Българинът и демокрацията - трудна работа

Над България се стеле мрак. А оптимизмът расте, защото подизпълнителската ни икономика, теглена от ЕС, тръгна нагоре.

Обратно в новината

Коментари - Българинът и демокрацията - трудна работа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Намерих го скоро в руската преса, цитирано е неволно изпускане на техен т. нар. либерал: "Демокрация означава диктатура на демократичните сили".

Това ако не е писано от журналист на DW здраве го кажи ! :)

"... България е на опашката по участие в доброволчески акции и благотворителност..." Ами как няма да е. Като дойде "демокрацията" първата работа на "новите" беше да се оплюят и отрекат съботниците, бригадите и други подобни действия. Започнаха разни "интелектуалчета" да прокарват тезата за важността на егоизма, как било демократично да си егоист, дори и списание направиха. Ами, оплюхте ги ефикасно и какво сега? виж. цитираното. Ами берем плодовете на горното.

Изобщо не ми е трудно. Днес Демокрация няма. Има Тримата дебелака и тяхната"демокрация". С тях на чело на Държавата е трудно на всички.

Пак ли "Дойче веле" бе, пфу, мамка ви! Че ко е е по-важното от хляба,работата и СОБСТВЕНОТО жилище?! Отрекохме се от тях, в името на имагинерни придобивки! А както е казал народа-"Никой не е по-голям от хляба..."

Оказва се,че на много места няма демокрация. В БГ тя също не пусна корени. Народа се управлява от едно малцинство,което е несменяемо, то прави каквото си иска независимо какво мисли народа,и печелят втори,трети,четвърти и т.н мандати. Не носят отговорност пред никой, приемат си нужните закони дори когато те противоречат на здравия , и вредят на народа и държавата.

Това е "демокрация" по евроатлантически тертип, а също и по калъпа на САЩ.

Storen

Статията обсъжда нещо което и аз от доста време съм констатирал. Демокрацията беше натрапена в България като политическа система, прескачайки периода на съзряване и като цяло не се разбира правилно. Дори голямата част българската интелигенция има проблем с процесите и основните положения, какво да говорим за обикновените хора. Не съм съгласен обаче с обяснението на автора за причините това да е така. Според него това се дължи на апатия и мързел, което според мен е наивно. Причините са доста по-дълбоки и сериозни. Българина иска да дойде "Началник" който да го "оправя"... това е положението... Това примесено с невероятно високата толерантност към корупция и престъпност на всички нива. Нормално е при това положение управлението на страната да е отражение на тези народни нагласи.

То и комунизма беше натрапен. Какво се случи на края знаеш..

Storen

Точно така. Ако трябва да сме честни. Болшевизма (да не се бърка с по-ранния европейски комунизъм) беше натрапен в голяма степен и в Русия с насилие. Смея да твърдя че 90% от руските мужици и тетки, по онова време, не са разбирали добре това което се случва в столицата.

Абе кво е това дамокрация? По-умния е винаги в малцинство, по-тъпия е винаги в мнозинство. Статистика! Та значи, мнозинството да кара малцинството да прави каквото по-тъпите искат. Но това противоречи на природата. Значи, същото като комунизма. Система противоречаща на природата. Крайния резултат е ясен.

Storen

Ти сериозно ли смяташ че днешния т.н. политически елит на България са по-умните? Доколкото мога да преценя интелектуалния им капацитет не надхвърля този на 40% от българите. Демокрацията не е перфектна система но е единствената измислена досега която дава възможност интелигентни хора да бъдат селектирани за ръководни постове. Другия начин това да става е по наследство, чрез заобикаляне на закона или директно насилие. Тези варианти за по-привлекателни ли ги намираш? Както съм споменал по-горе, това което имаме в България не трябва да се бърка с функционираща демокрация.

Не, разбира се, не смятам. Но ги смятам за слугинска неморална пасмина , в никой случай не за елит. И назначени от организирано престъпно малцинство, съвсем не глупаво и не непременно само национално. Но малцинство с добре дефинирани интереси противоречащи на интересите на тъпото мнозинство, та дори и то , мнозинството да не ги осъзнава напълно. Отхвърлям претенциите им да ме управляват, защото не се смятам за по-глупав от назначилите ги тарикати.

Тази възможност за която пишеш е илюзия. Тя е на "теоретичната" демокрация. Няма как пирамидата да се обърне, не е устойчива. Как масите ще определят какво да прави елита? Невъзможно! Никога не е било! Т. нар. "демокрацията" възниква в робските градове-държави на Елада. Там кога са управлявали робите-никога, те дефинитивно не са били включени в демоса!? Демокрацията е била за гражданите, които са били пъти или десетки пъти по-малко от робите. Или ако предпочиташ: "демокрация" е най-доброто управление за "демократите", както монархията е най-доброто управление за монарсите.

Каква демокрация? Това е приказка за тъпаци. Демокрация има толкова, колкото има комунизъм. Има диктатура на организирани малцинства. И винаги е било така.

Демокрацията е за хора желаещи даживеят свободни,а не преяли.

За каква демокрация говорите вие, Гьобелсовите помияри от DW. Няма по-големи изроди от вас.

Питал съм се защо америчка ХАРЧИ ТОЛКОВА ПАРИ за да наложат демокрацията навсякъде при положение , че ни проглушиха ушите с девиза,,БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА,,.Та има два извода. 1. Тя е пълен боклук и гледат да се отърват от нея,даже и да платят. 2.Тя носи огромни печалби,което е по приемливо и забележимо.Особено ако успеят да си отгледат ЕЛИТ.В България успяха.

Докога тия подлоги от сороското дойче веле ще се меси в българския живот. Чупка, изроди. Вие сте срам за България, уродливи предатели.

За да има демокрация, е необходима определена доза цивилизованост.

Няма как цивилизованост, дивият запад ни наложи тази пародия на демокрация и няма как да проявяваме цивилизованост. От къде такова понятие в една все още робовладелска държава като САЩ, която ни се води господар. Тя ще убие всяка проява на цивилизованост. Така че си прав.

Отново простотиите на Дойче веле. Извинявам се на автора, ама е като писание на недорясляк, който трудно ще открие на картата къде е България. В смисъл, писаното е неадекватно, в стила на пропагандата, в която ни карат да вярваме. И която е твърде различна от действителността. Абе важно е хонорари да текат. Толкова е безсмислено насписаното. Ние сме американска колония, което е определящото за нас, основното. Нищо не пише за това. Планът РанЪт ни заложи "демокрацията", американската концепция. Която представлява хаос и разорение на държавата, за да бъде изкупувана на евтини парчета. И за това нищо не пише. Разбира се, ХОРАТА били виновни. За геноцида, на който ни подлагат вънпните играчи, разрушаването на икономиката и производствата ни, селското стопанство, за да купуваме техните стоки, за това не се и споменава. А точно по темата в Чехия бяха дали един хубав анализ как Запада изработи и фалира Изтока. Да не изреждам, че ще почна да обиждам автора, тоя не знае на кой свят живее и не какво се случва, дори не се е ориентирал какво се е случило.

това са му поръчали за 1000-2000 €,това е написал !

Всъщност, никак не ми стана ясно, този "писател", от къде извади такова самочувствие и самомнение, че да се изказва, да дава направо аксиоматични оценки, естествено само думи без доказателства, като някаква висша оценъчна инстанция. И то пак като погледна това умрело "творение". Хвърлили му новите господари мръвчица и вече радостно и доволно размахва опашка да им се подмаже и да им прокарва номерата и политиката сред останалите български аборигени. Сега ще ги научим да вярват в Сънчо. Е точно на такива хора им викат безроднници. Нужни на глобалистите, за да ги управляват просто и лесно с пари. И поради что неразумний юроде се срамиш да бъдеш българин?

няма такова понятие -демокрация драги !! страха от кучето управлява стадото овце , а хората , които сме в стадо нямаме избор , но поне можем сега да идем на геи парад да видим там щерев :)

да допълния с 2 въпроса : 1. защо в япония няма фасове , хартиики и дъвки поулиците ? 2. защо в китаи никои не смее да открадне повече от 50000 $ ? като си отговорите ще разберете че има разлика от нация и племе

По много проста причина соросов глупак. При нас, гоите, вие пласирахте понетието "демокрация", демек да си правиш каквото си искаш. Ако някой ти попречи, значи правата са ти нарушени. Което се нарича хаос, абсурд. И това ни го натрапиха САЩ, за да ни държат в перманентен хаос, поради геополитически причини. И не можем да се измъкнем за сега. А този хаос те го поддържат, за да ни рекетират и изнудват по-лесно. И какво се насърчава. Ако някой боклук хвърли на пътя боклук, а си го хванал да го глобиш, ще писне че демократичното му право да си прави каквото иска е нарушено. Не може да го осъдиш, адвокати на БХК и останалите соросови помияри наскачат да го защитават. Не него, защитават хаоса и мърсотията реално. Трябва да се разкарат от нас САЩ, мошета. И за да заработят закони и санкции ефективно, без да пречат чужденци. Аз, а и много други боклук не хвърляме и пазим чисто. Нас защо не ни вземаш за пример.

Каква е тази извратена еврогейска логика, нашата икономика била теглена от ЕС, след като точно ЕС унищожи нашата икономика и сега живеем на подаяния ...

По време на соца реална икономика не е имало. Имаше едно театро подпомагано от СССР, което неизбежно рухна.Няма как да е унищожено нещо което не го е имало.

Лъжеш, изроде!

Като си чужденец, няма как да знаеш какво е било в България. Ама ние сме го видели и го знаем. И в неизгорените книги добре пише и цифри и показатели има. Това е достатъчно да се види кой лъже.

Ивайло, всяка стока се купува от тези, които имат нужда от нея. та и с прехвалената ви демокрация така...

Да На хората им трябва някой чичко Ердоган да ги наведе Те и за това гласуват за доказани крадци и корупционери че да се саботира демокрацията И да вкарат вълка в кошарата

Е, този, за да се хареса някому, е оцапал съвсем гащите, ама нищо-нали му е платено... И то в деня на 1-година от "отмъщението на орките" в Германия. Странно е самочувствието на някакви журналистически люспи да раздават акъл и да подълстват по медиите. Абе хляб да има, пък и Нинова може да почерпи...

Цитата от края на статията:"Във времето на комунизма ни учеха, че Западът практикувал формална демокрация - тоест, залагали на равните права, законите, изборите, докато народните демокрации от съветски тип били по-висши, защото работели по същество: давали хляб, работа, жилища. Това схващане продължава да битува в главите на повечето от съгражданите ни. ". Аз съм от тези, дето все се питам: преди с нашите ниски заплати и мизерно съществуване държавата имаше: 130 000 армия (без запасняците) с мощно въоръжение (танкове, самолети, кораби, ракети), имаше десетки пионерски лагери, където децата почиваха през лятото и през зимата, имаше и специализирани балнеосанаториуми за болни деца, имаше десетки почивни станции на профсъюзите, имаше безплатно образование и здравеопазване, имаше и мащабно строителство - домостроителните комбинати бълваха "скапаните" панели, с които се строяха "скапани" панелни жилища, които задоволяваха нуждите на хората. Имаше и други неща. Сега с по-големите ни заплати, от които се удържат по-големи данъци нямаме ... армия, пионерски лагери, почивни станции за работниците, здравеопазване, да не говорим, че държавата вече не строи жилища. Та се питам - къде отиват тогава парите ни? И защо преди искахме ,чакахме и получавахме, а сега нямаме право да искаме и да чакаме, а трябва всичко сами да си изкарваме със заеми и дългове? Просто питам.

Това е защото ,демокрацията е за демократите,а другите -да го духат!А както вече е ясно в САЩ е за демократи... и републиканци-тия дето са отгоре!

Ами явно няма такава държава, тук е колония , някава териториална единица / може би ще стане щат към ЕС / Уплавляващите " изяждат като хиени " , каквото им подхвърлят от Запад или от Изток, без да съзнават, че ще бъдат " изметени ", когато станат ненужни. Народа е само лош мат'рял и скоро ще се спомине.

просто отговарям....Парите отиват в ,,правилните,, хора и джобове--тези на ЕЛИТА/наш и глобален/.А ние сме вечни длъжници на ТЯХ.

Пълна глупост, Ивайло Дичев е бивш преподавател по наУчен комунизъм. Аман от такива демагогстващи лъжеексперти.

Тази демокрация излезе по-голяма утопия и от комунизма.

Докато DW ни дава тон за песен, за каква демокрация става дума ? Избират най-тъпите и продажни журналисти, за да продължават с промивките на мозъците ни. Половината предавания по нац.телевизия са на DW - дали ни ги подаряват ?

Да Демокрацията е лоша а диктатора е добър Търсят си пак някой чичко Сталин да ги наведе

Тия от дойче веле що не прочетът истинската история господарите си и да спрът да бленуват за демокрация,аман с техните дивотии

Виждам по-долу КРАСНАТА КУХА ЛЕЙКА ПАК сере през устата.

Какво да прави, изкуфялата бабишкера - цял ден да гледа турски сериали? Па и сега студено, не може да излиза на пейката пред блока?

Бай Ганьо, каква ти дИмУкрация ?

Къде е тая пуста демокрация бе??????

В САЩ

,,ДЕМОКРАЦИЯТА,, е продукт ,произведен в САЩ ,но за консумация само извън САЩ. DEMOKRATY- made i USA.This produkt may consumed only out of USA....без майтап!!!!

Всички станахме като дядо Йоцо и все питаме "Иде ли?" демокрацията, а тя се е скрила зад ъгъла и на нейно място идат все други, като слободия, беззаконие, бездушие, гавра. Чакането убива, но не колкото измамата и подмяната, а "онзи строй" ни беше вече познат и в него имаше достатъчно ред и справедливост, за които да мечтаеш. Нормално в един момент да се изправим и да кажем "Стига чакане!", а демокрацията може да се влачи за крачола ни, но вече няма да е нито желана, нито добре дошла!

долу кумунистите само Бойко ахахаха путлеристи виете ли ве виите защото скоро ше вземем всичката власти и ше ви избием до крак ахахаха

ChatGPT

А не бяха ли това методите на така мразените от вас комунисти? Не се ли биехте в гърдите, че сте по-добри?

Тъй наречената ви "демокрация" - "власт на народа" е само маска на местната олигархия, като последната е просто дистрибутор на глобалната демоНОкрация - власт на демоните.

Преди около 2400 години Аристотел е казал, че когато богатите управляват заради богатството си това е олигархия и няма как да се нарече демокрация. Е някои дървени глави още не могат да го осмислят.

Аз дори бих казал. Българинът и демокрация и работа-трудна работа.

както и да я въртите, каквито и бълвочи да публикувате, нема да се докопате да властта нивга веч, другаре! като ви е омръзнала нашата демокрация, си отивайте в раша! или при ким, ако ви приеме де!

Кой не скача, е "червен". Туй го знайм, вече.

проблема е че обществото ни се превръща въъв фашистко общество,ксенофобско. и то под патронажа на управлението чрез медиите. управниците искат народа да е насъскан срещу измислени врагове,да мисли че му искат лошото.чрез страха се манипулира много лесно народа.фашизма и расизма са опасностите

Повече от половината си история България е била зависима страна. Демокрацията не е за говеда, свикнали държавата да им сипва фураж, да ги дои под строй и да им чисти обора по график. Като ги пуснеш на ливадата направо не знаят какво да правят.

Дойчевелевски простотии не чета.

Отивай тогава да четеш бойкоборисовски бисери и прозрения, том трети

Да те осведомя, че освен бойкоборисовски бисери и дойчевелевски простотии съществуват и други четива.