17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Kenn1111

Докато не залявят една от машините на немците не са могли да дешифрират неща цялосно а отделни думи така че да не преувеличаваме ролята за войната на товава.Да бил е голям мозък и безспорен капацитет но и там има грани4ци.

Алън Тюринг е безспорно един от най-големите (и продуктивни!!!), най-светлите умове в човешката история, той, сред всичко, което оставя с гения си, дава и много удачен критерий (определение, дефиниция, тест,...) за изкуствения интелект с формулата му, според която машината може да се приеме за мислеща, ако човекът, който води диалог с нея, не разбере, че говори с машина. Много точно, лаконично и разбираемо определение!

Ако ги нямаше полските еврей математици да са му предоставят всичко на тепсия тази мека китка 2 x 2 нямаше да може да направи.

“ Пуснаха в обръщение и нова банкнота от 50 британски лири СЪС ?!?!15 скрити кода” Не е СЪС, а С, бе дирници тъпи неграмотни! Вие пишете за гениален математик, разбивал кодове, а не сте се научили да пишете грамотно, но умирате да блокирате неуобните на манипулациите ви.

Ами всичко е политика. В случая заради това, че Тюринг е бил гей и заради неговата лична трагедия. Но такива са били тогава британските закони. Дори по времето на Тачър хомосексуализмът е бил криминално престъпление. За разлика от социалистическа България. Впрочем, те в демократична Франция са гилотинирали до 1977 г. Таки ва са били даконите. Но, все пак, доста е преувеличена ролята на Тюринг. 1. Той съвсем не е бил сам. В разгара на войната, в Блечли парк са работели около 10 000 човека. 2. Бомбата е несъмнено голям успех за разчитането на съобщенията на някои варианти на Енигма. Но все пак, леееекичко се премълчава приносът на поляците. Още преди началото на войната те предават на англичаните и французите използваните от немците процедури и информация за Енигма и как да се декриптират съобщенията й, вкл. криптологичната бомба на Жигалски (той е използвал пермутациите при декриптирането на Енигма още от 1932 г.), как е направена и принципите при напаравата й, а също и клонинг на машина Енигма, използван от Вермахта (Енигма има и свободно продаван вариант още от 1925 г.). Така че бомбата на Тюринг съвсем не е първата и той не е стъпил на празно място. Още повече, че полските дешифровчици са били изведени през Румъния и също са били в Блечли парк. 3. Бомбата на Тюринг не е сработила напълно и в продължение на почти година никой не е можел да разчита съобщенията на Кригсмарине. Но в се пак, сле като успяват да пленят 2 машини от подводници, американската бомба е сработила и е декриптирала и тях. За това, всичко, което е прехващано от британците е препращано в САЩ и от там са им връщали информациите... 4. Доста по-сложно и по-мощно устройство, което декриптираво съобщенията на висшето немско командване е Колосът, но в неговото създаване Тюринг изобщо не е участвал или поне няма съобщения за такова участие. Абе много може да се говори на темата.

Тюринг дори да не беше изобщо участвал в разработката на тия машини, има повече от достатъчно други заслуги към математиката и компютърната наука, та да си е заслужил честване...

Това е точно така!

Истината е някъде там..... "През 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време все още се смята за престъпление във Великобритания. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора. Умира през 1954 г. от отравяне с цианид, като според следствието става дума за самоубийство, но някои негови близки смятат, че смъртта му е нещастен случай.[7] През 2009 г. след подета обществена кампания за реабилитацията му министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно[8]."

wikipedia https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D1%8A%D0%BD_%D0%A2%D1%8E%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3

Това е един велик учен! А и благодарение на него и Чърчил Британия побеждава във Втората световна.

Това е малко спорно. (Виж развитието на отношенията между Чърчил, Старин и Хитлер във времето, както и ролята на Рузвелт).Но докато Тюринг е безспорно положителна личност и гений, оставил огромна среда, то всъщност личността на Чърчил далеч не е безспорна и всъщност доста противоречива, просто онези времена и обстановка са предполагали вличаенено и идеализирането му от тълпите (подобно на Хитлер в Германия, например). Не че искам да сравнявам Чърчил с престъпника Хитлер...

"/Пуснаха в обръщение и нова банкнота от 50 британски лири със 15 скрити кода/". Редактор : /Лилия Чалева/ Лили, припомни си кога се пише "с" и кога – "със".

Добре е да си припомни и кога се пише обръщение и кога обращение...