От Турция: ”Сега е твой ред, България”

"Държавно откриване на историческата църква", пише в заглавие в. "Хюриет" по повод откриването на реставрираната църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Обратно в новината

Коментари - От Турция: ”Сега е твой ред, България” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да им се върне огромния жест! Заслужават си! Достойно! Кесарю, за кесаря, политиката за политиката, Божието-Богу!

Айде сега и Света София да възстановите каквато си е била моля

Камбана няма за бие там, защо? Питай ги Боко!

..." Турският президент отбеляза, че по всички земи, завладявани от предците му в миналото, на първо място са били гарантирани религиозните свободи."... " Даваш ли даваш Балканджи Йово хубава Яна на турска вяра?" Гарантирана религиозна СВОБОДА!!!

въобще не осъзнава на каква динева КУРа го качват анадол къмпани------ще ни наденат чалмите като стой та гледай....ни армия имаме в момента ни братушки зад гърба ....утре ще се събудим окръг на турция --- а нашиете европартньори и пръста няма да си мръднат на лувия крак - как на времето ни клаха а те въртяха търгвия със султана и се зятваряха очите и ушите за анадолската гняс по балканите

кога български държавник ще постави ясно въпроса за изпълнение на ангорския договор от 1923 година по който турция трябва да плати милиарди за имотите на тракииските българи и ако няма ответ въпроса да се постави пред международен съд?

тази църква ще бъде удавник в много-милионния Истанбул с малката му българска християнска общност, докато тук една джамия в центъра на София и още много други из страната, ще са огромен кораб в малка България с 10% мюсулманско население.

"Сега е твой ред, България" - друг път! Беше ред на Турция точно! И то - доста закъснял ред... Защото реставрацията е по отдааавнашно споразумение за реципрочно реставриране на храмове в двете страни, и по него джамиите в Пловдив и Шумен бяха отдааавна реставрирани! Ей, пиарът е голяма работа!

Като построите толкова църкви колкото минарета има в България, тогава кажете, че е наш ред!

"Сега е твой ред, България". Дали има нормален човек, които да не е на ясно, че с реставрирането на тази църква се цели постигане на определени , користни цели на турците на балканите?Имоти, джамии, ЕС.Много бързо забравихме великоимперските мераци на Турция към Балканите.И намесата им в нашите избори.И пълните турски затвори с журналисти, и затворените медии!Естествено, че медиите ще пишат само хвалебствия за Ердоган и политиката му, щото който не е съгласен - в кауша. На фона на всичко това, мутрю ще им ходатайства за ЕС! Нищо не е така, както изглежда (тази еуфория). Не знаем какви ангажименти мутрата е поел пред Ердоган. И най вероятно, ще ни излезе през задника, и то яко! Щото историята показва, че при всички конфликти, ние заставаме на губещата страна! И нещо интересно.Къде са онези шушумиги, измислени "патриоти"?Може, вече, да са се наредили на опашка за възелин...

облиза отзад за смаска...предстой е.не....и поголовно ДЖАМИЯСТРОЕНЕ В ШУМЕН,СОФИЯ, ПЛОВДИВ АСЕНОВГРАД

българска народна поговорка: приятелството на турчина е до колене в България има повече джамии от колкото църкви при 12% мюсолмани и 88% християни.

В крайна сметка ще приемат Турция в ЕС и ние изчезваме,като нация,дано по-бързо да стане това,то и без това вече няма държава тук в България !

Наивен тиквеник, кой та парле ву франсе!

Ай да ни е честита сделката - разменихме кон за кокошка!

Борисов е напълно неподготвен и неадекватен за премиерския пост. На практика той работи срещу българските национални интереси, обслужвайки олигархията и чужди интереси. Той няма вътрешно разбиране и спирачки за това, което се случва. Затова е поставен от Отворено общество.

Дрън, дрън. Разбира ти главата на тебе.

На церемонията присъстваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският и турският премиери - Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, Патриарх Максим..... - кой е Патриарх Максим?

Православен при това. Например защо трябва Турция да изисква - джамията в Разград се руши, има големи пукнатини, а е паметник на културата. Томбул джанмия в Шумен не се руши - тя от десетилетия все я правят, непрекъснато като моста на магистралата при Девня. Все скелета и нам си кви глупости. Ами той майстора сигурно я е направил за 2 години, те 20 не могат я ремонтира и по-скоро освежи. Демек питам колко се окраде и там и кви некадърници си оставиха ръцете. Майстора и е бил българин, бил убит за да не построи никога и никъде такова нещо повече, за да остане творението ми неповторимо. Зидарията е мисля с оловни топки, които се отливат за да не се разместват камъните на градежа от земетръс например. Както и да е - същото и в Силистра, там е по-малка обаче джамията на центъра - на бул. С. Велики. Също е за ремонт. Какво се чака ми е интересно. Мин. на културата нали има. Щом са паметници на културата ще ги правят. Като няма пари, ще крадат по-малко за да има. Например с малка част само от кражбите по ремонтите на централната част на изброените градове спокойно можеше да се оправ1т и джамии и църкви. А колко ще се опапа сега ако знаете и как ще си оставят ръцетеееее.

Джамиите в България са тумор, който трябва да се премахне!!! Сори, ама е така, а Българите-помаци трябва да се върнат към корените си!!!

СЦЕНАРИЙ НА ИЛЮМИНАТИТЕ ЗА ВКАРВАНЕ НА ИСЛЯМА,А ТОЗИ КУХАВЕРЛНИК СЕ ВЪРЗА-НЕ НАПРАЗНО ГО'ЛАНСИРАТ' ТОЛКОВА НАВЪН,ЗАЩОТО Е НЕГРАМОТЕН И ЛЕСЕН ЗА МАНИПУЛИРАНЕ. ЦЯЛАТА ШУМОТЕВИЦА НЕ Е В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ,А ТОЧНО ОБРАТНОТО,НО ЗА ТОВЯА СА НЕОБХОДИМИ УМ И ИНТУИЦИЯ,КОИТО У ЕДНА МУТРА И ШАЙКА ПРОДАЖНИ КОМУНИСТИ ЛИПСВА ПО ПРИРОДА!

Относно "гарантираните религиозни свободи" от османците се сетих и за църквата "Света София" - как напълно "свободно" османците я превръщат в джамия!!! Може би с напълно "доброволен" труд от християните?! Абе направо рай си е било в османската империя, то и по турските сериали, дето ги гледат заблудените Български дебили си личи...

хубава работа ама балканска

На Турция Желязната църква им доставя посещения от туристи. А на нас джамиите какво доставя? Отговора го знаете.

TIREX

и пак - слон за плъх , робско продажно политическо котило... съд за измекяра суджуклиев!

Е да ама с религиозни свободи не се изчерпва понятието за свобода. Свободата в съвременен европейски вид е ИНДИВИДУАЛНА. Свободата на вероизповедание е само мака част от свободата. Мен ме притеснява, че у нас като се говори за свобода се има предвид предимно НЕЗАВИСИМОСТТА на българската държава. Ама независима държава и свобода на гражданите не е задължително да върви ръка за ръка. Дори и демокрацията не е еквивалент на свободата. В много случаи демокрацията е диктатура на мнозинството. Не ме притесняват турците и Ердоган, че не разбират много от права и свободи, притеснява ме , че моите съграждани не са наясно.

Вкарахме си автогол.

Основният натиск над християнската църква и религия в българските земи идвали от страна на османската администрация и мохамеданското духовенство. Тази дискриминация била осъществявана по най-различни линии: унищожаване на черкви и манастири, забрана да се строят нови, преследване на християнското духовенство, забрана или ограничаване на църковни процесии, и т. н. По този начин се нанасял удар върху организационно-обредната страна на християнството, т. е. върху основата, на която то се крепяло в продължение на векове. Джамията била символ на мохамеданското господство в покорените земи. И османските власти се погрижили във всяко населено място, независимо от броя на мохамеданите, да има джамии, които при това във всяко отношение да превишават християнския храм. Затова наред със строителството на нови молитвени домове много от най-хубавите християнски черкви били обърнати в джамии. Турският писател от ХVІІ век Кучибей Гюмюрджински съобщава, че когато османските войски превзели Балканския полуостров, няколко хиляди черкви били обърнати в джамии. Тази практика продължила и по-късно. Днес могат да се наброят със стотици и хиляди примери (извлечени от писмени сведения, археологически данни и предания), които говорят за такива обръщания на християнски храмове в джамии. Християнските култови сгради системно били нападани и ограбвани от вилнеещи разбойнически шайки. Нещо обикновено било задигането на църковни вещи, унищожаването на икони и прибори, издраскването на стенописи, изгарянето на книги и т. н.

това горното е по повод на наглите приказки на Ердоган по повод "гарантирани религиозните свободи" Изродът намира удобен повод да се изгаври. Оставили няколко черкви които не са разрушени или превърнати в джамии и се бият в гърдите след като са ги ремонтирали...

Мисля,че пропускаш основното - християните не са имали същите права в османската империя като мюсюлманите. Или с други думи е съществувала религиозна ДИСКРИМИНАЦИЯ на населението.

Кварталът около църквата беше украсен. С турското знаме и знамето на Истанбулска голяма община. На откриването на реставрираната българска църква нямаше български знамена. Въпреки, че там беше нашият премиер.

Добре че са те поканили и си огледал навсякъде... Българското знаме ние го носим в сърцето си....

защитата Ви на балканския чудотворец - Мутрата Борисов, е толкова малоумна, че сякаш пишете на опиати. Стига скърца със зъби. Отпусни се. Тука сички парле ву франсе!

Не са ме поканили. Беше много трудно да се присъства на това събитие - не зная дали само заради охранителните мерки. Най-накрая, след дълги разговори и молби ние - известно количество обикновени българи - бяхме допуснати с "ограничен" достъп.

нямаше българско знаме... но пък "цар" Симеон Две игра танц със саби...

Ето това прочетох и повече не виждам смисъл: "Турският президент отбеляза, че по всички земи, завладявани от предците му в миналото, на първо място са били гарантирани религиозните свободи. " Няма ли да се намеси някой от "държавниците" ни, да поясни за "османските свободи" - за потурчванията, за помохамеданчванията и за ГЕНОЦИДА над Българския народ !!! Да, добре е да имаме добри отношения със съседите, но да се твърдят ЛЪЖИ, съвсем не е добре!!!

БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СА НЕКАДЪРНИ ПРОДАЖНИЦИ,СЛУГИНАЖ НА ИЛЮМИНАТИТЕ,КОИТО СА НАГЛАСИЛИ СЦЕНАРИЯ

Само за две години след превземането на Константинопол /1453 г./, стотици църкви са били превърнати в конюшни, складове, казарми, жилища и др. През 1455 г. в Цариград са останали само няколко действащи православни храма.

Боко как се е поклонил пред Ер Джолан на снимката ;)

Защо нищо не казвате- дали е задоволил Ердоган Бат Бойко и ако е Да, колко пъти!?!!

Демек Боко огъзвай се!

И как по-точно е присъствал Патриарх МАКСИМ?!?

Кога ще сложат минаре, т.е. ракетите около желязната църква.

Не бих се учудил, ако на 3 март вместо Путин, нашите Вазелинчовци поканят Ердоган, за да му се извиняват за Освободжението, да плюят Левски и Ботев, и да проклинат Опълченците на Шипка.

За кво да го канят, за тва че ни окупираха на 09.09.1944г. ли?

...и да открият паметник на загиналите османски аскери. хубава идея

"Турският президент отбеляза, че по всички земи, завладявани от предците му в миналото, на първо място са били гарантирани религиозните свободи " МОЛЯЯЯЯЯЯ ?????? Не разбрах нещо тука аз ....

"Браво "на всички коментари," само негативно отношение. Толкова злоба има в вас. Че вие е яд че не може да промените нищо нито в момента нито в миналото... Какво сравнение правите България с Турция, все едно кокошка с щраус....

Вашата енергичност в чекиите е завидна. В здравословен аспект бъдете по-внимателни, тъй като периодът предразполага към чернодробни проблеми.

Да си спомним десетките хиляди гласове за Цецка Цачева от Турция за президентските избори!!!

Какво доживяхме,бг премиер да адвокатства на Турция. До там ни окараха,че зависим от Турция.Какво падение.

За какво ни е тази църква, след като там няма българи? В същото време, за сметка на нейното възстановяване ние трябва да върнем и възстановим не се знае колко джамии и може би да построим ислямски център в България, т.е. да ислямизираме България. Просто нямаме политици, а надути пуяци, чиято единствена цел е да се снимат с този или онзи известен човек.

В Истамбул имало само около 1000 българи . Останалите са се изпарили или са възродени /последното е нещо нормално на Балканите ,с изключение на т.н. възродителен процес в България/

Ердоган искал да сме забравили лошите неща в миналото... Да забравим геноцида над българския народ, да забравим милионите еничари-цвета на българските деца, които тези потурчиха насила, да забравим че ни забавиха нормалното еволюционно развитие с 5 века, да забравим как бяха потушени с огън и меч всички опити на българите за независимост, всички въстания, изкланите одрински българи и т.н.! Не, няма как да се забрави това! И да не ми се правят на толкова големи приятели турците, защото добре виждаме какво направиха турските ни приятели след 1989 година - със силен натиск върху американците успяха да ни принудят да разформироваме армията си, да нарежем всички танкове и ракети и практически да останем една празна територия. И за тези 30 години, тупайки ни по рамото "комши, комши", ни отнеха целият руски пазар - селско стопанство, зеленчуко-производство, месо, мляко, строителство и се намърдаха безскрупулно в Русия на наше място, обяснявайки ни колко са лоши руснаците. И накрая - 30 години минаха, през които турската икономика процъфтя и влезе в първата десетка на света, а българската логично се срина за сметка и на турската. Някой да дойде да инвестира в толкова "обичаната" от турците България? Да дойде да бутне едно икономическо рамо? Не, нищо подобно! Така че турската любов си я заврете някъде, където слънце не огрява...

Ти май си доста назад с материала....останал си някъде в миналото... В България работят в турски фирми повече от 10000 БГ граждани... Да не ти задам обратния въпрос че... Може и да повториш класа....

Ко речи?! Забавили са ни еволюционното развитие?! Защо, тогава турците са по-напред от нас в икономическо, културно и социално отношение. Ако са се набъркали в еволюционното ни развитие, по-скоро са гообърнали на обратно, т.е. БгХейтър Национал Патриотар Питекус, върви с огромни крачки към предците си маймуни!

По-напред в културно и социално отношение ?!? Ъъъ...вярвам, че си верваш.

Ти май си доста назад с материала....останал си някъде в миналото... В България работят в турски фирми повече от 10000 БГ граждани... Да не ти задам обратния въпрос че... Може и да повториш класа....

+

стига с тези митове за турската икономика в за ква първа десетка говориш? турция е бедна страна някъде около нас по бвп има интернет погледни википедия и ще видис на кое место е турция в световните класации по бруто вътрешен продукт на глава от населениетп в първата десятка са страни като норвегия швеицария и тн

Мутрата се надяваше на евтин ПР, но му натресоха джамиите в БГ, умен ход на Ердоган, а мутрата за пореден път се убеждавам, че е най-голямото зло и тъпотия за последните 30 години!!!

ЗА ЕДНА ЦЪРКВА НЕ ЗНАЕМ С КОЛКО ГОЛЯМО ПАСТВО ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ МНОГО СТОТИЦИ ДЖАМИИ С ИМОТИТЕ ПОКРАЙ ТЯХ ЕРДОГАН ОТЛИЧНО ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ НИЕ ЯВНО НЕ

СЕ ПРЕДСТАВЯТ МНОГО СЛОЖНО. Руската газ за ЕВРОПА /в частност за България/ ще дойде от ТУРЦИЯ. В основата на тези нови отношения на Европа с ТУРЦИЯ стои не нещо друго , а ГАЗТА! ПОСРЕДНИКА В ТАЗИ СДЕЛКА Е БОРИСОВ. ЯЛОВИТЕ И БЕЗПОМОЩНИ ЕВРОГЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМА, който ще възникне през 2019 година, когато рашките спрат подаването на газ несамо през УКРАИНСКАТА , но И ПРЕЗ БЪЛГАРСКАТА ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА! Едва ли Борисов с неговия ХЪБ ще реши проблемите на БЪЛГАРИЯ , камо ли на Европа. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ЕС ЧРЕЗ ЖП ЛИНИИ ПРАВИ ОПИТ ДА ЗАОБИКОЛИ БОСФОРА И В ЧАСТНОСТ ТУРЦИЯ, което няма как да остане незабелязано от ЕРДОГАН. СКОРО ЦЯЛОТО ТОВА ЛИЦЕМЕРИЕ ЩЕ ОТИДЕ НА КИНО и когато маските паднат ще блесне голата истина, че има вечни интереси , а не вечни приятели. ДА МУ МИСЛИМ НИЕ И УКРАЙНА.

Абе, уминико, кой направи така че руската газ да дойде през Турция, а не директно в бг!? та сега трябва да се гъзим на Ердоган....

Никакви джамии повече в София!!! А компенсациите на тракийските бежанци, бе, пожарникаря?!?!?!?!

АЛООО русняците, ма що никой от Вас не отбеляза, че та беше и един бивш зам. председател на НС и зам. председател на ПП "П.ТАКА", сол.ашак на баш най-големия националист и патриот В.Сидераста, а??? Ма нали се кълняха, че ще изпепелят Туркия,а??? МИШИКИИИ, МИШКИИИ ... ХАХАХАХАХАХАААААААААА!!!

И връзката между политическата курва Сидеров и руснаците е ... ?

ЗАБОЛЯВАНЕ!!!

От прочетеното до тук,не разбрах какво лошо е казал Борисов?Желаете да сме в лоши отношения с Турция?Или си мечтаете турското правителство да пусне масово бежанците на границата?Или сте толкова много смели и ще отидете в Турция,ще се изправите пред Ердоган и най геройски ще го заплюете,за това,че Турция възстанови църквата?Какво може да се очаква от народ,който непрекъснато мрънка,недоволства,охулва и винаги гледа да си покаже магариите по възможност пред много хора? Нищо!Затова ще ни гледат високомерно и пренебрежително. Спрете малко ,бе,хора!Осъзнайте се!Не ме интересува кой управлява.Нека да е Нинова,нека е Хр.Иванов,Атанасов!При кой управляващ ще се усмирят бесовете в душите ви???

Някой да каже кога Клонираха Патриарх Максим , че се съживи ? Този тъп ход на Мутрата Борисов , дълго ще отеква в България ! И кой го накара да направи тази глупост ? Всяка Държава е задължена да си пази историческите ценности , може и да ги разрушава , като 1300 години , на което ще изградят Джамия ! Турция ако се беше отказала от реставрация , щяхме да си я вземем на парчета и да си я поставим в България , а те немогат джамиите ! Голяма глупост направи тази тъпа Тиква !

Патриарха комунист Максим отдавна е изгорял в най-големия казан, дето са всички комунисти, споко.

Една църква в Истанбул срещу 1600 джамии в България. И искат още!!! Няма такава наглост, като турската

Точно така!

По някога нещата са до акъл. Вижте управлението на патреотите и вижте това на ДПС.

батак перустица и т.н.помнят....толерантността ви пет века толерантност.... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Кога Ердоган ще върне на християните катедралата "Св. София"?? И кога ще признае геноцидите над християнските народи в Османската империя??