Борисов благодари на страните, били се за Освобождението

Премиерът Бойко Борисов изрази признателност за съпричастността на сръбския и финландския народ към освобождението на България.

Обратно в новината

Коментари - Борисов благодари на страните, били се за Освобождението | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

АААА БЕ ЗАЩО ПРОПУСНА Америка???!!!!

Да точно така ,Сръбско -българската война 1885 год.Съединението на Източна Румелия не е добре прието от съседните страни.Но политиците и те не са запознати с историята.

Сръбската войска е участвала в Руско турската война във втората фаза за подпомагаме на западния фланг на войските на генерал Гурко!Сключено е съглашение между Александър и княз Милан,да се включат при необходимост!за Подготовка на сръбската войска е финансирана от руския цар.Настроенията в Сърбия да били за включване във войната,както за освобождението на българдкия народ така и на сръбския който е пррелите на Османската империя.Сръбските войски успяват да завземат Цареброд Драгоман,Сливница и района на Трън- Брезник- Перник.Нишкия корпус блокира противника в Ниш.Шумадийския корпус превзема Враня и след това се отправя към Прищина и Куманово.Действията продължават до сключване на Одринското споразумение /края на януари 1978г. /но войските остават на позиция на демаркационната линия.Сърбите имат участие,но след установяване на границите отнишенията ни се променят.

Използвали са войната за да си присвоят български земи.

В сайта "Изгубената България"има фотоси с надписи.Период 1800-1900 год.,Финландският полк е ръководен от генерал майор Василий Лавров и полковник Николай Ожаровский -снимки на стр.13.Първият японец ,стъпил на българска земя,участник на страната на руските войски,началник на взвод при освобождението на Плевен-генерал-майор барон Сейго Ямадзава -снимка на стр.22.Скобелев-наричан "белият генерал"-снимка на стр 11.Генерал Гурко -командир на предният отряд на Руската армия,превзелТърново,Казанлък,Стара Загора,Враца,Орхание,Етрополе,София,Пазарджик,Пловдив,,Одрин и др.-стр.10.Великият княз Николай Николаевич във Велико Търново след освобождението-снимка на стр.10.А в писанията е казано.Бог освобождава.Бог ни освободи ,чрез руският народ.

Едно магаре на ББ имаше подобни изхвърляния по повод Русия и ролята ѝ за Освобождението на България! Вече е в миманса, напуснат от жена си и търсещ утеха при една синоптичка-пеперудка, кацаща на позлатени цветенца, независимо от другите качества! Това се оказва най-бързият и верен път към политическата забрава! Дерзай Винету! Скоро и ти ще търсиш синоптички, май!

""""""Едно магаре на ББ имаше подобни изхвърляния по повод Русия и ролята ѝ за Освобождението на България"""""Ама то да е само едно.Той притежава рядкия талант като прахосмукачка ,да събира около себе си всякакъв вид морални и политически отрепки.Просто някои от тях ся по-перфидни

Червената паплач няма думата.

Ако тези са ,,паплач,,,нямам представа ВИЕ ЩО ЗА ОТВРАТ СТЕ!!!!

Сърбите са се били, но срещу нас през 1882 година, насъскани от Русия, за това ли тиквата им е благодарил???

Я -а-а-а, колко дълбоки исторически познания,та чак нови войни открихте.Аз пък все съм мислил за 1885 година ,за сраженията при Сливница ,Гургулят, Три уши,Голямо Малово,.Ама така е, неолибералното ,еврогейско образование чудеса преподава

Няма как да се отрече ,че днес модератора ще има доста работа по триенето.Нещо ми подсказва ,че и почиващата смяна ще се включи в действие

Така и не разбрах ,дали е благодарил на Русия ,за освобождението ни за Освобождението на България ,защото най-малко войната в исторически план се нарича Руско -Турска война ,а за България се превръща в освободителна.Може пък да върви по стъпките на онова политико,социално ,икономическо недоразумение за съжаление наречено временно български президент и любител на метеороложки с име Плевнелиев..Защото да не се изтъкне ,че Русия е донесла свободата на България не е само просташко и липса на елементарно домашно и политическо възпитание, а и историческо невярно.Всички тези изброени воини са били граждани на Руската Империя.Добре е ,че е споменал румънските ,черногорските,сръбски воини ,за да подчертае , че и тези държави са получили свободата си благодарение на Русия

90% от загиналите в тази война чужденци са УКРАИНЦИ! А руския поп си позволи да ги ругае по БНТ на този ден!

Ама защо сте си избрали такъв странен "ник-нейм".Много ви отива-браво.

Смешнико, скривай се и не се излагай!!! Великият ти руски император подарява на сърбите бая български земи!!! Опаааа, в кратуната ти има ли ги тез факти, или въпроса е да сереш по форумите?

Винаги съм се възхищавал на елегантно -елементарния изказ на лумпен -дегенерати,продукт на евро-гейско-дегенератското образование,какъвто представител се явявате.Тъй като ми е трудно да слезна на вашето скотско ниво ,бъдете така любезен, когато персонализирате обръщенията си към мен да е "ВИ".Разбирам ,че ви е трудно ,но не съм израснал във вашата скотска среда

Светиня Му се оказа и полиглот.

Гледайки българските медии оставам с убеждението че в Руско-Турската война Русия не участва или е с няква второстепенна или още по-добре негативна роля и само пречи на родните 300 четници и 900-те финласнки войни да пребият 400 000 турска армия

200 000 руснаци са загинали в Руско турската война, а ти продължавай да дрънкаш глупости! Простак!

от колонизираните от Русия страни като финландия, Украйна.... Те така обичат да правят братушките. И ако не беше забраната да воюват по море след Кримската война щяха да ги пратят ама друг път. Русия е искала да превземе Одрин и през Б-ч е била единствената им възможност. Друго не ги е интересувало. Толкова за освобождението!

той вижда финландци, които са донесли нашата свобода, но не знае,че във Финландия е имало разположени стратегически руски войски,които когато е трябвало са били на точното място, е, за ЧЕЗ може да каже много неща и да са верни,но историята трябва да е точна, а не герберизирана

Голямата грешка на руснаците! Всички християни на Балканите искат да делят и всички са недоволни, начело с гърците и сърбите

Са ни нападнали,даже и англичаните са били на страната на Турция и други европейски страни.Това е историята

Боцко не знае какво се празнува! Ама, защо ли е изпуснал да поблагодари и на англичаните??

Нас ни е пренебрегнал.Ония с тюбетейките-тоже!

Няма как да сме горд народ с министър предцедател Идийот!

Каква гордост, бе, човек! Само срам и дълбока погнуса предизвиква тоя жалък човечец! То може да си тъп, но ако е така, си стой у дома и не се натискай за премиер, че излагаш цялата нация и държавата. Но той е толкова тъп, че даже не може да го осъзнае!

страните са 2 лява и дясна,не са ли ни помогнали държави

...ха ха господин Mагнолиев,прекрачи всякакви граници на благоприличие !!!...за всичко обаче си има и причина !!!...за да играе толков ситно по свирката от Kозяк...явно доста здраво го дарjaт за топките с компромати от миналото му !!!...затова е в рацете им като памук !!!...мачкат го както им изнася ...и тои варши простотя след простотя и то все вав вреда на Balgaria !!!...когато господарите му се наситят..ще го хварлят на озверея народ...защото предателите никои на ги обича !!!

няма ли да му дадат най-сетне златен скунц, то е гаф след гаф

престъпление e когато работиш срещу държавата и народа си, затвор се полага а не скункс, в Бг всички мутри и престъпници са ненаказани и за 30г израстна поколение което не знае какво е наказан политик за предателство.

Време е вече тоя идиот-премиер да се маха от поста си! Прекалена голяма е външната му зависимост, и освен, че позицията му става вече откровено антибългарска, все повече в подобни случаи е срамна и откровено дебилна!

Абе нашият човек не знае ли,че тогава на картата е нямало Финландия като самостятелна държава - била е в състава на Руската империя,а финландците са отбивали задължително военната си повинност в руската армия.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,а не от симатии към православните българи!

То знанието се придобива с четене, а не с мачлета! А ако знаеше, нямаше да му викат , че е тиква (не че го споделям!) и да плеще глупотевини, на които даже сърбите и финландците се чудят как да отговорят. И ако знаеше поне малко езици, би разбрал, че се излага с подобни безсмислици и дивотии.

Дебилното говедо не знае защо войната се казва Руско-турска. Очаквам да се извини на Турция и да обещае, че ще оправи нещата. До стената!

.. е забравил руския народ, който с протести и настояване след априлското въстание е принудил Александър втори да обяви война на Турция, обаче на тази мутра му е простено след като е чел само винету, ясно е че се води кампания да се изопачи историята и да се пренебрегне приноса на Русия, хвала на всички загинали за бг но най-вече на руската армия, наброявала 100 хил. доброволци

добре че не са ни освободили щатите че трябваше сега на всеки щат да благодари, или на всеки етнос във всеки щат. А тази украинска дивизия по етнос не са ли руснаци, а какви украинци като етнос сънувате по време на руско-турската война, тогава е Руска империя, украйна няма, в украйна сега само украинци ли е етноса, няма ли там други други етноси, да въ в кухото племе.Не ми го побира акъла, колко безнаказано може да си прави такива безумства.

Тоя тиквен идиот, за какво благодари на сърбите? Че са окупирали Ниш и Пирот? Те друго участие във войната нямат. То, бива-бива неграмотност, историческа и литературна сакатост, обаче да излага цялата ни държава, като благодари на окупатори, това само този идиот го може. Него история не го вълнува, играе си игричките на Юнкер и Меркел за изместване на Русия от западните балкани и използва случаят да се мазни на Вучич. Иначе няма и грам патриотизъм, извън мутренски сметки и слугинаж, у това жалко същество. Не се разбира от статията, споменал ли е изобщо руският народ. Аз не мисля, че е чак толкова сервилен и слабоумен като Плевньо, за да го направи и най вероятно е опит за провокация на DW/дир, но кой знае. Сръбската държава е споменава като страна "освободителка", в комунистическите учебници от чиста сервилност, но пак пише за окупацията на български територии. С какво борецът за еврогейските ценности и интереси на Ханзата, трафикантът, замесен в поръчкови убийства тиквеник, е по-различен от комунистическите "историци". Дори задминава по сервилност и антибългарщина.

Поклон пред всички воини, които са се били за освобождението на България! Защо не се споменава броят на сръбските воини, които са взели участие в тази война - така, както за финландските се казва, че са били 900 на брой.

Пожарникаря благодари на Турция, че е участвала в Руско-турската война. Защото, в противен случай, Русия нямаше да победи Турция!

Хммм,хм,хм,като е тръгнал премиерът в тази посока ПРОПУСКА нещо много важно!!!!Не е благодарил на Турция!!!!Защото ,съгласете се,ТЯ също е участник във войната и е дала много жертви!!!!!Тя се е бранила,а Русия е агресорът според НОВАТА НИ ДЖЕНДЪР ИСТОРИЯ!!!Като е казал ,,АААА,,,да каже и ,,,БЪЪЪЪ,,... пък иии няКОЙ много ще се радват/то си личи и от коментаритена ДАДА например/.

кой друг да се обади директно на държавните ръководители да им благодари за участието на техните синове за освобождението на България.А нашия президент пред руския патриарх на Шипка благодари на...."войните на цар Освободител.Ха сега направете разликата и разтълкувайте.

Оооо,неразумнии юроде!!!Поради что се срамиш да се наречеш БОЛГАРИН???? --Щот съм джендършербет.... .

Разърди диктатор ердо. Кскъв човек е тоя,,КРАЯТ му наближава,мазни се на запад,мазни се на юг,а ние къде сме??????????????

,,къде сме ние??

Бих желал да запитам тоз... доктор на секвите науки, генерал-лейтенантот на неизвестно кво, КОИ ДЪРЖАВ-И са се сражавали за освобожденито на България от турско робство? Или козешкия генерал-губернатор му е разпоредил нещо друго?

Чорбаджибашията почерпи със шербет ..страните/освободителки /които тогава не са били страни/. .

Великан. Изми ни очите. Честит празник, българи! Да живей България!

Срамно е да делиш руската войска дала всичко от себе си за освобождение на България на различни националности. Доблест, тежък войнишки труд и смърт прави всички войници равни. Но тъй като някои изпаднали в неадекватност да делят руската войска основно на финландци и украинци, налага се на неграмотните да им обясня, че руснаците в Русия са 80 процента.

Войниците имат народности. Руската армия не е загинала, а хората. Виждам какво предлагаш. Руснаците в Русия и сега не са 80%, а в Руската империя са били под 50%. Инак и опълченците са се водили като части от руската армия. Предлагаш да не ги почитаме ли?

герберасткото правителство открито изопачава историята. Борисов явно е решил да ни внушава че отделни етноси са ни освободили, иначе руския етнос някак си пипсва в статията. Да му припомним че войната се води от Руската империя с решението на руския император и благословията на Руската Православна църква, държавата е мултиетническа но всички тези етноси се бията за интересите на руската империя. Държава Украйна няма тогава, Държава Полша няма тогава, всички те са били в Руската Империя, създават се след I-ва Световна като откъсват части от Русия и др съседи. Финланците са платени и Руския император им дава заплатите.Отделен е въпроса как 7 млн могат да търпят подобни изказвания, освен 7млн да не си знаят собствената историята или са стигнали дотук една неграмотна мутра да им казва историята.Тези благодарности към чужди държави които като държави са били далеч от намерението да ни освобождават И са помагали на Англия да пречи на Русия да ни освободи, помагали са на Турция, вижте кой праща флота срещу Русия, как може в международен план да ни излага така, това е просто национално предателство, само смъртно наказание трябва да има за такива.

Три велики дати

3-тата 3-ти март 1918 г ли е?

Румен Радев забеляза,че хората са били на Шипка и когато управляващите политици не са били с тях. Миналата годинапразника си го направи народа,без омразните политици,които дори се гласиха да ни сменят националнияпразник,и те сами да си празнуват на нова дата,а народа на 3-ти март. Браво на Румен Радев, че заедно с БГ Прваславна и Руската Православни цркви беше с народа..

съскаше против словото на Президента и се заканваше това тепърва ще се коментира,защото е споменал само руснаци и българи. ДА ТАКА Е! На Шипка загиват руснаци и български опълченци. И Сутринта това беше Панахида за загиналите на Шипка. Тази вечер е зарята проверка в чест на Освобождението и Президента Радев почете всички националности учасвали в него. Надявам се хора с претенции като като Горан Благоев да прават разликата между двете събития днес.

Горан Благоев,и отговорните за заглушаването на речта на Румен Радев,и патирарх Кирил от БНТ трябва да се уволнят. Народа не може да гледа собствената си тв,,на която плаща. Такива като Горан Благоев работят в националаната тв,която се издържа от народа именно,за да не им се налага да стават евтини жени,но той явно си е такъв,и трябва да отиде в частна тв.

Ще гледам отново БНТ, само когато Горан Благоев напусне или го уволнят. Не може една телевизия, която се издържа от нас, данъкоплатците, да бъде най-антибългарската!

"Премиерът изпрати благодарствени писма до премиерите на Полша, Румъния, Черна Гора, Молдова и Украйна (Сърбия, Финалндия), в които отбелязва благодарността на българската държава" БРАВО! АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН! 80% от руските полеви войски през руско-турската освободителна война са съставени от УКРАИНЦИ от ОДЕСКА и ХЕРСОНСКА губернии! Украинци били първите, загинали за Освобождението на България. В боевете за Никопол и Плевен са се отличили лейб-гвардия Волински, 5-и гренадирски Киевски, 5-и хусарски Киевски, 20-и пехотни Галицки, 11-и улански Чугуевски и други полкове. При третата атака на Плевен (26 август -7 септември) РУМЪНЦИ превземат редут Канлъ табия, а загубите им се изчисляват на 3000 души убити и ранени. След третата атака на Плевен румънците превземат и редут Баштабия, отново с цената на големи жертви - 929 души убити и ранени. Ръмънски части се включват и в пълната блокада на Плевен, довела до капитулацията на западната османска армия. В края на 1877 г. е сформиран Западен румънски армейски корпус в състав от 38 000 войници и 180 оръдия, който действа в Северозападна България. Във войната участва и Лейбгвардейският ФИНЛАНДСКИ полк. Финландците се отличават в боевете при с. Горни Дъбник, както и при изключително трудното преминаване на Западния отряд през Стара планина.

Я спри тъпия си устрем. Одеска и Харковска области както и Донецка са били винаги руски, населени с етнически руснаци. А така наречените украинци са хазари, както и поляците. Няма данни за украинци, както и за татари.

Украйна съществува преди Русия бе тъпак. Това че Туснаците прилапват украинската история, както гърците Македонската е съвсем отделен въпрос.

Ма тя и България до 1878 е била населена с етнически турци, а Мизия, Тракия и Македония са били турски провинции! Това означава ли, че никога е нямало Българи, Български революционери, борци за Свобода? Типично за русофила е да плюе по всичко Българско,

Умения, тогава Украйна и Полша са били в руската империя и са наемни войници явно и ти като твоя гуру сте чели само винету

Странно, от статията и изброените държави, излиза че в Руско-Турската освободителна война .... РУСИЯ НЕ Е УЧАСТВАЛА! Ей Дир-а, поне на този ден имайте малко срам!

ДИР отразява КАЗАНОТО ОТ Борисов....значи той твърди , че Русия не е участвала във войната и българските чорбаджий от НПО.

Това Борисов не е казвал. Това е написано от журналист. Боко е говорил с някои и е написал писма. Говорил е и с джуджето, така е спокойно.

Евреинът Соломон Леви (Сюлейман паша) изкла и изгори над 14 000 мирни граждани по улиците, къщите и черквите на Ески Заара през Руско-турската война. И верен на древните принципи на истинската си вяра изпрати 10 000 деца, моми и юноши в Истанбул за робска продажба.

Днес Борисов чествал ли е някъде празника или се отдаде на мачле?

Чаткал си е по телефона със сърбите. Цял ден си е казвал май забравих на някой да благодаря ама на кой ли беше....