30 000 български фирми ще внасят работници

Haд 30 xиляди фиpми в cтpaнaтa щe мoгaт дa внacaт paбoтници пo oблeĸчeни пpaвилa oт тpeти cтpaни извън Eвpoпeйcĸия cъюз (EC), ĸaтo Moлдoвa, Уĸpaйнa и Bиeтнaм.

Обратно в новината

Коментари - 30 000 български фирми ще внасят работници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мутро-хотелиерите се готвят да наемат чужденци които да им работят за къшей хляб , естествено че така им е по изгодно отколкото да вдигнат заплатите и да наемат местен персонал.

А защо тези 30 000 български фирми или "бизнеси" не ВДИГНАТ заплатите на европеиско ниво и да видим дали няма да си намерят работници, пък тогава да взимат отвън....

Ееее , Да де, ама с трици НЕ можеш да ловиш маймуни безкрай....там е работата....Много са алчни, затова...

какво ни готвят! По този начин се прикрива наводняването на страната ни с чужденци, които до сега наричаха "бежанци" вместо да ги назоват с истинското им име икономически мигранти! Под формата на наети от бизнеса чужденци първоначално ще им бъдат издадени български документи за самоличност на чужденци със статут на временно пребиваващи в страната и след 3 години ще им бъдат издадени документи на постоянно пребиваващи в страната ни и ще могат да доведат тук и семействата си! В същото време се постига задържане, от страна на бизнеса, на ниски цени на заплащане на наетите по трудов договор и по този начин ще се отстранят търсещите работа български граждани и трайно дългосрочно намаляване заетостта на работоспособното българско население!

Виетнам има в пъти по-добра икономика. Кой луд ще стане български роб? Молдованци и украинци ще станат "работници" само за да влязат законно в ЕС.

Ще използват страната ни за да влязат в Евросъюза.

Да наемат хора в пенсионна възраст, но да са работоспособни. Това е практика и в други страни от ЕС. Заплащането също е много ниско.

Да се работи в България е несериозно Бих се включил в доброволно почистване на паркове или помощ на стари хора и др. Но работа ....абсурд...Че аз сега за месец почеля повече от това което ми плащаха в България за година Ако не дай си Боже ме изгонят от Германия ще ида в Австрия Швейцария или Холандия Или Дания Но в България никога

В министерствата е пълно с такива работливи пенсионери, особено в отбраната са генерал до генерал, а между тях адмирал!

Те в Африка не са толкова тъпи. Като живущ в Германия и имащ колеги негри от Кения, Конго и Гана и къде беше още мога да кажа, че никой няма да се забие в БГ за смешни пари. Те имат семейства да издържат в Африка и могат много добре да си направят сметката, че това е по-лесно с 9 евро на час, което е стартовата почасова ставка за един прост бачкатор в индустрията, отколкото с 300 евро на месец. А как пък работят - движат се в каданс, защото така са свикнали от родината си. Отделно като знаят нашего брата каъв е расист абсурд да дойдат в България. Отделно с английски и френски им е много по-лесно да научат немски или италиански отколкото да учат български. А тези, които са с по 1$ на месец първо нямат средства за да пътуват. Има ли български работодател, който ще плати стотици или хиляди долари за превоз на африкански работници до България и ще им осигури езикови курсове по български? На виетнамците пък просто да забравят да разчитат, имаше статия преди няколко години, работодателите ревяха, че виетнамците като не им харесала работата и почнали да се пишат болнични с месеци. Цял свят сигурно вече знае, че българите масово бягат от родината си и едва ли някой вярва, че е от хубаво. Та кой е луд да дойде?

не е така, има, които ще доидат, ама фиктивно, с цел да идат на запад, което българския бизнесмен напълно си го заслужава, в 99%.

Това е глупост, на квадрат. Вместо да се вдигнат заплатите и да станат конкурентни , така ще се върнат част от младите работници. Но неби, ще се мъчим за същите мизерни заплати да дойдат хора от чужбина. Въпроса е какво ще припечелят , че и да им остане? Все пак идват на гурбет.

"какво ще припечелят, че и да им остане" е печалбата им е че няма да минават по трудния път за установяване в страната ни като получат статут на бежанци или друг статут на закрила, а ще са законно временно, за 3 години, пребиваващи в страната ни, а след това стават постоянно пребиваващи с право да доведат и семействата си! Ще им остане това, че получавайки статут на постоянно пребиваващи ще имат законно право да искат и българско гражданство и да пътуват и се установяват и в ЕС, А ТОВА Е НЕЩО КОЕТО НЯМА КАК ДА ПОЛУЧАТ И ДА ОСТАНЕ И ЗА ТЯХ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА НЯКАКЪВ СТАТУТ НА ЗАКРИЛА ОТ ДЪРЖАВАТА НИ!

А да ни е честито. Да живее демокрацията и светлото капиталистическо бъдеще.

То в това точно няма бъдеще, знаеш ли как се работи като си казваш "днес съм тук утре ме няма" или "днес да мине, утре да дойде"?

Аз много ще се радвам това да стане реалност. Нека си внесат работници. Само по този начин българските работодатели ще разберат колко са жалки.

Ало синдикатите, като докарат работници от Виетнам и вашите места ще изстинат...

ами ако съм на виетнамец и аз ще драпам с всички сили за запада, няма да стоя тука, па каквото искате мислете. не мога да ги виня. всеки иска на хубавото, какво да ги виня.

Ми те внасяха заварчици преди време за корабостроене. Всички избягаха в Полша.

Робовладелците ни пак ще останат излъгани. Най-много да им дойде шлосер без ръце, инженер без глава, или пастир без крака... И то ако му дадат в пъти повече от българския аргатин.

Ще се случи същото, което правим от години с дупките по пътищата - кръпка до кръпка - дупка до дупка. Просто нашите "МОЗЪЦИ" са си втълпили, че кръпежлъците ще им излезнат по-ефтини ?! Та така и сега с чужденците - при стотици хиляди безработни у нас ще взимат отвън нископлатeни работници, както америкаците преди години изхвърляха пълни кораби с жито само и само да не свалят цената му на борсата. Очевадно е, че другарите - капиталисти добре са "подплатили" нечий джобове отново !!!

Не издържам бе! Все искате високи заплати - ДАДОХ на Учителите, ДАДОХ на милиционерите, ДАДОХ на джандарите и пазвантите по затворите. Е, ДЖОБА МИ СЕ ПРОДЪНИ от ДАВАНЕ - все давам, давам, давам ... Никой не ме жали. Ха сега, като започна внос от Сиера Леоне и останалите Африкански държави и пакита и цигани от Азия ще видите вие ще искате ли високи заплати и изобщо заплати. За робите само камшик, тесни обукви и гола вода.

Само на някой да не му хрумне да си внесе други управляващи които са по-дашни от теб. :)

Отдавна чакаме това, само дано да опростят процедурите и да не се налага да се изписват тонове документация, за да се наемат хората! Крайно време е да се приключи с това състояние на пазара, полуграмотни хора да искат по 400-500 лева на месец!

Как може чуждите фирми да осигуряват собствен превоз на работници от 30 км и да плащат за извършената работа 1200 лева + бонуси, храна и т.н., а местните велможи със сходно производство намиращи се 500 метра от тях да изплащат заплати 600 лева, а и се оплакват че някой им краде работниците. Пример - Пловдив.

Проблемът е, че има будали, които са се съгласили на ниски заплати...

Ми ще искат, като виждат насреща си неграмотни селЕндури. Работникът е продукт на работодателя, не обратното.

В повечето случаи "работодателите" са неграмотните селендури. А и машини, организацията на производството, производителността на труда и т.н. са продукт на работодателя, а като е куц кон няма как да се получат нещата. Нещата приличат в известна степен на английската поговорка "Не съм толкова богат, за да купувам евтина стока", а купуваш труда на работник който оценяваш на 500 лева, какво да очакваш, а и той работи като за 500 лева?

Колкото повече чужди инвеститори има в България, толкова повече месните работодателите ще се нуждаят от внос на работници от страни извън ЕС.

Когато ликвидираш техническите средни училища е така демокрация не вежа.

Бизнеса пак се опитва да мине тънко, но и тук ще стъпи на криво. Бизнесът забравя, че хора, бягащи от война, бягат и от тук. Защото не виждат голяма разлика. Дали там ще ти свистят бомби над главите или тук ще де държат на минимума на оцеляването, разликата е само в шума. Тези украинци, виетнамци и молдовци бързо ще бъдат отказани в условията на български заплати съчетани с цени на услуги и стоки. Ако ще и от Кения и Ангола да ги вземат, когато видят цената на енергия, горива, храна, вода и прочие месечни разходи, много бързо ще осъзнаят, че България е зона на война. Давайте! Докарайте ги с автобусите! Кажете им къде ще работят и какво ще получават. В края на месеца идват наеми, сметка за ток, телефон, вода...В България да не си мобилен, не си надежден работник. За това, разходете ги покрай бензиностанциите и сервизите. Да видят цени на бензин, газ, масла, части...запознайте ги с обичайните разходи за подръжка. Вкарайте ги и в магазините за дома. Да видят колко струва най-необходимото - легло, столове, маса, хладилник, пералня... После естетсвено ги разходете до Кауфланд и нека почетат етикетите с цените. Имат мисия - 30 дена сити и трудоспособни до следващия фиш. Нека опитат! Обяснете им, ако недумяват, как става тоя номер с оцеляването и фиша за 600-700 лв. Ако започнат да се дърпат, успокойте ги с местните данъци и такси, както и с таксите по един ( 1 ) автомобил. И бизнеса да се моли, тези да не дойдат с 4-5 деца. С какво ще се гледат и поддържат тези деца за най-елементарното, бизнеса надали има решение. Бизнеса трябва да осъзнае, че докато му се казва на български "под 1000 лв вече не е заплата" има надежда за него. Защото един африкански дивак няма да му говори много. Или пък украинец. Ще има хвърчащи във въздуха пишман бизнесмени и български бизнес офиси, превърнати в камини.

Много добре си написал всичко , подкрепям на 110 %! Проблемът на т.нар български "бизнес" е, че будалите съгласни да работят без пари вече взеха да свършват!

не оправдавам работодателите, но наистина половината свят е по беден от българия и ще доидат, в африка живеят с 1 долар на ден в сламени колиби, за тях ще е като лукс в бг.

Защото е лукс и гледат бързо бързо да продължат към западна Европа.

Над милион, живеещи под прага на бедност, в това число и работещи бедни...в кой свят това говори за лукс!? Дребни тролски манипулации!

Погледни картата Да виждаш България в Африка ?

Този закон означава само "бежанци" на конвейр, назначени на фиктивна работа! Долнопробни предатели от Герб !

Искаш да кажеш предатели от ЕУ-ЕС, защото българските политици се придържат към тях.

Баш както трябва е написано-от Герб! като са зависими и неспособни да работят в интерес на държавата България-да се махат!

Едно от най-големите изисквания западноевропейските фирми за аутсорсинг е, контрактора да е на нормална часова разлика, в бизнес часовете, от фирмата с която работи. Затова в България се пълни със всякакви.

Една от хвалбите на Правителството е че безработицата в България постоянно намалява. Хич не е за хвалба. Моето мнение е че безработицата вече е с отрицателен процент. Това означава, че читавото вече се е изнесло навън, тук са останали тези, които нито им се работи, нито им се учи. Без образование, без професия. Е, и затова е необходим "внос" на работници и специалисти. Та какъв беше процента на безработицата и колко още ще спада?

От България са избягали 2 млн. българи заради безпаричие и ниски заплати. Българския псевдо бизнесмен не иска да дава 1000 лв заплати на местните и търсят балъци да им работят за без пари. Даже бежанците даже бягат с 300 от тук.

Избягали са, за да спасят децата си от простотията и чалгарията по нашите земи.

И за това също, но предимно от беднотия.

2 милиона избягаха от демокрацията.

"чyждecтpaнни гpaждaни, cтaнaли жepтви нa тpaфиĸ нa xopa" е разковничето в статията! Едни мили "бежанци" на конвейр, легитемно пребиваващи, благодарение на националните предатели Герб!

това е вариант да работят и да си изкарват хляба, а не само да живеят на помощи (то пък едни големи). сред тях има (вероятно) и читави, които не са избягали в Германия. Иначе - тези, които не бягат от война - част оф афганистанците и част от тези от Африка - направо на самолетите и обратно ...

Нашите "бизнесмени" искаха по-рано да внасят работници от Бангладеш и Пакистан, защото мислят че те ще им работят за по-малко от 500 лв и ще си мълчат!? Иначе управниците нямат никакво намерение да накарат циганите да работят и ще ги оставят да се маргинализират съвсем !? За двата милиона прогонени българи в чужбина изобщо и не се говори!? Просто са решили да подменят народа боклуците долни!?

Такава е поръчката от ЕУ-ЕС.

Много фирми имаме-стига толкова.

При заплати в провинцията от 600 лв кой ще дойде да работи, в София вземат повече, но квартирите са скъпи, храната също е скъпа навсякъде. Въпроса е на кой чужд работник ще му излезнат сметките да спестява. Народа в БГ си има собствени жилища дето не плащат наеми и пак не могат си покрият разходите, та камо ли чужденец.

Във Варна квартирите също не са евтини...

ше ми внесат хуя. с кво ше им плащат, с кебапчета?!? средната раб. заплата на една... секретарка във Виетнам е... 800 usd (вж. https://link* единствено могат да помолят бугарите, тия дето още не са наясно за какво иде реч, да им поработят оше малко ангария...

глупости

Отгледи каракачански коне , ще вземаш субсиди . А за работа с тях австралийския вариант "417 working holiday visa".

Какво ще внасяте бе олигофрени, работници може да вкарва развита държава, кой идва в тая кочина, те ромите бягат масово от тук вие ще вкарвате.

Виж че хората са писали за виетнамци да изядат кучетата олалей без да знаят че те ще вкарат нови породи.

"Haд 30 xиляди фиpми в cтpaнaтa щe мoгaт дa внacaт paбoтници пo oблeĸчeни пpaвилa oт тpeти cтpaни извън Eвpoпeйcĸия cъюз (EC), ĸaтo Moлдoвa, Уĸpaйнa и Bиeтнaм. " Какво ли още ще измислят, само и само да не вдигнат заплатите за българите!

Заплата не се вдига. Заплата се заслужава.

Заплатата се генерира чрез копи&пейст технологии . Моето скромно мнение , принос .

При положение,че произвеждам продукция за над 5000 лв. месечно, продава се за 12000, а ми се заплаща 800! И това е само от един човек, ами другите? БГ-работодателите, не вдигат заплати и по този начин ограбват работниците си. Ако започнат вноса на чуждестранни работници, лично ще пребия няколко от тях.

Беше 1973 Сгодих се.Отидох да почерпя директора. - Защо черпиш? Сгодих се. Натисна нещо под плота на бюрото,и веднага на вратата се появи ТРЗ-то . Колко е заплатата му? -75 лв другарю директор. Направи му я 95 лв., че трябва да води годеницата на сладкарница! След 6 месеца пак същата обстановка . _-Защо черпиш? -Ожених се. Пак ТРЗ то Колко му е заплатата? - Нали вчера му е вдигнахме на 95 лв. -Направи му я 105, че трябва жена да храни. След като разбрах , че пари се дават по красота, а не за работа, смених ДЕСЕТ директори . Никой от тях не искаше да се разделим. но и при никой не останах. Работи ли човек, и то качествено , винаги ще се намери кой да ми сложи самара. Много от сегашните бизнесмени, са цървули, дето първо искат да си купят Мерцедес с парите за работни заплати на колектива.. Германицът мисли как да нахрани работниците, нащи управници, как да ни вземат залъка от устата. Социализмът, не беше добър строй, но е 100 пъти по човечен, от псевдо демокрацията дето ни сполетя.

Едно е сигурно - ако вкараме пак виетнамци - ще решим завинаги проблема с бездомните кучета и с изхранването на пенсионерите - за всички ще има пресен салам.

Доста въпроси мжое да си зададе човек за достоверността на тази информация: заплатите тука са доста ниски сприямо наемите и разходите за храна. Дори и да допуснем, че внесените работници ще бъдат натъпкани в бараки по 20, и няма да плащат режийни, едва ли ще могат да спестят 300 евро от 300 евро заплащане. Ако е по-високо заплащането, българите няма да слугуват на запад, а тука ще работят. Така че, с какво ни плашите точно с тази статия? Заплатите ни в България са като тези в Украйна и Молдова, а пък Виетнам се развива много успешно.

Ти май наистина си партенка- виж какво стана в Норвегия откакто балтийците започнаха да идват тук на работа. Норвежците не могат да конкурират с ниското заплащане на балтийците и затова ежегодното повишаване на заплатите е ниско- просто се казва- като не искате вие има работна ръка от други държави и те са по- евтини.

Само че ниското заплащане никога не е довело до нещо добро! Но това 90 % от представителите на българския бизнес няма как да го проумеят, защото нито са учили, нито са работили когато е трябвало! Най - искрено им желая фалит с ниско платения персонал. Така и не разбраха, че когато имат изисквания трябва да платят достойно за тях, иначе най - добре е сами да си го направят.

С други думи бг бизнеса търси яко закъсали хора ако може и за по една купичка ориз на ден.Сега като залетят едни самолети от Виетам Камбоджа и Лаос със желаещине може да ги поеме даже софийското летище.

Прекрасна идея , инициативата намерена в краката . Следваща постъпка , парламентарна , ще е австралийския модел за ограничена временна заетост на туристите , например селски туризм : 417 working holiday visas с правилата като 88-day requirement. Това би могло да е следващия икономически Boom-Sector.

При тридесетхиляди фирми имаме вече съотношение от 1:200 към броят общото население . Напомним се , Камемберт Аналитика в ВеликоБритания осъществила със съвременна технология майсторлъкът да свързва 50 милиона американски избиратели към медиалната платформа на действащия президент . При това началната бройка 250000 , тоест прословутата бройка-съотношение 1:200 .

Прекрасни законодатели имаме - изнасяме лекари, инженери, архитекти, правим износ на талантливи деца, а внасяме камериерки и Кобилкина. Национално предателство е да се грижиш за алчните работодатели, а не за шепата останали в страната ни сънародници! Да внасяш молдовци, украинци и витнамци, вместо да осигуриш нормални доходи. Да прокудиш 2 милиона предприемчиви българи, поради не само ниските заплати, но и поради липсата на ред и законност. И се питам, участва ли в това национално предателство и "националистът" Валери Симеонов, отговарящ за демографската политика? Унищожават страната ни с такива темпове, каквито и през турско не са се случвали!

бягат само страхливите, неуспели да се реализурат тук, боклуците и циганите. Който се е оправил тук няма нужда да ходи където и да е.

Бягат само тези които могат да се реализират в чужбина. В България остава некадърния боклук. И ясно си личи разликата.

... прав си... зависи кво разбираш под оправил...

Не могат да внасят Правилата на ЕС са ясни Глобите са астрономически То ако ставаше така то Германия и Франция отдавна щяха да са внесли

А защо не ви пишат, че сега се откриваевропейски център за работната ръка? Тоест всички държави прикрепени към Еу по някакъв начин ще анонсират за нужда от работна ръка и така ще се ,,задоволяват,, нуждите от такава. С други думи- квалифицираните в западна Европа, а по- неквалифицираните в държави като България. В Норвегия се вдигна шум по този въпрос и те не искат да се включват в това защото това означава, че работниците от държавата им няма да могат да конкурират по цени с евтината работна ръка от други държави.

А нима не са внесли?

То и на Меркел и е казано от бизнеси, че им трябва евтина работна ръка. Резултата го знаете. Това е решение в полза на бизнеса срещу народа.

От сега нататък дупе да им е яко на българите- ще видите какво ще става под чадърчето на добрата идея за която пишат в тази статия. Заплащането на българските работници ще спадне или ще бъде замразено за дълго време.За тези държави ниските български заплати ще са така както за българите в чужбина- получават в евро и като ги обменят излиза че имат много пари. Но от тук насетне българите в България няма да могат да изискват по- високи заплати.

Българите избягаха в чужбина да търсят препитание ЗАРАДИ МИЗЕРНОТО ЗСПЛАЩАНЕ У НАС,А ФИРМИТЕ ЩЕ ВНАСЯТ РАБОТНИЦИ,ЗА ДА ИМ РАБОТЯТ АНГАРИЯ.....ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ.

Навсякъде по света работодателя плаща толкова колкото се изисква и нито стотинка повече. Ако сметне че му трябваш и може да си позволи парите които искаш, ще те вземе. Ако ли не, няма. Никой нема да те вземе за да ти плаща ако той смята че може да си намери същото за по малко или ако не може да си позволи. Това са елемнтарни принципи в икономиката. Щом не ви плащат добре, значи или не им трябвате толкова много или не им носите достатъчно за да си избият заплатите. Няма да намерите бизнес който примерно ще се лиши от работник дето примерно му носи 1 милион допълнител доход годишно и с кеф ще му плати поне 10% от това а и много повече. Щом не ви взимат...значи не сте им на сметка!!! Гугъл примерно печели $1 милион долара от всеки работник годишно и като заплата има дава към 10% от това. И Гугъл нема да ви плати $100хлд ако от вас ще изкара по малко или има друг който може да свърши същото но за по малко. Разберете че в България икономика няма и малко фирми могат да си позволят да ви плащат. Тея с Бентлитата не въртат истински бизнес а некъв алъж вериж за което работници много не им трябват.

Ха ха ха Не знаех че у нас имало 30 000 работещи фирми ... Ами като ги лепнат НАП Хеи и др Сеч до крак

Андрешко ! Не Адолфо. Проблемът в България е, че се осигуряват не повече от два милиона души т.е. те изхранват мързеливците, фалшивите инвалиди, държавните служители, пенсионерите, пенсионерите, които никога не са работили, но получават пенсия по старост, циганите /които вече са над милион/ и т.н. Осигуровките са големи, осигуровките! Нищо солидарно няма в България. Просто едни хора трябва да хранят един електорат и никой не смее да промени това, защото електората е четири пъти повече от работещите.

До тук ни докараха с това даване на социални помощи - да си внасяме работници от Виетнам!!! Помощ трябва да се дава единствено на инвалидите /не фалшивите/. Всеки човек трябва да работи за прехраната си, както и за прехраната на собственото си семейство. Трябва и да се спре с временната заетост при кметствата, защото това е най-голямата политико-корупционна схема /назначавам те уж да метеш улиците, а на изборите гласуваш за мен/.

Още по времето на Масларова, тя обяви пред българския Парламент, че България трябва СПЕШНО да внесе 510 000 виетнамеца, които да РАБОТЯТ и да се ОСИГУРЯВАТ пенсионно в България, за да има пари за пенсионерите. Сега сигурно са милиони.

И внесе ли ги? Е, и сега толкова ще ги внесат.

Oтидох на интервюто.Едно западало цехче непипнато от времето на развития соц и явно приватизирано от тоя с джипа.Работиците го наобиколиха веднага като пилци и чувах само как молят за 50 лв от явно забавените си заплати.Питах за заплащане -не се говорело за пари а за работа.

Ама извинявайте ама какви са тия чуждестранни работници? нещо не ми се виждат чакащи за разрешителни за работа. Да се женят за наши дядовци или да свалят нашенски момиченца например, само и само да дойдат в България.

Не се лъжи нийой няма да дойде разбира се Украинците работят в Полша за не по малко от 5 € на час Хем разбират полски. Молдованите също в Румъния Това за Виетнам са глупости Никой вече не работи за по малко от 3 евро на час Само наште мутри не го знаят

На булгаристанския "предприемач" 250 евро му се виждат много за заплата...иска по старому да си кара, 150 евро МАКС да дава! Иначе, като му искат 250 евро да му сменят крушката на фара на бентлито, не му се свидят!

Толкова се иска за да откриеш фирма. И да караш Бентли.

Хайде тези с минусите, ако обичате, обяснете как при 20% реална безработица ще се внасят хора отвън, и то от най-изостаналите страни? Защо не облекчат визовия режим за австралийци, швейцарци и норвежци?

Безработни са само боклуците. Не познавам нито един българин да седи без работа.

Безработицата никога не е била 20% , а около 6%!!! В бюрата по труда се записват само за помощи, а не да търсят работа и наистина е трудно да си намериш човек, който да умее да прави нещо. Хората записани в БТ дори не си правят труда да се явяват на срещи с работодатели, камо ли да питат за заплата. Мързеливия човек, който е свикнал да спи до обяд, а после цял ден да виси по кафенетата винаги ще намери оправдание, че е безработен.

си изнесох фирмата от България

Жив и здрав ! Няма да се тревожа за теб.

Tи & булката ли, своднико?

Ако разбирането ти за бизнес са само булките и белото, приеми го така. Няма да се хабя за тебе.