Британски учен дешифрира загадъчния ръкопис на Войнич

Според Джерард Чешър манускриптът е написан на умрелия проторомански език

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако Ватикана изкара книгите които държи.....този ръкопис ще изглежда като на дете от 3 ти клас спрямо вариканските.

Поредният който си въобразява че го е разгадал....

Не си въобразява, а лъже като дърт циганин.

Превел е грънци. Дайте превод да видим какво е превел. Английски кретени. То по картинките и на мен ми е ясно, че става дума за къпане.

...двойни съгласни, като дифтонги, трифтонги, квадрифтонги и дори квинтифтонги,... А двойните гласни не са ли дифтонги? Или само съгласните спадат към тях? А трифтонгите какво са: тройни съгласни или тройни гласни /явно не са двойни/, или и двете? А какво да кажем за квадрифтонгите и квинтифтонгите?

....абе некакви дринически финтифлюшки.....

"манускрипт" или ръкопис?

За мъртъв език бях чувал, ама за умрял или починал още не съм.

Стига с тия глупости!!! Кажете по-скоро, кога ще приемем ИК и обучението по въпроса с половете ще влезе в училищната програма?!

Защо питаш? Чудиш се кой пол си ?

Пищете на български!!!! Манускрипт = ръкопис

Т.е. според теб на ръкойките трябва да се вика "мануална терапия"?

"По мнението на учения, манускриптът е написан на умрелия проторомански език, който бил разпространен в цялата европейска част на Средиземноморието." Умряла ви е граматиката на вас.

няма...и няма да има...

Мен за такива критики ме баннаха по IP преди месец. Ама с ТОР браузър няма проблем и им сипвам на некадърните писачи, редактори и уеб мастъри на сайта. Тия с купените дипломи вече са на пазара на труда и ще става още по-зле.

Разбира се за "цялата европейска част на Средиземноморието" завършва за "европейците" свършва някъде около Венеция на изток.

Умряло е нещо друго и то на Джерард Чешър!!!

"...ръкописът е изготвен в периода 1404 – 1438 г. и за негов автор се предполага алхимикът Никола Фламел (1330 – 1418), " Няма съмнение, че ръкописът е от този алхимик и е написан в периода 1419 -1938 г.! Зер само алхимик може да прави такива номера от оня свят.

Какво толкова, изготвен 20-тина години след смъртта на автора.

Въглеродното датиране на ръкописа е показало граници 1404 – 1438. Никола Фламел е живял 1330 – 1418. Затова се и предполага, че това е автора. Толкова ли не разбра ?

А ако е писан след 1418 г., т.е. между 1418 и 1438 г. тогава кой го е написал?

""А ако е писан след 1418 г., т.е. между 1418 и 1438 г. тогава кой го е написал?" Олеле..

Какво по-точно е направил? Кое е превел - предполага се нещо от латинския! И защо го пишете това? И защо не пишете и за десетките други специалисти, които са се занимавали ръкописа на Войнич? И те са казвали разни неща.

Да ви кажа ли защо - защото сте длъжни 3 пъти на ден да преписвате от английски източници. Вие, ДИР минахте преди време на страната на родоостъпниците.

Да не е писан на старобългарски, който бил "свещения Божи език" от Реймското евангелие? Който неукият цар Петър Първи започнал да чете на френските удивени попове.

още ли се продават и четат?

Затова и руснаците до днес го обявяват за староруско. Между другото на много неща отричат българския характер. Те и русофилите по света считат и българската азбука,на която пишем коментарите си тук, за "българска форма" на РУСКАТА петрова "гражданка"...

а за новичок пише ли в ръкописа?

С други думи,нищо не е дешифрирал !

Поредният опит за разшифроване - сега пък език, който едва ли е използвал писмени съответствия на говорните звуци - стига де! Ами ако е написан на древнобългарски, какво ще кажете?

Дирника сере умрели калинки. Боже упази неграмотни цигани да списват новините. Нема умрели езици, има мъртви езици. Горките Кирил и методий, а те тека се бориха да ограмотът народа. Циганията зе поредната жертва.

"ограмотът " ?

Ужаст

зе ,амчи как иначе ... тея всичко ще ни земат ... и езика ще излезе проторомски след месец- два :)

А ти, колко си простааа..

Проста ама умна и вързежна. А ти, циганин меризлиФ, не си вървежен. Цовът те на гробище.

...."упази" .... ?????