В Чернобил ще строят слънчева електроцентрала

В Чернобилската зона започва изграждането на първата слънчева електроцентрала. Това е съобщил украинският министър-председател Владимир Гройсман.

Обратно в новината

Коментари - В Чернобил ще строят слънчева електроцентрала | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Украински инвеститори вероятно става дума за оликарси. В Укарйна като в България. Далаверите се правят с манипулация опаковката "добро за народа". А в действителност се получават така, че заради сунбсидиите, олигарсите стават още по-богати, а обикновенните хора още по бедни плащащи сметките за това.

Какво мислят троловете си е тяхна работа. По важное е, че при безплатен терен и налична инфраструктура в места с много слънчеви дни, дори при географската ширина на Украйна е възможна рентабилна соларна централа. А това значи , че веднъж построена една соларна централа със субсидии, при смяната на панелите е възможно да се работи без дотации и субсиди ( рентабилност ) и това е път към широко използуване на соларнаta енергия по рентабилен вече начин.

Ако приемем , че теренът на покривите е безплатен и те са с южно изложение, ел. мобил ни дава евтино съхранение ( акумулаторът (в перспектива)) и една добра организация на потреблението , както и икономично осветление и уреди с малка консумация вечерно и нощно време , наред със слънчеви колектори - всичко това ни дава решение за соларната енергетика , допълнително необременена със загубите в мрежата и разходи за пренос и разпределение.

А, то сигурно е възможно. Ама що ли на никого не му се пробва?! С дотации някак си така по-възможно им изглежда на всичките слънчеви часовници и ветрени мелници.

Г-н Гройсман е пропуснал да уточни ,че за да се постигнат 2500 мВт,за Украйна ще грее едно допълнително слънце -нещо ,което е постижимо само от Велика Украйна!А също така през зимата ,слънцето ще грее в този район само за Украйна!

В Чернобил лятото имало много слънчеви дни. Това е опит да се използува нещо от бившата АЕЦ. Като правило соларните централи се използуват с вятърни и водни централи и сумарната мощност е приблизително константана, защо зимата ветровете са силни и вятърната мощност , компенсира соларната , а хидроцентрала или ПАВЕЦ работят , когато има върхово натоварване или няма и вятър и слънце . Последният случай е рядък и тогава има внос на ел . енергия , който в някои случи е балнсиран и предварително договорен , ако има условия за това. Та може да се очакват и последващи инвестиции имено в тази посока, ако всичко върви добре

"Като правило...", казваш! Къде ви учат на тия правила, бре?! Баси инженерите произвеждат напоследък!

"зимата ветровете са силни" - ти 8-ми клас поне завършил ли си или никога не си излизал навън през зимата. Какви ветрове ежедневно и то силни има през зимата? Или през ден времето се затопля и изстива? Вземи се скрий или застреляй с пишман-инженерството си.

Това може да се намери в интернет. Идеята е да се използува инфраструктурата останаала от Атомната централа и да се използува терен , който иначе не може да се използува за селскостопанска дейност. И това прави проекта атрактивен , защото , ако 6 такива централи са необходими да заместят атомна централа с 2500 мегават мощност , това би трябвало да струва 6.6 милиарда долара. "A Ukrainian-German company has invested $1.1 million in the stations construction. It should start producing electricity by the end of June and have a capacity of 1.5 megawatts." That is only a tiny part of the wider $1.1 billion Chernobyl energy project, which includes a biogas facility and up to 12,500 acres of solar panels." According to an initial estimate from the applications, this is in the region of 2.5 gigawatts. Thats comparable to two reactors of an atomic power plant.

Аз си спомням , какво писаха в Sued deutsche Zeitung през 1986 год, когато този вестник можеше да се купи легално в България. А то беше , че "големи" атомни специалисти правили тест на атомната централа , като не се съобразявали с правилата за безопасност , до момента когато реакторът станъл неуправляем и те го чакали да гръмне. Та ако имаме някакъв скептицизъм относно 1.1 милиарда долара декларирана стойност, все пак би трябвало да замълчим , защо фирми от цял свят са се събрали и с частни инжестиции се опитват да изкарат около една шеста от бившия АЕЦ от едно атомно гробище. Панелите били китайски и са по евтини.

Писането на минус на цитиране на факти без мотивация е признак на отрицание на истината, характерно за едно тоталитарно мислене, където признаването на грешки е признак на слабост. Опитът ми да разясня фактите по един обективен начин не среща разбиране, когато целта е манипулация. Особено "осъдително" е желанието на Укарйна да направи най - голямата соларна централа в света , и като използува специфичните последици на една от най големите аварии да постгне дето се вика щастие в нещастието. Тоест икономически изгодна соларна централа в страна с неголяма слънчева радиация. И като по този нетипичен начин посочи екологичен път на развитието на енергетиката без опасност от ядрени аварии.

нали осъзнаваш че за 99% от пишещите в този сайт фактите не са от значение? Сайтът е населен от слабоумни идиоти, но все пак има и такива които се интересуват и ти благодаря за интересните коментари!

Бутни къща, построй колиба.

деер

Аз нали ви казах да си пласираме зелената енергия в Украйна, ама никой не чува!

Да-а-а-а .... и казват, че цоларните панели ще нъдат 'двустранни'. От едната страна ще им грее слънцето, а от другата, демек отдолу, все още силната радиация от земята..... Поради това се очаква 200% ефективност на добива на ток !

Моето извинение за "уж" грешките в правописа ми .... Те са плод на бавната система на ДИР.бг ДИР-ническите редакторчета .....

Айвънпа (Ivanpah Solar Power Facility) или най-голямата концентрирана слънчева електроцентрала в света се оказа, че всъщност замърсява атмосферата, изхвърляйки хиляди тонове въглероден диоксид. Президентът Обама хвалеше централата като блестящ пример за чиста американска енергетика на бъдещето. "С проекти като този", заявява той на тържеството за началото на строежа й, "американците ще работят за производство на чиста, произведена в Америка, енергия." - припомня Investors Business Daily. Американското Министерство на енергетиката похарчи 1,6 млрд долара в кредитни гаранции, както и 600 млн в данъчни кредити по този проект. Това е най-голямата в света слънчева електроцентрала, използваща стотици хиляди огледала, разположени върху над 14 кв. км от пустинята Мохаве. Всички огледала са насочени към върховете на три кули-концентратори, всяка с височина 140 м, където топлината загрява водата в резервоарите, в които се генерира пара, задвижваща турбините за производство на електроенергия. Но се оказва, че енергията на Айвънпа не е толкова "чиста", както бе обявено. Според Press Enterprise in Riverside, Калифорния, централата изхвърля такова количество въглероден диоксид, което е "почти два пъти прага на замърсяване за електроцентрали в Калифорния, над който са задължени да участват в държавната програма за ограничаване и търговия за намаляване на въглеродните емисии".

През първата си година на експлоатация, Айвънпа изхвърля 46 000 тона CO2. Как е възможно това? Оказва се, че централата Айвънпа използва природен газ, за да функционира. Първо, тя изгаря природен газ за предварително загряване на водата в горната част на трите кули, преди да изгрее слънцето. През ноември 2014 г. агенция Асошиейтед прес съобщи, че централата произвежда само "около половината от очакваното годишно производство". Енергийната комисия на Калифорния излезе с изявление, обвинявайки за това "облаците, мъглите и времето". В коментарна статия Hotair пише: "Нямам предвид, че Айвънпа е пълна загуба на време или че трябва да бъде съборена. Аз все още смятам, че е много хубава идея са производство на енергия. Тя може да дава 392 мегавата при пълен капацитет. Наистина, това отнема пет квадратни мили за разполагане на всички огледала. Изхвърленото количество CO2 е сравнимо със централа на въглища като Тайрън в Кентъки, която заема площ по-малко от една квадратна миля и има три турбини по 75 мегавата всяка, но така или иначе се затваря поради мерките за регулиране на емисиите". Айвънпа също има неприятния навик да изгаря птици, което се случва, когато летят твърде близо до кулите - близо 3500 само през първата си година на експлоатация. "Някак си тези смъртни случаи на птици не изглежда да са разстроили еколозите много." - завършва статията на Джон Мерлин (John Merline) в Investors Business Daily.

ми направи впечатление "Американското Министерство на енергетиката похарчи 1,6 млрд долара в кредитни гаранции, както и 600 млн в данъчни кредити по този проект." "Тя може да дава 392 мегавата при пълен капацитет." Значи 2.2 милиарда $ за 400 мегавата. По мои сметки за 2 500мегавата някъде към 13,5-14 милиарда $. Добра сделка !!!

Тази централа ще се изгради със Заем от САЩ банка с 100% годишна лихва , заема е гарантиран от Държавата . Ние в БГ още ядем тези дървета .

още радиация там? Нали опасната зона беше 30 км около централата?!

Това е огромна територия която пустее вече 30 години и която не може да се използва за нищо ,нито за земеделие ,нито за живеене или индустрия ,така ,че би могла да се ползва за ВЕИ ,въпросът е доколко ще е ефективна ,колко е годишното слънцестоене в района ,колко е опасно за здравето на хората които ще работят там ,иначе хохолите имаха нещастието един огромен окръг да е отцепен от страната ,но сега може да се използва ,а колкото до тези които реват за ВЕИ нека да кажат къде има хиляди квадратни километри земя в България където да се строят подобни централи без да се унищожава плодородна земя .

Само, че ВЕИ не се строят на плодородна земя, ав неплодородните планини! На плодородните земи се строят Атомни електроцентрали!

Вярно си Пурко ,чувал ли си приказката на баир лозе ,соларните централи са най ефективни на равнинен и полуравнинен терен ,така слънцето най добре ги осветява.

Атомната енергетика вече фалира! В България 6,57% от електроенергията се произвежда от АЕЦ КозлодУй, а от възобновяеми източници 35%! Справка от ЧЕЗ: Вятърни електроцентрали 514 216 - 8,01% Фотоволтаични централи 484 084 - 7,54% Водноелектрически централи (ВЕЦ) 1 154 202 - 17,98% ВЕИ на биомаса 77 296 - 1,20% Мухахахахахахахаха!

Според мен ядрената енергия трябва да замества тази получена от въглища. Другото е, че вместо да се градят мега проекти, може да се финансира децентрализиране като се инсталират фотоволтаици на едно и много фамилни, както и на бизнес сгради по покривите. Това обаче означава децентрализация и някаква макари малка независимост, което хич, ама хич не е по-вкуса на тия дето дърпат конците, щото ще им се скъсат конците.

Ми да я замества в Арктика, където 6 месеца няма слънце и вода, ама не и в България!

Това което е грозна манипулация или незнание. Това са инсталирани мощности, а не добивана енергия. Да си чул Фотоволтаични централи които да работят след залез слънце или да са ефективни през зимата, Водноелектрически централи работят само в тъй наречените пикове часове до 3-4 часа в денонощието, АЕЦ Козлодуй ТЕЦ са базови мощности и работят 24 часа в денонощието.

stan_posta@

Не им обяснявайте, безнадеждно е !

Електроенергииния системен оператор има сайт в който в реално време можеш да видиш производството от всички видове производители.Соларни,вятърни и др. са само на книга,колкото да усвоят едни пари. През студените зимни дни бяхме на 7900 мегавата натоварване и това беше максимума след които спряхме износа и редица заводи , докато на хартия имаме 13гигавата разполагаеми.

И ще им струва 2-3 милиарда евро, а ние за същата мощност в Белене искаме да дадем 10 милиарда, щото сме тарикати.

Отлична идея.

Всеки фотоволтаик - пирон в ковчега на ОПЕКА!

И на Путлер!

Волтаика? Чудесно! Нека грабежът на украинският народ започне сега! 2500мв с 13% ефективност , , а ценичката кой ще я плати, украинците с по 50те долара заплата ли ?

Фотоволтаиците ги построиха комунета, кво ревеш?

Соросоидос Малоумникос, соросоидни троле, същият си както путлераските тролчета. Никаква разлика от платените партийни маймуни. Ти си несгоден за друго освен да слугуваш, на този който плаща най-много. Иди се гръмни и ни отърви от присъствието си.

То и ТЕЦ , АЕЦ, ВЕЦ са тяхно дело и добре че са ги направели, иначе щяхме да разчитаме на свещите на Светия сенод. :)

Заблуда е, че фотоволтаиците са скъпо удоволствие. При сегашната цена на тока се избиват за между 10-12 години.Съвсем нормално и не виждам защо енергията от фотоволтаици трябва да е по-скъпа. Това, че у нас е по-скъпа е тема на друг разговор.

Слънце, откъде ще си внесат?

Имат си, споко.

2.5 гигавата соларки! Изглежда и в Украйна са решили да одерат народа с сметките за ток.

Шило

Хм, не е ли доста на север, за да бъде наречена "слънчева"?

Oт пиян хахол каво искаш.

Всъщност единственотото важно е, колко слънчеви дни годишно има, а не географската ширина.

Шило

Колко са?

Слънчевата енергия също е ядрена.

Термо-ядена.

Ако сложат пак етнически руснак да управлява слънчевата електроцентрала, тоя път може да взривят и цялата Слънчева система!

Нещо ново от реакторите на уестингхаус във Фукушима , че за Чернобил се пише , но от Япония тишина .

Стига да е комунист - да.