Москов обвини болнични директори в източване на НЗОК

Здравният министър обвини директори на болници за източване на пари от Здравната каса. Бюджетът й бе окончателно приет от НС - 3 млрд. лв. ще има за здраве.

Обратно в новината

Коментари - Москов обвини болнични директори в източване на НЗОК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

са само едни регистратори, те не лекуват,само вземат пари и на когото искат дават направления, няма профилактични прегледи, но си вземат парите за тях от касата; а "дневните" от пациентите са чисти джобни-без данъци,без контрол.Трябва да се смени стратегията за тази дейност и ограничи кръга на болните които обслужват джипитата.Физически е невъзможно едно джипи да обслужва по 2-3000 пациенти месечно т.е. по 143 на ден! Това е узаконената пътека за източване на пари от здр.каса и доказателство за липса на здравеопазване. А ДПС подскачат, защото техния турски и ромски електорат е най-много "болен"-98% получават пенсии за "инвалидност" ама си работят и в чужбина; тук са болни-там здрави!!!

Много "браво Москов" прочетох, ама не мога само да разбера какво толкова му се радвате на тоя Москов? Какво точно е направил? Колко корумпирани директора уволни, с колко увеличи бюджета, колко новоизлюпени частни точещи болници спря, колко увеличи заплатите на Бърза Помощ, колко хеликоптера осигури пак за там, как повиши качеството на здравните услуги. Що за глупаци ще са тия дето толкова се впечатлиха от приказки, а не гледат за действия и резултати.

Ей, Дира! Какво ме цензурирате, бе , безгръбначни ?!? Не е ли това политиката на управниците - има болници - има проблем , има болни - има проблем ? Сакън да не се разсърди някое мимистърче ...

Тук възниква въпросът, защо проверяващите от НЗОК не пресичат тези източвания. В НЗОК работят около 3000 души срещу 27 000 лекари, голяма част от които нямат отношение към финансиране от НЗОК (Бърза помощ, хигиенни служби и прочие) при такова съотношени може постоянно поне един калпак да стои във всяка болница и да обикаля по етажите кое как се прави. Но много по-лесно е глоби да се налагат само по документални пропуски.

27000 са лекарските дипломи,регистрирани в БЛС.Като се извадят емигриралите лекари,неработещите пенсионери и леакрите-чиновници в НЗОК,РЗОК,РЗИ,НС,министерства реално практикуващи са около 14-15000.От тях махаме 4000 джипита с поносими доходи.Останалите са тези,които са в болниците денонощно и работят истински.На тях държавата е длъжна да осигури европейски доходи,за да останат тук.

Като е захванал темата министърът да каже къде носят болничните директори парите,след като ги"източат"от касата.

По които да ги осъдят барем по на 15-20 години! Ама нали и нагоре и по партиите ( те заради такива "възможности" съществуват и са станали истински ООД-та) има "делчо"...

Д-р Москов, Авгиевите обори не се чистят лесно......................

Аз знам едно нещо ПЛАТЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - ЛИПСА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.

:)))))))))))))))))))))00

Горките западняци.....

НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ- НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА НЯКОЙ, НЯКЪДЕ ПЛАЩА! ВЪПРОСИТЕ СА: НА КОГО и КЪДЕ ?

Още по-лошо е, когато, заради пари, оперират здрави хора и ги връщат в живота инвалиди.

Най-тежкият конфликт на интереси, водещ до дълбока корупция е финансирането на лекарите (най-вече шефовете на клиники и болници) за луксозни пътувания в чужбина, уж на конгрес. Фармацевтичните фирми охотно дават бизнес-билети за самолети, 5-звездни хотели на екзотични места, както и пликове с нещо зелено вътре (?), на медици, които подписват съответните договори за доставка на скъпа апаратура, лекарства и консумативи в техните болници. Тези "участници" в конгреси в чужбина, най-често не знаят нито езици, нито имат някаква конкретна изява във форума, нито лекция, нито постер, нито дори присъствие в залите. Те се радват на луксозната екскурзия, подарена им не случайно от фирмите, като много грозна картина е да ги видиш на обяд или вечеря в тежкарско заведение в чуждия град, водени от представителя на фирмата като деца от ясли, наредени до него в очакване на скъпата софра. Точно те продават себе си и своята болница или клиника. В нормалните държави това е забранено със закон, а у нас цяла армия от такива "участници" пълнят самолетите и луксозните хотели, само защото се задължават да изписват съответните продукти на съответната фирма. Това трябва да се преустанови, защото системата съвсем и безвъзратно потъва в корупция и алчност.

Редовите лекари не определят какви медикаменти ще попаднат в болничната аптека.Може да стане евентуално с медицинска апаратура.

за годините на ,,преходът,, създадохме една застаряваща и ,,болна,, нация!!! сега кво ш праим???

Браво, Москов! Най-накрая някой да има куража да го каже публично, не че предходните не са го знаели, просто си траеха, а това може и да е по-голямо престъпление от източването. Да се огледа и Столична община кой й обира болниците и какво остава за тези, които работят- лекари и персонал.

Аууу, 2400 лева осигуровка! А каското на колата ти колко струва? Май е 5- 8%. Айде сега дай една цена на живота си, приспадни от нея 5-8 % за година и ни кажи цифрата. И тази кола колко години искаш да я караш ? До живот? Защото здравето искаш да си го ползваш, докато си жив! Или не - нямаш кола. Добре, но здраве имаш. И то струва скъпо. Мноого скъпо. А и още "Забележка: За МПС над 4 г. с право на ремонт в доверен сервиз, минималната годишна дължима премия е 475 лева."

Москов показва на останалите колко е важно министърът да е от сектора,който управлява. Успех на първите крачки към изчистване на оборите на здравеопазването!

наи големия и безскрупулен крадец е директора на Александровска болница Ангелов. От него трябва да започне чистката Москов но го е страх от покровителите на Ангелов от ГЕРБ и ДПС.

глупости

Москов обвини болнични директори в източване на НЗОК По-стойностно щеше да бъде ако Цацаров ги беше обвинил.

Той хубаво ги обвини, ама да каже кои са. Тогава Цацаров, ще - не ще, трябва да ги обвини.

Да бе , Петров - Цацата вече се втурна да издирва Лимончо и Индиана Джоунс;о) Той Бисеров, дето му знае и майчиното мляко не издирва, ти искаш Лимончо да търси...

Клиничните пътеки са 300, а заболяванията са стотици хиляди.Затова лекарите уйдуйдисват болестите за които няма пътеки, за да не плаща болния и лекарите да вземат някой лев.Ако трябва да са екзактни като дойде болен със заболяване,за което няма пътека те трябва да му кажат това и той да извади от джоба си няколко хилядарки и да си плати лечението.И хоспитализациите ще намалеят наполовина и няма да има източване на касата.Тогава друга песен ще запеят.

А, как се контролират лабораториите? Изследванията са толкова различни, че само направления отиват после да се отрича, да се търси, да се потвърждава... Страшна работа!

Москов атакува едновременно циганите, които изтичват здравеопазването и комуноидните крадци с бели престилки. Винаги съм твърдял, че проблема не е етнически а социален. На тази плоскост няма разлика между двете популации.

Обществото е тълпа, мърша.. иначе нямаше да е така! Я, бръкни на един западняк в джоба, не ще те съди, ами ще те попилее..

не сравнявай нашенеца със западняка. В онези общества хората имат друг манталитет, там има взаимно уважение и разбиране към непознатия човек, повечето от гражданите знаят кое е морално и го спазват. Българинът сервилничи пред познат на висока длъжност, разчита на връзки, за да се "оправи", ако може и против правилата, нарушава там, където му се позволява, възползва се гратис, където може. В такова общество се живее трудно, защото много хора нарушавата правата на други, по-почтени, но безсилни пред чуждата безскрупулност.

Ще каже човек, че познаваш лично западняци... и че там няма далавери и корупция.

Някак не мога да приема, че здравната каса не следи за лекуването , защото имам опит личен с моите лекарства. Аз получаяам лекарства, които се плащат от здравната каса, и не мога да ви опиша какво чудо е - лекарствата трябва да се получават на точен ден, едва ли не на точен час, так а и не разбрах в какъв интервал могат да ми издадат рецепта и кога да получа лекарства в аптеката. Връщат ме, защото нямали право и защото се боят, че здравната каса ще ги санкционира.Човек е като закрепостен - не мога да отида никъде, не мога да пътувам, да отида в по-дълга командировка в чужбина, да отида на почивка. Ако здравната каса е толкова стриктна - възможно ли е тогава да стават тези неща в болниците, освен ако и тези от касата не се облажват по някакъв начин.

Проблема е че болниците и лекарите много лъжат касата: - пишат за процедури които уж са извършили - пишат различна болест, която касата плаща по- скъпо - пишат че си лежал повече от реалното Това са неща които по трудно се следят, а ако някой има желание може лесно да се докаже с един тел. разговор с пациента!!!

И той е в електронната здравна карта, където да бъде отбелязана цялата информация за всеки осигурен гражданин. Там всеки може да следи колко пъти е ходил при лекар и какви манипулации са му извършвани. Така може да се регулира цялата система. Е, явно на много лекари това не им харесва, неслучайно този въпрос се обсъжда от години, но никой не го решава. Ако д-р Москов го направи, ще му издигнем паметник!

Мнозинството българи идват от една система, която няма нищо общо с тази, в която се намираме сега и трансформацията на съзнанието не е възможно да се промени доброволно, или не толкова бързо, колкото ни се иска. Японците са пример за дисциплинирана нация, но там с векове, всеки помисъл за неподчинение е бил наказван с премахване на мисълта барабар с главата.

Да ти се невидят и тъпите клишета!

Очевидно съм доста по-възрастна от теб, съдейки по мнението, което изказваш. Преди години ползвах услугите на една поликлиника в Пловдив, която обслужваше нашия жилищен район. Веднъж годишно получавах писмена покана за профилактичен преглед, който преминаваше за около час - от лабораторните изследвания, през специализираните кабинети и докато мина при всички лекари, резултатите ми бяха готови. С всички бланки отивах при районния интернист, който даваше мнение - здрав или има нужда от допълнителни прегледи. Да добавя, че това беше експеримент, който не стана практика, уви.

Така се полагат грижи за населението в най-високо развитите страни, за съжаление у нас си остана мечта. Допълвам, че разказаното се отнася за 70-те години на миналия век - т.е. времето на "мръсния" комунизъм.

всички са червена номенклатура от ДС , отвратителни крадци

БРЦК

Не че ги опраждавам , ама те са принудени да лъжат/източват. 1. Кой плаща за неосигурените които спешниет кабинети са длъжни да лекуват , ама касата не плаща ? 2. Много пътеки и лечения касата ги плаща на много по ниско отколкото реално струва. Ако не лъжат - няма пари за заплати. Системата е сбъркана , затова всеки се нагажда към нея. Сменете системата - всеки като има лична сметка и ще следи дали плаща от нея за 1 ден или за 5 дена престой , и дали му правят ядрен резонанс или скенер.

Това е кражба на нашите пари, с които се осигуряваме. Не трябва да се съгласяваме да подписваме пътеки, които не отговарят на лечението.

Освен това тези пътеки утре ще влезнат в здравното досие и може да се укаже, че си лекуван от спин. Иди доказвай, че не си.

БРЦК

Ние не сме лекари и не разбираме от диагнози и пътеки. А и като лежиш на масата и береш душа ще подпишеш каквото ти дадът на секундата. Проблема е в системата - трябва да се смени веднага. Системата не е справедлива и прекалено социална. А бедна държава не може да си я позволи.

Неосигурени не ходят в частни болници. Защо няма частни диспансери, а само хирургии и подобни ? Е въведете най-после лични застрахователни сметки и да престанем с тази разправия.

Това е добре. За първи път министър да го каже гласно. Болниците са търговки дружества и лечението е суслуга. Трябва съдържанието на пътеки да е разписано и всеки да знае какво съдържа услугата и да се разпише, че това е стоката. И здравната каса да може да пита болния дали това е услугата, която е ползвал с всичките и детайли.

Стара истина е тази констатация на министъра. Дори в момента, независимо от жалния вой, в окръжните болници си раздават едни бонуси от по 15-20 х. лева. Да не говорим за комисионните, получавани от всичките видове доставчици на лекарства, консумативи, оборудване.... Не знам известно ли е на министъра, но комисионата за една тазобедрена става например, съставлява 80% от цената, която заплаща пациента и се разпределя между директора на болницата, началника на хирургията и опериращия лекар! Тази верига ако успее да разбие, парите не само ще стигат ами тогава и официалните заплати на всички в здравеопазването само за една нощ ще достигнат европейските!

Кой си ги раздава тези бонуси?Редовите лекари не вземат никакви бонуси.Само директорът и главният счетоводител.

Николовв

Не е така!!! Нали лекаря ги изписва!!! Ако няма файда за него ще ги изписва ли или ако не бърка в кацата с меда как ще му затворят устата?!?!

Източват и още как!Ама и джипитата не падат по-долу!Не знам каква им е сметката,но си взех ПИН код да си проверя електронното досие и...побелях!Чудех се още как съм жив!?Където и да бях ходил с направление,към диагнозата ми бяха добавени още куп неща и ми бяха изписали съответно още толкова лекарства!!А иначе-има и телефон на който да се оплача-хахах-от кого и на кого!?Нали утре като отида при джипито-ще ме изгони-смей да се оплачеш.За какво електронно досие говорим-в България всичко е толкова опозорени и изопачено,че...наистина нямам думи!

Това не е новина г-н Москов. Отдаван, много отдавна повечето болици сезанимават единствено с това - да източват НЗОК с измислени пътеки, несъществуващи лечения, още по-измислени обществени поръчки, раздуги разходи и т.н. Само че ако се опитате да въдворите ред, всички лапащи по веригата ще скочат срещу Вас. Нищо чудно да Ви натиснат и от по-горе да си трайкате.Така че, не знам дали ще се справите, но действайте.

Май е първия, който се опитва гласно да каже истината?!?! За съжаление една птичка пролет не прави и вариантите ще са два или да го махнат или ще го принудят да си затвори устата!!! Но си мисля че до тогава обикновените хора и пациенти трябва да го подкрепяме!!!

Служителите към МЗ са над 8000 !

да се се намалят служителите в Здравното министерство,така или иначе,за документ си чакаш месец и при наличието на 100 или 1000 служители

От тези 8000, 7600 са работещите в спешна помощ. В самото министерство са 260.

Трябва да се премахне монопола на НЗОК. В момента плащам 2400лв. на година на националната здравната каса, която не използвам /т.е. за мен това е данък, а не осигуровка/ и около 500лв. на година реална осигуровка в частен фонд, от който получавам значително по-добри здравни услуги. Явно има нещо гнило, щом за 2400 не мога да получа и половината на това, което получаван за 500лв. Явно по трудно се източва фонд, който има реален заинтересован чорбаджия, а не подкупни чиновници, на които им е все тая за чуждите пари. Системата е моного социална, но не е справедлива. Ясно е, че трябва да се грижим един за друг като общоство. Аз предлагам да ми прибират вместо по 8% здравна вноска, по 4% здравен данък /давам и забравям/, който да се използва за спешна помощ и за осигуряване на слабите членове на обществото. Така ще има необходимата солидарност и ще бъдем социално общество. Но останалите 4% са си мои, да ми дадат възможност да си ги внасям като медицинска застраховка в произволно избран фонд от където аз да си получавам здравните услуги.

Какъв монопол бе? Случайно да си запознат с това, че т.н. фондове са истински пирамиди?

Нищо такова не съм чувал. Аз вече 10г. ги ползвам и всичко ми е ОК. Освен това никой не ме кара насила. Мога и да си плащам в кеш за всеки преглед. Аз искам да ме оставят сам да реша как да се осигурявам за здраве, а не да ми прибират 2400лв. на година и след това да не получавам нищо, освен правото да се оплача на арменския поп.

МОсков е сериозен експерт и може д аги вкара в ред всичките нагли хитреци източващи над 30% от доходите на бедния български народ уж за "Здраве" направиха думат а срамна. Д а не ги жали за да земат яки пари тровят жестоко вкл правят диабет и по страшни увреждания

Това се знае от Москов,както и от всички работещи в здравеопазването.Къде е новината тук ? Когато става дума обаче за толкова пари и съставени схеми за това източване,то на Москов вече никой не му мисли доброто.Дано оцелее....

Москов, ако искаш това да не продължава, трябва да направиш така, че болниците да НЕ СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА! Сега са регистрирани по търговския закон - нормално е да се държат като търговци, а не като лекари!

В Рим прави като римляните.

Приветствам министър Москов за смелостта да изкаже публично това, което всички управляващи виждат от години, но си затварят очите, защото така им е удобно. Претърпях операция за рак на млечна жлеза, /и тази диагноза е спорна, но е най-скъпата пътека/ След това проведох 6 бр. химиотерапия, като в епикризите пише ,че съм хоспитализирана от 2 до 5 дена, а съм престояла в клиниката няколко часа - от 8.00 ч. до около 15.00 ч. Къде е контрола на НЗОК - проверката е елементарна: проста аритметика, като разделиш броя на пациентите за деня на броя на леглата в здравното заведение, ако резултата не е 0, а по-голямо число, то е ясно, че има злоупотреба - няма как на едно легло да се настанят повече от един пациент. Същото е и с лъчетерапията, в стационара се настаняват само пациенти, живущи извън града, но всички се водят в стационар. Крайно време е господата от жълтите павета да въведат ред в тази държава във всички сфери на живота. България е може би единстената държава, в която се събират пари от бедните за да се дават на богатите. Затова младите хора са на терминал 2 с еднопосочен билет. И стария виц от началото на демокрацията е все по-актуален: циганин съветва детето си - българите ще заминат на запад, турците - в Турция, учи татювото, че тая държава кой ще я управлява!

едни реват, че ги държат безсмислено, в болницата, ти ревеш, че не са те държали, е няма угодия

Николовв

Друго иска да каже!!! Описва единия от многото начини да ни крадат!!!

Абсолютно е прав д-р Москов, болниците източват, престоя на болните по документи не съответства на истинския поне с 2-3 дни, ето така се източват... Дано това се спре, за да има повече пари за здравето на хората.

абе Москов, първо премахни болниците да са търговски дружества, демоноплизирай касата и тогава говори за реформи

кой ще му разреши на този министър да прави полезни реформи, кой да го подкрепи ,/лекари,фармацефти,депутати/я, веднага да го уволнят, що да им разваля рахатлъка

Не харесвам нито Москов, нито другите творения на Иван Костов, но в случая той е прав. Не само болниците лъжат касата. Личните лекари лъжат с прегледите. Назначават се скъпи безплатни лекарства на хора, които нямат нужда. лекарите са се обърнали на търговци и злоупотребяват с доверието на хората бе да ги интересува за последиците. Ако успее да се пребори с това лично бих го поздравил, а съм сигурен, че и обществото ще го оцени.

не са се обърнали на търговци, а системата ги направи търговци и болниците търговски дружества

На мен също ми е малко странно болниците да са търговски дружества, но аз говоря за моралът на самите лекари. Не бива ги оправдаваме за това, че заплатите са им ниски и затова се подават на натиска на фарма компаниите. В края на краищата никой не ги е карал насила да стават лекари.

Обществото е тълпа, мърша.. иначе нямаше да е така! Я, бръкни на един западняк в джоба, не ще те съди, ами ще те попилее..

На личните лекари не им се заплаща за преглед , а на брой здравно осигурени пациенти, така че не бъркайте , проблема не идва от личните лекари, те изписват скъпи медикаменти ,както се изказват ,но на базата на епикризи и консултации от специлисти , просто личния лекар неможе да си назначава медикаменти изписващ се с рецептурна книжка демек с плащане от здравната каса на сама воля

За изписваните скъпи, безплатни медикаменти ЛЛ нямат вина, но я поискай на някой ЛЛ направление за физиотерапия или за рентген. В същото време без проблем се дава направление за постъпване в болница за да се направят неща, които и ЛЛ може, но не иска. Как да го наречем това?

Браво др Москов! С теб съм. Частните болници са като хиени, лекуват лекото, труднотов държавното.

посочи ми една държавна болница

дали само болниците източват касата, а москов?

5 : 0 в полза на СЕМАШКО

Мая Манолова се е прицелила в стола на Миков и ще го катурне барабар с масата с мезето и мастиката. Единствения му шанс е да я прати на гурбет за 4 годинки на мястото на Илиянчето Йотова.

Браво Москов! Напатихме се от бюрократи и администратори - дай им само програми, документи и дрън, дрън. Действия и трябват на тази система. Преди нямаше НЗОК, но здравеопазване имаше, и то по-добро.

Какво е това нещо "източване"? Източва се някаква течност, вода, бензин и т.н. какво има предвид министъра под "ИЗТОЧВАНЕ" на НЗОК? Дали източване=кражба? Ако отговорът е ДА, защо тоз човек не използва истинската думичка, а замазва нещата? Източвали си нещо хората и какво от това, блага работа. Това не е престъпление. То и циганите си "берат" тухли, желязо и т.н. Това също не е кражба! Аман от увъртания и демагогия и замазване на проблемите!

ТОЧНО КРАЖБА СИ Е! НО ПОНЕЖЕ ТЯ СЕ РЕАЛИЗИРА ЧРЕЗ НАДПИСВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ И ПРОЦЕДУРИ, ЗАТОВА СЕ НАРИЧА ИЗТОЧВАНЕ. ПО-ДОБРЕ ЗВУЧИ, НАЛИ ?

Браво д-р Москов ! за смелостта ти да повдигаш такива въпроси които засягат толкова "души"... Направете си обзор на ДИРЕКТОРИТЕ на някои болници в София например - в Г.Баня в болницата по ортопедия не трябва да го държите един час повече . Защо ли ? От 4 клиники докара в момента нещата и сведе до 2 клиники - а колко лекари освободи !?! Досега само ремонти правеше и лъвските комисионни от тях ги прибираше заедно с още един-два МНОГО приближени на него хора... В момента цицат комисионни от избрани 2-3 фирми доставчици на които в цената на импланта влиза 60 % комисионно което си рацпределят помежду си... Такава добра и класифицирана и специализирана болница - този " ПРОФЕСОР " я съсипа... Боли ме че това пиша но тук се изградих като лекар и искам да знаят хората че все още има специалисти в тази болница. Сменете го д-р Москов и в съвсем друга посока ще тръгне тази болница. А и обърнете внимание на Военна болница в София - всички които са вече пренсионери - ВЪН. Имат си я тази елитна болница за своя частна болница и такива комисионни си изработват особено в ортопедията че всеки би завидял на това да си ходи в къщи всеки ден с минимум 3-4 000 лева в джоба... ХОРА - дерзайте и настоявайте за промяна !

От ----ДПС ,бсп ,ЕВРОРОМА ,АТАКА ....,НЕ ГИ УСТРОЙВА ТАКИВА ИЗЯВЛЕНИЯ ,БЪРКА ИМ СЕ ДАЛАВЕРАТА ..

Не пипай Атака, че ще ни из---хнат ръчичките!

G&R

Няма директор на болница, който да не източва. Едни го правят по-професионално, други са все още начинаещи в занаята, трети просто толкова си могат..... Общото между всички е, че имат протекции отгоре и се отчитат, където трябва. Системата е устроена така... Лечението е комплексно: 1. Десетина директори на топло за по 10 години. 2. Подмяна на водещите "специалисти", защото и те са в далаверата. 3. Свободен достъп на лекари и медицински персонал от чужбина. 4. Прозрачни търгове.... 5. Втора здравна каса. 6. Електронна здравна карта.

Освен лекарите от спешна помощ, трябва да разрешат използването на оръжие и от пациентите, постъпващи в болниците:)))

3.Свободен достъп на персонал от чужбина за 400 евро месечна заплата.

ЩО НЕ? ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ, ОТ КУБА. ОПСС, КУБА МАЙ И ТЯ ВЕЧЕ НЕ СТАВА....

G&R

...400евро????? Попитай произволен водещ лекар в произволна медицинска специалност дали работи за толкова? Съмнявам се, че ще ти отговори честно.

Всичко подкрепям. Имам предложение само по т.5 - не втора, а неограничено количество здравноосигурителни дружества в свободна конкуренция помежду си.

Москов, ако ликвидираш източването на НЗОК, ще гласувам за теб, каквато и глупост да направиш. Все пак, за да не звучиш олекетоно, намери доказателства за корупцията на тези директори, преди да ги обвиниш.

свестен ми се вижда и на мен *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.