Ердоган: Лошите спомени не ни пречат да живеем добре заедно

Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно, заяви Ердоган при откриването на храма Свети Стефан

Обратно в новината

Коментари - Ердоган: Лошите спомени не ни пречат да живеем добре заедно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи 5 века те са ни защитавали , разбираш ли , и ние трябва да сме им признателни. А за другите проекти , за които намеква съм съгласен , но при едно условие - църква за джамия. Не сега заради една реставрирана църква ние да реставрираме всичките джамии в България.

Бойка Борисова, курФата на Ердоган....! По-добре да ме управляват Бсп и Дпс, отколкото директно Ердоган лудия диктатор на Анадола!

Мутра с диктатор - лика прилика!

Последно, има ли камбана в църквата Свети Стефан, използва ли се и ако не, КАК МОЖЕ ЦЪРКВА БЕЗ КАМБАНА?

А бе напоследък не довиждам,та може ли някой да ми каже ,видял ли е поне едно българско знаме при това зборище ?

Да, имаше български знамена! Явно ни е много трудно да признаем и хубавите неща и търсим да се хванем за нещо ....ей така за да бълваме мръсотия....

Да, имаше - 2 големи турски знамена зад Братя Еродагнови. И по 1 малко българско и турско знаме на масата м/у двамата. Да се пръснеш от гордост :(

Нямаше български знамена. Иначе целия квартал бе украсен със знамена - знамената на Турция и Истанбул.

Престанете със злобните си коментари.Не разбрахте ли,че каквото има да става,то непременно ще се случи.И хляба и ножа са в ръцете на тъй наречените политици.Ако някой от Вас има куража и знае как да замаже положението,да го направи вместо да се крие като мишка зад коментарите.Резултата е 1:1.Каквото сме си заслужили,това ще получим,защото много неща са скрити от тълпата и сега само си чешим езиците.Къде са юнаците?Пардон, изнесоха се в Германия,защото от там по-лесно се тупа в гърдите.

Борисе, Борисе , Ужажението на противника наистина е заслужено. Поздравлениа!!! А когато засвирят зурните ???

Ръждясъл зиганин , до в4ера говореше против ЕС ,и 4е ЕС са нацисти Да си праяят арабската лига ли беше слюнка ли беше ....

борисов разпродаде всичко в бг като негова собственост а сега иска да съжителства с турция явно иска да подари бг до пловдив и после ердоган да го направи паша на този краи

И Ердо да го оножда............

а бе аз да попитам, пък някой русолюбски българомразец да ми каже, ако знае де, къде в московията е нашата българска църква?

Ако не си заслепен от омаза турски фес, щеше да се образоваш мъничко и да прочетеш, че в Свети Стефан в Истанбул олтара и всички икони, които са много ценни са подарени от Русия Чети бе, турче

подарени?? стига бе! поръчани, платени! и камбаните тоже!! русские много обичате чужди ризи да надявате!

гледам тук русофилските българомразци яко плюят! може би е от ревност, че в стамбул града е борисов а не путин? друзя, товаришчи и товаришутки, никой не ще да е с россия бе! днес в сирия мак препляскаха раша, а в иран скандираха "смърт на руснаците" що тъй, крепостни??

Лошите спомени от срамният възродителен процес не ми пречи на дружбата ми с българите християни, защото съм убеден че те нямат вина , виновни са тогавашните политици. Хубаво е че на Балканите има реално мислещи политически лица като г-н Ердоган и г-н Борисов.

ти на тия господа ли им казваш бе малоумнико

ЗАПОЧВА ОТ Т.Н.ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС?!ПРЕДИ ТОВА Е ИМАЛО ЧЕРНА ДУПКА ИЛИ ГОЛЯМ ВЗРИВ,КОЕ ПО-ТОЧНО?! НЕ СИ БИЛ В ЧАС НА ТЕЗИ УРОЦИ!!! ДЕРЗАЙ,ДО ПЕНСИЯ МОЖЕ ДА ПОНАУЧИШ НЕЩИЧКО!

стига сте писали глупости! за 500 години ако беşе извıрşен геноцид досега нито 1 бıлгарин нямаşе да остане.оставете глупостите ама я кажете господа бıлгари зaştoизклахте траките до крак?ето рова е геноцид!

Ама верно ли? Отиде наш Борисов, отряза лентичката и една дума не каза?! Айде бе!?

Моля, Турчина да ми казва ,че бих живял с тях добре сега след тези зверства , които са извършили и са известни за 500 години ! Трябва да се е побъркал ! Само да можех да се върна в 12 век когато България е била все още много силна (единна) и да им покажа какво ще направите с нас в следващите 500 години робство. Византия и България ще се обединят в името на спасението на всички !!! Турците не признават арменския геноцид и до сега и ми говори за толерантност - ФАШИСТИ !!!

Те, са по-лошо и от фашистите.

отоманската империя не е затрила ни един народ или племе! за разлика от руската империя!

НАЛИ СМЕ БИЛИ ПОД РУСКО РОБСТВО,ЗАЩО НЕ СА НИ ЗАТРИЛИ?! ДА ТИ ИМАМ ЛОГИКАТА!!! СОРОСОИД!!!

Батак.

Боко сега ще реставрира Османската империя.

Уважаеми форумци, някой от Вас случайно да забеляза в репортажите един единствен български флаг в пространството около реставрираната църква? Аз самият видях само турски байряци. А все пак там присъстваше български министър председател... и официална българска делегация! Как мислите, ако много ни зачитаха така ли щеше да бъде? Или някои ще кажат, че е само церемониален пропуск! Да, ама не! Не ни бръснат за слива, а тепърва ще видите в замяна (реципрочност) каква "реставрация" ще се извърши в България. То и сега в православна България, дамиите са повече от църквите.

Гавра с труп. След закриването на Българската патриаршия, преобразуването на най-важните църкви в джамии и отдаването на останалите на гръцкия патриарх... как точно са защитавали дедите на Ердоган вярата на новопокорената си рая???

Прилича по профил на джамия

а ти на дебил

то и ти приличаш на човек, ама ...а бе не си съвсем!

Хората там със свои средства са възстановили и идеално реставрирали уникален вековен православен български храм, а тези тук злобеят и гневят, от завист ли, от омраза ли, от простотия ли, или по скоро от всичко едновременно.

защо го направиха точно сега?

Няма лоши спомени, има реални дадености -един народ е върнат 500 години назад в развитието си, променена е народопсихологията му главно в робска и послушна и т.н. Сложете тук и настоящата намеса на Турция във вътрешните работи на Бългапия...За какви спомени говорим тогава.

Най-интересно е изказването на Ердоган че те имат опит в реставрацията !? Въпросът е какво ще се реставрира в бъдеще от Турция?!

Грузинеца Ердоган и кюрда Йълдаръм заедно с мутрата Борисов режат лента пред църквата Свети Стефан.

dobrin

станишев17

От 40 000 са останали 1000 цариградски българи. Голяма толерантност.За да не изчезнат, реставрираха църквата за да искат.Какво ме топли църквата в Истамбул.

Теб няма как да те топли, но българската общност там ги топли.

Каква общност, те не смеят да говорят на български. Тъй наречения българин, защо не каза от кого е подарена земята на църквата. Както го каза, все едно, че турската държава е подарила двора.

Злоба и нищо друго.На Българина все някой му е виновен и му е криф.Место да се радваме ,че са направили всичко възможно да се пази българщината ние само коментираме глупости!!!

на Турция не вярвам. Не мога, не искам и няма да повярвам. Никога и за нищо на света.

Много ти здраве!!!

Какви приятели има Турция и Ердоган сред българите. Никакви реално. Геноцида 500 години няма да го забравим. Никога. Ако сме българи ще помним. Три пъти спада населението на БГ след падането под турско робство и след това се възстановява и нараства. Феномен. Дано се повтори пак - нарастването, не робството. Турция е заплаха за България. Турция, не Русия. Турция има 4 000 танка и ние трябва да имаме подгорвени поне по 2 противотанкови разчета от по няколко човека срещу всеки техен танк за да сме спокойни. Всеки БГ младеж като израелец трябва да може и да се гордее , че защитава родината си. ЩЕ ПОВТОРЯ - не по-малко от 8 000 противотанкови разчета подготвени, стреляли, опитни при това задължително с ракти БГ производство, даже по-добре 12 000. Подобно е и за 400те бойни самолета на Турция. Другото не е приятелство , а изуй гащи. Боко тиквоко като ги е изул и се е одупил ние няма да го последваме я.

КЕФФФФФФФФФФ, като чета коментарите на русняците сюдя, КЕФФФФФФФФФФФФФ, товариш ПУТ.ИН газ пи.ае и кръв се.е, а?

анадолския хитрец ни взема за бълъци да сме живеели заедно демек под ислямски потур като ни дава пример от историята колко великодушни били предците му аве аркадаш българите са по тези земи хиляда години преди турците и то два пъти като империя владееща почти целия полуостров а хода със цървата е ясен за нея ще поискаш джамии в бг

Уважаеми Българи - Администратора умишлено изтри доста от пасажите, които бях пуснал какво са направили турците за пет века РОБСТВО !!! Искат да затрия народната памет и да изопачат историята !!! Зверствата , които са направили за 500 години са абсолютен геноцид сравним с този на арменците и дори много по- голям!!! Имайте в предвид ,че населението на България преди да падне под османско робство е било около 9-10 милиона може и повече според някой дори достига 15 милиона !!! След освобождението населението е 3 154 375 души при преброяване през 1877 г. Поздрави от китно ПАНАГЮРИЩЕ ! И ако някой си мисли ,че ние сме забравили какво са направили ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕ !!!

2 милиона е било, до 2.5. Паднало е до 800 000 - това да. Руската империя към 1800 година е била 20 милиона за сравнение. Стига малоумщини.

Толкова население е имало само в частта без източна Румелия. - прочетете това и не пише глупости г-не ! Към 31 декември 1880 г.[редактиране редактиране на кода] Първо официално преброяване на населението в Княжество България. Общ брой на населението 2 007 919 души, в т.ч. мъже 1 027 803 души, жени 980 116 души. Виж Преброяване на населението в Княжество България (1880) Към 31 декември 1887 г.[редактиране редактиране на кода] Първо официално преброяване на населението в обединеното след Съединението с Източна Румелия Княжество България. Общ брой на населението 3 154 375 души, в т.ч. Диференциация по пол мъже 1 605 389 души (50,9 %), жени 1 548 986 души (49,1 %). Диференциация по населени места: градско население 593 547 (18,8 %), от които мъжете са 51,8 %, селско население 2 560 828 (81,2 %), от които мъжете са 50,7 %.

внка ти не си тъп ти си много тъп,Османската империя в апогея си при 20 000 000 кв територия е имала 30 милиона население ти за какви 15 милиона българи говориш бе,и когато османците завземат нашите земи държава България не е имало,ама от пиман историци който учат история от художествени произведения и филми по поръчка!!!

След като имаме толкова добри отношения според ББ с Турция защо не им предложи да разменим местата на църквата Свети Стефан с джамията в центъра на София. Мисля че българите ще се съгласят даже и да е за наша сметка.

Много си тъп като куха лейка чичко!!!

Чета в друг сайт че издирвания Росен Ангелов го самоубили.

Дори да не си прав е показателно какво доверие са си извоювали институциите у нас , а това по дяволите уж са наши институции. Ядец наши.

"По местата, които са завладявали нашите деди, първо са осигурявани сигурност за храмовете и за религиозните обекти. ..." При условието, православния храм да не е по-висок от турчин качен на кон. По тази причина българските черкви от онова време са вкопавани в земята.

Дава ли си сметка Борисов, че като поощрява влизането на Турция в ЕС заема позиция против собствения си народ. Тогава турците ще могат да изкупят земята ни и то без пари. Като заема "умна просъседска позиция" защо първо не пита народа си дали е съгласен. Чии интереси защитавате г-н Борисов?

И СЕГА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЗЕМИТЕ В ДОБРУДЖА И ЛУДОГОРИЕТО СА ТУРСКИ. НЕЩО ПОВЕЧЕ, ПОДДЪРЖАТ СЕ РАЗНИ "КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИ " ДРУЖЕСТВА, ЗА ДА НЕ СЕ ПРИОБЩЯТ СЛУЧАЙНО КЪМ БЪЛГАРИТЕ. ПО-ТОЧНО КАЗАНО ДА НЕ СЕ ВЪРНАТ В ПЪРВОНАЧАЛНИЯ СИ ЕТНОС.

Сещам се турци щяха да купят кремиковци комбината, шопите казаха не, на турци не продаваме - е продадоха на циганина Митал и какво остана от него, същото ще стане и със земите. То и сега е пълно с пустеещи села и поля.

Страшната шумотевица около църквата със сигурност ще излезе солена на България. Тепърва ще разбираме какво е обещал овчия мозък ББ на вълка в овча кожа - Ердоган! Я джамия в Карлово, я Лютфи в парламента!...

Достатъчно е да погледнем базиликата "Св. София" в Истанбул, за да разберем колко толерантен е бил Мехмед Фатих. Жестоко са избили гражданите на Константинопол, скрили се в нея. На следващия ден от завоеванието провели първата молитва към Аллах точно в християнския храм. Последвал строежа на първото минаре. Така са се "грижили" векове наред за културното наследство в завоюваните територии. И днес се вижда какво е останало от "мирното присъствие". Нищо!

ГОЛЕМИ СВОБОДИ - ЦЪРКВИТЕ ВКОПАНИ В ЗЕМЯТА. НО ДОКАТО СЪМ ЖИВ ЩЕ ПОМНЯ РАЗКАЗА НА БАБА И ДЯДО. ПРА-ПРА-ДЯДО МИ И БРАТ МУ СА БИЛИ ЗАНАЯТЧИИ В ЕДИН ГРАД. ПРИБИРАЙКИ СЕ НА СЕЛО,/ ДЖИВИЗЛИ КАЛФА ТОГАВА, СЕГА МИЛАДИНОВЦИ ТЪРГОВИЩКО/ СА ЗАКЛАНИ ОТ ТУРЦИТЕ В НЕДОКЛАНСКАТА ГОРА. ВЪЛЦИ ГИ ОГЛОЗГВАТ. МАЙКИ ИМ ГИ РАЗПОЗНАВА ПО ПРЪСТЕНА НА ЕДИНИЯ. НЕ МОГЛА ДА ПРЕНЕСЕ ДВАТА СКЕЛЕТА. ОТРЯЗАЛА ГЛАВИТЕ ИМ И В ЕДНА ТОРБА ГИ ОТНЕСЛА НА СЕЛСКОТО ГРОБИЩЕ, КЪДЕТО ГИ ЗАРОВИЛА. НА ТОВА МУ СЕ ВИКА " ПРИСЪСТВИЕ". И ОЩЕ -ЕТНИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ ИМА В БЪЛГАРИЯ -НИЕ НЕ САМО ПАЗИМ И СЪХРАНЯВАМЕ ТЕХНИТЕ ДЖАМИИ / ТАЗИ В ЦЕНТЪРА НА РАЗГРАД СЪЗНАТЕЛНО Е ОСТАВЕНА ДА СЕ РУШИ, ЗАЩОТО ТУРЦИЯ Е ОБЕЩАЛА НОВА, ПО-ГОЛЯМА/, НИЕ РАЗРЕШАВАМЕ И СТРОЕЖА НА МНОГО, МНОГО НОВИ ДЖАМИИ У НАС. ОСВЕН ТАЗИ ЦЪРКВА, КОЯ ДРУГА В ТУРЦИЯ Е СЪХРАНЕНА, КОЯ НЕ Е ПРЕВЪРНАТА В ДЖАМИЯ. А НАШ БОЙКО РАБОЛЕПНО-ЩАСТЛИВО ГЛЕДА СВОЯ ПОВЕЛИТЕЛ...

Вземи малко прочети книги история и тогава пиши тъпанар!!!Както сега и по време на османската империя са били толерантни към всички религии

Лъжеш, нула вярност в това дето си писал . Всички исторически хроники които съм чел благодарение на султан Фатих Мехмед християнското население на Константинопол сегашен Истанбул е бил закрилен. Провокатори много , но истината е една турците са велики.

"....По местата, които са завладявали нашите деди, първо са осигурявани сигурност за храмовете и за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме, посочи Ердоган. ..." Хитро!:)))))))) ...ама Симитлията Бою--не му отвърна, че нашите деди са превземали Едирне!:))))))) ...а Симеон Велики е обсаждал Цариград!:))))) ....дейва мутрата гяурска, дейва!

ББ-Бахур Бахар от Банкя

Аз мисля ,че трябва да гледаме напред ! Огледайте се ! Кои държави не са имали войни със съседите си и не са били врагове в миналото , но сега са го загърбили ?! Децата нямат вина за греховете на бащите ! Но за да те уважават и да се съобразяват с мнението ти е нужно да бъдеш силен и умен или поне едно от двете !

Не се увличей от еврейската мантра "Децата нямат вина за греховете на бащите ! " Гнетиката на бащите се наследява от децата. След навършване на пълнолетие сработва биологичната програма и се повтарят действията на бащите.

Не казвам , че не си прав , но не твърдя и обратното !

Позамислих се кои може да са тези исторически паметници с културна стойност, останали от османското "присъствие" в София и не можах да се сетя. Вярно, джамията в центъра е построена от Мимар Синан и ако остане до мен да решавам, ще предложа да бъде превърната в музей и там да няма никакви молитви. Щом искат друга джамия, да построят някъде в покрайнините на града, но както е в други европейски страни - без минарета и разни символи, мюсюлманите да се молят там, щом имат жизнена необходимост от това.

Да знам много подходяши места за строежи на джамия с 16 минарета с 64 високоговорителя вьв БАНКЯ БОЯНА ДРАГАЛЕВЦИ БИСТРИЦА ЛОЗЕНЕЦ РЕЗИДЕНШАЛ ПАРК в Младост2 ДЕЛТА-ХИЛ в РУДАРЦИ

Синан е еничар от Мала Азия,изключителен талант,но родителите и брат му остават християни.Живее по времето на Сюлейман Великолепни и всичко построено тогава по негови проекти е запазено и до днес.Например моста в Свиленград е от него,но за джамията в София не знам точно.

Ердоган в прав текст каза, че на земите,които турската империя завладее им се разрешава да изповядат тяхно вероизповедание. Имате проблем с тълкуването ли ? БГ е турски вилает, на който се разрешава християнско изповядване

Това което Е НЕвьзможно за 4овеците е вьзможно за БОГ.1858 година голямото Софииско Земетресение 6.8 по Рихтер с епицентьр е м-у Бояна и Драгалевци СРИВА 19 от 24 ДЖАМИИ в София и убива само 4бр 4овека сред жертвите 2те ДЕЦА на главния имам СИАВУШ в-у които паднало срутеното минаре на строящата се джамия на място на сегашната Света София

Зависи кое наричаме "лоши спомени". За нас те са свързани с петвековния опит да бъде заличен българския етнос, с неописуеми жестокости, с откъсването на народа ни от естествената му европейска среда, нанесло непоправими щети върху икономическо, политическо и културно развитие. За комшиите те се ограничават с предизвикания по политически причини "възродителен процес", за който се говори до втръсване и макар, че по права и свободи всички етноси сме равни, ДПС продължава да съществува и да се бори за нещо, което и така го имат.

АКО ВЯРВАМЕ НА ВЕЛИКИЯ ВЕЗИР НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ МИДХАД ПАША - В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТУРЦИ. ТОВА СА БЪЛГАРИ ПРИЕЛИ ИСЛЯМА ПО ВРЕМЕ НА РОБСТВОТО...ЗНАЧИ ПРАВИЛНО Е ИМАЛО ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС. МОЯ СЪСЕДКА ВЪЗРАСТНА ТУРКИНЯ, НА ВЪПРОСА НА МАЙКА МИ , КОГА СЕ СЕЕ ЗЕЛЕНИЯ БОБ ОТГОВОРИ СЛЕДНОТО:" БАБА МИ КАЗВАШЕ, ЧЕ КОГАТО ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕРУПКИ НА ЯЙЦАТА ПАДНАТ НА ЗЕМЯТА, ТОГАВА СЕ СЕЕ ЗЕЛЕНИЯ БОБ." ДА ТАКА Е, ПО ВЕЛИК ДЕН СЕ СЕЕ ЗЕЛЕИЯ БОБ... КАКВА Е БИЛА НЕЙНАТА БАБА, ИЛИ ПРАБАБА - ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЯНКА.

Азиатски дерибей и тарикат! Не лоши спомени, а ГЕНОЦИД, султан паша! Вече се очертава какво ни чака с големия герой боко!!! Тикви!!!