Коментари - Д-р Симоноски: Вегетарианците са с най-висок риск от дефицит на Витамин В12 | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Във всички млечни продукти се съдържа Б12 и Д. Яйцата също са богати на тези витамини - 2 яйца на ден покриват дневната препоръчителна доза. Така че вегетарианската диета не предполага наличието на такъв тип дефицити, особено ако се добави към диетата риба. Веганската диета от друга страна води до предпоставки към дефицити (и то не само към споменатите витамини), освен ако не се приемат като хранителни добавки.

Тези, които ядат риба НЕ СА вегетарианци! Научете ги тези неща най-накрая!!!!

Доктора забрави да ви каже, че теста за Витамин В12 не е платен от Здравната каса и трябва да си го плащате. Поради това, че не е платен от Здравната каса, не го предписват при анемия, а често той е причината. Смея да твърдя, че поне половината българи имат дефицит на Витамин В12, просто никой не ги изследва, а Здравната каса не плаща.

Докторът вероятно е бивше маке, което си е изяло буквата "в" от фамилията...

Всички статии по медиите се цензурират и ако има нещо полезно за хората в тях се спират. пускат се само тези, които трайно ще ви увредят. Световните медии са в ръцете на сатанистите, а тяхната цел е да ви разболеят, а не лекуват. Стотици работещи, доказали се лекарства са спрени от производство и това е само едно от доказателствата за целите на световната фармацевтична мафия. Не се подвеждайте по подобни статийки, те ще ви докарат до сериозни проблеми. 99% от всички витамини в аптечните мрежи са химия, синтетика. Дори и минималното предозиране с витамини може да ви навреди, увреди, дори да ви убие. Витамин B12 веднага ще ви възпали лигавиците в стомаха и пикочно половите пътища. Тези, които страдат от простата, ще се видят в чудо, с болки и парене, тези с болнави бъбреци може да получат и кризи, главоболие и високо кръвно. Никога, за нищо на света не се тъпчете с химия, после ще има да се чудите откъде ви дойдоха, още по големи здравословни проблеми. Организма си набавя витамините от храните, водата, слънцето, светлината, плодовете и зеленчуците. Организма се нуждае от много малки количества витамини, толкова малко, че за него не е проблем да си ги достави, изработи, дори да пазите строги диети.

То в плодовете, в зеленчуците, в месото и в яйцата малко химия има, професоре!

Яжте баласнирано и умерено. Всичко друго е ала - бала! Дядо ми, лека му пръст, почина на 94 и цял живот е ял от всичко. Най-важното беше да е домашно приготвено и топло - "манджа".

Доста непълна информация. Който се интересува да прочете: 1. За различните видове В12 (не е все тая какъв вид приемете) 2. За различните "хапчета" (напр. подезична форма или за "гълтане") или капки ( за нос) 3.Серумните нива в кръвта не Ви казват всичко за нивото витамина - прочетете за изследвания на хомоцистеин и метилманолова киселина и други.......

А бе дир, сутринта ИП-то ми блокирано. Незнайно защо... Преди малко написах 2 коментара в под тази статия и всичко е ОК. Пиша трети и ИП-то пак блокирано. Вие няма ли да си оправите най-накрая сайта, а? Сега сигурно пак ще го публикувате... потресаващо некомпетентни сте!

Да, беше публикуван без проблем....

Всякакви неосведомени хора дрънкат глупости тука и анатемосват всичко, което не разбират... Всички хранителни вещества, които са ни нужни можем да си ги набавим от растителни храни! С изключение на Витамин B12 - защо? Ами просто е - животните имат бактерии в червата, които го синтезират. Човешката микробиота е различна и не можем да го "прозивеждаме", затова трябва да го внесем отвън чрез животинска храна или добавка. Някой спомена, че за бебетата веганството е вредно и може да ги убие. Да, съгласен с това! Бебетата и децата, докато са във фаза на растеж трябва да пият мляко и животински храни. Но за възрастните не е така... Но да не изпадам в подробности повече - 'секи сам си преценя'. И без това животът е кратък, всеки е свободоен да прави каквото го глава учи.

В Индия всичко е вегетарианец от векове. Виж колко живеят и от какво умират ако изобщо умират.

А вие каква квалификация имате за да се изказвате толкова категорично по тази тема? Не стана ясно наистина....

Бахадър (Бахо), чел съм научни статии по темата, които няма да намериш преведени из българските жълти преписвачи... Я да те питам, едно тревопасно животно как може да живее без месо? Малкото на кравата или кобилата суче мляко от майка си временно, а не цял живот! А ние, хората какво правим? Едно, че пием цял живот мляко, ами и то е от друг животински вид - найс, а?! Опитаваме се да мамим природата, но тя ни го връща по подобаващ начин.

Т.е. си признаваш, че нямаш квалификация, а си поредния самозванец, който си въобразява, че знае и може да се изказва? Точно както другите на които се подиграваш :) Само за сведение преди да продължиш да се правиш на знаещ и да задаващ идиотски въпроси: вегетарианец от 25 години. Така че млъквай и започвай да пишеш за неща, от които разбираш. Тезите ти са смехотворни!

Човекът е всеядно. И има кучешки зъби, за да разкъсва месо. Това е природата, колкото и да кривят нещата разни.

С тези кучешки зъби не можеш да разкъсваш месо. Освен това кътниците не са пригодени за раздробяване на месо! Мислете с тези кратуни! За това си готвим месото! Последното е изказване на зъболекар, който определено разбира по вече от зъби от вас!

Вегетарианството и веганството са едни от най-тъпите неща на света

Жалко, че си толкова ограничен. Но такива като теб с лопата да ги ринеш!

Със сигурност караш ел тротинетката, познах ли?

Ами че то и аз съм веган тогаз. Бирата е растителна. Ракията също. Салатката към тях. Все вегански продукти консумиран в големи количества Ха наздраве.

Точно този лекар първо да вземе да си коригира грубото и неадекватно отношение към пациентите в Хематологията, пък тогава да дава мнения в интервюта! Или да си ходи обратно в Македония, където може би би се държал различно.

Дефицитът на В12 почти винаги е комбиниран с дефицит на В9(фолат,folate)Затова и почти винаги,когато се предписва за лечение B12 се комбинира с фолиева киселина(синтетичен В9,-folic acid).Причините за дефицит на В9 са най често недостатъчно хранене (зелени салати),хроничен алкохолизъм,различни заболявания на храно.смил. система -келиакия,IBD,някои лекарства-метотрексат,фенитоин и др.Затова пациенти с ревматоиден артрит които приемат метотрексат в таблетна форма винаги приемат и х1 в седмицата и таблетка фолиева киселина .За по ясно накратко и с няколко изречения.Дефицит на В12 има 4 възможности.1.Ограничено приемане или изразходване -както се спомена веган диета но може и по време на кърмене,2.ограничена абсорбция/усвояване от хр.смил.система-пример-атрофичен гастрит,келиакия,болест на Крон, стомашна резекция ( примерно на тези които е правена операция за отслабване смален стомах или "бай пас"те също винаги приемат и витамини )и т.н, 3.някакво друго автоимунно заболяване (примерно на щитовидна жлеза,пернициозна анемия и др.),4.някои лекарства-метформин(диабет2),различни лекарства за "киселини в стомаха" -протонни инхибитори или Н2 рецепторни антагонисти.Но Може би най честата причина за дефицит на В12 е наличието на автоимунна-анти тела или срещу интринсинг фактор (IF) или срещу париеталните клетки в стомаха които го продуцират.А IF има важна роля за транспорта и усвояването на В12.Когато се прави изследване за нивото на В12 винаги се изследва и В9(фолат).

Е, който е решил да става веган, трябва да се интересува по темата и ще разбере, че е задължително да приема Б12 като добавка! Това е единственото нещо, което трябва да приема под формата на хапчета - всичко останало го има в храните от растителни източници (за справка - питайте Новак Джокович и жена му). Към противниците на веганството - недейте се напъва много, защото е всеизвестен факт, че червеното месо е мощен катализатор за онкопроцеси в дебелото черво! Дори като цяло, веганите имат с около 30% по-малкка вероятност да се разболеят от рак, какъвто и да е той. Кравето мляко, което е наблъскано с хормни на растежа, е основен виновник за рак на простатата и на гърдата при жените.

Изцяло растителната диета е вредна за организма тъй като не доставя необходимите за организма вещества:)))))

Ами не е вярно, мая, гъби и водорасли доставят всичко необходимо

След като се налага да приемеш допълнително вещества извън храната.

Това означава нещо дето се твърди но не може да се докаже. Както се твърди че тютюнопушенето е причина за заболявания от рак- но до момента никой не е успял да го докаже. Както и няма нито един човек умрял в следствие на тютюнопушене. Когато не можеш да докажеш нещо твърдиш че е всеизвестен факт или че има повишен риск.

Ама веганите са - по стройни - по малко податливи на автоимунни заболявания - с по-добър липиден профил на кръвта - по малко склонни към депресии - по здрави заради витамините - с по-добре работеща храносмилателна система заради фибрите за разлика от затлъстелите месоядни, дето прокарват месото с алкохол, със задръстена от липиди кръвоносна система с ранни нервни дегенеративни заболявания и с метаболитен синдром, с високо кръвно, захар и липиди, възпалени стави и прочее прелести, да добавим и двете кутии цигари на ден и кашлицата А В12 присъства като добавка и го има в някакво водорасло и чревната флора го изработва, хахаха

Не се ли сещаш, че във всяка салата към пържолите имаш предостатъчно фибри? Карфиол, броколи, домати и прочее. Вие веге лудите си мислите, че месоядните освен месо друго не кусваме.

Нашият стомах не може да разгражда "фибри" така че няма смисъл да го слагаш до пържолата :)

Ама не знам тука вегани дето да не пият. Ако има ще да са някакво пренебрежимо малцинство.

Познат стана веган и се оплакваше колко слаб е станал. Е един дето рекламира водорасли като теб, умира на 37 години.

След като сами са си увреди ли здравето, не трябва ли да им вдигнат здравните застраховки? Като са по-високи например имат увеличен риск от високо кръвно.

Абе дира, като сте почнали да триете: писах коментар че липсата В12 има неврологични ефекти. И че за да влеза от храната в кръвтта са нужни бактерии в червата но. Какво точно не е вярно че спряхте коментара?

по-често анемия, тя е специфична за б12

е добре де, едно време хората на село непрекъснато ли са клали прасе за да ядат месо всеки ден? Угоят прасето- заколят го, направят голяма софра един-два пъти в годината и това е. Кравата- дава мляко, телето... е как да го заколиш ей тъй? Кокошки също не може да се колят ежедневно- нали яйца дават. "Благородниците" са си угаждали ежедневно с месо и какво- подагра. Днес- ядеш ежедневно месо и имаш витамин В12, заедно с него: хормони, антибиотици и химии разни, заради индустриалното животновъдство. Мисълта ми е, че проблемът с храната е комплексен. С вегетарианството си спестяваш едни проблеми, може да си създадеш други, но не са само проблеми, има и ползи.

Само яйцата, млякото и сиренето са достатъчни да дадат достатъчно В12. Но веганите и тях не ядат. Всъщност стриктно Вегани не ядат млеко защото това било храната на телето и не ядат яйца, защото трябвало да се излюпват поленца. Нищо че без петел ще се излюпи едно развалено яйце, а телето на дойната крава просто не съществува. Между другото тази диета приложена стриктно на бебе го убива.

Веганите са болни шизофреници. Инче бих им подал надървения шпек да лапат маааим откачена.

На изкуствено месо да се замислят колко ще живеят хората тогава. На WEF това им е целта, но обикновените дебилни идиоти либерални да си разтърсят мозъците, че без добитък човек не оцелява.

те и дефицит на мозък имат