Бум на ухапаните деца от кърлежи в София

В столична болница е доведено 4-годишно дете, по чието тяло са открити 10 кръвосмучещи паразита

Обратно в новината

Коментари - Бум на ухапаните деца от кърлежи в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Говориш съм с покойните ми баба и дядо, както и с други възрастни хора, които отдавна не са между нас. Никога преди кърлежите на са били проблем, макар хората да са живели масово в такава среда. До към 70-те, когато изведнъж се появява бум на екзотични болести пренасяни от тях. Същото важи и за комарите. Поинтересувайте се кога и защо се появява Лаймската болест. Поинтересувайте се и от военните разработки от това време за пръскане от самолети със заразени кръвосмучещи. Много неща ще ви се изяснят.

Аз лично за пръв път чух за такъв паразит през 90-те години . Моя позната беше ухапана от кърлеж и за мен това беше някакво супер екзотично животно . Някой може ли да обясни как с идването на "демокрацията" дойдоха освен демократичните паразити и кръвосмучещите ? Преди 90-те сме обикаляли всички треволяци и сме се завирали по всички шубраци , но такива паразити нямаше .

Като дете през 80те много се радвах на чистещите машини, които обикаляха града и метяха боклука на платното до бордюрите. От 90те досега съм ги виждал 10тина пъти най-много. Та, едно време и пръскаха срещу такива вредители.

Вчера към 11 я видях тази метяща машина на бил Цар Борис в столицата. Караше бавно сякаш мете, НО четките бяха във въздуха. Явно джи-пи-еса да отчита и да се плаща ВСЕ ЕДНО наистина работи. И да не си помисли някой, че им е за първи път? Нищо подобно.Редовно хората качват клипчета по фейс групите. Това е традиция в нашата столица. Да плащат за симулиране на дейности. Едно време НАИСТИНА се пръскаше и за кърлежи, и за комари, и се метеше ,и се миеше. Днес ''само'' се краде.

Точно така! аз съм 69-ти набор, израснала съм в Младост, тогава не беше застроен, по цял ден сме се търкаляли по поляните - нищо! Дори не бяхме чували за кърлежи!!!!

Отговора е стандартен,пари няма......или пръскано е по график,нищо че са напръскани три полянки,а за другите парите са усвоени от "наши хора" а и тази година за разлика от други не се коси особено старателно.

Отговора е стандартен,пари няма......или пръскано е по график,нищо че са напръскани три полянки,а за другите парите са усвоени от "наши хора" а и тази година за разлика от други не се коси особено старателно.

,,есперти" ??????????????????????????

столичната оБщина да започне спешно да коси тревата. София прилича на БУКЛУКДЖИЙНИЦА. ФАНДЪКОВА ДА СЕ СЪБУДИ СТИГА ВЕЧЕ ТОВА НЕЙНО БЕЗХАБЕРИЕ. НЕ САМО ДАЛАВЕРАТА, А СПОКОЙНИЯ ЖИВОТ НА С8ТОЛИЧАНИ. ГЛУХА СЛЯПА ЗА ХОРАТА

Буквално отнема секунди да напишете в която и да е търсачка Entomological warfare, всичко си е описано и официално. Защо сте такива? Сериозно ви питам! В затова вече не понасям хора и избягвам контакти колкото мога. Пред очите ви е, но въпреки това сами отказвате да погледнете!

Кърлежите излизат от 1 март до към края на юни. След това пак има, но много, много по-малко. В Пловдив пръскат ВСЯКА СЕДМИЦА около реката и там кърлежи, на практика, няма. Миналата година, в Южен Парк, пръскаха 3 пъти, за целия пролетно-летен сезон. До момента, ИМА САМО ЕДНО пръскане. Почти не се коси. Събота и неделя в парка е манифестация от хора, включително много млади семейства с деца. Това поведение на Столична община Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Някой трябва да поеме отговорност.

Нямаше бездомни животни преди 90-те и за това болестите, пренасяни от кърлежи ни бяха непознати. Сега и кърлежи и други паразити има какви ли не, а общините само ги развъждат, за да може никога да не им стигат парите за справяне с бездомните животни, а и да пълнят гушите на стотиците НПО-та, които забогатяват на гърба на здравето на българите и нещастието на бездомните кучета, за които няма грижа, само просене на пари.

на площите не е от тази година. Всяка година и се пише на Фъндъчката ,че обезпаразитяването трябва да започне на 5градуса външна температура. Че трябва да се прави по схема, за да не се стига до тук. Естествено тя реве ,че няма пари и прави някакво действие, с което да си отбие номера и нещата стават все по -сериозни с кърлежовите инфекции, докато не започнат да умирах хора, че някой да се събуди да реагира. Миналата година масово бяха поразени кучета от 2 кърлежови инфекции много сериозни. Повечето кучета умряха. Е....само да припомня ,че човека също е гръбначно и бозайник....

Нямаше бездомни кучета

Кърлежи, които са достатъчно витални, за да ухапят има целогодишно. Просто сега през този сезон са по-бързи и тревите са високи и лесно ловуват. А през лятото, кгоато малките им, почти незабележими под 1 мм кърлежчета, плъзнат из поляните можете дори да не забележите ухапване и да се чудите тази лаймска болест от къде сте я хванали, както стана при мен... Трябва редовно косене и редовно пръскане, както и обезпаразитяване на бездомните кучета и това да се случва с години, докато тази заплаха намалее до някакви разумни нива. Само ще допълня, че и репелентите не са 100% ефективни. Видях как ме лази кърлеж по току що напръскани със силен препарат обувки...

Харесва тази статия

И през зимата си ги има. Просто не са така жизнени, но в топъл ден и през януари могат да ви се закачат

Квартала още не са пръскали

Онзи ден Слънчицето ми го ухапа комар, днес кърлеж. Тигър ли трябва да го ухапе, за да се задействат тия в общината? Ще съдя България в Страсбург, то се видяло.

Нямаше толкова бездомни кучета през 80-те и 90-те.