17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1.През комунизма отслужените години труд в армията са на цена 1 лев на месец 2. Не се признават за трудов и за осигуритеелн стаж 3. След демократичните промени ЛЕЙТЕНАНТИ ровят в кофите за боклук за да се препитават! 4. Недопустимо е хора без съответните физически, медицински, психологически и пр. качества за годност да се назначават за БОЙЦИ. 5. За много хора поминъка е извън пределите на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (НАД 2,6 милиона българи окончателно са се изселили от БГ) ВОЕННАТА СЛУЖБА Е НЕНУЖНА И БЕЗСМИСЛЕНА - ТРЯБВА ДА ИМА ПЛАТЕНА ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ - КОЙТО ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА ДА СТАВА ВОЕНЕН.

Ти служил ли си. Казармата се брои за стаж!!!

Наборната служба трябва да се върне за 18 месец, като осн. причини за това (освен нац. сигурност) са социални и икономически. Шляенето по моловете със смартфона в задния джоб е подледното нещо, от което държавата и народът имат нужда. Ковид-19 би трябвало да ни отрезви. Консуматорската вакханалия трябва да престане, ако искаме да имаме бъдеще. М/у другото ви поздравяваме с днешния празник с една интересна мисъл: "Мъжът трябва да бъде възпитаван за война, а жената за утеха на война (т.е. на войника)." - Фридрих Ницше.

Schilo

Хайде, да не са 18. И 12 стигат

Кой недоклатен го предлага. Знаете ли какво е да започнеш четвърта година моряк. И знаете ли какво е до клетвата да си вкаран за две години, а след клетвата да се окаже, че е грешка и ще служиш 3. Педерунгели.

3 месеца са достатъчни за добиване на основни умвния и познания и е добре да се въведе за всички- и момичета и момчета, ще им е интересно и ако се наложи- и полезно. Но основната армия не трябва да е многочислена, а високотехнологично оборудвана и добре обучена, 5000 истински професионалисти, дронове, ракетни войски и 16 Ф-16 ...

Schilo

Да, за три месеца ще можеш да се научиш да си връзваш кубинките

Във Израел всеки ден има война. Тя непрекъснато е нападана по земя, под земя(канали) и въздух. Ето защо войната за тях е ежедневие и част от живота им. Ето защо там се раждат много деца, а дори жените служат в армията. Ние от какъв зор да служим войници. С кого ще воюваме. Каракачанов е ненормален, за да пледира за доброволна военна служба. Даваме ли си сметка колко струва издръжката, за да поддържаме армия. И като бях войник, какво спечелих - изгубих ценни години от живота си, научих вредни навици, загубих любимата си. Произведохме най-много генерали в Европа на глава от населението, на които сега им плащаме тлъсти пенсии. Който иска да има военна служба е популист, откачен и нередовен с главата.

В момента Великобритания намалява армията си до 72500 души. При нашето население това се равнява на 5000 души. Толкова са ни необходими. Ама няма как да стане тук, щото само началниците са повече. При 20 самолета и няколко хеликоптера , ВВС са няколко хиляди и нищо не правят. От бездействие взеха да стават президенти и вицепрезиденти. Издържането на голяма армия в сегашни условия е наливане на пари в канала. Умен човек няма да тръгне да се бие да защитатава имотите на олигарсите, които първи ще се скрият.

Най-добре е да сме като Швейцария. Пушките във вкъщи и регулярно занимания за да се поддържа форма.

А ще има ли нещо за "смъркане" ? Оня насмъркания уби Милен Цветков (R.I.P.),а в казармата такива като ТОЯ ще изпозастрелят цял взвод !! Едно време - Бай Тошевото - беше истинската казарма. Бях в гвардията - преди обед занятия, а след обяд - стягане за наряд на мавзолея. Днешните гвардейци са с много малко изключения - трагедия !! В момента набират такива, който иска - нека се поинтересува ...

Д а има наборна военна служба,при която младежите се обучават да бъдат готови ако се наложи да защитават териториалната цялост на балгарската държава. За да има желание за това трябва да се промени конституцията в която трябва без условно да се определя българският войник няма да стъпва на чужда територия за да защитава и умира за чужди интереси. Воюва само на наша територия за защита на родината. Не необходимо да отиде както в ирак за да се върне в ковчек ,за да могат американците да придобият нефтените находища на ирак. Трябва да има категорично условоие ,че българската армия няма да участва в военни операции за насаждане на демокрацита и правата на човека с военни действия. Само при тези условия можем да искаме от м ладежите да изпълнят своя дълг към родината. Няма да ги унижават да бъдат теляци на американците в походни бани както в Афганистан. Ако няма тези условия няма да намерите подкрепа за въвеждането на наборна военна служба!!!

За какво ни е многочисленост на армията? В днешно време вийна се печели от въздуха, от небето, от космоса. С дронове, Авиация, ракети с GPS и модерно управление. Човечета с пушки в окопи (та дори и многочислени) , оръдия,танкове, механизирани бригади,....... СА ОТЖИВЕЛИЦА. Последен пример се видя лани при kонфликта Армения-Азербайджан в Нагорни Карабах, където Азерите с високи технологи ги подчиниха Арменците. Та вместо казарма трябва EDUCATION, Е-ДЮ-КЕЙ-ШЪН. Военните отдавана са преосмислиси доктрините си. Във военните академии предполагам окопната война и стратегии се учак вече като история , а не за обучаване на кадри за отбрана и война. Та и обществото тр. да го разбере това. Стига с тая казарма. Стига с тая носталгия по миналото. Какава армия сме имали и колко многобройна била. Ма то щот българан от всичко разбира - от вируси, имунна с-ма, футбо, икономика, военно дело, медицина, ...... от всичко разбираме, специалисти сме и даваме акъл.

Ако ти си полковник от запаса, то аз съм Лейди Гага

Съвременната война се води с високотехнологични оръжия и машини, а не с наборници дето са хапнали супа и са стреляли 10 патрона с метла. Така и не разбраха тия хора, че сме в НАТО, а НАТО е съюз в който всяка държава има малка, но професионална армия.

НАТО не е съюз, а организация, създадена да защитава американските интереси навсякъде по света. Единствената причина да ни приемат в тази организация е да ни използват за натиск срещу Русия и за "пушечно месо" при евентуален бъдещ конфликт...

Израел да признаят арменския геноцид! Защо трябва България да копира Израел?!

Евреите ни натресоха мюслитата и черняците от Африка и Азия, сега трябва само да ни задължат и на 3 год.военна служба !!!

Казармата губеше от най-хубавите години на умните и тези, които искаха да учат. Голяма глупост е въвеждането на наборна служба.

Влизам в казармата,3 октомври 1975 г. На портала двама мл. сержанти с червени ленти на ръце.Единият се обръща към 200 новобранци. "Заповед на командира на полка.С цел предотвратяване на зараза и епидемия,цялата храна у вас да се изхвърли тук!",и сочи едно платнище.Хвърчат пържоли,печени пилета,шпек салами и т.н.Като се понапълни платнището,грабнаха го и изчезнаха. Е,така започна моята казарма.Няма време за другите дивотии.А те са много.

Първо да пишат тези, които са били наборни войници. Аз съм един от тях и ще си кажа моето мнение. Наборната служба е хубава но до време. Времето, което те учат на нещо е трудно но добре. Времето от службата дето гледаш как да ти мине времето е загубено. Дали съм за наборна служба, ДА, но тази в която те обучават на нещо, останалото време е безсмислено. В Израел мъжете служат 3г. а жените 2г., защото обстановката е такава.

Армията трябва да има задача. Задачата е война. Армия без задача - разврат. Разврат е последното нещо, което искаш в армията.

Аз съм наборен войник. Изключително вредна дейност. Ако беше полезна най-мощната армия в света, американската щеше да я въведе. А Израел е друго. Той е заобиколен от врагове, които нищо не могат освен да убиват.

Наборник къде и за колко време, нали знаеш лекарството е в дозата.

Вижте, аз служих в поделение, в което се искаше интензивност до 6 месец. От там на сетне, нещата станаха рутина. Говорил съм с мой приятели от други войскови част, някой са били до клетвата, а после здравей наряд през ден наряд. Това е безсмислено. Моето виждане е младежите да постъпват за не повече от три месеца без домашна отпуска, но задължителни отпуски през уикенда. Всички знаем, че общите войскови команди не са необходими повече от 20 дена обучение. Следва втората част да се научат да действат заедно в екип. Какво имам предвид, как да се действа при пожари и природни бедствия, катастрофи отдаване на първа помощ. И това с много практика за 2 месеца. Имаш хора който ще знаят да работят в екип и да спазват законите. През уикенда да бъдат свободни да обикалят свободно град или в близост всичко (погледни за да обикнеш). Нека имат легло и храна и да не са ограничени кога ще се прибират, това ще ги кара да се намерят по интереси.

Има една турска поговорка: Затвора е голямо училище магаре е тоя дет не го е изкарал. Същото важи и за казармата. Умните научават много неща. Простите изпростяват. Аз съм бил граничар. След като завърших в Гърция ме пратиха като прост войник в Любимец 13. Научих повече отколкото в Университета...Разбира се 9 месеца стигат. Аз съм служил година....

Израел е заобиколен от врагове! И жените да длъжни да служат! Какво глупости говорите??

Предлагам всички да влязат за по 6 месеца в затвора, е там със сигурност ще станат истински мъже! След това задължително всички да бъдат 6 месеца в Ковид отделение и накрая 6 месеца да работят в Чистота. Всичко това естествено е за заплата от 32лв на месец. Така ще сме подготвени за война, био атака и зомби апокалипсис.

За няколко месеца може! Научават се и полезни неща! Но три години са прекалено много време!

Мутрите почнаха със спекулациите, ИТН и Мутри вън искали 3 години казарма! Какъв българин си, ако не дадеш на Родината три месеца, от живота си до навършване на трийсет години? Държава без армия не е Държава. Ако някой смята, че 20-30 хил. макар и професионална Армия, може да ни защити успешно се лъже. Имаш ли яка Армия, ще имаш България, това е истината вече 1340 години край Дунава!

3 месеца са времето за прослужване на "наборна рота" която да се научи да бие крак в строй до клетвата ! На кой са му притрябвали такива "познания" ?

В смесени роти 50% жени и 50% мъже. Това ще вдигне раждаемостта сериозно.

И на третият месец уволнение, често в шегата има голяма доза истина.

Ами те са си го измислили някои каки по света където има жени във войската. Има случаи щом мине обучението си хваща някой катил да я напълни като пуйка и излиза майчинство няколко години. Оттам нататък само административни постчета, само в con us и като изтече времето се пенсионира още млад милф с всички привилегии като военна секретарка. Па балъците да ги дупчат и взривяват.

Вятър работа е това. Само ще се потрошат/усвоят едни пари. Израел е друго. Като оставим настрана, че са тотални ненормалници, те са и обградени от араби дето секи ден ги стрелят с катюши.

Въпросът за или против наборната служба е некоректен . Наборна служба, но каква? С каква продължителност? С какви цели? С подготовка за какво? Война? Срещу кого? Не че България е напълно защитена, но абсолютно неадекватно е сравнението с Израел. Израел има своите съюзници, но не е нито в Европа, нито в НАТО, нито в ЕС, обграден е отвсякъде с врагове и има право да се защити.

Глупости на търкалета. Празни мераци на разни тумбаци и други старци, дето вече не им става туй, дето и преди трудно им е ставало. Каква наборна служба, какви пет лева, света се променя пред очите ни, армиите стават отживелица - при това ниво на технологиите. Една държава може да бъде срината до основи без дори един войник да стъпи отгоре й. При това по 10 различни начина. Бил съм в казарма, дори се водя офицер, такова губене на време никога не съм губил друг път през живота си.

3 години. Гарантирано от ИТН и Мутри вън.

Бях две години в казармата. Две пропилени години. Най-голямата простотия ,която ми се е случвала.

Аз не познавам хора, които с добро да си спомнят.

малък си. Като седнат повечето набори само за това говорят.

Затова говорим, за 3-6 месеца до навършване на 30 г. възраст, не за 2 години служба.

Аз съм служил година и не съжалявам и за минута,научих се на много неща които после ми помогнаха в живота,след казармата завърших висше образование и само наградих с още една тухла опита и знанията си.Никога службата в армията не и излишна,и Римските легиони когато не са воювали са строили пътища ,мостове ,машини и т н т затова империята и до днес ни удивлява.

Надграждал си тухли в кеча казваш в продължение на година ? Е , аз за две години в най-елитната тогава 9та танкова бригада не научих нищо което да ми е полезно последствие .

явно трябва да повториш. Тоя път тати не може да те уреди на такова топло местенце.

Странно защо ме изтри пък сега модератора ? Явно не е имал допир с казармата и нещата които цитирах в поста ми са му крайно неясни ? Към муцката хе хе , явно и идея си нямаш какво "топло" местенце е кемаф на "Стрела 10" в 9та танкова бригада ? Постоянни учения и между тях караул и наряд през ден ! Айде другият път просто нагледай котките преди да се правиш на оборотна ?

Има една турска поговорка: Затвора е голямо училище магаре е тоя дет не го е изкарал. Същото важи и за казармата. Умните научават много неща. Простите изпростяват. Аз съм бил граничар след като завърших в Гърция ме пратиха като прост войник в Любимец 13. Научих повече отколкото в Университета...

Па какво откупуване ще падне, па негоден за военна служба... Абе идиоти, те хората ако искат и сами ще влязат казарма бе. Ама за какво, да мрат като пушечно месо за чичо Сам ли? Хайде няма нужда.

Армия се поддържа с пари, т.е. с икономика. Израел всяка година получава безвъзмездна финансова помощ от САЩ в размер на около. 4 млрд. долара. Това само за армията. Аз когато служех, ни водиха всичко на всичко 2 пъти на полигона в Сливница и ни брояха патроните. Няма и по един пълнител изстреляхме. После 1 час търсихме гилзите в треволяка...такава армия - мерси...

Спрете да живеете с миналото, каквото е било е било, за него време. Ако утре се наложи да се защитаваме поне докато дойде подкрепа трябва всеки да може да стреля с АК. Това е минимума, базисния минимум, който сега нямаме. Заглавието наистина е манипулация, никой не си представя днес казарма като преди 30 г. в продължение на 3 години.

Големите мъжленца протестари нещо не искат да стават мъже. Ама искат да управляват.

Муцка , ако приучаването да изпълняваш тъпоумни команди те правят мъж , то явно нещо яко е сбъркано във възприятията ти ;)

Муцка , ти още чакаш "принца на белият кон" докато си гукаш с котките явно ? Ами ще го почакаш доста време ! апропо , на протести "за парче пица" никога не съм ходил , асоциациите които ражда болното ти самотно съзнание са си лично твой проблем ;)

Само да те светна, че не е мъжко да обиждаш непознати по Интернет. Проява е на лошо възпитание и ниска култура, а вероятно и нисък праг на раздразнение, което вероятно се дължи на психично заболяване. И най-вече е поткинско, поради което не е мъжко.

_stankow

Манипулативно заглавие ! Отъде накъде 3 години ? Кога е било това. Може да започнем и с 6 месеца, само за мъжете, разбира се !

Да ама не. Повечето българи са с манталитет на проститутки от най-ниско ниво, а проститутка битка не печели. Тя други работи прави. Така че няма смисъл да се опитваме да правим от цървул трандафор.

Не съди за всички по себе си ;)

от това, че се опитваш до воюваш с всички с откровен флейм и не ти е ясно нито какво искаш да кажеш, нито какво искаш да постигнеш си провя извода, че си още с жълто около човката. Аре да те обръгне малко живота, да те предадат един - два - ... - десет пъти, да ти забият нож в гърба ... сега е лесно. Младите сте настроени позитивно и приятелски един към друг и си търсите компанията :chuckle:

На петдесет съм , достатъчно ме е "обгърнал живота" и да ти кажа , самият живот е такъв какъвто сам успееш да си го направиш .

От друга страна кой е народа без загубена битка от 1878 г насам ? Само факта че пишеш това означава че имаш причина да мразиш българите

Да ама не. Всички спечелени битки са били с руска подкрепа. Сръбско-българската, Първата Балканска. Втората Балканска я губим само защото Румъния започва настъпление за което нямаме войски. И така започва Първата Световна където сме баш лешоядите. Австрийците нападат сърбите, а ние ги удряме в гръб. Немците нападат румънците, а ние ги удряме в гръб. Спасяват ги руснаците. И идва момента на истината на южните фронтове когато сам сами трябва да се бием срещу англичани и гърци и срещу французи и гърци. Наще не издържат и се вдигат да търсят сметка на царя където целия фронт е разгромен от няма и рота кандидат офицери. Това ли ти е великата армия? За Втората Световна е пълна трагедия- докато глоздаме разбитите от немците сърби и гърци иди - доди ама като имаме насреща си немците става мазало и то тотално.

Не е три години, а две и половина. Като ще взимаме за пример Израел - горе-долу 200 долара месечно се плаща на наборните. На семейните - 1000 долара. Но като цяло идеята е идиотска. А ако се приложат Израелските стандарти няма да остане кой да обучава наборниците.

Приемаш буквално нещата, Б-я не е Израел, не и Р-я или пък САЩ. Всекя държава е различна нашата работа е да намерим най-доброто, за нас. Израел е само един от примерите дали добър резултат.

Който иска да иде и за десет години, мен на доброта и мъжко поведение са ме възпитали родителите ми и правилната среда, която по-късно сам си избирал или сменял, никой не може да задължава който и да е и да му взема три години от младостта, нито е възможно да се случи в днешно време. В България една нормална институция не работи нормално, само си представям с ужас какво би била казармата в днешното положение. Но както споделих, някога или сега, винаги трябва да е по желание, никой не може да ме накара против волята.

И кой те каза, че ще са 3 години? Това днес е абсурдно, както е абсурдно да няма аз бих я нарекъл Отечествена Армия, макар и за 3 месеца.

на Палестина, че да взимаме и пример! Не ви ли е Срам поне малко?!

Който толкова иска и сега може да се запише. Какъв е проблемът?

В държавната организация. Нали това обсъждаме. Да я има ли или ще е самодейност.

Наскоро имаше война в Нагорни Карабах. Там се видя - на армията й трябват дронове - но не безмозъчни войници, а машини с изкуствен интелект и перфектно обучени професионалисти оператори на дронове, както и перфектно обучени специални части. Както не се обучава олимпийски шампион, по който и да е спорт за 3-6 месеца или дори 3 години, така и професионален боец не се става за 3 дни дни. Държави като Швейцария и Израел са непрекъснато в запас.

_stankow

А оператор на дрон как се обучава ? Без да служи в армията ? :)

Малодушно и глупаво е да твърдиш, че няма нужда, от наборна армия. Въпросът е каква да бъде, като форма и време. Всеки си представя, казармата преди 1989г. , но истината е че днес сме 2021г. и много неща са се променили. Преди служехме от 2 до 3 г. морските бяха 3 години. Днес поне според мен срока трябва да е от 3 месеца до 6 месеца в масовият случай а за специалните, които след шестият месец, ще са доброволчески и повече, според специалността. Какво пречи малцинствените младежи да карат практически курсове по зидаро-мазилка, гипс-картон или др. Ще имат занаят след казармата. Най-добрите по желания както и преди могат да остават вече в професионалната армия. Народ без армия е агне не лъв. Израел е колкото Б-я, но е Велика сила с която всеки се съобразява. Разликата. Докато ние се делим, те се събират.

зад Израел стои САЩ. Не са толкова могъщи без тяхната подкрепа. Истината е, че великите военни сили се броят на пръсти. Това са САЩ, Русия и Китай. Общо-взето те решават кое и как. Виж в Сирия какво стана след като Русия бутнаха едно рамо.

За тия неща си има училища. Другото се нарича робовладелски строй. Мисленето ти не се различава нищо от комунистическото. Даже Римската империя, която е воювала нон-стоп, не е поддържала "наборна" армия. "Доброволна" армия - не е "наборна" армия, нито обратното. Да те затворят насила да "служиш" със закон - не е проява на смелост!

Според теб е голям проблем, ако отделиш 3-6 месеца, от живота си до 30 години, който да дариш на твоята Родина, където освен някой практични умения, ще разбереш и значението на думички, като Ред, дисциплина, чест, достойнство, общност, родина, боен другар. В основата на всяка Държава стои Армията!

Абе те хората от родината бягат ти искаш да се бият за нея? Да се бият онея с бентлитата и бодигардовете. Дето им ангаруваме за без пари па дай и да мрем за тях. Гениална идея, ще ми се сам да се бях сетил!

Ако го правиш по задължение , без да те питат за личното ти мнение е проблем !

Добри, повече от 6 месеца пропилях в "Армията". Нито чест, нито доблест, нито служба към Родината почувствах. Да гледам, как някакви шапкари се обслужваха и крадяха от държавното, нито едно от тези чувства не ми внуши.

каква армия? нещата се решават с ракети в днешно време. Или имаме необходимите анти-ракетни системи, или не. Това с пехота е отживелица. Няма кой-знае какъв смисъл.

Има и то голям, щом евреите имат значи така трябва. Армията освен всичко друго е и Общност под един Флаг. Ракетите сами не летят и сами не се произвеждат. Израел например произвежда чипове а ние дори доматите ги внасяме.

ами да се концентрираме върху чиповете, а не да си губим 3 години от живота в казарма. Зад Израел стои САЩ. Нещо пропускаш да го отбележиш за втори път.

и да добавя, или имаш необходимите ракети за ответен удар или не. Затова САЩ, Русия и Китай едва ли някога ще влезнат във директен военен конфликт, но няма да се поколебаят да използват сателитите си за полигон да си ги мерят.... :(

Какво ще правим три години в казармата?Ще се учим как да ви браним сараите, хотелите и терасите с барбекюта до последна капка кръв?Е, не!Благодаря.

Как какво? Ще строите вилите на генералите :)))))) За без пари! Това си има и друго име - нарича се - робски труд. Лично съм го виждал това :)))))))) Аз имах по-лесна задача - разнасях алкохола за запоите.

С нарастващата нестабилност в региона, България няма да може да запази суверенитета си без силна армия. Нека бъдем отговорни към бъдещето си!

И точно в таива сложни ситуации е важно да имаш добре образовани хора. Затова нека да забавим образованието на всички младежи и девойки (щото нали равноправие и т.н.) с по 3 години.

Za kakwoе тая наборна служба,за да се бутаме навсякъде дето американците правят войни за техен интерест ли?По големи малоумници от БГ политик не е имало и няма и да има!

от Израел и да бъдем практични. Те са заобиколени от много враждебни големи съседи и имат терористично настроени малцинства и гастарбайтери. Ние живеем обградени най-вече от съюзници. Защо ни е армия като на Израел?

Най ме кефи жени като философстват на тия теми! Не, куха патко елза, трябва да ограничим армията до минимум и да се научим на дипломация и мир!!!

Първо трябва да се изхвърлят жените от силовите структури, нямат физически данни, не се подават на дисциплина, не се владеят в достатъчна степен,забъркват интриги с мъжете около тях и нищо не разбират от военно дело колкото и да се учат. Просто не е в женската природа

Наборната армия в съвременните Боги действия е единствено пушечно месо. Слабо обучени нежелаещи да бъдат там и безполезни като военна единица. Хора които не са там по собствено желание, просто нямах никаква полза в съвременния театър на бойни действия. Дори цената за поддържането на този безполезен контингент е много по-висока от цената на изграждането на професионална армия.

Задачата на армията е да воюва. Армия дето не воюва - постига друго - разврат и извращения. Затова БНА беше само на едно силна - разврат, извращения, алкохолизъм. За силата на БНА може да се направи дедукция от това, какво се случи с Червената армия в Прибалтика през 90те, Чечня няколко години по-късно.

Г-ца Петя (журналистката)ще издържи ли 3 години да не използва фейсбоок, инстаграм и т.н. ...

Съвременните войни се водят по доста по-различни начини. Вместо да създавате пешки, мислете за инженери, компютъни специалисти, психолози и т.н.. Единствено от специализирани части и професионални войници има някакъв смисъл. Другото е тъпота или обикновен популизъм.

Вие нормални ли сте? израел са в постоянна война от основаването си, по-добре да се взима пример от северна корея в такъв случай - те имат най-голямата армия като процент от населението. А колко години е там е без значение, защото и гражданите им живеят като във военен лагер с ограда. От днес командва военен - генерал радев, и затова се прекалява така.

Израел са в непрекъсната война с Ливан. На нас за какво ни е такава армшя. Освен това за да се построят казарми ще трябва поне милярд. Не казармата учи на ред, а спазването на законите. В нашата държава цари безнаказаност и младежите са отражение на това.