Отлагат с месец пръстовия отпечатък в болниците

Въвеждането на пръстовия идентификатор за приемане и изписване на пациенти от болниците ще бъде от 1 ноември.

Обратно в новината

Коментари - Отлагат с месец пръстовия отпечатък в болниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пациентите, на които се отказва алтернативната възможност за регистрация могат да се обърнат към КЗЛД или НЗОК, защото в противен случай следва да се приеме, че достъпът до медицинска помощ е обусловен от изискването за автентификация с УИН, а подобно задължение за пациента няма в нито един закон, регламентиращ здравноосигурителните права на пациента., допълва адв. Шаркова.

На пациента му е само до това да се разправя с НЗОК. Щом е стигнал до хоспитализация , едва ли му е до това да се разправя с разни инстанции. Баба Вуна знае какво е НЗОК!Да, тя ще си даде пръста и ще я автентифицираме /ха-ха/. Може и на петия път... Ама ако насреща ни е някой афектиран младеж, който иска да си търси правата, дупе да ни е яко на секретарките!Може и бой да ядем!

Как така при всичките идиотски простотии и в нарушение на всички човешки права и норми тази герберска сган има някава поскрепа . Нима всички допускаме мълчеливо това да се случи . Ей хора !Отворете си очите ...

че сме сключили споразумение със САЩ за обмяна на данни с пръстови отпечатъци ( за "борба с престъпността"). Интересно защо на България са й нужни пръстови отпечатъци на американците? А сега си отговорете защо на САЩ им трябват пръстовите отпечатъци на българите и под какъв предлог ще вземат тези отпечатъци ?

Днес пак видях реформата.Гавра с хората.Не може да поискаш..второ направление в рамките на 1 месец.това не значи,че не можеш да се разболееш от нещо,което няма нищо общо с първото заболяване.така,че в случая трябва да идеш при уролог,та той да те напъти към кардиолог.Изобщо идиотска работа.И при условие,че уролога е в един град, а пък кардиолога- на 200 км от там,работата става Форсайт.Накрая отиваш при кардиолога на платен прием и те нацепват към 200 лв за кардиограма,Доплер и тем подобни изследвания честито,д-р Москов,вие се грижите за българските пенсионери и изобщо за всички пациенти.Да сте жив и здрав,значи.

на 24.09 ни приеха в болница с детето, голяма мъка беше с тея пръстови отпечатъци, персонала не е обучен

Забавно е - опитват се да намалят злоупотребите с пари, като злоупотребяват харчейки други пари за нещо, което няма да е ефективно.

Дотогава отпечатък от...

Чувам, че за лежащо-болните, щяло да има мобилни четци с мобилен интернет.. та не виждам какво пречи една такава мобилна система да обиколи Филиповци за един следобед.. да си "набере" "пациенти" колкото му душа иска?!

Мобилните четци ще бъдат с малък обхват. Плюс това не ми е ясно как хем ще чекираш пръста , хем ще работиш на компютъра. Защото всяко поставяне на пръста на устройството е свързано с регистрация на компютъра. Може би ще ни купят и по едни лаптопчета?

БОЙКОТ !!!

системата щяла да заработи безупречно, но след като поставят устройства за пръстов идентификатор и на други места в болниците , а не само при приемането/изписването! Щяло да има такива устройства и в столовите, и в операционните, и в кенефите!??? Проблема бил, че някои пациенти със същият пръст си бършели .....мда.... и устройствата ще се зацапват!

Те това ли беше "реформата" бе, скапаняци !

ли не можа да обясни на онзи безумно ококорения министър, че злоупотребите не стават с фиктивни пациенти, а с реални! Т.е. ако пътеката по която смучат парите е 14 дни, те го държат 7 дни а за останалите дни вземат парите все едно, че е бил вътре! А сега пак ще го правят, като на 14-тия ден просто ще го привикат за контролен преглед и ше му пъхнат пръста в устройството! И Моската пак ще остане с пръст в ....да не ставам циничен!

ще каже, да ама някои проверяващи може да установят, че пациента "Х", който си е пъхнал пръста при постъпването, го няма в болницата? Ами сега какво им пречи пак да го правят?

тази дивотия не намали "злоупотребите със парите на здравноосигурените граждани" някой ще заплати ли масрафа на напразно похарчените държавни пари, които може да се окажат в пъти повече от злоупотребите!

Мога ли да дам само отпечатък на средния си пръст, както и на изборите?

И аз се изкушавам да регистрирам всички пациенти със средния пръст!

Какъв е смисъла на всичко това? Само лакардии във вид на здравна реформа.

"С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент." БАЗА ДАННИ ЗА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ ПОСТЪПВА В MIT (турското разузнаване), а защо не и на друго място...

Никъде няма да постъпват тези умнико !!!

Отложете го за винаги защото с всяко ваше комисионно ''нововъведение'' правите България за смях и резил а българите за глупави и наивни.. ВЕ коя бяла държава има такива неща при прием???Коя бяла държава оплюва собствения си кандидат??

Отидете в една онкоболница, където пациентите са длъжни да ходят поне няколко пъти меечно. Ще видите следната картинка. Хора, изтормозени от болестта и от здравеопазването, са принудени да се редят с часове по опашки за вземане на отпечатъци. Машинките не всеки път работят коректно. Теглят хората ту за единия пръст, ту за другия. После и за другата ръка. Не става. Пак от начало. И всички вкупом / и пациенти, и здравни работници/ псуват и министър, и управия. Дотам ли я докарахме, питат те. За няколкото годиники или месеци живот, които ни остават, да ни третират като престъпници с тези отпечатъци. Освен това към няколкото опашки, по които висят по цял ден, се добави още една. Ужас.

Машинките РАБОТЯТ повече от КОРЕКТНО. ОБАЧЕ: Техниката СЛОЖНА, народът ПРОСТ. 1. Софтуерът УПРАВЛЯВАЩ машинките е написан ТЪПО. НЕФУНКЦИОНАЛНО и най-важното НЕЛОГИЧНО. 2. Операторите, които трябва да работят със СОФТУЕРА и МАШИКИТЕ не са ОБУЧЕНИ. 3. ПАЦИЕНТИТЕ (визирам и ВАС) се мислят за СПЕЦИАЛИСТИ по ВСИЧКО и НЕ СЛУШАТ инструкциите на малкото ОБУЧЕНИ оператори. 4. ПЪРВОНАЧАЛНАТА РЕГИСТРАЦИЯ на уникалните идентификатори базирани на биометрична информация ТРЯБВАШЕ да се случват при GP-тата, където натоварването щеше да е в пъти по-слабо. АМА съгласно аксиомата цитирана по-горе - И МИНИСТЪРЪТ е ПРОСТ, и СЛУЖИТЕЛИТЕ в министерството са ПРОСТИ, и тези в НЗОК - и те СА ПРОСТИ. Ай, със ЗДРАВЕ. (заради темата) И с повечко КЪСМЕТ. (защото си трябва)

1.Операторите,които работят със софтуера и машинките / колко сложно написано/ са регистраторки и медицински сестри. 2.С едно показване сме се научили да работим с програмата, защото не сме прости. 3. Проблемът не е в сложността, а в многото стъпки, чрез които се стига до крайния резултат. 4. Когато работиш с три програми , за да регистрираш пациента- за пръстов отпечатък, за лична карта и регистрация в болнична система..... а освен това трябва да напишеш и на хартиен носител документ "История на заболяването" и един куп декларации за съгласието да постъпи в болница пациента ...... половин час минаааал. Докато пациентът най-накрая се откаже от чакането и си тръгне за вкъщи. Така намалява приема в болниците. Всичко е направено с много мисъл!

БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ВСЕ ПО-СКЪПО И ВСЕ ПО-НЕЕФЕКТИВНО. НО ПЪК ЗА СМЕТКА НА ТОВА ИМА МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

ВСЕКИ, който не дава пръстов отпечатък се заподозира като ДЖИХАДИСТ!?

от всичк народи на земята вулгаристанците първи ще слязaт в Aда !

СТИГА, бе! Там вече сме с ..връзки!?!?

Москов,за пръстовия отпечатък разбрахме вече.Кажи как ще накараш джипито да работи,как ще ограничиш даването на болнични безконтролно.Г-н министър вие знате ли ,че има хора които си мислят че тези 40дни болнични от джипито им се полагат като отпуск и си ги ползват.В същото време работдателя нищо не може да направи защото няма случай в бг.б.л.обжалван от работодателя да е бил анулиран.Няма.Това малък проблем ли е?Джипито трябва да дава до 3дни и нищо повече без комисия.Какви са тези 14дни за измислини диагнози?Джипито е най големия проблем в здравеопазването.Колкото до "въпросче"това е наистина болест и се нарича хипохондрия .Иди се прегледай.Тежко и горко на този който е до тебе.

.. да си го смучи работодателят!? А бе, що политиците - едно НИЩО си мислят, че трябва да управляват капитала??! В 20 век говорим за срастване на капитала с държавата! Политиците май това не са го чели? Къде се натискат??!

Как мога да хвана ТРИПЕР от "четящото устройство" и жена ми да НЕ разбере? Хорааа, МИСЛЕТЕ с главите си, ама - с горните! Тая процедура, дето я измислихте, си я ЗАВРЕТЕ на по-закътано място! Гнус ме хваща, като си помисля, че някой си е ръчкал гноясалия НОС, а след това ще го ОТЪРКА в апаратчето! ГНУСОТИЯ - до шия - това е днес българското здравеПогазване!

диагнозата ти се наича хипохондрия....как пипаш дръжките като влизаш ? с гъ-..за си ?

Хипохондрия, ама ако си в инфекциозна или дерматологична клиника, ще си преосмислиш мнението :)

И аз все си го мисля, но за хепатит А, шарки, гъбички и какво ли още не, само за трипер не се сетих...

Ами регистраторките, които натискаме десетки мърляви пръсти към устройството- по-наляво, по-надясно...

Пациентите с право на алтернативен на пръстовия отпечатък начин за регистрация в болница От Medical News - 26/09/2016

С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент. Влизането в болница от 1 ноември ще става само идентификационен код. Ако пациентът откаже такъв, на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием. В същото време НЗОк и КЗЛД лично ми отговориха, че алтернативния метод е в сила. Кога лъжат? Всеки да си направи сметката. Тук , затова копнах фразата - "биометриен код" - такъв не се ползва под път и над път.

Номерът е всички масово да се възползват от правото си да не дават пръстови отпечатъци. Тогава тази идиотия ще отпадне.

Москов беше в имитаторския блок и освен далавери друго няма да измисли.

Депутатите които гласуват важни закони и общинските съветници гласуват с карти и с дигане на ръка , а за обикновения българин-враг на политическите партии с отпечатък.

НЕ Е ВЯРНО. Депутатите гласуват ЕДНОВРЕМЕННО с карта и пръстов отпечатък. От доста време.

Москов и Шарков сами не вярват в тая отпечатъкова система--те добре си знаят-че така наречената -реформа - е една импровицация пред група журналисти -малко думи и толкоз--Други са им интересите! Ще отлагат -докато изтече мандата направителството им--те толкова сили хвърлят на Борисов дасе подмазват--после--кой пил и ял----кой не-е--да е

Не мога да си спестя ехидството, че в демокрацията влизаш в болница срещу пръстов отпечатък, а в социализма се влизаше дори без паспорт! Баси ужасният и мракобесен строй беше, ще знаете! Лекарите при него не бягаха, а министърът не беше налудничав наркоман.

И отново за изцъкления! Че сега чета статиите и ептен ми прикипя. В съседната статия пише, че 33% от лекарите са над 60 годишни. Пише, че 550 лекари всяка година напускат България. Какво направи изцъкленият, за да спре тази страховита тенденция? Шмръкна още две писти, а?

Биометричният цифров код, или т.е. пръстови отпечатъци в компютърна форма са напълно излишен каприз и форма за източване на средства. Лична карта с чип, върши същата работа, като не се излагат отпечатъците на хората на достъп до всички, по веригата........

Само да питам, ако пациентът преди мен е имал проказа, и кожата на пръста му е останала върху четеца, това как може да ми се отрази?

Ще хванеш и ти проказа, но тази болест е рядка, по вероятно е да хванеш краста...

Аз и без това съм крастав, значи ще оставя армаган на някого след мен :)

Крастата е сериозна болест и ще плъзне из цяла България с навлизането и настаняването на все повече пришълци от Африка и Азия.

Ще ти се отрази по същия начин, както като теглиш пари от банкомат. Т.ъ.п.а.н.а.р!

И отново да попитам изцъкления москов (с малка буква). Защо, идиотино, наказваш и унижаваш пациентите, при условие, че обвиняваш лекарите и директорите на болниците в престъпления? Защо не наказваш и не унижаваш тези, които обвинаяваш? Или не смееш, щото ще ти бутнат корупционната колибка, както вълкът издухва първата от приказката с прасенцата?

коя друга държава от ес взема отпечатъци на престъпните болни ???? в сащ и турция имат ли такава система ??

Само в крадливия Булгаристан е така.

Какви ли ВАКСИНИ, ще продават тази година?

Услужливо ни спестяват важна информация. Комисията по защита на личните данни отново издаде становище, че болниците са длъжни да предложат алтернатива на пръстовия отпечатък, в случай, че пациентът откаже да даде такъв. Конституцията все още не е променена и пръстови отпечатъци насила могат да вземат само полицията и прокуратурата.

НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ДАВА ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК! Ако пациентът откаже, трябва да вземат данните от личната му карта. Това е! Цялото това упражнение, е , за да се облажи една "наша" фирма, която единствина е получила правото да доставя четците на целия медицински бранш.

няколко са но лъсва една дето е вечно закачената за цицата на държавната администрация фирма с голяма буква С. емо. Иначе това всичкото нещо нищо няма да доводе и какво като са ти взели пръстовия отпечатък докторите няма да излъжат ли хахах. По-лошото е че никой не прави контрол по избор да види дали на дадения пазиент е зивръшена написаната манипулация. Баба на 85г. с сърдечна катетаризация хахаха и бабата от добри параметри за нейната възраст излиза с краката напред ! Обаче докторчето е и опр. хора то касат аса гушнали скъпата процедура!

Доста сатанистка идея!!!! Никъде по света няма такъв прием,все едно влизаш в затвора!!!!

Така е в крадливия Булгаристан.

Бас хващам, че дойде ли следващият министър на здравеопазването, първата му проява ще е отмяна на тая "система". Парите, че са отишли на вятъра ще ги броим за с(т)имулиране на икономиката. Освен, ако не започнат бунтове докато тоя е на власт.

За съжаление лично познавам хора които точат касата и мисля че това е стъпка в правилна посока макар и звучащо крайно "пръстов отпечатък". Нека парите спрат да изтичат къде ли не, а по предназначение.. в крайна сметка всички искаме по добро здравеопазване..

и в разградската болница, вони:)

Да пукне, дано тоя луд идиот!

от мен сте получите за отпечатак един среден пръст-и за изборите и за здраве погубващата каса

Какъвто министЕра, такова ни и здравеопазването!

Самата технология не е толкова развита за да са евтино този тип у-ва. Отделно , че фирмите които ги произвеждат в целият свят са малко.Освен всичко друго има и хора на които много трудно се сваля такъв отпечатък качествено.Нищо не е като в CSI :)

Четецът, който е избран е достатъчно евтин (в пъти спрямо предишните скенери за документи) - под 300 лева с ДДС и включена доставка. Извършва криптиране на генерирания по отпечатъка идентификатор с вграден в него цифров сертификат (а.к.а. електронен подпис). Разпознава жив от мъртъв пръст, плът/кожа/ от силикон, пулс, хартия и т.н. Демек, като за лаици, по кабела от скенера за пръстови отпечатъци не "пътува" самият отпечатък. Пътува криптиран негов идентификатор. Поне при този конкретно избран модел скенер - Safran MorphoSmart 1350 E2

не ме интересува-няма да си давам отпечатъците на разни лаънари,редовно съм си плащал осигуровките и ако нЕкоя тетка или селски пъдарин ми откажат личната карта за идентификация-повече няма да внеса и 1една стотинка,да вървят всичките вкупом на маъ..ната си следите ли

КОГА ЩЕ БЪДЕ ПРАТЕН НА ЛЕЧЕНИЕ В НЯКОЯ ПСИХОБОЛНИЦА МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО?!

Холоуин подарък за българите- май в Афганистан така гласуваха при избори. Е, всичко се урежда така, че бежанците да се чувствуват като у дома си.

И отново - "хубава работа, ама българска"... А, а нещо да направим, ами НИКОГА не е както трябва... И в този случай - поредната проява на връзка с главния мозък... Абе, толкова си можем, к'во да правиш!

...поредната проява на ТОТАЛНА ЛИПСА на връзка с главния мозък, исках да "кажа"... ;-)

Как мога да хвана ТРИПЕР от "четящото устройство" и жена ми да НЕ разбере? Хорааа, МИСЛЕТЕ с главите си, ама - с горните! Тая процедура, дето я измислихте, си я ЗАВРЕТЕ на по-закътано място! Гнус ме хваща, като си помисля, че някой си е ръчкал гноясалия НОС, а след това ще го ОТЪРКА в апаратчето! ГНУСОТИЯ - до шия - това е днес българското здравеПогазване!