете основни фондове за 100 милиарда - заводи, мини, ТЕЦ-ове, енергийна мрежа. Двойни ЖП линии. 147 големи и 2000 малки язовира. И всичко това подарено за 9 милиарда на западняците. Които и до днес го ползват, 17 милиарда лева им е печалбата само за 1 година. Която се изнася на запад. Иначе да, гнус ги е от комунизма. Ама да ползват построеното от бащите и дядовците ни, не ги е гнус !

loyola

явно затова почнаха да джобят пътниците по спрените за "проверка" мпс-та

Много хубаво ама два пъти по 200млн изтегли, а годината не е свършила. И това не е истинският дълг на държавата. Само Държавно стокиращата БЕХ има 3 млрд дълг, София има 2 млрд дълг и ръстът,няма признаци на герберастко връщане , на стокиране. На всичкото това гарант е държавата.

Браво!!! Ето това е резултатът от управлението на ГЕРБ! А преди година комунистите оглушиха ушите ни как "сме задлъжнявали". Дълговете ги направиха др.Живков и хората му, а след това управленията на БСП и ДПС, със сериозна помощ и от Милен Велчев като финансов министър! При ГЕРБ дългът пада, заплатите се вдигат, безработицата пада близо до санитарния минимум, икономиката расте! Факти, господа комунисти, факти!!!

ГЕРБ нито едно от това което си написал не съвпада с истината.

Седи на сянка, че очевидно си сланчасал и комнисти ти се привиждат, за Цацка или Сталинка( Кристалина Георгиева) говориш?

Българския дълг е 37,915 милиона долара! На главаот населението се падат по 6511 долара ! Дали кредиторите ти не знаят по добре от всеки друг какво им дължиш ? Вие си вярвайте на фейка от медийте на властта .

Относно дълга на България, оказва се че не е нито 12 млрд. нито 24 нито 36 а можете да го видите на: link

Ето тук: www . minfin . bg /bg/statistics/20/

БРЦК

Я кажи на коя дата фалира КТБ, кой беше премиер тогава и кой назначи Искров и Цацаров??? Дали не беше Бокича??? Искров и Цацаров са главните ВИДИМИ виновници за КТБ. И двамата не са нито подсъдими нито в затвора. Не е ли работа на БОКИЧА да ги вкара там?

Една проста сметка. При бай Тошо само външен дълг 11 000 000 000 долара, при курс на лева, реален минимум 5 лева за долар. За по-малко само от БНБ за избрани от БКП!!! Сиреч 55 000 000 000, като в това число не влиза вътрешно фирмената задлъжнялост, а резервът е Нула!!! Сега по данни на БНБ барабар с вътрешно фирмената задлъжнялост 34 000 000 000, като от тях 12 000 000 000 са вътрешнофирмана. Сиреч по най- проста сметка , като за селянин от БКП/БСП 21 000 000 000 надолу!!! За какво говорим!!! Числата за тъпунгерите са в лева.

1. при бай ти Тошо официалния курс на долара беше 80 ст. за долар. И българския лев го уважаваха дори на Запад,а сега никъде. 2. Фирмена задлъжнялост нямаше просто защото нямаше фирми. Знаеш ликога излезе указ 56, гъбке? 3. резервът беше в огромното производство . Някои отрасли бяха в топ 10 на света. А сега дълга е почти 40 милиарда долара. и постоянно расте с тези постоянни земи на герб!Гоним яко гръцкия модел и ще ги застигнем.

Аве фантазьор смотан, кой определяше курса лев/долар? Бай ти Тошо ли? И защо имаше т.нар. "валутен лев"? А? И защо молива започваше да играе по годишния план още от м. октомври? А? И били ми посочил поне ЕДНО наше производство от онова време, което да е в топ.10 на света, както пишеш? Поне се информирай бе, мушмурок червеникакъв такъв!

БРЦК

Малиии ти си готов за ФинМин. ГеПчев ряпа да яде. Застани на некой разклон та белким те забележи бокича и да те назначи та да дръпнем от дъното най-накрая.

БРЦК

Я кажи на коя дата фалира КТБ, кой беше премиер тогава и кой назначи Искров и Цацаров??? Дали не беше Бокича??? Искров и Цацаров са главните ВИДИМИ виновници за КТБ. И двамата не са нито подсъдими нито в затвора. Не е ли работа на БОКИЧА да ги вкара там?

И къде ще ходи след като падежа е 9 ЮЛИ 2017 година???Защо пишете като новина нещо дето е законово. Нима на вие не отивате да си внесете вноската на датата на падежа ако имате заем???имате парите макар от други заеми ????или ще чакате да ви подгонят???

герберугите трябва да бъдат постояно лъгани,че боцко е велик и прави чудеса! Затова и медиите му не спират да го величаят с глупави статии.

Законово значи ... А гърците погасиха ли, като имаха падеж??? Не че нещо, ама да попитам.;)

най редовно си погасяват ..по абсолютно същата схема :-)))) Нали няма да им отпуснат следващ транш ако не погасят.....ама за сега на тях не спират да им отпускат..по скоро на нас ще спрат.

В края на 2009г. дългът на сектор Държавно управление, т.е. Държавата възлиза на 2 милиарда и 805 милиона евро (8.3% от БВП), като нараства спрямо края на 2008 г. с 209.6 млн. евро (8.1%), т.е. още първата година на управлението си (няма и 6 месеца) бате Бойко го вдига с над 200 милиона и така до сегашните 12 милиарда и отгоре. Бай Тошо за 40 години остави 10 милиарда дългове и го направиха на нищо, а сега само за 8 години -10 милиарда без държавата да има нищо насреща

Явно не сте наясно , че тези 10 млрд. , които приписвате на "бай Тошо" бяха натрупани в периода 1985-1989 и то съвсем не от него , а от родителите на боклуците , които в момента се пишат "социалисти" :)

напротив, наясно съм и това още повече ми го вдига в очите

При 12 милиарда евро дълг, всяко 4 членно семейство дължи към 7 лева. И си ги плащаме като попове. Затова пенсиите още много години ще се увеличават с 2 лева годишно, по ненам си кое правило и заплатите ще са колкото да оцелееш. Управниците, дето взимат дългове обаче, ние си ги избираме, тъй че да не чувам стонове и вопли!

Не 7 а 6857 лева. Ама вие герберите сте си добри в математиката де

Първо се научи да смяташ! Второ, какво като правителството има дългове, да не би да ти е увеличило данъците??? И да нямаше дългове, данъкът ти пак щеше да е 10 %. Правителството не плаща заплати, бизнеса ги плаща!

боце да продължи да погасява дълга... ще задминем Гърция за няколко години.

Е защо тогава онзи ден взехме нов дълг за 200 000 000 лв.? Погасяваме дългове и трупаме нови! Хитро...

Евро, не лева :)

Погасихме дълг с пари взети на заем. Аз ли не разбирам нещо и на това му се вика дългова спирала?

Защо бяха ПОДАРЕНИ 4 млрд., от Б. Борисов , на ЧАСТНАТА ФИРМА КТБ ? Някой има ли обяснение?

преди това едни пари излязоха от КТБ и той знае най добре къде са.

Бяха дадени НЕ на КТБ, а на вложителите заради гарантираният им по закон влог до 100 000 евро

"С извършване на плащането държавният дълг на България се редуцира с 950 млн. евро - от 12,884 на 11,934 млрд. евро." Сам,че това е дълга без онази част,която изтегли боце. А истинската сума (цялата) е между 37 -38 милиарда $! Класически пример за новина с цел подвеждане на хората!

Нищо подобно. Трябва да правиш разлика между държавен и частен дълг. Както и разлика м/у твоя кредит и този на съседа.

частния МУ дълг. и се съмнявам ,че има такъв. Говорим си и в изречението даже пише...държавен дълг. Ти май си чукча писател !

БРЦК

Бокича е главен съ/участник в кражбата на КТБ. Клатенето на КТБ започна при орешака , ама бе извършено по времето когато той беше на власт. Ако искаше можеше да спре фалита и да оздрави банката и да арестува виновниците. Нали така?

Още въртят и превъртат и не могат да платят на Милен Велчев врътките

БРЦК

Бокича е същия 'комунист' като тия от БСП. През последните 15 години Бокича управлява 10 и не е вкарал нито един в затвора! Не е и намалил дълговете на БГ. Построи някоя и друга магистрала и Арена и участва във фалита и кражбата на КТБ! Те това е накратко БОКИЧА!

Бокича е осъзнал се комунист.

Aха ето как държавата храни банките - кредит , лихва, обслужване на кредита и т.н. и всички държавни дейности да минават през банката, на която аз съм собственик ??? А хитро ?

Много "КОМПЕТЕНТНО" мнение.

БРЦК

Общо взето дълга си е същия. Взели сме 2мил през миналата година за да погасъм 1.9мил дълг на 2 транша през 2016 и 2017. общо взето същия трибуквен. Е да - новия заем е на по ниски лихви. Ама ако наистина имаме 14мил резерв - що не платиме предсрочно малко дълг?

мил. какво значи милион или милиард?

БРЦК

Милиард естествено. Пише го навсякъде в статията и не е лесно да се сетиш. Ако беше милион - Цецо щеше да си продаде 4 от апартаментите и да ги събере тия пари!

защото ако можеш да вземеш дълг на 1.5-3% лихва, може да е по-добре отколкото да не го вземеш

Ех мъка комунистическа. Дългът вместо да расте намалява!!!

при тато беше 10 милиарда долара а сега в долари гони 40 милиарда. Колко нарастна и с колко е намалял ,а? Дай ми 1000000 и аз ще ти дам 1000 лв. Съгласен ли си на тази изгодна за теб сделка?!?

400 е, промити червени кратуни. Лъжете като К.Нинова.

чети внимателно - погасили 1 милиард дълг с какво? с емитиран миналата година дълг... дълга не намалява, просто се подновява щото не можем да го платим с наши средства...

БРЦК

Не лъжи бе тъпчо. При Тато освен ,че имахме по-малко дълг, имахме и собсвеност като БТК, Заводи , Летища и тн. Сега всичко е частно - демек нямаме нищо!

Имахме и много по-малък БВП

Научи се първо да смяташ!!!

Уважаеми български гласоподаватели. Четете и мислете.

B ĸpaя гoдинaтa. дългocpoчнитe зaдължeния ca 26 711.7 млн. eвpo (76.9% oт бpyтния дълг, 56.9% oт БBΠ), ĸaтo нapacтвaт c 502.5 млн. eвpo cпpямo дeĸeмвpи 2015 г. Kpaтĸocpoчнитe зaдължeния възлизaт нa 8015.9 млн. eвpo (23.1% oт бpyтния дълг, 17.1% oт БBΠ) и нapacтвaт cъc 136.6 млн. eвpo cпpямo ĸpaя нa 2015 г.

хубаво ми цъкаш минуси, но това не променя факта и не намалява дълга! Пак ще ти се наложи да го плащаш! Ти си цъкай като не можеш да мислиш.

Айде бе за какво бяха взети 26 млрд?!?! Питам!

126 милиарда - нека сме точни! ;))

76 милиарда според червена чутура неграмотна...

Внимавайте да не сте объркали банковите сметки!!!!

Бpyтният външeн дълг нa Бългapия в ĸpaя нa дeĸeмвpи 2016 г. e 34 727.6 млн. eвpo (73.9% oт БBΠ ), ĸoeтo e c 639.1 млн. eвpo (1.9%) пoвeчe в cpaвнeниe c ĸpaя нa 2015 г. (34 088.5 млн. eвpo, 75.3% oт БBΠ), пoĸaзвaт дaннитe нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa.

на чети БНБ, само квот ти кажат придворните на Боце :))

да прав си. Гледам идиотите тук масово не гледат БНБ или международната класация за всички страни, а като едни лапни шарани четат какво им спуска пресата на баце. А той е натурпал 2/3 от целия дълг на България и сег аги гъбрака какъв е спасител.

Докога трикратния Спасител на България -Бойко Борисов ще плаща борчовете и ще покрива бакиите на червената измет??

Ей, трол, мръсен, този "спасител" взе дълг от 26 мрлд. точно след като ревеше, че ако червените вземат млрд. ще фалират държавата!!!!

Ало, червения! Лъжеш като дърт циганин, пардон, като червена Нинова!

при Станишката бяхме на 0, Ореха нищо не взе щото оревахте орталъка за 1 милиард, та от там нататък са си все Боцеви работи

Взехме 16, погасихме 1. Добре се движим. Някои хора от ГЕРБ направиха сериозни пари. За нас остава да плащаме откраднатото.

"Средствата за погасяване ... са набрани .... двоен транш облигации на стойност 1,994 млрд .... държавният дълг на България се редуцира с 950 млн. евро" Някой може ли да ми обясни, на мен как така взимайки 2млрд нов дълг за да погасим 1млрд стар дълг намалява общия държавен дълг на България?

1.Вземи лист и молив. 2.Прочети цялата статия, ЦЯЛАТА!!! 3. Води си бележки, числа, години. 4. Прочети си записките и ще разбереш. 5. Ако още не си разбрал, никога няма да ти стане ясно!!!

Абе герберски ТРОЛ - а лихвите дето ще плащаме върху новата главница от 2млрд смяташ ли ги с твоя лист и молив? Защото цялата т.н. сделка е ПРЕВРЪЩАНЕ НА СТАРИ ЛИХВИ И ГЛАВНИЦА САМО В НОВА ГЛАВНИЦА!

И за ГЕРБ-ерските "професори" тук нека да попитам във връзка с по-ниската лихва: - Вземем 2млрд главница за да платим 1млрд главница + лихви - ВЪРХУ НОВИТЕ 2МЛРД ГЛАВНИЦА НЯМА ЛИ ДА ПЛАЩАМЕ ЛИХВИ?