Бруцелозата дошла от нелегално внесено животно за разплод?

Още двама жители на община Рила са заразени с бруцелоза, други двама са с гранични показатели. Взети са проби на още 87 души. Открити са и 80 болни кози.

Обратно в новината

Коментари - Бруцелозата дошла от нелегално внесено животно за разплод? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"оправяли" козите.

Нямаш си и представа от живота в едно стопанство. Работи се от тъмно до тъмно.

Постепенно може би ще се разбере от всички предимството на държавното или изобщо едрото земеделие и животновъдство - по-големи и добре оборудвани ферми, дисциплина, стандарти в отглеждането на животните, контрол, редовни проверки и ваксинации ... А сега какво е?! Кой каквото се сети, каквото му хрумне и откъдето се уреди да си вземе животни, границите разградени, контрол се случва, а не планира или упражнява редовно от хора, на които им се плаща да няма болести, а не да избиват животни след като стане белята, не преди това да я предотвратят ... Като знаем дивотията и безотговорното поведение на по-голямата част от населението на територията, и пълната диващина на една вече доста значителна (постоянно мургава) негова част, която и понятията болест и здраве не ги знае точно какво значат, нито я интересува ... Друго и не можем да очакваме! Аз вече доста години живея, имам с какво да сравня! У нас болестите по животните винаги са влизали от юг, имало е страховити трагедии преди колективните стопанства (включително и мой прадядо се е разорил от стадо овце, купени от Турция, които измрели, защото били заразени, преди още да ги вземе той), но това е било доста отдавна ... А сега пак се връщат тези явления - защото частният стопанин на пет-десет-сто овце или кози не може да разбира от всичко, не поддържа редовен санитарен и ветеринарен контрол, купува и продава животни без документи и проверки ... за да му излезе по-тънко .... и ето ги резултатите - във Варненско антракс, в западна България - бруцелоза, стотици заразени, хиляди застрашени ... Още по-зле ще става, ако не се вземем вече в ръце и не почнем да живеем насериозно и отговорно, а не като в чалга-изпълненията, характерни за вечния ни "преход" ...

и как мина животното "нелегално"?

животно минава по-лесно от човек

Няма да успеят, иска им се ама няма. То сега по плановете им трябваше да ни няма, но още ни има.

Сетих се за един разказ на Чудомир, каза се "Тактика". В chitanka.info го има. Актуален е. Между другото, то всичко което е писал през 30те години, си е 100% валидно и днес.

Демокрацията ни върна със сто години назад. А и на село така живеят, мизерно и безпросветно, а с цифровизацията ги лишиха и от телевизия, радиото на средни вълни спря, а тия бедни хорица нямат пари да си купят ФМ радио. Скотски живот. Живот ли е да го опишеш?

Иванова

Бре!!! А ти, откъде знаеш? Живея на село и си имам всички комуникации и животните ми са под ветеринарен контрол, и не купувам сирене и месо от търговските вериги, защото знам какво има в моето и какво в тяхното! Но то... да стоиш цял ден пред монитора и да се оплакваш с какво те хранят не е лесно!

Айдееееее, подновиха статията. Писах ли Ви по-долу какъв ни е оснвоният проблем? Дейба и безграничната (буквално) интеграционна политика! Границите, дами и господа, не са измислени само заради имотното разпределение между царствата и кралствата, а главно за да се спре преносът на болести.

Като гледам коментарите... Успяха! Страх от истинското и натуралното, търсете замразеното и провереното... "нещо"

Зор им е кой го има и кой го няма след експеримента.Нали асфалт не се яде .... Тука има,а там Няма ,а чедата на някои другари ще лапат -не лапад-много е зелен и кара само на повънка. От месото мног се пълнеело и тежко и трудно се заспивало ,пък то време за женене не му остана на човека от народа и му омръзнало да го питат щмекерите...Кога ще се върнеш. Къде ще ходиш,аман да го хванат за пардесюто , а не за шлифера. Козела го търсят , а той върху козатата на генерала. Няма време да призведат нов козел или пияница. Смейте се палячи(палячовци). На есен и с песен и тичайте и тока да си платите и водата и парното и АРНОТО. Къде са Ви пръчките "шибалки" , та по козела и козичките му. Та мляко няма да ядете и само ще Ви доят.... Нека да почиват за един сезон време и да наедреят добичетата ...

ДА НЕ Е АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ , ЗА ДДА СЕ УНИЩОЖАТ И МАЛКИТЕ СТОПАНСТВА ! Купувайте от хипермалкетите там нищо не се развале имо ЕТА в изобилие , оцветители , подобрители ..... Отворех прясно мляко на Верея и отидох на море , забравих го в хладилника след 10 дена нищо му нямаше В млякото няма мляко в месото няма месо !

Разпространяващи зарази .НИЕ НЕ СМЕ ЕКСПЕРИМЕНТ РОСИЦО ТОЗИ ГЛАС НА НЯКОЙ СЕГА НИ ИЗЛИЗА СКЪПО!!!!!!!!!!!!Пентагонът пращал антракс наляво и надясно заради грешки при стерилизацията Неефективните процедури са се прилагали в лабораториите повече от десет години Публикувано: 24 юли 2015, 04:20 Обновено: 24 юли 2015, 04:20 прочитания: 373 коментари: 3 Вашингтон, САЩ Американски военни са доставили живи спори на антракс в десетки лаборатории в страната и в седем страни по света през последните 10 години, поради недостатъци в технологията за стерилизация на бактерии, се посочва в доклад на Пентагона, изготвен по повод инцидентите. Фактът, че Пентагонът погрешно е изпратил активни проби от антракс, стана известен в края на май.Щамовете от опасната болест попаднали от министерството на отбраната в 86 лаборатории

Как тъкмо да разрешат на частните производители да продават продукцията си се появиха невиждани нечувани зарази и болести? Я си купувайте от хипермаркетите! Там хем е проверено, хем няма ни месо, ни мляко! Честито и да ви е сладко!

Изведнъж,много болести,много нещо..... Съмнителна работа-дали не е "предизвикано" от нещо,това увеличение на болестите за толкова кратко време?? Не забравяте,че България е една от държавите с най многобройно "домашно животновъдство" (въпреки дебилизма на най "интелигентния" българин,Филип Димитров,който унищожи над 60% от сектора,за една година)и тази дейност е препинтание за много семейства!!Често-единственото..... Не забравяйте също така,че България с много "зор" успя да извоюва отсрочка от няколко години,за забраната,домашно произведеното мляко да може да се продава.... Тук играят интересни за милиарди,от едни фирми-предимно холандски-които искат да си продават продукцията!! Вярно е,че техният "аргумент" за "съмнително качество" при производство на домашни условия,има резон!! Това което не казват обаче е,че си заслужава риска,защото от друга страна,изискванията на ЕС за стерилизиране на продукта,са такива,че "прецакват"имунната система на децата,защото антителата изчезват,поради липса на "агенти"... Така се продават и повече лекарства на болните,разбираш ли.......:):)))))))

Ето за това - на масата само това, което сам си отстрелял и сам си занесъл на проверка, при доверена ветеринарна лаборатория.

птичи грип, луди крави, бруцелоза, свински грип, лед от свинарници и още ред други простотии. Като се внасят серсемлици, от преди 30 години и се пускат умишлено бацили защото така им изнася. Много интересно преди като имаше повече животни как така нямаше заразени. Трябва да се спре защото всичко което се произвежда и да се внесе от САЩ И ЕВРОСЪЮЗА.

защо не се споменава че млякото може да се консумира само след термична обработка? Сиренето престояло 60 дни също е годно за консумация. Защо не давате подробна информация?

Най-лесно е да се забрани производството на домашни месо, мляко, месни и млечни продукти. НО! Защо да се забранява, след като причината за тези епидемии през последните 10-15 години е тоталната липса на граничен контрол? Производителите са потърпевши, а не престъпници. От Турция и Румъния редовно влизат животни със син език, антракс, бруцелоза, шап и още ред позабравени болести. Българските министерства (минимум две) си заравят главите в пясъка и отказват да премахнат първоизточниците на заразите. Охраняването на границите ни няма да е нито европейско, нито североатлантическо, но ще е здравословно.

Има внесено от западните държави отлежало 25г месо ...вие се тровите с домашно приготвено...Яжте от 25г ...то е по"хубаво"

Всеки иска да яде качествена и прясна храна. И си купуваме от разни изискани млекарници и месарници. А те от къде го купуват? От кой смърдящ бактериален обор идва млякото и месото, някой контролира ли дали не е от умряло животно, от заразено животно, и някой тарикат не иска да претърпи загуба и въобще не му пука за децата и кърмачките, които ще го ядат. Докато няма стриктен контрол, съм съгласен с Реформатор.

Крайно време е да се забрани на селяните да отглеждат домашни животни в населените места(включително и кучета и котки). Да се превръща населено място в обор е присъщо за средновековието и освен липсата на хигиена предразполага и към болести. А какво да кажем за храните, които селяните "произвеждат"? Кой ги контролира, кой ги преглежда, кой следи за технологичната дисциплина и хигиена? Кой? Та тези храни са опасни! Същото и за зеленчуците между другото - в САЩ има забрана за използване на градината за друго освен за морава

А нещо да кажеш за САЩ и кучетата и котките???? Стига вече сте ръсили глупости. Основният ни проблем е липсата на адекватен контрол и санкции във всички сфери на живота. Животните ти виновни.....

Я отидете в "град" Костинброд да видите какво е чудо! Крави, прасета, даже до самия площад на центъра! ПЪЛНА СМРАД И МЪРСОТИЯ

Да, за да може да си продавате гандото замразявано по 100 пъти 50годишно месо. Аре не се излагай ами си смени чипа!

Ами давайте заплати и пенсии като в САЩ та да не гледаме в двора зеленчук и домашни животни

Господине, днес заплатите се заработват. Времената когато се даваха отминаха безвъзвратно. Така че работете, за да получавате

Въпросът не е в това да се забранява дребното фермрство, а да се спазват елементарни санитарни норми. Тук някой пак ще коментира за "беднотията" на нашия народ, но аз пък ще ви кажа че нещата опират и до манталитет. В Швейцария, Словения, Унгария и др. европейски държави има много малко стопанства, но хората се трудят и ги поддържат в чист и спретнат вид.

Корекция, исках да кажа, че има много "малкИ" стопанства и цели семейства се издържат с дребно фермерство, което често е с биосертификат.

Забраната да не си отглеждаш собствена продукция е продиктувана от идеята да нямаш собствени източници за оцеляване, за да бъдеш тотално контролиран. Всичко това е маскирано зад доброжелателни термини като технологична дисциплина, хигиенни норми и т.н.

Комплексар! Я марш в клетка, където ти е мястото!

Ей по-тъпо и долно нещо не съм чула в живота си.Село без животни !И само дебили "Реформатори "да грухтят по цял ден там.А преди 25години защо нямаше болести ?Защото животните както и хората се ваксинираха и контролираха на 100%.Тогава се мислеше за хората и тяхното здраве а не само за потупвания по дебелия гръб от чичковците от Европа.

Сами са си отглеждали зеленчуци и др в КООПЕРАТИВИ, КОГАТО ЦЕНАТА НА ОЕТРОЛА БЕ ВИСОКА и е трябвало да избират между пари за петрол за колата да отидат на работа или .....храна, и да останат без работа. КОМБИНИРАЛИ СА ДВЕТЕ КАТО ВЕДНАГА СА ОТДЕЛИЛИ ЗЕМЯ ПОД НАЕМ ЗА КООПЕРАТИВИ ЗА ЛИЧНИ КОЛИЧЕСТВА, НЕ ЗА ПАЗАРА - писаха преди години. Сега петролът е много евтин там, като Канада имат резерви колкото Саудитска Арабия и др

Хубаво е да забранят и саламите Да не стане от ДЪРВЕНО ПОНИ - ДЪРВЕН КРЪСТ

Разсипията в стопанството дава поражения. Тази болест я бяхме забравили преди 20 години, а сега има 20 заболели само в един град.