Докарали ”вампира” в София за успокоение на созополските бабички

При засилени мерки за сигурност, и за голямо облекчение на созополските бабички, скелетът на "вампира" от Созопол беше пренесен в неделя в Националния исторически музей.

Обратно в новината

Коментари - Докарали ”вампира” в София за успокоение на созополските бабички | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

majmuncho

за успокоение на Бургаските баби, скоро мислят да преместят морето от Бургас в София ;)))))

В какво ли не вятват жените само те ходят по врачки. Защото са прости и наивни. Майка ми и тя е в това число. 100 пъти съм и казал ,че няма гледачка ,която да познава, това са мошенници ама тя си знае нейната.

Като има прости бабушкерници така е. Защо дядовците невярват, защо измамите вървят при бабите. просто жените са кухи лейки.

От Созопол в София... та сега да плаши софийските бабички....

Продавам идея за бизнес:производство в големи количества на метални колове.Като се огледаме колко вампири щъкат по земята българска,много колове ще са необходими.

Бат Божо е велик - и в компетентността си, и в чувството си за хумор, и в рационалния подход, и в отговорния си патриотизъм. Много малко хора в Б-я могат да се мерят с духовния му ръст.

утилизиран снаряд - utilized снаряд - защо няма БГ превод?

Баш ме брига,че мутрагените по морето ще имат клиентела!

Дъртите созополски вампири се страхуват от конкуренцията ахахахаха

Нека да има легенди, макар и измислени. Когато посетите Гърция, екскурзоводът разказва такива сладки измишльотини , за богове, за митични животни, че и за миг не се съмняваш в съществуването им. И от това се правят невероятно много ПАРИ. Защо и тук да не се измислят легенди. Особена нужда от митове има Перперикон, от добре обмислена история. Иначе камъните ни са съвсем истински.

На серсеми пари не давай! А ако-ли сбъркаш -- вземи си ги бързо, с лихвите. (, казвал навремето мой Предтеча; ...и с гърци и с какви-ли-не се справил)

Не обмислена,а измислена искаш да кажеш.Само че онези с парите ходят да видят истински пирамиди в Египет и Мексико,истински градове - Ангкор Ват , Чан Чан ,Куско и пр.,истински Лувър и Прадо,не измишльотини на ранния и късен соц.На света има стотици по-интересни места от Созопол и Перперикон.С много по-добри условия и цени.

Тъпотия някаква! Пари и суматоха, че и витрина в музея за нещо, което може да се окаже, че просто е прободен с копие при битка да речем. Б.Димитров надмина себе си!

Ти каза ключовата дума - ПАРИ.

случаино ли е, че в родния град на историка божидар димитров се откриват толкова много сензационни находки? не е ли това един непочтен и псевдонаучен начин за популяризиране на това място като туристическа атракция, а от там и кам печелене на повече пари от наивните туристи?

И това и още милион глупости за отчитане на дейност в различни насоки. Поредната тъпотия. Тези хора са ненадминати в упорството си да сведат нацията до нивото на собствения си интелектуален потенциал. И до някъде успяват. За останалите - смях през сълзи. Вампир, а......леле?!

Няма никакво значение къде е скелета на един вампир. А пък и в ония векове кой знае колко чисто е било желязото на кола. Ако има примеси, не върши работа. Затова мисля, че вампирът още си е в Созопол и за бабичките има само една надежда: сваляне цените на квартирите. Според последни проучвания на ЦРУ, ФБР, КГБ, МОСАД, МИ5, ФА6 и др., вампирите най-силно се страхуват от ниски цени.

От друга страна съм напълно съгласна, че е недопустимо възрастните жени да бъдат наричани "бабички", независимо от начина, по който изглеждат или интелектуалното им ниво! Има официален език, който е редно да бъде използван в медиите!

Бабички си е много правилно. Това са възрастни жени, които вече не са жени :) Майтап.

Правилно. Тези жени са баби единствено на внуците си. Много е грозно, когато подобно изказване е направено от публична или медийна личност. Но то говори лошо единствено за изказващия се. Общо взето като погледне човек колко лош вкус е събран в една публикация,може да прецени що за културно събитие се коментира.

Много си прав за забележката, че са баби само на внуците си!!! :) А за това:"Но то говори лошо единствено за изказващия се. "- още повече! ;)

с профанските си изказвания си беше лика-прилика със сериозна част от останалите в правителството - Вежди, който не пие, особено вода, Борисов, Найденов и т.н. И не, не съм комунист, фашист и прочие. Не отива на човек на неговите години, заемащ високи позиции, да не спира с гаменски изказвания на селянче в пубертета. Не знам защо се вдигна толкова шум около тези "вампири". Според археолози и историци това си е вид широко разпространено суеверие през Средновековието. Разбирам с някаква аномалия в костната структура и специално зъбите да беше.

Да. Не този доколкото разбирам от публикацията е без аномалии. Има само следи от метален кол. Доколкото съм запозната от филмите вампирите се убиват с дървен или сребърен кол, не с метален. Историята им не я бива. Не са си направили труд дори да я скалъпят що-годе.

А, зависи от филма. Има и филми, в които единственият "сигурен" начин да бъдат обезвредени, е да им се клъцнат главите. :) Иначе за "убиване" на въпросните гадинки най-популярни са сребърните куршуми в сърцето, дървен кол (не железен) и... излагането на слънце. :) Последното много зрелищно ги пържи (както знаем от Блейд). ;) Хвала на Холивуд, задето ни е образовал толкова по темата.

Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, правителството на "Герб". Културният министър създава нова "културна" история на страната (като, че ли си нямаме по-добра истинска история). История за полуидиоти, или НА полуидиоти. Като разправя налудничави истории. Това е тъпо дори за реклама. Да спрат да ровят из гробищата и да изравят костите на хората. Това е кощунство и налудничаво безобразие.

Не мога да разбера защо румънците имат музей на граф Дракула, вероятно доста посещаван, а ние, открили за пръв път подобна находка, да си мълчим и да се опасяваме, че ще изглеждаме суеверни и т.н., ако съобщим новината?! Ритуалът е извършен през средновековието!!! Това няма общо със суеверията днес, а тогава! Изобщо, като гледате, слушате и четете новини, нещо влиза ли ви в главата или тичате, чели- недочели, да пишете мненията си?! Много повърхностни разсъждения! Щом нямате сили и желание да мислите, то има ли смисъл да споделяте опитите си за разсъждения?! Ако някога изобщо сте гледали "Нешънъл джиографик", щяхте да знаете, че подобни скелети са намирани и в западна европа и са били обект на антропологични изследвания, както излагани в музей и т.н., но вие, явно, предпочитате да гледате я попфолк канали, я спортните, което е ясно докъде води!!!

+1

Какво общо има това с легендата за Дракула? Нищо. Къде въобще видя връзка. И ние имаме националните си легенди - за Крали Марко пр. Това не е състезание, кой има повече вампири. А ако непременно държиш на трупове с метални предмети в телата, съвременната ни история би могла да ти предостави безброй такива: и с куршуми в телата и главите, и убити с други метални предмети - от детски до такива на престъпници и бизнесмени. Да показваме тях на света и да се гордеем. Може някой да напише и холивудски сценарии от 90-те за вампири.

Мизантроп

Само като добавка: Граф Дракула е придобил вампирската си слава заради жестокото си отношение към пленените от него турци - защото е бил борец за свобода. Крали Марко - Марко Кралевичи, е сърбин, който се е съюзил с турците и е учасвал в битката при Косово на страната на османлиите, като васал на султана. Боклук, откъдето и да го погледнеш. Та не е ясно защо Българите сме го превърнали в народен герой.

Как да Ви кажа, LA w ?! ( LA woman ? :-) ) ..С комшиите оттатък Дунава хем сме близки (географски), хем далечни (и по профил, и по етническа и верска параметризация) ...Вампири и колове ( от сребро) в гърдите-им са неща съвсем атипични за Нашата Земя ...Съгласен съм, че Ние Българ(к)ите трябва да Знаем Цялата Наша История, но нали и на Вас Ви е странно: -намирането и (И !) на този артефакт (Приемам, че не е натаманeн .) отново в Созипол?!; -поредното ( П-о-р-е-д-н-о-т-о ! ) изказване на платено с Наши Данъкоплатски пари лице, което де-факто Ни обижда и то в пряк текст?!

( LA woman ? :-) ) -ех, разкрита съм! :))) Ах, нетипични били за нашата земя! :)) Ето нА- съвсееем без лоши чувства и емоции Ви уверявам, че не сте информиран(а) добре по темата и Ви споделям, че по една случайност съм изследвала именно българските вярвания по отношение на вампирите (и не само!) и съвсем не оставаме по- назад от другите страни, в които темата "вампиризъм" е била актулна преди векове! Колкото до българските вярвания в това отношение, не само среброто, но и желязото и още други "оръжия"има срещу вампирите! Разбира се, не мога да твърдя дали находката е фалшива или истинска! Просто не разбирам защо има подобни реакции, при положение, че в Европа това се счита за находка и т.н. ?? По- съгласна съм, ако тази реакция е заради Б.Димитров, защото слухове има и вероятно почиват на някаква истина. Напишете в Гуугъл "български вярвания за вампири" и ще видите на колко богат материал ще се натъкнете! ;))

До 16век в областите Трансилвания, Влашко и Молдова се говори на български, тогава султана назначава един грък, за княз на земите отатък Дунава и от тогава се появяват първите латински думи, днес те са две трети латински и една трета български.До края на 19век в църквите в Румъния се проповядва на български. Влад Цепеш е български войвода.През двадесети век, сърбите направиха същото с Македония, измислиха им националност, създадоха им език.

+1

+1

Както обикновено под каквато и да е тема говноядците от форума ще се тръшкат, плюват и ядят сополите си, като грачат, "ние" сме си такива или онакива. Кои ние бе, боклуци говорете за себе си, мингяни. За каква мизеря само говорите бе, тя е в мизерните ви главички. Пък и като не искате да работите, а по цял ден лежите в катуна, може и да сте мизерни, но това не се отнася за нормалните хора.

На фона на това, което преживяваме в последните години е просто нелепо да ни сюрпризират с легенди за вампири. Ежедневните стресове, които преживяваме, правят историите за вампири смешно нелепи. Дори не звучат като ексцентрично забавление на фона на ежедневния екшън, в който живеем.

Тъпотиите и глупостите на археоогическа тематика, излизащи директно от централната крипта на НИМ нямат край. Нима може всеки труп заровен с железен предмет в гърдите да бъде окачествен като вампир, вместо като жертва на умишлено престъпление. И щом като е вампир защо не е въкръснал досега според авторитета на д-р Божидар Димитров link

Благодаря за хубавия въпрос: Въпросния въмпир е чакал да изровят костица от мъдреца на Йоан Кръстител и човката на кокошката, която е изпила мозъците на "професорите "Офчароф и Димитроф-Шибаняка.

Името ти навярно говори за произхода ти ,- защо не си продалжил занаята на дедите си а се занимаваш с неща които надхвърлят възможностите Ви?

Ако всички лоши хора ги пробождаха с кол след смъртта им, трябва да се направи завод. :{

Щом се е стигнало и до кол.

Колкото ония кокали бяха на Йоан Кръстител, толкова и тия са на вампири. Ама няма лошо - да се лъжат идиотите, да ходят да зяпат, да се кръстят и да си плащат за простотията - глупостта по хората ходи, не по парите.

Прав си. И нали знаеш: прост народ - слаба държава.

Предпоставката за прост народ е слаб дух. Откакто БГ изконни дух и светоглед се подтискат от еврейското учение християнство,БГ е постоянно в спънки и робства. Ислямът също е срещу БГ.Той си е едно преработено християнство.

elena_ole

По света има атракции на несъществували герои, от мита, книгите, като Дон Кихот в Испания. Ходят хората гледат вятърни мелници и плащат и не че вярват в тях, а защото негледно виждат миналото. Ей, затова хората по света живеят по-добре от българите, защото са "по-глупави":)

Като ти следвам логиката, оставам с убеждение, че ти живееш МНОГО добре!

Мизантроп

Да, де... Ама никой не те убеждава, че дон Кихот е историческа личност. Естествено, освен нашите вампири и пишман-предтечи, има много други подобни антипримери - камъкът на Сократ, кръстът на Исус, торинската плащеница... И да - чрез тях хитрите мошеници прибират парите на тъпите овце, за които единственият смисъл на живота им е да ги издоят и острижат, само да не ги колят. И познайте кой живее по-добре - овцата или дояча/стригача/касапина?

Твърдиш че този който е направил и написал върху мощехранителницата, името е излъгал, и още колът се забива зада не стане мъртвецат вампир!!

Мизантроп

Твърдя, че върху кутийката пишеше "Йоан", а Йоан-овци много. Вътре имаше парче от лицева кост, а оригиналната глава на Предтечата, намираща се в Омаядската джамия, си е цяла. Твърдя, че вампири не са съществували, не съществуват и ако ние не вземем, че ги създадем... да речем по генетичен път, няма и да съществуват. Така че бабичките няма от кво да се страхуват, щото орденът на Дракона не се е върнал да отмъщава за дето експлоатираме наследството на главата му. Твърдя също, че няма лошо да се доят овцете, като например да бъдат накарани созополските "възрастни дами" да плащат данък в размер 80% от пенсията им, за да на им върнат вампирите обратно в Созопол и да ги възкресят.

Само в България наричат възрастните дами бабички и то в текстове предназначени за широка публика. За сведение на 30 съм! Не че повечето възрастни дами не са достойни поради занемарен външен вид и липса на възпитание да бъдат наричани с различни епитети, но да се слагат всички под общ знаменател бабички е грозно! Относно "новината", колкото по-незряло е едно общество, толкова почвече вчрва във вампири, врачки, баячки и т.н.

УВИ, КОЛКО СИ ПРАВ! НЯМАМЕ КУЛТУРАТА ДА КАЖЕМЕ ВЪЗРАСТНА ГОСПОЖА!

имаш многа здравье ат руските бабушки и бабачки, окала каита воздуха пахньет на сирене !

Според кое поверия вампир се "обезврежда" със ЖЕЛЕЗЕН кол ?

Чакайте бе т*апци. Това си е обикновен гроб с обикновен човек/скелет в него до който сте намерили метални колове, които може да са там по хиляди причини. Да ви имам сензациите и плоския ПР.. Стисната държава не може да отдели повече пари за реклама в чужбина и ква простотия сътвориха само. А по телевизиите не спряха да рекламират Турция. Те за това са и предпочитана дестинация... Не се занимават с простотии а си оправят курортите.

те добре че не отделят пари за реклама - щото ако отделят, и се подлъжи някой по нея - жалво му майка. Какъв туризъм - като онази мизерия на офицерския плаж във Варна, дето ни я показаха снощи по телевизията? То навсякъде е така, и по планински, и по морски и по селски курорти. Да не говорим за обслужване. Тук-там има и свестни хотелиери-домакини, ама как да уцелиш точно тях?

Абе да ти кажа и ти си прав. Мизерията е пълна и навсякъде. Представям си само как ни се присмиват по света с това "откритие". Нещо подобно е когато македонците се изкажат за поредното което е тяхно..

мизерията си я правим ние...и боклуците по плажа, и боклуците в душата все са наше дело, прав беше тоя като каза, че не ставаме за нищо