Който не си плаща вноски, ще е без добро лечение

Между 1,6 и 1,7 млн. души не си плащат здравните вноски и през септември с новия закон това трябва да бъде регулирано, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с лекари.

Обратно в новината

Коментари - Който не си плаща вноски, ще е без добро лечение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Господин ББ, здрав сте! Здрав и богат! Дано поне веднаж сънувате, че сте беден и болен, та да кротнете и защитите нас стария и болен материал! Само да сънувате!

Първо се нарушава Конституцията Чл. 52 (1) и (2). Господин ББ, всеки има право на живот вие посягате на човешкия живот, кой сте вие?. Второ, приехте закон със задна дата за ЗО от 15 месеца, го направихте на 36 месеца и то на 18,60 лв. От къде безработния да вземи пари, а може би трябва да открадне? Доколкото до циганите, те нямат имоти и са социално слаби и държавата им плаща ЗО. А, този наглец, който се осигурява на 1200 лева може би е военен или полицай, той дори незнае, че и държавата не му плаща осигуровките. И ако не знаете г-н ББ в целия ЕС системата е солидарна и здравите плащат за болните! Аз предпочитам да съм здрава и да плащам и на болните и на слабите.

Май се оказа и грешна информацията за реалната берзаботица в България. Цялата ви социална система е една лъжа. Вземете ги махнете тези вдетинени бабички - шефката на НОИ, дето си взе обезщетения за отпуски над 31 000 лв, а сетне ще ми чете морал и министърката си професорка, случайно избрана на разклон. То не че и министъра по труда и соц.политика става за нещо. Няма ли нещо кадърно в тази държава?

Ти, Радке!

Не приемам днешната ,узаконена , грабителска и комерсиална ,класическа медицина, която в основата си няма за цел излекуването на пациента , а превръщането му в доживотен,вечно болен ДОНОР!Повече от 30 години плащам осигуровки за този дето клати гората!Най-сериозните си заболявания , включително и такова,считано за НЕЛЕЧИМО,преодолях без да ползвам "услугите" на споменатата ООД!

И определено добре си се изучил. Рядко се срещат грамотни хора по форумите и не само по форумите

Всички, които не могат да внасят всеки месец по 200-300 лв. здравни осигуровки да бъдат изключени от системата! И да нямат право да припарят до лекар! Да се връщат още на пропуска на заведението! Само заможните да се допускат! Защо? Защото лекуването не е СПА-процедура и не може да има "пълен" и "непълен" пакет. То или се прави по най-добрия начин, или не се прави изобщо. Всеки дипломиран в МУ, който тварди, че може да лекува "адекватно" и "неадекватно" да бъде санкциониран с отнемането на правото да работи медицина!

...и още, сложете един таван и о с т а н а л о т о за в с е к и болен го плаща държавата!!! A лечението е е д н а к в о и за "царя и за пъдаря"!!! Kакво умувате....

То да беше само здравеопазването ... да го преглътнем. Болни ни са управляващитеееее, заразяват целия народ.

Достъпът до безплатна медицинска помощ е гарантиран за лице, заплатило здравните си вноски през последните 3 години - до месеца, когато желае да получи медицинска помощ. Неплатените суми за предишни периоди остават дължими. а защо не се спазават законите приети от вашето правителство от нова година за здравното осиг а имено този който не е осигурен през последните 36м и като постъпи в болницата вместо да си плаща услугите в болницата като поп го пращат да си внася 36м в нап и там вместо да го глобят както е закона 500лв като си плати 36м и му дават удостоверение и излиза ЧЕ ТЕЗИ КОИТО СИ ПЛАЩАТ ОТ 2000Г НАСАМ СМЕ БУДАЛИ И КАК ОТ 2009Г БЕЗРАБОТНИТЕ БЯХА 1МЛН АСЕГА СА СТАНАЛИ 1.7МЛН ЗНАЧИ БЕДРАБОТНИТЕ СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ДРАСТИЧНО

Медицинското обслужване да е функция от изплатените здравни осигуровки.Плащаш големи здравни осигуровки,издават ти електронна здравна карта и знаеш с какво разполагаш.Не плащаш осигуровки,но ако се наложи си за болница Токуда.

4-ти месец не съм в състояние да си внасям осигуровките поради липса на пари.На 56 съм и досега съм бил изряден платец...но сега няма от къде да взема пари за вноските.А за всичките тези години осигуряване съм отишъл 10-на пъти на лекар и ВИНАГИ съм плащал кеш , за да ми бъде оказано адекватно лечение.За близо 36 години работа съм внесъл толкова пари,които ако ги бях пестил сега нямаше да треперя ,че може да се разболея и да остана не лекуван.ВЪРНЕТЕ ми откраднатите чрез здравната каса пари!Пари,които не са отишли в правилния джоб!

Който си плаща редовно вноските ще има право на бърза и безболезнена смърт, а който не ги плаща - ще се мъчи докато е жив !

ми те и сега не лекуват и да плащаш и да не плащаш даже маи братята роми получават по добри грижи без да плащат

Хората са обеэверени,отиваш эа талон эа прегед при личния лекар няма ела другия месец, отиваш на специалист, а бе талона а ма ,дай 40лв,влаэяш в отделение эа лечение, эапочват договорки, трябват 800 лв да родиш, трябват 1000лв эа операция,това да оправи Борисова,эащото ,още ще се увеличат обеэверените.

Другарю Борисов, Другарю Флик! Лекари вземали по 40-50 хиляди лева заплати, не разбрахме в кои болници и какво точно правят тези лекари, но - добре. По-добре кажете в слетите Агенция по приватизация и Агенция по следприватизационен контрол КОЛКО ЧОВЕКА БОРД НА ДИРЕКТОРИТЕ ИМА? Какви заплати получават? Каква работа вършат? Издръжката на този борд на месец се доближава до сумата за издръжката на една малка градска болница, въпросните господа са в по още 3-4 ВАШИ измислени бордове и т.н. За статистика - в момента 90% от служителите на тези агенции са със заплати 250 (двеста и петдесет) лева!

Аз като си плащам осигуровките и какво от това?!? В моята поликлиника (която е в центъра на София) няма кой да ми премери кръвното камо ли нещо друго. Ходя само при частни лекари за какво да си плащам на държавата?!?

Да, проблемът с нашата система за здравно осигуряване е ясен и не е от вчера. Обаче има един голям проблем - ние и да си плащаме осигуровките, пак сме "без добро лечение", на произвола на съдбата. И това не се отнася само до "данък здраве", демек доброволната здравна вноска ;), това се отнася до всички пряки и косвени данъци в БГ. В нормалните страни плащаш и не мрънкаш, но имаш нещо осигурено след това за тези пари - дали ваксини срещу св. грип (които да дойдат навреме! в БГ), дали нормални пътища, дали контрол за храните, които ядем...За всичко. А ние живеем в абсурда на бедна страна, с велика природа и история, но без всякакви условия за що-годе нормален живот. Защото ние: си плащаме данък смет, а живеем сред боклуци и снегът през зимата винаги ни изненадва; плащаме данък домашно животно, а няма места, на които да го разхождаме (легално, според най-новите наредби); плащаме данък здраве (дори и безработните!), а в болницата ще ни оставят да пукнем, ако нямаме някой скътан лев "за почерпка"; плащаме данък за кола, а нямаме нормални пътища, нито паркинги... Плащаме N % от заплатата си за песнионния фонд в продължение на 30-40 год., а после получаваме... чушки! - средно статистическата пенсия е в пъти под прага на бедността у нас и в пъти по-малко, отколкото сме внесли "солидарно" през годините... И т.н., списъкът клони към безкрайност. Само да вметна, че не съм пенсионер, само на 29 съм;), и не мисля че животът тук в БГ ще се подобри скоро - не за мен, не за децата ми (евентуални), не и за внуците и правнуците ми (евентуални;)). И ще съм една единица от тези 2 милиона българи, решили да теглят майната на инак обичана родина и да си търсят по-нормален живот, ДОКАТО СА ЖИВИ изобщо тук. Дано някой Управляващ прочете това, дано и да му светне малко, че ние българите, както сме нация с 1 300 год. история, така и ще се затрием за има-няма 100 год. Освен ако не се промени нещо. Дано, дано, ама надали!!!

Г-н Борисов-ИМА ЕДНО ЛЕЧЕНИЕ И ТО НАВСЯКЪДЕ И ЗА ВСЕКИ ТРЯБВА ДА Е ДОБРО. Когато лекарите произнасят Хипократовата клетва, там няма добро и лошо лечение.. Има едно лечение, което трябва да е както за пъдаря, така и за властимеещия-ДОБРО. Човек, който не си плаща здравните вноски трябва да се лекува добре (така е по Хипократова клетва), но трябват собствени пари за лечение, за скъпи изследвания трябват допълнително пари. Касата не може да поеме всичко-така е на запад. Освен политици и идеолозите на здравната промяна не сме чували да се говори за лошо лечение или добро лечение. Има отлични лекари, има и посредствени-така са от студентската скамейка. Но няма лоши лекари-всички могат да лекуват добре. Особенно лекарите със специалност-всички са добри. Само ние паники правим кой добър кой лош. Това се вмени от гилдията на кардио-хирурзите (не обаче от проф. Чирков, който уважава всеки лекар, затова го изгониха и БСП спряха сградата в строеж). Попитайте как стотици малкограмотни хора са насочвани от така наречените безплатни прегледи на кардиолози и кардио-хирурзи в страната към диагностични пътеки и пътеки за лечение в големите болници в Пловдив, София, Варна, Бургас, Плевен и др. Така източваха с години касата. И не само те-но това е пример. Част от тези хора не са били болни, явили се за преглед-нали висш доктор, професор или доцент е дошъл в селото и градчето. Тогава-кардилози и кардиохирурзи правеха заплати от 5000-10000-казват че стигали някъде до 25 000 МЕСЕЧНО-все с пари от здравната каса. Това вероятно някой до Вас го отчита за добро лечение-не, това е мимикрия, това е изнуда на медицински застраховани хора и на здравна каса. Дори не е профилактика. Така беше до преди месеци вкл. от хора с които бяхте заобиколен при срещите на Нанев и в кавички с най-водещи лекари у нас. Вие нямате вина-така говорят около Вас вече година някой вменили се като богове в медицината, Вие им вярвате, но те не са съвсем читави. От привърженик и гласувал за Бойко е написаното с цел да е полезно.

Защо все споменавате на Запад!? Трябва да се премахне тази Здравна каса и тези разходи за здравно усигуряване !!! Не живея в БГ , живея в ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА и там лечението на всички е еднайво!!! Когато човек поне веднъж е работил с трудов договор и след това е сакратен , той не си губо правото на здравно лечение, има си личен доктор и никъде не плаща такси за нищооо!!! Защо тази здрана усигурителна система я изхвърлиха от Франция , само три месеца са я имали , в Германия също и никъде в Евро зоната не я искат, само в БГ убиват хората !!! ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ТАЗИ ЗДРАВНО УСИГУРИТЕЛНА СИСТЕМА , ДА СЕ НАПРАВИ КАКТО Е В ИСПАНИЯ , ГЕРМАНИЯ , ФРАНЦИЯ!!!

Бойко, защо не даде за пример Дянков, който след завръщането си от САЩ не си плащал вноските, но и той и цялата му рода получаваше VIP медицинско обслужване в правителствената болница?

Като платиш, нищо не получаваш, а издържаш мошениците от здравната каса и паразитната популация, която сега ще ни я увеличат с доставки от Франция.

гаче ли който си е платил, може да разчита на добро лечение...

...то пък Борисов като си плаща вноските....направо пуши след него.....СРАМ, ЗАДЕЛИЛ ИМА НЯМА 1-2 % от народните пари в бюджета за разлика от ЦЯЛА ЕВРОПА И АМЕРИКА С ПО 10 % и тръгнал да търси сметката на другите...АБЕ, ПЛАТИ СИ ПЪРВО МАСРАФА И ТОГАВА ТЪРСИ ХОРСКИТЕ КУСУРИ ...КЪДЕ СА ТИ 7-ТЕ МИЛИАРДА ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ /10%/? къде ги пръсна , бе всезнайко? ХОРСКИТЕ/ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ СА 40% ОТ ДЪРЖАВНИТЕ, ЗАПОМНИ ГО НАЙ-НАКРАЯ...АЙ СЕКТИР НА ТОЯ ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!!!!!!!!!!!!!!!!! С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ЩЕ ПРАВЕ, НЕЩАСТНИК!!!

Защо да си плащам осигуровките? За да плащам всеки път по 2.40 при Джи Пи то ли! За да си купувам консумативите като вляза в болница ли!Да плащам лечениета на онези ВЕЧНО ОНЕПРАВДАНИЦИГАНИ. Или след като 5 год си плащам за услуга без да я използвам, в момнта в който остана без работа и край све едно никога не съм плащал. Не мерси. Предпочитам вместо да плащам за нещо което не използвам тези пари всеки месец да си ги събирам и когато ми се наложи да отида при специалист и да си платя но да знам за какво си плащам.

Моята логика е такава - не че съм социално слаба но и не съм богата - да, не си плащам здравните осигуровки защото нямам намерение да плащам за лечението на мангалите, които също не плащат, но ги лекуват. Млада съм, здрава съм, и ако не дай си боже нещо се случи, с парите които съм спестила от неплащане на здравни осигуровки ще си платя адекватно лечение в частна клиника. Е това е.

Ей, хора, вместо да плюете по форумите си помислете добре, че без чутовните усилия наа Господин Бойко Борисов държавата ни потъва! Само благодарение на неговите усилия се крепи да не потъне!

Първо се нарушава Конституцията Чл. 52 (1) и (2). Господин ББ, всеки има право на живот вие посягате на човешкия живот, кой сте вие?. Второ, приехте закон със задна дата за ЗО от 15 месеца, го направихте на 36 месеца и то на 18,60 лв. От къде безработния да вземи пари, а може би трябва да открадне? Доколкото до циганите, те нямат имоти и са социално слаби и държавата им плаща ЗО. А, този наглец, който се осигурява на 1200 лева може би е военен или полицай, той дори незнае, че и държавата не му плаща осигуровките. И ако не знаете г-н ББ в целия ЕС системата е солидарна и здравите плащат за болните! Аз предпочитам да съм здрава и да плащам и на болните и на слабите.

Справедливо ли??? Аз съм работил 12 години,но от няколко месеца не съм на работа.Когато работех внасях като поп здравни вноски...и сега какво..аз съм здравно не осигурен. А хилядите левове дето съм внесъл преди това...те за неосигурените цигани и разни други малоумници ли отиват??? Другари справедливост ще има тогава,когато всеки си има карта с набраните суми до момента,които е внасял-това е справедливост.Аз имам да речем 5000 хил лв.от здравни вноски,лекувам се и като се свършат си плащам...не като сега-това е справедливост другари...и сто години да умувате няма да измислите по-добър начин,няма да има фиктивни болни,няма разниджипита да си пишат прегледи и други глупости и т.н.т Така че това е правилния начин другото са глупости и приказки под шипковия храст.

по тази тема винаги е имало много дискусии и те едва ли ще доведат до решение на истинския проблем. Факт е, че правителството не успява да вземе мерки за повишаване на жизнения стандарт на обикновения човек. Факт е, че здравната и социална политика са в плачевно състояние. Факт е, че не се прави нищо ефективно за привличането на значителни чужди инвестиции или за насърчаването на малкия и среден бизнес в страната, за да се разкрият нови работни места, предоставящи прилични заплати и възможност за повишаване качеството на предлаганите продукти и услуги....... И после вие се хванете за косите, лекари и пациенти, и спорете. Здравното осигуряване е социален ангажимент на всяка нормална европейска страна! Каква е вашата стратегия, г-жи и г-да служители на народа?

Нещо не разбрах ти коя тема обсъждаш? Твойте хора повече ли направиха последните 8 години с нечувания до тогава бюджетен излишък?

аз като си плащам осигуровките, получавам ли добро лечение от полуграмотните, алчни лекари, които искат пари даже , за да ти се усмихнат, хайде стига, прекалихте вече, другари лекари, 50 лв. ти е прлеглед при специалист, за да ти обърне някакво внимание, но вече и като си плащаш те гледат като извънземно

Принципно на частно повечето прегледи са по около 30-40лв. Аз вече от няколко години се отказах дори за настинки да ходя по държавните доктори - или нищо не разбират или се стискат да не те пратят при специалист. Смених няколко лични лекари, накрая се отказах и се записах при най близкия колкото да има ако се наложи и някой път да мина с направление по частните кабинети. Даже детето си водя само на частно , плащаш си 45лв. всеки месец и си сигурен че ти обръщат внимание и не се опитват да те лъжат. Това е реалността - хората които разчитат на държавната болнична помощ кучета ги яли... Така и си умря и баща ми преди 10г. , лекуваха го от това дето не трябва половин година, а може да поживее още малко ако си гледаха работата(и пари нямаше тогава за да иде някъде дето знаят какво правят). Да взимат заплати по 40-50х.лв., нямам нищо против, така поне има стимул да не бягат всички и от тук да остават само некадърниците. Но не искам да плащам за нищо да храним манговците, затова се осигурявам на минимума, и той дори им е много, за нищото което получаваш. Тя цялата система е омазана отдавана и за да накарат хората с пари да плащат повече ще е мнооого трудно вече, а те биха дали паричен подем, не обикновените работещи за по 300-400лв, защото ако излезнат реалните заплати на всички картинката ще е коренно различна, дори сега се пестят много от осигуровки дори с плоския данък 10%, просто защото хората невярват че има смисъл да плащат. А махнат ли го тогава ще е още по зле - просто сивата икономика ще се върне пак отначало, ако не стане и още по голяма.

А във Франция не са ли ги осигурявали?

Това ми мяза на "Който не работи, няма да яде." Ама има някаква малка, нищожна разлика, познайте каква е тя

А след като плащаш редовно вноските и като постъпиш в болница трябва и да си откупиш жена да те обслужва .щото санитарките не щат ....Кое е качественото лечение.....Нека здр. министър да ми отговори.....

С новата кайма "Стара планина", с новото кисело мляко, с хубавия евтин хляб - процентът стомашни болежки и чревни такива драстично ще се смъкне! Няма да имате нужда даже от Активийка, за да може да се изак*те нормално!

Както казва един добитък по-надолу:"Симо ( нерегистриран ) 12.08.2010 16:26 Прав е Борисов. Когато си сменяш годишно маслото, накладки,гуми и други консумативи на колата над 1000 лв, никой не се оплаква, а за ремонт на нашето здраве се оплакваме? Е кое е по-важно една купчина ламарина или ние самите?" Та, кратуно проста - сега можеш да продължиш да обясняваш, че се плащат винетки и др. неща за колата. Бива, ама ако народа ВЕЧЕ НЕ ПОЛЗВА и зарязва колите си, не може да си позволи да ги ползва - КОЙ БЕ, МАЛОУМНИК, ще бръмчи по магистралите на Бойко, а? И като поизмре народът - съвсем няма да има кой, ще остане само свитата на Цачева и джиповете на бившите колеги на мутроидния Премиер! И - КАКЪВ КРЕТЕН ТРЯБВА ДА СИ, ЗА ДА КАЖЕШ, ДА СРАВНЯВАШ РАЗХОДИТЕ ПО ЕДНА КОЛА С ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ??? Значи - всичките пенсионери, които умират от глад, най-много са плащали осигуровки, излиза, че харчат по 1,000 лева за накладки ли бе, животно просто, а? Не са ли те най-боледуващите, децата и т.н.? Ваашшта.... шибана... и до 9-то коляно!

Хехе ало Борисов тази дъжава не ти е бащиния това първо.И второ ние който не успяване да си плащаме осигоровките не ползваме и медицински усуги.Така че ниукого не ущетяваме.

А който си плащаше 25 години здравни осигуровки и тези претъпници лекарати позволиха да загине на 3.08.2010г. и да остана вдовица на 42 с две деца. Незнам към кой да се обарна?Кой би ми помотнал? Един болничен лист няма през живота си и всичко се срина за 10 дни, 6 от които в болница/и аз до него през тези дни и видях каква заблуза е лечението му - оправдават си пътекиге само/, и то университетска с доценти и професори. Искам помощ,защото ще се случи и с друг човек така.Те нямат съвест, но Господ ще ги съди.

Ужас!

Йорданке,консултирай се с адвокат,който е запознат с здравната ни система.Може да е било твърде късно за лечението на на мъжа ти и лекарите да нямат вина.Но има начин да се разбере дали са действали правилно , чрез експертна комисия или нещо подобно, не съм наясно много с терминологията...Но доколкото ми е известно такава комисия се предизвиква от съда,ако сметне ,че има основание.Потърси си правата,защото никой няма да ти помогне иначе!Пак повтарям,може лекарите да нямат вина и да е било твърде късно.Има заболявания,които прекършват човека за броени дни...

Проблема на здравеопазването ни е основно в калпавата усигорителна система.Пари се събират на куп и после всички късат от купчината като гладни кучета.Освен всичко останало и се настъпва крайчето на Конституцията.Там пише,че всеки има право на здравеопазване.въобще не коментирам Европейската харта за правата по която БГ е страна.Там също пише някои неща които са задължителни за страните коити са ги ратифицирали.Отказ от здравеопазване и в частност на медицинска помощ може да излезе солена на бедната ни държавица в която управниците така и не намериха начин да решат проблема с финансирането на здравеопазването.Всеки иска пари.Медиците искат да получават колкото колегите си в САЩ да речем или Германия.Добре,но това няма как да стане или по точно може ако отидат в съответните държави.Нищо лично,но ж БГ това няма как да се случи.Жизненият стандарт е нисък - т.е.И те ще живеят и печелят като българи.Верно - малко повече,но съизмеримо със стандарта.Това се налага докато станем Швейцария на Балканите,ако станем някога.Въобще трябва здравната ни система да се равнява с такава в някоя по напреднала африканска държава,но не и със богатоте здравни системи.И от там да тръгнем.А отказа от медицинска помощ или по лошо качество за сметка на пациента заради неплащане на осигуровки ще изиграе много лош номер на всички които си го мислят.Нужна е радикална реформа,но не такава каквато се мъчат да правят вече доста години.И е крайно време да престанем да правим като жабата когато види ,че подковават едро животно.Простатрябва да си знае гьола и да се държи като такава.Когато порасне и стане акула тогава може да се ежи ,но до тогава.....

Цитат "Проблема на здравеопазването ни е основно в калпавата усигорителна система." Абе Цървул, ти не можеш да пишеш, ще даваш съвети за проблемите на системата.

Съжалявам драги за лошия правопис.Може да съм цървул,а може и да не съм,но това, че пиша от телефона си който е с доста малки клавиши и дори с очила по някога бъркам буквите.Sapienti sat./Ако не знаеш латински питай някой да ти го преведе.

абе що всички не вземат да млъкнат и да си плащат осигурновките !!! платете си пък после викаите, че не било качествено, защото първят варянт е абслолютно невъзможен ! българинът за нищо не дава пари, пък после иска да живее като в западна европа! а на всичкото отгоре, всички са готови да дават подкупи, и после пак системата им е виновна ! малумници !

Нека тия цървули които не са здравно осигурени кажат колко пари дават месечно за цигари и мобилни телефони.

г-н Борисов, незная как заспивате вечер. Аз на Ваше място не бих магла да заспа!

Пожарникаря не зная колко разбира от здравеопазване, но от етикет-нищо!По стълбите слизаше като някой селски ерген с ръце в джобовете, със сини дънки и червена риза на реета?Ако така се облича министър-председател, нямам думи, по-голяма простотия не бях виждал-а, не, когато откриваше някаква първа копка с гърци беше навил ръкавите на риза с дълъг ръкав-без коментар!

По мое време нямаше здравни вноски,но се лекуваха всички в нужда!Нацията беше 9 милиона здрави българи!Докъде я докарахме с тоя капитализъм...

Докарахме ги 7 милиона...

Ами нали ти каза , че "соцализъмът" е недоносче?

Наистина слушам и невярвам на очите си... За какво става въпрос , какво получаваме като си плащаме здравните осигуровки, сигурно когато ни се наложи да ползваме медицинска помощ не си плащаме като бейове.., няма такова безочие. На кой говори този човек. Всички сме в кюпа - един път здравни осигуровки и недай си Боже се наложи лечение - втори път такса за преглед, направление (но, ще има следващия месец), болничен престой (като нощувка в хотел), консумативи (вкл. чаршафи, игли, марли, или медикамент, който "неможе да се достави сега", но е наличен в аптеката на болницата...операция - разбирай - няма такава "пътечка", ще я прокарваш сам през гората.

Истината е, че на никой не му пука за болните - Здравната каса се източва / разбирай краде! / от няколко лобита. Напр. защо се искаше рушвет от порякъка на 2 млн. евро за лиценз на частна Клиника по Инвазивна Кардиология - защото очакваният финансов резултат е многократно по-голям - там е едно от "кранчетата". Подобни кранчета са много добре извести в лекарските среди, но никой не говори открито за това. Извода от ставащото е - който е крал пак ще краде. Бъдете здрави.