Коментари - ЧЕЗ за инцидента с убитото дете: След електромера съоръженията са собственост на клиента | Днес.dir.bg

Коментари - ЧЕЗ за инцидента с убитото дете: След електромера съоръженията са собственост на клиента | Днес.dir.bg

Коментари

Да не се измъкват по терлици.Така е според документи,но енергорапределителните дружества преди да подадът захранване е необходимо да направят проверка ,с станции да проверят последващия кобел и да подпишат,че изградената инсталация отговаря по показатели на заложения товар до електромера.Това толкова ясно,че не мога да разбера как по този начин се опитват да се измъкнат. Илементарв пример е ако това не е уто

Па напишете Кой е след електромера, баси сложното.

Интересно, дали ЧЕЗ е собственик на ПАРИТЕ които прибира? Нещо не схващам, всички се държат така все едно момчето се е удавило в бурно море, а не го е ударило ток! Ама, много ви се моля, кабели, напрежение, тоци.....пари, всички са проследими, при това безгрешно!

ЖИВЕЯ ВЪВ КЪЩА ВЪВ МАЛАК ГРАД ТАБЛОТО НА ЕЛЕКТРОМЕРА Е НА СТОТОНА МЕТРА ОТ ДОМА МИ И КАБЕЛИТЕ ДО КЪЩАТА МИ И НА СЪСЕДИТЕ ВИСЯТ ПО СТЕНИТЕ НА СНОПОВЕ И КУПЧИНИ И ПРИ ВЛАЖНО ВРЕМЕ ПОНЯКОГА ХВЪРЛЯТ И ИСКРИ ОТ ЕНЕРГО ДРУЖЕСТВОТО КАЗАХА ДА СЕ ОПРАВЯМЕ САМИЗАЩОТО НЕ БИЛО ТЯХНА РАБОТА СЛЕ ЕЛЕКТРОМЕРА. ДА АМА АЗ НЕ СЪМ ВАДИЛ УРЕДА НА УЛИЦАТА АС СИ ИМАХ ТАБЛО ВЪВ КЪШИ КОЕТО БЕШЕ МНОГО ДОБРО НО ЕЛ ДРУЖЕСТВОТО ИСКАТА ЕЛЕКТРОМЕРА НАВЪН УЖ ДА НЕ КРАДЕМ ТОК. ТЕ ПРОВЕСИХА КАБЕЛИ ПО СТЕНИТЕ И ПТ ТОГАВА ИЗВЕДНЪЖ КОНСУМАЦИЯТА НА ТОК СКОЧИ ТЯХНИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ СА НЯКАКВИСВРЪХ ЧУСТВИТЕЛНИ И ОТЧИТАТ И СВЕТЛИНКАТА ОТ ЗАРЯДНОТО НА ТЕЛЕФОНА. И ПАК ДА ПОВТОРЯ НИЕ НЕ ИСКАРАХМЕ ТАБЛАТА ВЪН А ЕЛ ДРУЖЕСТВАТА И МОЯТ АНГАЖИМЕНТ Е СЛЕТ КАТО КАБЕЛА ВЛЕЗНЕ ВЪВ ДОМА МИ СТАВАЛИ СА И ЩЕ СТАВАТ ТАКИВА НЕЩАСТИЯ ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ЗА ТЕЗИ НЕЩА А ГОНИ САМО ОБОКНОВЕНИТЕ ХОРА

Трябва да си понесе последствията с лихвите.

Какво казва прокуратурата? Това е въпросът. Според мен виновна е общината, също и Чез, за бездействие. Собственикът пък за действието си. И в тях сигурно има хора, които да понесат не само тежестта на заплатите си, но и на наказанието. Не е добре да убиват, дори да са високоплатени и ненужни чиновници.

пропуснал си АЕЦ "Козлодуй", БНБ, МС, президента и ЕК.

Да нашата работа е само да Ви ОБИРАМЕ парите!!!Други задължения ЧЕЗ няма!

Но е вярно и онова за елктромерите. Затова, че ЧЕЗ са гадняри, не можем да оправдае престъпната немарливост на някой друг. Разбира се, дано следствието е принципно и честно да се произнесе, чий е бил кабелът!

Заддължението по принцип е да поставят електромерите НА ГРАНИЦАТА на имота, но много често го поставят (за по-грозно и по-евтино, разбира се!) на няколко мтра от имота. Например на някой стълб на десетина мтра от имота. И от този стълб, до съответния имот, кабелите са поставени на общинска или държавна територия докато достигнат съответния частен имот. И тук точно възниква въпросът чия е отговорността за поддръжката на тези инсталации. Кой одобрява поставянето им? Кой ги проектира? Кой ги реалиира? Т.е. законът позволява съществуването набезпризорни частни кабели в общински или държавни имоти, за които не е ясно кой носи отговорност.

Всичко е собственост на собственика на обекта. Той отговаря за всичко. Дори с къщите и блоковете ви е така. Вие сте собствениците и вие носите отговорност за инсталацията при вас! Аз съм един обикновен човек като вас и знаещ задълженията си! Без да са правя на умрял, че друг ми е длъжен!

Ти си обикновен май милиционер. Интелектуалната ти слабост е думата "всичко". В случая, тя показва незнание. Понеже освен кабели има шахта и общинска собственост, държавна собственост - това е земята на която стъпваш. Кабелът е идея фикс, възникнала в главата ти, а всичкото е нещо по-сложно. Та кой стопанисва, и отговаря, за общинската собственост? Ти ли? Чез ли?

Не можеш да поставиш електромера от другата страна на улицата и да го оставиш със собствен кабел да преминава през улица и тротоар, чужда собственост. Електромерът трябва да е на границата на захранвания имот.

По принцип е така, но законът позволява измервателните устройства да не са точно на границата, за да може електроразпределителните дружества да печелят по-добре от таксите за присъединяване.

Да, и това го пише в предварителния договор със ЧЕЗ. До самия електромер може да върви кабел от точката на захранване, но той не може да минава през шахти под булеварди и да излиза през дупки и капаци. Това е безумие! Кабелите са или в изкоп под земята, или въздушно. Ако електромерът в жилищния блок е на собственика на павилиона, то излиза че целият булевард е негова частна собственост?

Тия от ЧЕЗ са тотално за изгонване без никакви обещететния ! Кой собственик и то на временна постройка ще си изкопае шата на тротоара за да си прокара кабел "след електромера" Тия си мислят,че сме от Зимбабве !

Какви ги говори този от чез. Въпосния кабел е в шахта преди електромер.Всички съоражения до таблото с електромери на имотна граница е на чез.

какви ги говорят.Как не ви е срам!.Съвест и морал нямате ли?

трябва да се разследва и отговорността на бащата, която носи като родител, защото не може винаги околните да пазят децата на майките, които си ровят в телефона и н бащите, които заглеждат майките, вместо да не изпускат от поглед децата си и да са готови да реагират преди да е станала белята (дори при малка вероятност), а не след това

Глупости! Бащата е вървял до него и е можело всеки да пострада.

Абе глупак и ти може ше да си на мястото на детето ,тогава и баща си щеше да обвиняваш ! Гербераст нещастен !

"детето" е на 16 г. и е цигане. То сигурно вече също е било родител. Така, че по внимателно с изказванията да не го отнесеш от НПО.

Йезуитски пропуска малка подробност - измервателното им табло се монтира на “ИМОТНА ГРАНИЦА” и те ПРЕКРАСНО знаят на кой е собствеността след електромера, защото, когато искаш разрешение за мощност представяш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО документ за собственост.

знаят, но са длъжни да го кажат на разследващите органи и декларираха готовност за пълно съдействие; след това вече следователите вероятно ще информират и обществеността

Новата им такса "В полза на обществото". Оголени кабели, стари стълбове, високи цени.

И никой не знае /не казва/ кой е клиента??

това не е работа на чез, а на разследващите органи и вероятно ще стане ясно до дни

То убаво, ама къде е този електромер, когато от същият кабел са захранени и още временни преместваемо обекти. Нещо пак хитрувате май -собственост -вероятно наемателите на павилионите са виновни -щото не става ясно точно кой е собственик на кабела -първият присъединен с него или последният до спирката

Само за кажа за ЧЕЗ закони и какво ли още не. Понеже говорим за незаконни кабели. Първо трябва да се види на кои е шахтата, през която е минал кабела. Ако в нея има предимно токови кабели средно и ниско напрежение то тя е на ЧЕЗ (защото те изкопуват всички съоръжения преди да пускат захранване на обекти). Ако съответно шахтата е на някои оператор (интернет, община - сфетофари) то тогава трябва да се установи кои е сложил нерагламентирано кабел там пък даже и тоя кабел е бил прекъснат .... та да даде късо. и така нататък. Ако някои читаф човек тръгне по нишката много лесно може да стигне до истината - но да ви каже срещу ЧЕЗ нищо не става. С такива "леки" обяснения електромера е в младост - и ние сме до там... всеки път минават - защото им го позволяват. Елате в циганските махали да видите как се прехвърля ток с коаксиални кабели по техните стълбове и колко смъртни случай има на техници. Но никои не говори за това, защото са ЧЕЗ - необходимо зло. Така, че за съжаление само ще констатираме явно несвършена работа и нищо няма да стане - така система имаме, на която ние се присмиваме и нищо не правим да я променим... Жалко за момчето. Лека му пръст!

Врътката е точна. Примерно моят електромер е на 25 метра от къщи. Кабела виси на една поцинкована тел над улицата над тротоарите Новият стълб е "легнал" на една страна близо метър и петдесет, при което кабела е под изискуемата височина 4.50 над улицата. Отговорът от ЕРПто е "ВСИЧКО Е ИЗГРАДЕНО СЪГЛАСНО ОДОБРЕН ПРОЕКТ!" На задната улица стълб от същото време си е "полегнал" двадесет и пет сантиметра по земята където е дупката за него .межде циментовата замазка първоначално и сегашното положение на стълба -ТОЙ СЪЩО Е ПО ОДОБРЕНИЯТ ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ

Действително в тези шахти е градска комуникация - светофари , осветление и интернет , няма силови захранващи кабели преди елктромери . Мое мнение - общинските техници са правили нещо .

А електромерът къде е - казват, че е в близък жилищен блок! Оттам до павилиона - отговаря Собственикът и декларира, че всичко е о.к. Да, ама Не.

Така си мислех. Баба Пена е виновна.

Отговорен е СОБСТВЕНИКЪТ НА ОБЕКТА. ПЪРВОНАЧАЛНОТО СВЪРЗВАНЕ ПРЕДИ ГОДИНИ Е БИЛО О.К. НО ПРЕДИ ДНИ, КАЗВАТ СЪСЕДИ, Е ИМАЛО РЕМОНТ В ШАХТАТА. КОЙТО Е НАПРАВИЛ ТОВА - ТОЙ Е НАПРАВИЛ И ГРЕШКАТА. ЗАЩО НЕ ПИТАТЕ СОБСТВЕНИКА НА ПАВИЛИОНА, ЖУРНАЛИСТИ???

Електромер се поставя на сградата;обекта; на външната страна за да може да се отчита. Може и на уличен стълб близко до обекта в табло добре затворено.От стълба до обекта се монтира от специалисти. Не може сульо и пульо да прави тази връзка ,а специализирано ЛИЦИ;ЕЛ.ТЕХНИК; Без проверка на тези условия ,ел. захранването не се пуска

Написал си глупости на търкалета - слага се електромер - чез или друга фирма не ги интересува дали сульо и пульо са правили инсталацията в сградата - има защити в таблото на доставчика .

По твоята съвършенна логика излиза, че електромера може и да е в Нови Хан, или във Филибе!( Това с ивнесените електромери на улиците ако не е далавера, защо не изнесат и тези от новите ЖКта или от Панелките от соца! Писал съм по този въпрос 20% ми се завишава консумацията измерена от електромера на улицата и подотчетният който съм поставил в къщи. И този процент се увеличава при включени печка, бойлер, пералня, миялна машина -причината е че кабела до дома е от проводника тип маркуч; В учебниците по които съм учил преди години е казано отделните каабели трябва да са на 30 -35 сантиметра един от друг (заради иддукционни, електроматнитни и прочие загуби в мрежата)

Отговорен е този, който е преместил електромера извън недвижимата собственост.

Сега след електромера на клиента. А защо ми взехте кабелите които си бях купил за къщата. Медните кабели ги заменяте с алуминиеви боклуци. Дано с парите от скрап свещи си купите мамка ви долна курвенска.

Вярно е, че ЧЕЗ монтират електромерите далеч от обектите, ама чак пък да ги сложат в уличните шахти- едва ли.

Държавата на абсурдите!!! От кога имаме 'частни' шахти на обществени тротоари?????

Май някой се е опитвал с баща си да набере малко жица

в 12 на обяд ?

Не е възможно от стъпване върху шахтата да те удари ток. Ако кабелът под капака е закачил рамката на капака, ще стане късо веднага и захранването ше прекъсне. Вероятно става въпрос за опит за кражба на кабели, но защо никой не разпита свидетели или да прегледа камерите преди да пише глупости. Страх от БХК и НПОта ли?

Или за крадене на ток за биткойни. Но да го правят точно в София в града, ще е странно. Освен ако не разчитат, че няма да прави впечатление. Обикновено кабели и неща са все в шахтите. На места в София на ъглите на кръстовища има по 20-30 капака за шахти.

Това си го мисля, но е много дълго за обяснение, но накратко как може да има такъв потенциал на една крачка разстояние, че през сърцето да протече толкова милиампера ток, че да убие момчето, и как пък до този момент при толкова минаващи хора да не е растресло и друг. Виж ако момчето е стъпило на шахтата и е хванало я стълб я парапет е съвсем друго нещо,.но това е тънак момент.

Не знаеш колко с прав. Шахтата (не тази за която говорят журналистите) истинската е тази на платното до павилиона, кабела върви по металната ограда! Колко му е или да е хванало кабела стъпило върху шахтата или да е хванало парапета Вероятно там е връзката на нещата кабел -метална рамка на шахтата -през ръката, сърцето краката и рамката.

До ЛУДИЯТМАКС: Шахтите на платното са отводни и са изцяло метални(освен ако не са откраднати, тогава е само рамката).

В този сайт пишат дребни работници, тролове и такива с партийно промити мозъци. Никой не може да приеме, че пряката вина е на обиктовени хора /наемател на обект, работник, бригадир/. Задължително вината трябва да е на политик, шеф на ЧЕЗ, кмет, депутат, общински съветник и прочие /такива, каквито пишещите не са и няма да станат/. Всички обидени от личният си неуспех в живота се упражниха по темата, вместо да изразят просто човешко съчувствие към родителите. Лека му пръст на момчето, а като баща не знам какво точно съболезнование да изразя към родителите /всички думи са малко/.

Аман от умници. Шахтата чия собственост е? Кой отговаря за безопасността и достъпа до шахтата? Филанкишията, а?

"Кой отговаря за безопасността и достъпа до шахтата?". Не знам! Едва ли някой може да я отвори сам. Сигурно е Борисов или Радев. Проучвам и ще отговоря по-късно Имам и съмнения за Пеевски или Слави Трифонов, но там трябва по-задълбочено проучване.

Ако това по някакво чудо в цивилизована европейска държава, за каквато ние се водим, но само като плащаме вноските и глобите в ЕС, щяха да хвърчат оставки на високопоставени лица- кмет, министри плюс тлъсто обезщетение за родителите на жертвата и затвор за този, чиято собственост се окаже шахтата убиец. Айде роми, единни сте, когато искате накажете властта за нелепо загиналото отгледано здраво момче на ваш събрат, а те отказват да поемат отговорност

От кога елетромерите са в шахти? Кабела от шахтата до консуматора чий е?

Което се изясни че и на теб нищо не ти е ясно. Не може няколко институции да не знаят чий е павилиона, не може ЧЕЗ да се правят на луди, не знаят чия е партидата ли? Некадърността струи отвсякъде, община, прокуратура и т.н. В крайна сметка ако не беше загубен човешки живот ситуацията щеше да е много комична! Сборище на некадърници е МС, община и прочие, прочие.

тия от върха на пирамидата много прочуствени бре , истинско лицемерие е да изказваш съболезнования като баща ,но с удоволствие да вадиш залците от устите на другите деца чиито родители няма да станат вождове и величия

Очевидно това е ничия шахта, с ничий кабел, появил се от нищото и редовно присъединен към електромер на ЧЕЗ. Разбрах още че ако клиентът си плаща и електромерът му е наред, той хипотетично може да пусне 220 V и по оградата на детска градина

Момчето си умря на някой нещастен човечец от поредната немърливост........

Немърливост на ЧЕЗ

Защо? Каква вина имат те, че който е монтирал тока за павилиона е оставил оголен кабел и е отишъл за кафе?!

ще се точи дълго и тягостно, а накрая ще обявят, че детето е било наркоман и сърцето му не е издържало на снега... УЖАС И УЖАС Съчувствам дълбоко на родителите, Бог да ви пази

А кой позволява да се монтират електромери---- къде трябва и къде не трябва.

той електромера едва ли е в шахтата? и кой казхте е отговорен до електромера ?

Тук виновникът е този,след електромера!

се поставят електромерите, където на потребителя му е удобно или където е изгодно за ЧЕЗ

ЗУТ чл 117 ал 5 Свързването на вътрешните инсталации и уредби на строежа с общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура се извършва въз основа на договор със съответните експлоатационни дружества. Енерго дружеството подписва при въвеждане на обект в експлоатация

от тъпата политика на ЧЕЗ за електомерите и на управниците, които им разрешават това

Започна се...прехвърляне на вина от този на онзи

ще сготвят частника, ще го филетират и ще го дадат на раята за мезе

Римляните още са казали : Лош е законът ,но е закон ! И смятам ,че ТОЗИ ПЪТ вината не е във ЧЕЗ. Не ,че не ги псувам и аз по някога!

Тия пък никога за нищо не са виновни! И на вас мaмaкa ви!

Кабелът не е самия обект, а в общинска собственост или държавна, как може един частник да си прави каквото си иска в чужда собственост, при това общината или държавата да не контролират това, а да става с декларация без никой да е проверил от общината и държавата какво и как е направено. Това си е чисто прехвърляне на горещата топка. Сега подписалият декларацията ще каже, че са му дали да подпише нещо а той не е видял какво подписва, защото му е трябвало ток. Щом инцидента е в общинска собственост, а тротоарите са такива, общината носи отговорност. Лошото е че сега е убито момче, и ще се направи всичко възможно да се обвини някой който най малко е очаквал.

не си права. Скапания главен инженер и директора на АЕЦ "Козлодуй" носят отговорност, защото са си позволили да подадат ток. Нека да не търсим бачкатора, който на 2 ракии и бързайки за 2 бири е преебал работата, както и неговият началник, който пък не го епроверил, дащото е бързал в работно време да отскочи до някоя приятелка. Те каква вина имат, милите. Те са на една заплата и са командвани от рептилите. Виж ако шефа на БНБ и онбудсмана упражняваха иситнски контрол друго щеше да е. А онази тъпачки счетоводителките на болницата и общината, защо не контролират? Трябваше да спрат заплатите на всички. Абе малоумни сте.

Съоръженията и до електромера са наши! Наше наследство от бащите и дядовците ни! Дойдоха на готово или да затрият нещо готово, или от нашето да ни свалят още по една кожа!

При преместваем обект клиента не подписва никаква декларация. Има становище за присъединяване и след издаване на разрешението за поставяне на преместваемия обект се сключва договор между клиента е ЧЕЗ. Щом електромера е е от другата страна на булеварда, някой от ЧЕЗ е извършил и услугата за прокарване на кабела по този начин.

Не е задължително да е от ЧЕЗ! Таксите им са такива ,че всеки би предпочел да си намери друг "майстор" за такава "дребна"работа.

за да се пусне напрежение след електромера трябва да го свърже оторизирано лице , което да изключи мрежата по време на свързването и да засече показанията на електромера

Да не се окаже, че оторизираното лице пуснало напрежението след електромера е чистачката на павильончето?

Дотук разбрахме само на кого не е шахтата и кой не е виновен.

Живеем я държава която само констатира, не предприема мерки. Ама те не са и длъжни, все пак държавна работа е това не е каво да е !

Коментари - ЧЕЗ за инцидента с убитото дете: След електромера съоръженията са собственост на клиента | Днес.dir.bg

Коментари - ЧЕЗ за инцидента с убитото дете: След електромера съоръженията са собственост на клиента | Днес.dir.bg

Коментари

Да не се измъкват по терлици.Така е според документи,но енергорапределителните дружества преди да подадът захранване е необходимо да направят проверка ,с станции да проверят последващия кобел и да подпишат,че изградената инсталация отговаря по показатели на заложения товар до електромера.Това толкова ясно,че не мога да разбера как по този начин се опитват да се измъкнат. Илементарв пример е ако това не е уто

Па напишете Кой е след електромера, баси сложното.

Интересно, дали ЧЕЗ е собственик на ПАРИТЕ които прибира? Нещо не схващам, всички се държат така все едно момчето се е удавило в бурно море, а не го е ударило ток! Ама, много ви се моля, кабели, напрежение, тоци.....пари, всички са проследими, при това безгрешно!

ЖИВЕЯ ВЪВ КЪЩА ВЪВ МАЛАК ГРАД ТАБЛОТО НА ЕЛЕКТРОМЕРА Е НА СТОТОНА МЕТРА ОТ ДОМА МИ И КАБЕЛИТЕ ДО КЪЩАТА МИ И НА СЪСЕДИТЕ ВИСЯТ ПО СТЕНИТЕ НА СНОПОВЕ И КУПЧИНИ И ПРИ ВЛАЖНО ВРЕМЕ ПОНЯКОГА ХВЪРЛЯТ И ИСКРИ ОТ ЕНЕРГО ДРУЖЕСТВОТО КАЗАХА ДА СЕ ОПРАВЯМЕ САМИЗАЩОТО НЕ БИЛО ТЯХНА РАБОТА СЛЕ ЕЛЕКТРОМЕРА. ДА АМА АЗ НЕ СЪМ ВАДИЛ УРЕДА НА УЛИЦАТА АС СИ ИМАХ ТАБЛО ВЪВ КЪШИ КОЕТО БЕШЕ МНОГО ДОБРО НО ЕЛ ДРУЖЕСТВОТО ИСКАТА ЕЛЕКТРОМЕРА НАВЪН УЖ ДА НЕ КРАДЕМ ТОК. ТЕ ПРОВЕСИХА КАБЕЛИ ПО СТЕНИТЕ И ПТ ТОГАВА ИЗВЕДНЪЖ КОНСУМАЦИЯТА НА ТОК СКОЧИ ТЯХНИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ СА НЯКАКВИСВРЪХ ЧУСТВИТЕЛНИ И ОТЧИТАТ И СВЕТЛИНКАТА ОТ ЗАРЯДНОТО НА ТЕЛЕФОНА. И ПАК ДА ПОВТОРЯ НИЕ НЕ ИСКАРАХМЕ ТАБЛАТА ВЪН А ЕЛ ДРУЖЕСТВАТА И МОЯТ АНГАЖИМЕНТ Е СЛЕТ КАТО КАБЕЛА ВЛЕЗНЕ ВЪВ ДОМА МИ СТАВАЛИ СА И ЩЕ СТАВАТ ТАКИВА НЕЩАСТИЯ ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ЗА ТЕЗИ НЕЩА А ГОНИ САМО ОБОКНОВЕНИТЕ ХОРА

Трябва да си понесе последствията с лихвите.

Какво казва прокуратурата? Това е въпросът. Според мен виновна е общината, също и Чез, за бездействие. Собственикът пък за действието си. И в тях сигурно има хора, които да понесат не само тежестта на заплатите си, но и на наказанието. Не е добре да убиват, дори да са високоплатени и ненужни чиновници.

пропуснал си АЕЦ "Козлодуй", БНБ, МС, президента и ЕК.

Да нашата работа е само да Ви ОБИРАМЕ парите!!!Други задължения ЧЕЗ няма!

Но е вярно и онова за елктромерите. Затова, че ЧЕЗ са гадняри, не можем да оправдае престъпната немарливост на някой друг. Разбира се, дано следствието е принципно и честно да се произнесе, чий е бил кабелът!

Заддължението по принцип е да поставят електромерите НА ГРАНИЦАТА на имота, но много често го поставят (за по-грозно и по-евтино, разбира се!) на няколко мтра от имота. Например на някой стълб на десетина мтра от имота. И от този стълб, до съответния имот, кабелите са поставени на общинска или държавна територия докато достигнат съответния частен имот. И тук точно възниква въпросът чия е отговорността за поддръжката на тези инсталации. Кой одобрява поставянето им? Кой ги проектира? Кой ги реалиира? Т.е. законът позволява съществуването набезпризорни частни кабели в общински или държавни имоти, за които не е ясно кой носи отговорност.

Всичко е собственост на собственика на обекта. Той отговаря за всичко. Дори с къщите и блоковете ви е така. Вие сте собствениците и вие носите отговорност за инсталацията при вас! Аз съм един обикновен човек като вас и знаещ задълженията си! Без да са правя на умрял, че друг ми е длъжен!

Ти си обикновен май милиционер. Интелектуалната ти слабост е думата "всичко". В случая, тя показва незнание. Понеже освен кабели има шахта и общинска собственост, държавна собственост - това е земята на която стъпваш. Кабелът е идея фикс, възникнала в главата ти, а всичкото е нещо по-сложно. Та кой стопанисва, и отговаря, за общинската собственост? Ти ли? Чез ли?

Не можеш да поставиш електромера от другата страна на улицата и да го оставиш със собствен кабел да преминава през улица и тротоар, чужда собственост. Електромерът трябва да е на границата на захранвания имот.

По принцип е така, но законът позволява измервателните устройства да не са точно на границата, за да може електроразпределителните дружества да печелят по-добре от таксите за присъединяване.

Да, и това го пише в предварителния договор със ЧЕЗ. До самия електромер може да върви кабел от точката на захранване, но той не може да минава през шахти под булеварди и да излиза през дупки и капаци. Това е безумие! Кабелите са или в изкоп под земята, или въздушно. Ако електромерът в жилищния блок е на собственика на павилиона, то излиза че целият булевард е негова частна собственост?

Тия от ЧЕЗ са тотално за изгонване без никакви обещететния ! Кой собственик и то на временна постройка ще си изкопае шата на тротоара за да си прокара кабел "след електромера" Тия си мислят,че сме от Зимбабве !

Какви ги говори този от чез. Въпосния кабел е в шахта преди електромер.Всички съоражения до таблото с електромери на имотна граница е на чез.

какви ги говорят.Как не ви е срам!.Съвест и морал нямате ли?

трябва да се разследва и отговорността на бащата, която носи като родител, защото не може винаги околните да пазят децата на майките, които си ровят в телефона и н бащите, които заглеждат майките, вместо да не изпускат от поглед децата си и да са готови да реагират преди да е станала белята (дори при малка вероятност), а не след това

Глупости! Бащата е вървял до него и е можело всеки да пострада.

Абе глупак и ти може ше да си на мястото на детето ,тогава и баща си щеше да обвиняваш ! Гербераст нещастен !

"детето" е на 16 г. и е цигане. То сигурно вече също е било родител. Така, че по внимателно с изказванията да не го отнесеш от НПО.

Йезуитски пропуска малка подробност - измервателното им табло се монтира на “ИМОТНА ГРАНИЦА” и те ПРЕКРАСНО знаят на кой е собствеността след електромера, защото, когато искаш разрешение за мощност представяш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО документ за собственост.

знаят, но са длъжни да го кажат на разследващите органи и декларираха готовност за пълно съдействие; след това вече следователите вероятно ще информират и обществеността

Новата им такса "В полза на обществото". Оголени кабели, стари стълбове, високи цени.

И никой не знае /не казва/ кой е клиента??

това не е работа на чез, а на разследващите органи и вероятно ще стане ясно до дни

То убаво, ама къде е този електромер, когато от същият кабел са захранени и още временни преместваемо обекти. Нещо пак хитрувате май -собственост -вероятно наемателите на павилионите са виновни -щото не става ясно точно кой е собственик на кабела -първият присъединен с него или последният до спирката

Само за кажа за ЧЕЗ закони и какво ли още не. Понеже говорим за незаконни кабели. Първо трябва да се види на кои е шахтата, през която е минал кабела. Ако в нея има предимно токови кабели средно и ниско напрежение то тя е на ЧЕЗ (защото те изкопуват всички съоръжения преди да пускат захранване на обекти). Ако съответно шахтата е на някои оператор (интернет, община - сфетофари) то тогава трябва да се установи кои е сложил нерагламентирано кабел там пък даже и тоя кабел е бил прекъснат .... та да даде късо. и така нататък. Ако някои читаф човек тръгне по нишката много лесно може да стигне до истината - но да ви каже срещу ЧЕЗ нищо не става. С такива "леки" обяснения електромера е в младост - и ние сме до там... всеки път минават - защото им го позволяват. Елате в циганските махали да видите как се прехвърля ток с коаксиални кабели по техните стълбове и колко смъртни случай има на техници. Но никои не говори за това, защото са ЧЕЗ - необходимо зло. Така, че за съжаление само ще констатираме явно несвършена работа и нищо няма да стане - така система имаме, на която ние се присмиваме и нищо не правим да я променим... Жалко за момчето. Лека му пръст!

Врътката е точна. Примерно моят електромер е на 25 метра от къщи. Кабела виси на една поцинкована тел над улицата над тротоарите Новият стълб е "легнал" на една страна близо метър и петдесет, при което кабела е под изискуемата височина 4.50 над улицата. Отговорът от ЕРПто е "ВСИЧКО Е ИЗГРАДЕНО СЪГЛАСНО ОДОБРЕН ПРОЕКТ!" На задната улица стълб от същото време си е "полегнал" двадесет и пет сантиметра по земята където е дупката за него .межде циментовата замазка първоначално и сегашното положение на стълба -ТОЙ СЪЩО Е ПО ОДОБРЕНИЯТ ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ

Действително в тези шахти е градска комуникация - светофари , осветление и интернет , няма силови захранващи кабели преди елктромери . Мое мнение - общинските техници са правили нещо .

А електромерът къде е - казват, че е в близък жилищен блок! Оттам до павилиона - отговаря Собственикът и декларира, че всичко е о.к. Да, ама Не.

Така си мислех. Баба Пена е виновна.

Отговорен е СОБСТВЕНИКЪТ НА ОБЕКТА. ПЪРВОНАЧАЛНОТО СВЪРЗВАНЕ ПРЕДИ ГОДИНИ Е БИЛО О.К. НО ПРЕДИ ДНИ, КАЗВАТ СЪСЕДИ, Е ИМАЛО РЕМОНТ В ШАХТАТА. КОЙТО Е НАПРАВИЛ ТОВА - ТОЙ Е НАПРАВИЛ И ГРЕШКАТА. ЗАЩО НЕ ПИТАТЕ СОБСТВЕНИКА НА ПАВИЛИОНА, ЖУРНАЛИСТИ???

Електромер се поставя на сградата;обекта; на външната страна за да може да се отчита. Може и на уличен стълб близко до обекта в табло добре затворено.От стълба до обекта се монтира от специалисти. Не може сульо и пульо да прави тази връзка ,а специализирано ЛИЦИ;ЕЛ.ТЕХНИК; Без проверка на тези условия ,ел. захранването не се пуска

Написал си глупости на търкалета - слага се електромер - чез или друга фирма не ги интересува дали сульо и пульо са правили инсталацията в сградата - има защити в таблото на доставчика .

По твоята съвършенна логика излиза, че електромера може и да е в Нови Хан, или във Филибе!( Това с ивнесените електромери на улиците ако не е далавера, защо не изнесат и тези от новите ЖКта или от Панелките от соца! Писал съм по този въпрос 20% ми се завишава консумацията измерена от електромера на улицата и подотчетният който съм поставил в къщи. И този процент се увеличава при включени печка, бойлер, пералня, миялна машина -причината е че кабела до дома е от проводника тип маркуч; В учебниците по които съм учил преди години е казано отделните каабели трябва да са на 30 -35 сантиметра един от друг (заради иддукционни, електроматнитни и прочие загуби в мрежата)

Отговорен е този, който е преместил електромера извън недвижимата собственост.

Сега след електромера на клиента. А защо ми взехте кабелите които си бях купил за къщата. Медните кабели ги заменяте с алуминиеви боклуци. Дано с парите от скрап свещи си купите мамка ви долна курвенска.

Вярно е, че ЧЕЗ монтират електромерите далеч от обектите, ама чак пък да ги сложат в уличните шахти- едва ли.

Държавата на абсурдите!!! От кога имаме 'частни' шахти на обществени тротоари?????

Май някой се е опитвал с баща си да набере малко жица

в 12 на обяд ?

Не е възможно от стъпване върху шахтата да те удари ток. Ако кабелът под капака е закачил рамката на капака, ще стане късо веднага и захранването ше прекъсне. Вероятно става въпрос за опит за кражба на кабели, но защо никой не разпита свидетели или да прегледа камерите преди да пише глупости. Страх от БХК и НПОта ли?

Или за крадене на ток за биткойни. Но да го правят точно в София в града, ще е странно. Освен ако не разчитат, че няма да прави впечатление. Обикновено кабели и неща са все в шахтите. На места в София на ъглите на кръстовища има по 20-30 капака за шахти.

Това си го мисля, но е много дълго за обяснение, но накратко как може да има такъв потенциал на една крачка разстояние, че през сърцето да протече толкова милиампера ток, че да убие момчето, и как пък до този момент при толкова минаващи хора да не е растресло и друг. Виж ако момчето е стъпило на шахтата и е хванало я стълб я парапет е съвсем друго нещо,.но това е тънак момент.

Не знаеш колко с прав. Шахтата (не тази за която говорят журналистите) истинската е тази на платното до павилиона, кабела върви по металната ограда! Колко му е или да е хванало кабела стъпило върху шахтата или да е хванало парапета Вероятно там е връзката на нещата кабел -метална рамка на шахтата -през ръката, сърцето краката и рамката.

До ЛУДИЯТМАКС: Шахтите на платното са отводни и са изцяло метални(освен ако не са откраднати, тогава е само рамката).

В този сайт пишат дребни работници, тролове и такива с партийно промити мозъци. Никой не може да приеме, че пряката вина е на обиктовени хора /наемател на обект, работник, бригадир/. Задължително вината трябва да е на политик, шеф на ЧЕЗ, кмет, депутат, общински съветник и прочие /такива, каквито пишещите не са и няма да станат/. Всички обидени от личният си неуспех в живота се упражниха по темата, вместо да изразят просто човешко съчувствие към родителите. Лека му пръст на момчето, а като баща не знам какво точно съболезнование да изразя към родителите /всички думи са малко/.

Аман от умници. Шахтата чия собственост е? Кой отговаря за безопасността и достъпа до шахтата? Филанкишията, а?

"Кой отговаря за безопасността и достъпа до шахтата?". Не знам! Едва ли някой може да я отвори сам. Сигурно е Борисов или Радев. Проучвам и ще отговоря по-късно Имам и съмнения за Пеевски или Слави Трифонов, но там трябва по-задълбочено проучване.

Ако това по някакво чудо в цивилизована европейска държава, за каквато ние се водим, но само като плащаме вноските и глобите в ЕС, щяха да хвърчат оставки на високопоставени лица- кмет, министри плюс тлъсто обезщетение за родителите на жертвата и затвор за този, чиято собственост се окаже шахтата убиец. Айде роми, единни сте, когато искате накажете властта за нелепо загиналото отгледано здраво момче на ваш събрат, а те отказват да поемат отговорност

От кога елетромерите са в шахти? Кабела от шахтата до консуматора чий е?

Което се изясни че и на теб нищо не ти е ясно. Не може няколко институции да не знаят чий е павилиона, не може ЧЕЗ да се правят на луди, не знаят чия е партидата ли? Некадърността струи отвсякъде, община, прокуратура и т.н. В крайна сметка ако не беше загубен човешки живот ситуацията щеше да е много комична! Сборище на некадърници е МС, община и прочие, прочие.

тия от върха на пирамидата много прочуствени бре , истинско лицемерие е да изказваш съболезнования като баща ,но с удоволствие да вадиш залците от устите на другите деца чиито родители няма да станат вождове и величия

Очевидно това е ничия шахта, с ничий кабел, появил се от нищото и редовно присъединен към електромер на ЧЕЗ. Разбрах още че ако клиентът си плаща и електромерът му е наред, той хипотетично може да пусне 220 V и по оградата на детска градина

Момчето си умря на някой нещастен човечец от поредната немърливост........

Немърливост на ЧЕЗ

Защо? Каква вина имат те, че който е монтирал тока за павилиона е оставил оголен кабел и е отишъл за кафе?!

ще се точи дълго и тягостно, а накрая ще обявят, че детето е било наркоман и сърцето му не е издържало на снега... УЖАС И УЖАС Съчувствам дълбоко на родителите, Бог да ви пази

А кой позволява да се монтират електромери---- къде трябва и къде не трябва.

той електромера едва ли е в шахтата? и кой казхте е отговорен до електромера ?

Тук виновникът е този,след електромера!

се поставят електромерите, където на потребителя му е удобно или където е изгодно за ЧЕЗ

ЗУТ чл 117 ал 5 Свързването на вътрешните инсталации и уредби на строежа с общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура се извършва въз основа на договор със съответните експлоатационни дружества. Енерго дружеството подписва при въвеждане на обект в експлоатация

от тъпата политика на ЧЕЗ за електомерите и на управниците, които им разрешават това

Започна се...прехвърляне на вина от този на онзи

ще сготвят частника, ще го филетират и ще го дадат на раята за мезе

Римляните още са казали : Лош е законът ,но е закон ! И смятам ,че ТОЗИ ПЪТ вината не е във ЧЕЗ. Не ,че не ги псувам и аз по някога!

Тия пък никога за нищо не са виновни! И на вас мaмaкa ви!

Кабелът не е самия обект, а в общинска собственост или държавна, как може един частник да си прави каквото си иска в чужда собственост, при това общината или държавата да не контролират това, а да става с декларация без никой да е проверил от общината и държавата какво и как е направено. Това си е чисто прехвърляне на горещата топка. Сега подписалият декларацията ще каже, че са му дали да подпише нещо а той не е видял какво подписва, защото му е трябвало ток. Щом инцидента е в общинска собственост, а тротоарите са такива, общината носи отговорност. Лошото е че сега е убито момче, и ще се направи всичко възможно да се обвини някой който най малко е очаквал.

не си права. Скапания главен инженер и директора на АЕЦ "Козлодуй" носят отговорност, защото са си позволили да подадат ток. Нека да не търсим бачкатора, който на 2 ракии и бързайки за 2 бири е преебал работата, както и неговият началник, който пък не го епроверил, дащото е бързал в работно време да отскочи до някоя приятелка. Те каква вина имат, милите. Те са на една заплата и са командвани от рептилите. Виж ако шефа на БНБ и онбудсмана упражняваха иситнски контрол друго щеше да е. А онази тъпачки счетоводителките на болницата и общината, защо не контролират? Трябваше да спрат заплатите на всички. Абе малоумни сте.

Съоръженията и до електромера са наши! Наше наследство от бащите и дядовците ни! Дойдоха на готово или да затрият нещо готово, или от нашето да ни свалят още по една кожа!

При преместваем обект клиента не подписва никаква декларация. Има становище за присъединяване и след издаване на разрешението за поставяне на преместваемия обект се сключва договор между клиента е ЧЕЗ. Щом електромера е е от другата страна на булеварда, някой от ЧЕЗ е извършил и услугата за прокарване на кабела по този начин.

Не е задължително да е от ЧЕЗ! Таксите им са такива ,че всеки би предпочел да си намери друг "майстор" за такава "дребна"работа.

за да се пусне напрежение след електромера трябва да го свърже оторизирано лице , което да изключи мрежата по време на свързването и да засече показанията на електромера

Да не се окаже, че оторизираното лице пуснало напрежението след електромера е чистачката на павильончето?

Дотук разбрахме само на кого не е шахтата и кой не е виновен.

Живеем я държава която само констатира, не предприема мерки. Ама те не са и длъжни, все пак държавна работа е това не е каво да е !