Задължават студентите държавна поръчка да работят у нас

Премиерът Бойко Борисов направи радикално предложение за висшето образование - студентите по държавна поръчка да имат ангажимент да работят в България, а не веднага да заминават в чужбина.

Обратно в новината

Коментари - Задължават студентите държавна поръчка да работят у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Господин Борисов, вече сме три приятелските семейства , който след вашето изказване прегърнахме идеята да живеем в чужбина- защото имаме деца!Вместо да връщате излезлите, ще изгоните и останалите!Не вярвам на някой да допада определението крепостник!

ако някой иска да си легализира дипломата за работа в чужбина, да заплати образованието си за всичките години заедно с лихвите.Да върне парите на данъкоплатците и да ходи където иска...

Ако се задължат студентите, учещи в България да стоят в България, нали се сещате колко още от най-кадърните деца ще идат в чужбина още за бакалавърска степен. С тези забрани и задължения не се получава. По принцип и за държавните финанси, и за учещите е по-добре образованието да е платено до по-голяма степен (като съответно има процедура за даване на заеми, които да помогнат на тези, които са в по-затруднено положение). Човек изисква много повече и дава много повече, когато е платил за нещо - ако студентът в УНСС плати 1444, вместо 144 лева на семестър, аз съм сигурен, че в рамките на 2-3 години нивото ще се покачи доста. От друга страна се премахва проблема, който Борисов е споменал. Отделно, че като цяло спонсорирането на висшето образование не е много стабилно и от морална гледна точка, защото всички данъкоплатци плащат само за тези, които искат да учат (и много от тях не работят и не плащат данъци много повече време). Трябва да се гледа на образованието като на инвестиция, а не като бабите - "то да се изучи детето" - кво учи, кво ще прави - нека като си избере нещо да учи, да знае какво иска и да работи за него по-здраво - а не да влезе и после да пие 4 години. И за умните студенти ще е много по-добре, ако хората около тях също са умни и знаят какво искат, а не са от тия, които само пият (те ще намалеят при по-високи такси). Та така.

прости си бяхме, прости си останахме, от живота нищо умно тъй и е прихванахме. след като господин Бойко Собакчиев предложи да ни върне към икономика на самозадоволяването, сега иска да ни върне и към крепосничеството, дам родовото проклятие наистина няма да се махне. Оставете ни да ходим да си берем доматките, тъпите ви пари ще ги върнем, ходете се закопайте с тях.

Дайте като всеки ще си плаща дълга към държавата, циганите да си платят сметките за ток, вода и всички данъци и глоби (като включим тези за незаконните сгради -бараки и къщи) и да им се махнат гетата. Те също имат задължения и то от прадедите им още. Да започнем с компенсацията към държавата от тях и после да минем към студентите. Какво ще кажете ?

ЖИВЕЕМ В ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА А НЕ В ТОТАЛИТАРЕН СТРОЙ, НЕ МОЖЕШ ДА МЕ ЗАДЪЛЖИШ В МОЯ ИЗБОР ОСОБЕНО И В ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА, ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА. БОЙКО ИДИ СИ ВЕДНАГА

Истината е ЕЛЕМЕНТАРНА: Бойко иска да спре и затвори МЛАДИТЕ в България, за да има електорат за управление, защото СТАРИТЕ немогат да бъдат управлявани както на него му се иска! Те дори немогат да бъдат подчинявани! Може само да се мъчи да ги УНИЖАВА и НАРУГАВА. Интересно, кой му е НАШЕПНАЛ тази идея?! Това е 20-годишна крачка към СОЦ-а, но тогава е имало работа, заплати и пазари. Освен това - и добре подготвени специалисти! А сега? Една ТЕРИТОРИЯ на картата на Европа!

А къде ще работят? Цялата държава ,ако никой не го спре тоя малоумник, ще бъде плячкосана от "великата лейди".И тогава нашите деца ще бъдат нейните крепостните селяни - това е сияйното бъдеще за българските младежи.Жалко ! И ако сега само пишем по форумите ,то нека като гласуваме да помислим какво я чака държавата и страната ни при такова управление.Бай Тошо на времето, поне направи и нещо за икомиката - 22 години грабят и още има. А сега...

Е, сега само остава да върнат и крепостното селячество :)

С тази разлика, че футболът е едно излишно за света шоу, където се дават щури пари за простази, ритащи топка. А образованието е онова, което изгражда нацията. Ако едно шоу можеш да извадиш на сергията за продан, то едва ли същото се отнася за образованието. Германия обучава чуждестранни студенти безплатно. Ние нашите ще ги караме да си плащат крепостен данък. Това е ограничаване на свободата, като се има предвид, че по Конституция българинът има право на безплатно образоване и на свободно движение в чужбина (за ралзлика от преди 2 десетилетия, когато интелектуалците биваха заробвани от лумпени и резултатът естествено не закъсня).

Когато човек има достоинство той има и чувство за отговорност, за благодарност и ангажираност. Тези чувства могат и да не се проявят никога. Нито към семейството, нито към държавата.

Не може да ги задължи.Нарушава Европейските конвенции, подписани от БГ и задължителни за нас.Това е глупав напън на неитформиран премиер.Голяма излагация.Няма ли съветници да му подшушната това, че да не се излага за сефте .Ташак :)))))))))))))))))))

А според проучване, има 200 000 жители на България, които не искат да живеят в България.... Е нека да отидат да живеят където искат или където ги искат. И там да учат: те, децата им, внуците им.......

Да работят, за да си плащат образованието ! Като на Запад- стига с тия комунистически-"Учи мама да не работиш!"

Знам, че не е точно по темата, но то вече вси1ко се вързва с "прозренията" на премиера. Като се заговори зафутбол и за намерението на ББ да разпродава /подарява/ стадиони - Юнак, Септември и др, се сещам колко е подходяща една стара палава песничка, която по-възрастните помнят: На игрището "Юнак" грее слънце жежко, Борко /може и Бойко/ взе пари и "трак", даде ги за "Скрежко". Борко, внимавай зорко, ще се изложиш като спортист, футболист... и накрая, ... ти се изложи като спортист". И то да е само като спортист!

Всеки може да плати за образованието си и да практикува наученото където си иска. А щом е учил по "държавна поръчка" редно е да възмезди данъкоплатците!

Да овъзмезди данъкоплатците ли? Къде да иде да работи, та да ги овъзмезди бе, алооо. Претенции към тия хора може да имаме само, ако им осигуряваме работа, а те не я харесват.

Всеки може да плати за образованието си и да практикува наученото където си иска.

А работата по разпределение няма ли да я върнат? Е много си мечтая като завърша да ме пратят като учителка в някое циганско село. Вместо да мъдрят глупости, да направят така, че младите хора сами да искат да останат и да работят тук. Но докато тук ми предлагат 5 пъти по-малка заплата за същата работа, просто няма как да стане.

Ха, ама при братята в САЩ? Не съм бил там, ама дали ако си папал държавна или фирмена стипендия можеш след това да си вдигнеш чукалата и да се ометеш нанякъде? Тези, които живеят там, да кажат как е, плийз!

Ами държавната поръчка ми струва 900 лв. на учебна година, без много други събирания на суми - за това и онова! Пък и каква гаранция ще има, че после ще работи точно по специалноста? Ако няма работа? Може и да работи без договор, отпуска, осигуровки и т.н.?! Къде ще работи - в МОЛА няма такава специалност? Да ако има нещо осигурено, за нормална заплата - нека да е така, но в тази ненормална държава силно се съмнявам да има нещо нормално!

Тоя Боко Тиквата явно е бачкал 5 години по специалността ПОЖАРНИКАР, след като е завършил висшето си пожарникарско образование....и сега иска да си отмъсти .....

Защо не го промениха предишните правителства. Всичко го знаехме. Или е по лесно да сме винаги контра . Толкова изглупял народ може да има само в БГ.

Изглупял, изглупял е... виж само какви управници си е избрал, които го водят от дъното - надолу.

Тъка трябва ние работещете ще им плащаме а те като грабнат дипломите и на вън.Идете да учите в частни колежи ,за да имате правото да избирате,това са моите ,вашите пари за степендии и издръжки

Да не би да живеем отново в онези години. В медицинските университети учим много и знаем много. Ако си мислиш, че животът ти струва 500 лв. на месец - хубаво, но е пълна подигравка спрямо бъдещите лекари. Да си задължен 5 години да работиш просто нещо без да знаеш за какви пари и дали ще е по специалността ти...подигравка.

Що си мислиш че сте номер едно много от Вас лекарите особенно жените ще ги срещнеш в кабинета нарисувани и облечени като проститутки. Да не би другите да получават повече. Стига демагогия

Лекарят учи 10 метра книги в продължение на 10 години без да получава пари за това. Ученето е вид труд. Ако не ти се е случвало да държиш изпит по медицина, нма от къде да знаеш колко труд е това. И като е минал 10 години в труд, надминаващ по сложност дори най-високо платена професия, да започне да получава 600 лева заплата?! Че един простак за тези 10 години е поне с около 50-70 000 лева напред от лекаря! Ако това със задължението образованите да работят в България стане, милион млади семейства ще напуснат страната моментално, за да могат децата им да са свободни хора, а не крепостни интелектуалци. Тогава ще видите как инелектуалците упражняват геноцид като контра на геноцида срещу тях, осъществяван от простаци лумпени. Няма да знаете как да се напръскате против въщките, които ще ви полазят, лумпени смотани!

В това има голяма логика. Но не само за тази групи - това е обсъждано отдавна и не е примеано. Щом като не сикта студентите които са държавна поръчка да работят в България, няма да влизат по тази линия. Но трябва да има ОРГАН, който да знае нуждите на Българя от кадри и да направлява процеса на образование. Не сега всички учат бизнесадминистрация, например, какво правят. Ще се приемат толкова по разните специалности колкото трябват за нуждите на стопанството. Но за таксите - да, всеки който е държавна поръчка и не остане в Българя да заплаща сумата за обучението си. Това трябва да стане и с тези които се освобождават от българско гражданство - не може цял живот България да те субсидира а накрая срещу 100 лв. да се освободиш. В Другите държави е от порядъке на 2000-3000 евро освобождаването. Няма лошо - всеки койято поиска да го стори, но да заплати част от напревените от държавата разходи за него.

съгласен съм да върна на държавата разходите които е направила за мен , но и тя трябва да върне всички данъци и такси които е вземала от моите родители които не са се обучавали.

Да бе добре че се издържаш от данъците на твоите родители. Ние другите къде сме?.........Или всички сме глупаци тъка ли?

И това не е точно така. Силно казано е - субсидира, плащам по 900 лв. в момента за година, а наесен цената ще е вдигната!

Така трябва-училите на държавни разноски трябва да връщат с добро на държавата или да полежат на нарове, или ако емигрират да нямат право да се връщат в Родината без да са върнали парите за подръжка с лихвите! ! Само училите на собствени разноски, могат да имат и собствено желание за месторабота!

държавата от къде е взела пари за обучението? може би е произвела нещо. Та нали ние сме и дали тези пари т.е . нашите родители.

Това не стига. Трябва и завършилите всякакво държавно училище най-малко 10 години след това да работят за Родината.

И ако може безплатно, без отпуски, без почивки, без осигуровки, без болнични!

А господин министъра,тъпоглавец и лобист,сети ли се да сметне колко пари идват като преводи от чужбина?И кой праща тези пари в БГ?Да не излезат повече от БНП?Ама нали някой трябва да "учи и плаща в Пернишкият световен галактически суперуниверситет".....Евтино ще ви вземе просветният министър -300 лв. на калпак... И ....само пожарникари държавна поръчка.....!

ей, Игнатов, не се излагай, образованието не е услуга, а конституционно право, както правото на адекватно здравеопазване; тая конституция Герб я няма за нищо...

Най-удачно е да задължат студентите държавна поръчка да изплащат образованието си в рамките на няколко години след завършването в случай, че започнат работа в чужбина. А за чуждестранните студенти следването трябва да бъде само платено.

Да това наистина е относително разумно и справедливо решение на въпроса, въпреки че България ще търпи огромни пропуснати ползи от него. Всъщност идеята на такова предложение е България да дръпне напред с вискои постижения и добавена стойност.

Приятно е да се коментират научни теми от толкова ерудирани личности: Иновации и конкурентоспособност, Solanum tuberosum, Cucurbita

Ако има адекватно заплащане на труда никой няма да заминава.

ОТ КОЙ да дойдат парите за това заплащане? от бабите с огромни пенсии, децата или работещите с доживотни кредити за жилище щото решили и те да са У СОФЕТО?

късно е на държавата да се прави изкуствено дишане. тя вече е в кома след това управление

Дрън дрън та пляс. Дай да видим как ще се съгласува туй с правото на свободно придвижване в Европа. Те германците да не са луди да изпуснат гювеча. Няма начин да мине номера ББ. Германия и Англия ще си смучат най-кадърните и от БГ и от Испания и от където си поискат.

То глупост след глупост раждат "голямите"глави...Не ви ли дойде нещо умно в кухите,големи и празни глави. Време е да се образовате вие господа "управляващи" и тогава да ни поучавате Ама то като си нямате вие више образование как да ги разберете тия неща...????

Във времена на свободно движение на хората не е възможно да се създадат бариери за свободно намиране на работа. Най-много да измислят такса за напускащите страната. Ама и това няма да оправи нещата с изтичането на мозъци. Тук се касае за къде къде по-добро бъдеще от оставането в родината.

Хаха до вече избягалия доктор: Айде сега разкажи като как правителството на Бойко съсипа висшистите.Какви бяха до 2009 и какви са сега ? Ако си умен и находчив а не само с диплома / повечето вишисти са такива/ тук в България можеш да направиш кариера и пари.Примери много.Но ако си мижитурка спокойно можеш да заминеш навън и да запълниш някоя дупка - т.е. работно място което е непривлекателно за местен висшист.

Ванчооуу, не си у час момче. Не следиш издънките не само на БъБъ, който в същата славна реч предложил БГ "да продава вишисти, както футболисти".. хаха, но и "мъдростите" на другара Игнатьиев, министър на МОН за орязаните пари за наука и образование. Ама айде нейсе, почваме петилетка на бригадирското движение /като Димитровград/ - все пак, нали строим магистрали?! хаха

....то държава няма ...той за "държавна поръчка" се сетил...като гладната кокошка дето сънувала просото...

Правилно е щом образованието се дотира, първо да се задоволят нуждите на страната, а след това да се търси работа в чужбина. А на получаващите стипендии макар и за успех, гаранти да бъдат и родителите. % години са малко трябва най малко 10, всеки от нас знае че първите 2-3 години се изграждаш, а когато няма работа да се разрешава децата да напуснат страната, но да си вурнат получените стипендии

прав е БиБи-битко... всички студенти ще бъдат уредени като бригадири по магистралите.. ей го на, вече пуснаха 20 км магистрала, а колко още остава да се строи и копае до края на мандата ..

Образовнието не се дотира, то се осигурява от бюджета. Конституцията е достатъчно ясна по въпроса. А ако една държава изкара образованието на гражданите си на сергия, както е футболът, то тази държава е обречена. Това означава, че повечето хора просто ще я напуснат преди децата им да влязат да учат визше образование и така ще бъдат загубени не само част от бъдещите визшисти, но и техните родители. Следва тройно по-силно обезлюдяване на България и изкореняване на хората от рода им. Дококото знам образованието струва на държавата около 3% от бюджета. Напусналите визшисти са изконсумирали около 0.2 % от бюджета. Окраденото и погубеното от некадърност на управляващите е стократно повече, но за да се докажат в просотитята си, могат да осерат още повече пйзажа и да въведат сергиен принцип във висшето образование.

А вие госпожо знаете ли колко студенти получават стипендии? Май само най- най бедните дето ровят в кофите за боклук.Доход от 11 лв.по друг начин не го разбирам.Става въпрос за ВИНС-Варна.Тъй,че какво да връщат като не са получавалитакива.

По добре направете така че хората да не искат да напускат България!!!

Все едно някой кадърен е останал да учи в Чалгаристан, камо ли пък да работи. И аз завърших държавна поръчка през 2007, после общ строителен работник в Испания та чак досега. 1700 Еври на църно ги връзвам.

Някъде по света има една страна, която наричат страната на невероятни възможности, тук имаме една страна на ограничените невъзможности. Забрани,задължения, ограничения, от ограничен ум не очаквайте свобода

Абе Бойко , ама ти Верно си бил голям сладур бе ! Твоето правителство съсипа всички почтени вишисти , без да им даде никакъв шанс за професионално развитие и реализация ! При отворени граници ти какво очакваш ? И как стана така , че за съвсем необразованата Калинка ИМА престижна и високоплатена Държвана работа , а за ИСТИНСКИТЕ вишисти - няма ? А знаеш ли , че това е само началото ? И накрая един съвет : Никакви наредби няма да върнат никого ! Затова направи заплатите Европейски , и кадрите САМИ ще дойдат ! При това със ИСТИНСКИ дипломи !!!

А как се връзва тоя най-нов мерак на БъБъ, с мерака на ЦвъЦвъ за Шенген, хич не проумявам!?

Докторе, Калинка е назначил за заслуги към член първи (неговият член), проф. Димитър Тадъръков от УНСС ( бившият директор на ДФ Земеделие самият пък назначен за такъв от Ахмед Доган от ДПС ) Но от ГЕРБ се заблудиха и не я махнаха още в началото на управлението си защото е млад и привидно перспективен кадър.

и що кадърните хора трябва да стават крепостни ? какво ще работят ? касиери, келнери ?

явно си човек без образование , щом смяташ че трябва да си плащаш за това че си учил

Браво! Страхотна идея! Предлагам да се върнат и летните селскостопански бригади, ТКЗС-тата, АПК-атата и т.н. Също така да се национализира всичко. Всяко семейство да има право само на едно жилище и който ома повече да се конфискува от държавата. Браво, гениални управници.

И жителството може да се върне. Както и забраната да се напуска България без подпис от партийния лидер на ГЕРБ по места. Тогава България наистина ще се възползва от интелектуалците. Иначе ще им хване цървулите. Едва ли обаче ще съобрази, че всъщност нашето общество не може да ползва интелектуалците. Тук всички са индеферентни по отношение на селекцията на интелект в полза на обществото. В този смисъл мога да твърдя, че страната ни не е загубила кой знае какво от напусналите визшисти.

Това е наистина най-голямата идиотщина на правителството на ББ и Игнатов. Подобна простотия е напълно в разрез с пазарната икономика, може да се прилага единствено и само при държавна месечна СТИПЕНДИЯ, различна от тази за успех...ужас

аки има още такива които не са се махнали от тази помиина яма, съветвам ги да се махат докато не са ни изритали от европа!!!!

А българските младежи кво да работят? Квот има нали? И то доста далече от това за което са вършили.

мили боже, моля те, прибери си версиите! тези хора са луди за връзване!!!!!

Като се има предвид качеството на образованието в България, май е по-добре новоизлюпените "специалисти" да заминават директно в чужбина и там да прилагат "придобитите с пот на челото знания"...в България вече има достатъчно от тях и затова направо цъфтим...

Най-после се сетиха.

А ти сети ли се да си изпиеш хапчетата? Това идиотите с лопата да ги ринеш в БГ

От чуждестранните студенти в една държава се очаква един ден да бъдат свързващото звено между 2 икономики, тези хора знаят езика, познават културата, пазара, имат делови връзки и т.н. Това е инвестиция. Поне така ми казаха когато в Германия ме образоваха за инженер ей така, без пари. Едно общество не вирее само за себе си, трябват му контакти, независимо в коя сфера. Не мога да повярвам, че Борисов разсъждава толкова повърхностно и това не му е хрумнало, нито са му го казали.

Само една малка поправка - той не разсъждава, просто не му се отдава. Поне да беше съвсем малко природно интелигентен... Но...Жалко, че се налага да обиждаме тиквата, защото тя е полезна за здравето, докато този полуграмотен "тиквеник" от Банкя / разбирайте Бойко Борисов / е вреден не само за здравето на хората, но и за България!

Твоите разсъждения са валидни за минали периоди. В днешно време, когато целия свят владее английски език няма подобна бариера. От чужденците се цени основно медицинското ни образование, а съответни инвестиции в страната ни няма.

Отдавна трябваше да се разграничи държавната поръчка от свободния прием. Едното означава "държавна нужда" скрепена с преференции, безплатен прием и ниска издръжка, а другото е пазарен принцип с съответни такси предполагащи свободна реализация на специалиста извън преките нужди на държавата.

Много правилно!