Черна Коледа край Пазарджик: Петима загинаха заради неопесъчен път

11 автомобила са претърпели инцидент на надлез между селата Звъничево и Братаница

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не манипулирайте общественото мнение! Защо са загинали 5-мата не е лесно да се каже, причини много, информация - малко.

Моята логика е такава:Излизам да карам в ден с ниска температура, още докато ходя към колата, пробвам асфалта, паважа тук таме да видя дали е замръзнало.Като се движа по пътя, постоянно съм в слух, защото опесъченият/осоленият път се чува в калниците, песъчинките, солта удря в тях и шумът е различен.Изчезне ли този шум, скоростта свалям на половина.При мъгла още наполовина.При най-малките съмнения за лед на пътя, и винаги при температури около и под 0-та, и задължително когато съм по мостове/надлези, не карам в коловозите където карат всички, а карам с десните колела близо до края на лентата, най-често вдясно.Защото пясъкът, даже неумишлено изсипан на пътя има склонността да се събира към осовата линия и най-много надясно към банкета.По осовата е опасно, но до банкета има винаги по-добро сцепление поне на две от гумите и това помага много при стъклен/черен лед.И винаги приемам по-лошия вариант(например, че не е опесъчено или че им е свършил пясъка) и се съобразявам с него, отколкото да си мисля, че някой трябва да се е погрижил за мен и мога да карам като при сухо време. Просто съобразяване с времето и пътя.

че всички селяндури карат като бесни!

та нима едно време ни опесъчаваха пътищата навсякъде! Когато човек няма мозък, и опесъчаването няма да му помогне...такива да се трепят, но да не избиват и други!

Мъгла, студ, мост, населено място. При тия щети с колко са карали? С 40 ли? Тия ги разправяйте на някой друг. Кара се с акъл. Ама ако го имаш.

Жалко за хората, но: - зима е; - 7 сутринта температурите са най-ниски; - надлези и мостове се обледеняват при 0 градуса; - мъгла; - всички знаем какви са пътищата и поддръжката им. При тия условия, ако не можеш да съобразиш с каква скорост да се движиш, си опасен и за себе си и за околните.

Всеки ден новините са едни и същи, основната причина за положението в страната (не само безумните катастрофи) са хората, докато хората излизат с хиляди на протест за това, че горивото не е 2 лв, а 2 и 20 например, това ли е най - важният проблем ??? (пак може би най - евтининото в ес) ще е така, как пък един протест няма за съсипаното образование, демографската ситуация или безумното здравеопазване (масов като за горивото,а не по 100 човека). Хората правят държавата за съжаление ние като нация и като индивиди сме със супер голямо самочуствие без покритие. Много кадърни хора от години не са тук и още повече напускат и ще напускат. И за последно държава която не може да наложи елементарен закон който е приела да не се пуши в заведенията за ме не е държава, а кочина с извинение). Как да очакваме да се спазват другите закони.Катастрофите ще продължават, както се вижда от статистиката, те не стават по малко с годините, както е в другите страни в Европа, защото те са постфакор, от обстановката в държавата, която правим ние българските граждани, а тя е ужасна за нещастие.

Защо да протестират пролетариите против съсипаното образование? Ако образованието беше реално, всички селски дебили и курви щяха да са в училища за умствено изостанали, дори начално училище нямаше да помиришат! А сега им е халал - мама и тате дават пари, купуват таратайките, плащат сметките и бензина.... Университетите им подаряват дипломи заради евроссубсидиите и нашите вече придобиват самочувствие, че не са простолюдие, а дори имат със заблудата, че трябва да живеят със стандарта на средната класа! Та, за какво да протестират против образованието, приятелю?

Дали пътят, дали АПИ не опесъчили, дали са карали малко по-бързо, отколкото позволява опитът им зад волана в подобни ситуации...

Крайно време е да се посочи истинския виновник за цялото положение в България! Това сме ние народа, това сме гражданите на България, ние Българите! Нито депутати са ни виновни нито АПИ, никой не ни е виновен. Ако ние нищо не на направим, нищо няма да се промени. Ние трябва да разберем, че България е нашата къща, а хората в нея нашето семейство, което обичаме! Само така ще се оправим.

Хайде,почвай промяната !

Да не те отчайвам, но не мисля, че ще стане това. Всеки стои с ръце в джобовете и чака другия да направи нещо. И накрая всички простаци си мрат в собствената мизерия от много тарикатстване (пример - Североизтокът, където масово са прости, необразовани и мързеливи и хленчат някой да им построял фабрики и работни места. Ми аз като те видя каква хленеща и влачеща мърша си, как мислиш - дали ще си направя фабриката при теб или на Юг, където хората не се влачат, а работят, та пушек се дига!)

Исках да кажа Северозапад, но и на изток има доста селски получовеци..... (Толбухин, Русе).....

на ганьо "къщата" започва зад вратата на апартамента, каруцата или дувара на село... останалото не е негово, не го чувства.... от прозореца си хвърля боклуците, дори и най-малките, нищо че след малко ще мине отгоре им или ще му миришат под прозореца... ... чакай нещо да промени... колко пъти съм го питал ганьо - "у вас тъй ли сереш в хола?" - глееееда и не може да проумее

11 коли , една след друга, 5-ма загинали.. 1. пътищата са отвратителни и опасни и през лятото, защото са обрасли с бурени и храсти и през зимата , защото са в ледени коловози ...чудя се защо се правят нови, след като не могат да се поддържат? 2. щом този надлез е известен със склоноста за обледяване, защо не му се обръща внимание в мъгливите дни с минусови температури....аз лично нямам кристално кълбо в колата си, което да предсказва бъдещето? ако, нещо подобно се случи например в Германия, излетелите коли ще са хиляди, а жертвите стотици и ще има гражданска война.

Когато колата се обърне пътища много! 1. Винаги когато е мокро и температурите под нула през надлези и мостове карам "по-тарлъци"! Да не говорим, когато е и мъгла! Това е закон! Както е и закон да имаш зимни гуми за температури под 7 градуса. Зимни гуми означава, макс 4 годишни и мин 4мм грайфер. Да, на лед само шипове помагат, но все пак. 2. В България всеки кара над законната скорост независми от пътните условия, възможностите на водача и възможностите на МПСто! 3. Чистенето и реагирането при подобни ситуации от правилните институции е същото както е и при шофирането. 4. В Германия това няма как да се случи! Институциите си вършат работата, както и водачите на МПСта. Само заедно тази трагедия може да бъде избегната.

Много си прост ,Петре !Какво ще рече "законна" скорост ??? Там "законната " скорост , била 80 км. В случая ,не става въпрос за "законна" скорост,а за СЪОБРАЗЕНА И БЕЗОПАСНА скорост.Защото ,някога и 50 км.,може да е опасна,при разрешена 80 !

35 години стаж като шофьор, макар и аматьор. Обиколил съм цяла Европа - от Португалия, Великобритания, Швеция, до Украйна. Айде Аудито предупреждава в зависимост от температурата със снежинка на дипслея, но и без снежинка, щом навън е около и под 0 градуса, отнемаш от максимално разрешената скорост поне 40-50%. 4х4 не помага при спиране. Лятна гума или галош - също. На лед нищо не помага, освен ниската скорост, а лед има навсякъде, дори в момента в център на София , какво да говорим за магистрала след полето.

Оня ден карах силистра-русе хем вече беше след 10 часа не смеех на завой повече от 50 километра а когато е много лошо времето въобще не си правя сметка да излизам животът ми е по-мил!

"Причина за трагедията според първоначалната информация е станал неопесъчен път в условията на гъста мъгла". Как се управлява автомобил на такъв път при гъста мъгла? Много внимателно и спазване на дистанция!!! Те явно са били в "пакет".

"за по дълъг и здравословен живот е необходим и малко интелект"

Дръжте здраво волана, натискайте смело газта и такива неща като сняг, лед, мъгла, лоша видимост и хлъзгава настилка не бива да ви притесняват. Също така пийването на една-две ракийки преди или по време на шофиране подобрява настроението и прави пътуването по-приятно. Все пак не прекалявайте.

Преди години (в соц-а) се бяхме нанизали повече от двадесет коли на моста при Западен парк, София. Но нямаше нито един убит или ранен, само смачкани ламарини. А, сега единадест коли и 5 убити, не знам ранените. И хората ги вади пожарната от колите. Задайте си въпросът: Защо! И после търсете виновните, както си знаете-извън себе си.

Не се поддавайте на провокации. Истината е, че АПИ, КАТ, снега, леда и мъглата са виновни. Карайте смело и уверено и не падайте под 100 km/h независимо от пътните условия.

Здравейте , забелязах много хора да коментират "гумите" . Новите гуми имат по-добро сцепление с пътя само при влажен/мокър път и сняг . При сух път са с по-лошо сцепление , а при лед няма никакво значение с какви гуми сте . Веднага правя забележка , че нарочно набедените места за движение по тях в България трудно могат да се нарекат "пътища" . Попаднете ли с автомобила си върху лед , то от значение е само скоростта . Карам БМВ - коне над 200 и много мисля , кога да се правя на джигид и кога не . 15 години вече катастрофа нямам... "чукам се по главата , нали е дървена"

инфо... към теб БМВ е нестабилна кола и създава измамно усещане за стабилност. Не случайно я наричат к*а на пътя. Нищо лично, явно си добър шофьор, но си имай едно на ум с тази кола. И не се подлъгвай с тези меко казано несериозни системи екс драйв.

"забелязах много хора да коментират "гумите" . Новите гуми имат по-добро сцепление с пътя само при влажен/мокър път и сняг . При сух път са с по-лошо сцепление , а при лед няма никакво значение с какви гуми сте".Зависи дали новите зимни гуми са от Кауфланд или са истински такива. Има значение. Карам с нови Bridgestone DriveGuard Winter. Сцепление имат бол на всякакъв терен, вкл. и на сухо. Разбира се карам автомобила много внимателно.

Издребнявате в опит да коригирате някого . Сцепление има и на лед ! Прочетете малко , пишете по-малко ! Сцеплението е право пропорционално на контактната повърхност и не само... На сух път нова гума има по-малка контактна повърхност от стара . Двете гуми приемеме , че са "еднакви" . Т.е. материала / специфичният коефициент на съпротивление е константа . Върху сцеплението указват влияние редица фактори . Замисли се защо са създадени "сликовете" . С грайфер милиметър-два съм много по-стабилен лятото , отколкото с нова гума . Не задълбавай :)

.."коефициент на триене" не на съпротивление

Глупости! Ама пълни глупости! Карай си с 10 годишни гуми, колега и гледай да е само на сухо!

А бе пътя им виновен - като виждаш че е заледено не караш с 200та не е толкова трудно.. ама всички лайнари много бързат

На лед и с 20 км може да стане беля, особено когато има и мъгла. Управляващата мафия продължава да ни трепе като мухи чрез безхаберие, некадърност и алчност. #Мафия #Оставка

Да ама с 20 км/ч влизаш в канавката, а с 80-90 в ковчега.

Като гледам снимките не е било 20лм/ч! Не се излагайте!

иначе новина номер едно на ДИРа,е че няква мастия правила какво ли не от любов,Ай сиктир бе боклуци

я да чуя сега специалистите от управляващата ни партия за зимните гуми щото зимната гума при лед няма никакво значение става на кънки.Или оная овца е права че всеки трябва да е оборудван с лопата и чувал пясък в колата.

Зимната гума и при лед, и при сняг е по-добре от лятната. Но на лед всичко, освен шипове, се пързаля повече или по-малко. Зимната се пързаля по-малко, но се пързаля.

Колко трябва да си озлобен срещу хората та да напишеш, че единадесет коли една след друга са се хвърлили от надлез, защото водачите им са били простаци, тъпаци, несъобразителни и т.н. простотии. Ако и този път няма виновен за смъртта на невинни хора, по-добре да захвърляме колите и да обличаме жилетките.

Виждали ли сте маймуни в цирка как карат мотори? По принцип всяка маймуна може да върти волана и да натиска газта. От там нататък за по дълъг и здравословен живот е необходим и малко интелект. Да знаеш основните закони на физиката, да осъзнаваш на какво си се качил, от какво е направено то, колко тежи, каква е скоростта му, при тази скорост как се деформира при сблъсък и даже и да оцелееш, колко часа трябва да стоиш заклещен в него докато пожарникарите дойдат и със специални хидравлични крикове и резачки раздалечат и разрежат ламарините. Ако си сам - добре, но докато чакаш пожарникарите, и краката ти са смачкани като в менгеме нейде из ламарините, можеш да чуваш стоновете и хриповете на умиращите ти спътници. Или странната тишина от тяхна страна. А ако колата и пламне междувременно, става деветият кръг на Ада.

Нали, несъобразена скорост. Така винаги е по-лесно и удобно. Що не се нахвърляха преди надлеза. Та вижте и по магистралите е така. чисто и изведнъж пързалка. Да сте чули подведен под отговорност за път без пясък и луга. Я да видим в склада на поддържащата фирма какви са наличностите, кой е излизал, кой нарежда, кой плаща. Стига все мъртвите виновни.

Аха, а за целия ден само те ли са минали оттам и само те ли са се размазали!? Имало е и други, но са минали съобразително! Айде стига демагогия! Карането на МПС е сложно и има много фактори! Възможности на водача, изправност и възможности на МПСто + пътни условия. Не са само пътните усливия виновни! Затова е много лесно на полицията да казва не съобразяване на пътните условия. Защото уравнението е сложно и изисква интелект и способности!

шофьорите трябва да се съобразяват с пътя ! Като е опасен, да не тръгват на път ! ако тръгнат, да карат с 5 км в час !

...или най-добре - пеша. Хем здравословно...

Как да прецениш един път, ако изглежда перфектен, но се окаже заледен? Не винаги шофьорите са виновни.

Значи виновен е пътя, не е трябвало да го правят. Сега ако нямаше път, нямаше да са се утрепали.

Ако е лято не очаквай да е заледен. Ако е зима и минусови температура очаквай.

Лед, дупки, мъгла, простаци каращи с несъобразена скорост - предпразнична идилия.

ако е неопесъчен участък - да. но ако целия път е неопесъчен, вината си е изцяло на шофьорите.

Добре де, пътят е неопесъчен, ами тогава трябва да се кара с колкото е безопасно, дали 40, дали 20 даже. Шофьорът трябва да се съобразява с обстановката, кой очаква обратното? Има холяди километри пътища, не виждам как в нашата бедна държава всичките ще са поддържани идеално във всеки един момент. Куп хора не си плащат данъци и осигуровки, но точно те имат най-големи претенции какво получават от "държавата".

... има хиляди коли в България... не виждам как в нашата бедна държава всичките те ще са с платени данъци, винетки и ГО и глоби във всеки един момент... Пътят там е прав като конец! Има само един надлез и той е непосредствено до едното село, прехвърля жп линията... САМО И ЕДИНСТВЕНО ТОЙ Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ОПЕСЪЧЕН! И разбира се това не е свършено! Никой не очаква днес всички пътища да са наръсени със захар против уроки или с пясък против заледяване... НО ПОНЕ СЪОРЪЖЕНИЯТА, които са изцяло във въздуха - като надлежи и мостове е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Плащаш ли си данъци и осигуровки на целия доход?

Как така в съседните на нас държави като Румъния, Сърбия и т.н., няма дупки по пътя, няма поледици и при най-тежки условия, маркировката се вижда в мъгла и тъмно...

че е заради неопесъчения път? Ако това е надлеза, който се сещам, а именно като се влезе в Звъничево от Пазарджик, след това в ляво съгласно табелата е за Велинград и след около 200 метра е надлеза, който е тип "парабола" т.е. имаш видимост само до върха, то не следва ли водачите да имат на предвид какво ще ги очаква на спускане и да карат внимателно? Там винаги местните тариакти те натискат отзад, карат минимум с 80 - 90, нито неопесъчения път им е виновен, нито мъглата.

Никога не се поддавайте някой ако ви натиска! Карайте безопасно според вашите възможности! Ако ви дразнят изкривете огледалото и не ги гледайте! Да се оправят! Гледайте само когато правите маневри! Оставате дебилите и не им обръщайте внимание!

Проблемът е, че тръгват да те изпреварват без да мислят, и като се появи ,,внезапно,, кола отстреща- ти си този, който бива избутан от пътя!!!

Стара държава населявана от прости хора.

Гъста мъгла, минусови температури, тъмната част на деня и въпреки тези фактори се шофира със скорост при която се стига до смърт. Да, със сигурност за пореден път някой не е обезопасил пътя и е спестил дребни разходи, но това в БГ е закономерност и трябва да се съобразяваме нея, защото иначе ще продължаваме да умираме по пътищата. "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се."

Не измряха ли тъпаците в Простакландия ?

Мързи ме да смятам колко е 90/100 х 7М. Има да чакаш да измрат.......

Обясни го! - но първо трябва да започнеш от правителството.

този път номерът със Своге,няма да мине!

ако не изметем герберастите, ще ни назначат служебно правителство от Търкия

Затова и нямам никакво намерение да карам в България. Предпочитам да съм жив. При 90% селски дебили и курви с комплекси и празни глави има голям шанс някой от тях да ме цапне.

убивам простаците с мъл4ание лошото е 4е след като умрат стават вампири

била ли е оборудвана с колани?

"Добрият" шофьор може да се измъкне от всяка критична ситуация. "Отличния" - никога не попада в нея! Това ми го каза инструктора преди 30 г. Дали е прав?

Сигурно под отличен шофьор е нямал предвид дрифтаджия и вдигащ с 300 на магистралата.

най -вероятно, те е свалял

Много добра мисъл на твоят инструктор! И много правилна! Гъста мъгла и заледен път. В такива случаи се кара "по терлици"! Едва, едва! В никакъв случай не оправдавам тези, които не са си свършили работата и не са опесъчили. Но що за шофьори са това, които в гъста мъгла и лед шпорят със 100 км/ч, че и отгоре. Това са си направо самоубийци. Казвал съм го много пъти, ще го кажа пак: Кола се кара с главата, а не с ръцете и краката! Когато на "вторият етаж" няма никой, работата е неспасяема. Мир на праха им!

Нормален човек в мъгла на заледен път кара с 40 км. И да поднесе, излиза от пътя вика трактора, но остава жив. Ако караш бракма с галоши с 80 км по завойте в мъглата ,пясъка и полицията ли са виновни? Мозък трябва не пясък.

Причините най-вероятно са комплексни,за пътищата отговаря АПИ,но за живота си лично ти.Като караш имаш глава,използвай я по предназначение,мисли.

друго освен несъобразена скорост знаете ли?С колко можеш да караш на заледен път в гъста мъгла?Защо не се потърси отговорност веднъж от тези дето не са почистили пътя?До кога ще умират хора поради бездействие и бездушие?До кога?

Както виждаш и други са търсили отговора на въпроса „С колко можеш да караш на заледен път в гъста мъгла?“.

АКО Е ЗАРАДИ ПЪТЯ ДА ЗА ЗАГИНАЛИ ПОНЕ 10 000-ТЕ КОИТО СА МИНАЛИ ОТ ТАМ.

да мрат дебилите

Спестили са едно минаване на камионът с луга и сол и са убили пет човека! Щом единадесет автомобила са попаднали в този капан значи заледяването е било голямо и инцидентът неизбежен.

"Несъобразената"скорост винаги е фактор.И присъства в протоколите на КАТ. Но това,че"вездъсащата и могъща"АПИ за кой ли пореден път,не си е свършила работата,не присъства.Т.е.,Държавата,в лицето на АПИ е тотално безучастна при подобни трагедии.Въпреки,че всичко им е платено,от нас.

Вчера, около 21:30 часа, маршрут Цариградско шосе->булевард Брюксел->Източна тангента->Ботевградско шосе при лоша видимост(гъста мъгла) и хлъзгава настилка караха като обезумели. Изпреварваха като безсмъртни. Нито един не караше зад мен (50-60, на места 30-40 km/h). На Източна тангента имаше аварирала кола, почти спрях да изчакам кола от отсрещното за да заобиколя авариралата кола. Шофьора на колата зад мен реши да не чака и се хвърли смело в насрещното и за малко не се размаза в камион. По този начин карат 90% от шофьорите. Затова е това масово избиване по пътищата. Интересното е, че не търсят вината в себе си, а все някой друг или нещо друго са им виновни.

Вероятно са служители на ВВС и се подготвят за Ф1 или Ф16... 8броя болиди, а кандидати много

Абсолютно си прав. Жалко, че по-голямата част от обезумелите търкачи на талони от Националната лотария , събирачи на точки по хипермаркетите и алкохолизираните с евтина бира промити мозъци от холивудски, индийски и турски сериали, Биг Брадъри, ферми и така нататък не го разбират това. Наивни , обезумели скотове, все някой друг ви е виновен на вас. Или АПИ, или ДАИ, или КАТ или извънземните...ДАЖЕ и да опесъчат при мъгла като караш със 100 , кел файда, бе, обезумели робе на Боко Банкянина? Освен това- караш дърта , изгнила ламарина, която за последн път е виждала сервиз преди 20 години - я в Германия, я в Италия...За нови гуми- да не говорим...Тъпанарите викат- 'Оу- я виж какъв голям грайфер имат тези втората употреба, внос от Холандия"...Да, ама- не, хората от Холандия да не са луди да си пикаят на парите, бе, алкохолици? Щом са изхвърлили гумите, те не стават за нищо. Имат грайфер, ама ДОТ-а име е от 2010 година...Станали са на дърво...Малоумно племе....Само тояга и бой за вас!

Ти откъде знаеш с колко са карали?или просто и ти да напишеш нещо

Знам с колко са карали, знам и с колко карат. Често минавам по тоя надлез. Има ограничение, мисля, че 60. Те карат със 160. Кой е виновен? АПИ? Мъглата? Кой?

Какво са 5 загинали граждани, с това, че ще платим такса "спокойствие" за 8 броя тенекии с неясни показатели...

Как си представяте всички,ама всички да са идиоти!? Един -да,но всички!? С какво да се съобразява скоростта? С дупка на пътя,с лед,с какво??? Съобразяваш с нещо ,което можеш да предвидиш! По тяхната логика и с 5км/ч да караш,ако се блъснеш пак си с несъобразена скорост, щом си се блъснал!!!

Доста е трудно да съобразиш, че зимата може да има мъгла, лед, сняг... За това се изискват специални умениия, поне час два медитация преди да тръгнеш. За плиткоумниците с летните гуми зимъска, дето и за лятото не стават, карайки с 120 и отгоре при ограничение 60 даже и не става дума... За тях или добро или нищо!

Ако си спомняш на Тракия край Ихтиман пак се бяха нанизали доста хора в дима от сметището. Добрите шофьори са по-скоро рядкост, отколкото правило. И докато излизат подобни заглавия, че пътят бил виновен, докато от КАТ наблягат единствено на НЕПРЕВИШАВАНЕТО на скоростта, нещата няма да се променят.

Димната завеза се виждаше отдалече и става ясно какво предстои

... и от къде се взе тоя лед, сняг и мъгла по средата на Декември ...

Че те на морето си имат достатъчно и предостатъчно и пак се търкалят и забиват в нещо по-твърдо от главите им. То не може от каруцата да влезеш направо в автомобил, иска се като че ли едва ли не току-виж нещо повече!!! Да внимават останалите тъпанари от целокупната държава, особено сега, по празниците, и ако искат, нека се трепят, само да ни пощадят и да не хвърлят пиратки и да си правят илюминации върху колите ни! Мерси много предварително.

Ти въртял ли си се на хлъзгав път 4е дрънкаш глупости

Обзалагам се, че още преди да излезне експертизата, че няма да има виновни от МВР, АПИ, общината, фирмата поддържаща пътя и всички други на държавна хранилка.