НОИ: Инвеститори се оплакват, половината работници болни

Има предприятия и фирми, в които над 50 процента от служителите са в продължителен болничен. Големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си.

Обратно в новината

Коментари - НОИ: Инвеститори се оплакват, половината работници болни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Все пак,относно английския собственик,не е ясно какви са условията на труд и безопадността,защото при производството на кожени изделия се ползват химикали и токсични лепила и е възможно работниците да са получили интоксикация или алергии!Възможно е да има и злоупотреби с болнични,но първо трябва да се изяснят условията на труд,щото и той е дошъл за евтина работна ръка ,но с повече работа!

Ганьо иска със средно образование да натиска копчетата на западна машина, тя да работи а той получава минимум 1500 лева и да псува капиталистите.

Да те светнем малко.От кога стана кюмюрджия,от кога си почерни задника?Та по въпроса за болничните: 1/От близо няколко години и продължава да се създава непоносима атмосфера на условия на работа работниците и служителите на местно ниво,създадена от супер бюрокрацията,бумащината,безумни разпореждания и заповеди,спускани почти ежедневно,както така и противоречащи си,като просто те блокират как да действаш и изпълняващ задълженията си.Както и това,че повечето от началниците се превърнаха в надзиратели и тормозещи подчинените си.Как няма да се разболяват хората при такова ежедневно свръхнапрежение и то да изпълнаваш неефективен труд.Така е сега в държавния сектор.Да направят характеристика на заболяванията и анализират,а не като този на снимката,да коментира неща които е видал от десет дни откакто стана управител. 2/Да се анализират и издаването на болнични листи и за работещите в частния сектор.Там е от ясно по ясно.В много частни фирми работник или служител ползващ повече болнични биват уволнявани.Дори е опасно някоя служителка и работничка да спомене,че е бременна.Разкарват я.Други работодатели при намаляване на обема на работа за да ги запазят за в бъдеще, карат работниците си да си вадят болнични,да не им плащат здравни осигуровки за първия месец при евентуален неплатения отпуск и други прийоми. 3/Има и работници и служители които наистина злоупотребяват с болничните,но това са за кратки периоди и особенно в държавния сектор.В по продължителен болничен вече има ЛКК/ЛЕКАРСКА КОНСУЛТАТИВНА КОМИСИЯ/ с не по-малко от двама лекара,а след това ТЕЛК и НЕЛК. В НОИ има Надзорен съвет от 15 човека с представители на работодателите,държавата и синдикатите.За какво им плащат заплати.Да се хванат със бузестия и да анализират причината за увеличените болнични,а не като на седнали на кафе да режат процента от 70% на 50%. И най-голямата глупост и простотия.Да се проверявали докторите за издаване на фалшиви диагнози в болничните.Мога да гарантирам,че 90% е недоказуемо.

И работниците се оплакват от мизерни заплати, ама никой не ги чува! Великите инвеститори са си намерили решение - част от заплатата е бонус, който не се ползва , ако има болничен. А примерът , който е дал, излиза, че хората са излизали по 1,2 пъти за половин година в болничен! Нормално е човек поне веднъж да настине за половин година!

Какта работим така ще ядем

Нормално е работодателят да удържа по 30 лв от основната заплата за всеки ден болнични,защото му саботират далаверите.Я,го този как се е надул,не е от туршия!

???

Имам много познати, които са вьимали болнични без нужда, дори и за ваканция. Лично аз съм суеверен за това и не смея да си го позволя.

В Англия болнични няма...

За нереални те болнични има решение.. ДАЙТЕ РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ....... И ще видите разликата..... А СЕГА като давате МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ... Хората предпочитат да си седят в къщи.... И без това няма да има разлика в парите.... НО поне няма да са работили.... Всичко друго са празни приказки

Давайте заплати като на запад и болен ще ходиш на работа.А вие искате ,,с трици маймуни да ловите,,Само не заблуждавайте обществото,че няма производителност.Защо за толкова кратък период,купувате си яхти,самолети и какви ли не глезотий,а за работника все няма,а се оправдавате с пройзводителноста.Аман от лъжци и крадци.Това не са инвеститори ,а едни обирници,250евро им се вижда ,,голяма заплата,,

Никога няма да се оправим! Нито сме способни да създаваме стоки с високо качество, нито има кой да плаща добри заплати!

Искам само да попитам : -Има ли друга държава в Европа с африкански заплати ???

Да попитам и аз: Има ли друга държава в Европа с такова ниво на ориенталски мързел и тарикатщина?

по азбучен ред: Австрия, Англия, Андора, Белгия, Германия, Гърция, Дания, ... и за която още се сетиш. Хората навсякъде работят според условията които са създадени от работотдателите. Ефективността при робски условия за труд клони към нула. Иначе робовладелският строй все още щеше да е актуален. А малоумните ти комплекси за качествата на българските работници са плод на ниско образование и дълго висене в клюкарски чалга сайтове.

Бизнеса ще докара сега от 9 кладенеца вода, за да прокара последно дискутираните и искани от тях рестрикции срещу работещите хора. Ако не им изнася да плащат болнични, да инвестират в роботи - те не се разболяват.

Роботите са хубаво нещо, но и те изискват едни фиксирани разходи, за да произвеждат, а тези разходи при сегашното ниво на разпространение на роботи са по-високи от разходите за заплата на бг. работник, дори и без данъка за експлоатиране на робот налаган в някои развити държави.

Аз мисля че няма чак толкова много фалшиви колко не им се дават пари защото ГНОИ пак е назад заради източване съвсем не от пациентите

дебелогазата свиня не е на подходящо място

Типично шопарско-политически подход: Ние знаем, че има доктори, даващи фалшиви болнични и хора, злоупотребяващи с това, ама вместо да се занимаваме с проблема, просто ще ушием всички наред. Ей, главанак дебел, не те ли е срам, бе? Шопар наяден! Да не говорим, че хората, останали в България са масово негодни за труд или поради болест и възраст, или поради тотална липса на мотивация, или просто защото са от етноса, носещ името на алкохол използван за основа на Куба либре...

Много лесно е. ,,Инвеститорите" (ха ха) правят заплатите по 1000 евро,хайде да несме лакоми като германците. Какво значи това? Вместо да ходиш да палиш печки,цепи дърваа пренасяш въглища,просто ако имаш пари врътваш кранчето и потичча газта. Разболял се твой роднина, стара майка баща малко дете вместо да търсиш болничен за себе си,плащаш на, ,довереник" който с твойте пари върши твойте задължения. Трябва ти ден примерно да си регистрираш кола (кат в събота и неделя не работят) пак ползвяшнеплатен. Много примери мога да дам. Само да кажа със заплата 600 лева не можеш тея екстри и трябва да сесправяш сам с проблема!! Хайде ,,инвеститори" не бъдете скрънзи развържете кесиите,стига ни смукахте! Колко т ърбуха имате,че имате по 10 къщи и 50 коли!!

и като е в продължителен болничен персонала какво решава решенийцето да се намалят платените 3 първоначални дни от болничните? Три дни за продължителни болнични ли го имате? Като са квикнали "инвеститорите", че персонала им боледувал масово и дълго що не проверите какви са условията за труд бе, що не проверите доктурята дето са по крадливи и от адвокатите вече, какво ще реши орязването на първите три дни от продължителните болнични а? Или капка - по капка - вир, вир по вир - язовир, язовир по язовир охранена мутра с дебел портфейл на почивка в Измир а?

става дума. Някои страдат от преяждане, ама не спазват препоръките на медицината.

langlima

На бизнеса му пречи всичко! И отпуските, и националните празници и почивните дни, и болничните, а и заплатите! Само не разбирам, какво им пречат инвалидните пенсии? Изобщо им пречат всички права на работниците! Да се премахнат! Работниците и служителите трябва да имат САМО задължения!

понеже обсужвам една категория работници съм се обаждала в нои да им подскажа ,че човека е в перманентни болнични не защото е болен????!!!! но не проявиха интерес...проверете болничните на всеки личен лекар и ще видите тези които са на абонамент....! поискайте им справки за 2 години назад и после им поискайте обяснение!!!! в същото време на майките с реално болни дечица дават по 3 даже и по два дена....т.е заради симулантите действително болните страдат. е далече съм от вмисълта че човек с повече болнични непременно е симулант .нотова може да се докаже с подборни прегледи при поискване?!

Скоро ще останете само с циганите!!! Хахаха циганин и дизел през зимата не работи!!! Да ти е честото пе ал :D

Има си доктори,ти мухльо от всичко разбираш май а

С такъв неграмотен "работодател" няма как нещата да са добре!

Да ви го търна и на НОЙ и на ГЕРП и на ВСП, и най вече на ОП утки! ВИЕ имате ли си напредстава как се работи в тези фабрики на чужди инвеститори? Знаете личе италианци и германци масово каратработници да се трудят по 10 даже и 12 часа?!! Няма надбавки,няма компенсации! Масово се дават по 30-тина лева под масата,като се избягва плащане на осигуровки и данъци! В повечето, ,фабрики" на пишма инвеститорите няма и минимални условия за храна,лични нужди и почивка! Когато примерно има експедиция в събота или неделя директно ти казва че си на работа и ако ти кажеш че си планирал своя работа,пример подготовка за зимата,т.е да си докараш дърва,той ти посочва вратата! Сега хептен ти извиват ръцете: 50% от заплатата,ще тимахне класа за прослужени години,а ти че си му работил 23 г. и си си дал здравето за педала хич не го е еня!! Аааа не вече ми идва в повече и катокажат ти трябва да си родолюбец,да обичаш родината да умреш за нея направо ми се ддрайфа!!! За кого да умра,за богатството на тия тирани капиталисти или за имотите на политиците комунисти,а?!!! Направо непознахте,плчвам като циганите,яваш яваш,ден за ден,като можеш да краднеш,берекет версим,както казват турците!!!

Ами оправете заплати, отпуски и условия на труд. Ефекта веднага ще се усети в щастлив и здрав персонал.

Вече не съм сигурен че ще стане. всичко квото има малко акъл и правилно възпитание е вън от кочината. за матряла знаеш мнението на тиквата.

нека да оставим на мира нои, нап, К.Нинова, Б.Борисов, Д.Пеевски, В.Путин и Дж. Сорос и да задам един въпрос: Ако вашият колега по цял ден седи и не върши никаква работа, а когато му потрябва отпуск си взема болнични, кой тогава ще ви е крив?Между другото, може да ви накарат да свършите и неговата работа!

къде тва, в некоя клатикурска администрация ли? щото в цеха това нема как да стане.

Ако вашият колега се разболее трябва ли да дойде болен и да си рискува още повече здравето за да не свършите неговата работа?

ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ В НАЙ - БЕДНАТА И МИЗЕРНА ДЪРЖАВА ДА ИМА И НАЙ -МНОГО БОЛНИ !

Я, и този е от онези, дето са се облажили със суджука. Тая шия не е от туршия.

Капитализъм !

Духайте супата.Нема вече балами да ви работят без пари

Ами спрете да пръскате с вируси за да ви купуваме скапаните лекарства и няма половината персонал да е в болничен. Та така....

"Има предприятия и фирми, в които над 50 процента от служителите са в продължителен болничен." Като слушам министрите от кабинета на Тиквата се сещам за един филм "От глупав по глупав"

Да ве ще стоя тука в България да работя за без пари.Бегай народе да бегаме.

знаете ли, че в съда хора със средно образование получават от нашите данъци(съдрани кожи ) нелоши заплати, за съдиите няма какво да коментираме, там нещата са сериозни, една обикновена деловодителка взима 1500 -1800 чисто, отделно 40 дни платен отпуск.живи и здрави

Този шопар да не е близнак на Цацаров. От къде го намериха и започна веднага с новите безумия които може да сътвори всеки нов натегач назначен на дадена позиция. Ужас, всеки идващ започва с изменения и прочие без да е запознат с нещата. Какво да му обясняваш че хората боледуват поголовно и с това шеги не се правят камо ли злоупотреба с цената на здравето. Истината е че сме най-големите болници с най-голямата смъртност и нулево здравеопазване което източва касата с фалшиви операции обикновено се играе със ракови заболявания, най-страшния бич но и най-скъпия по пътеката. Там се вгледайте г-не от снимката не се хвайщайте за залъка на болните хора. Защото лекарствата са толков скъпи че човек обикновено гледа да мине с най-евтиното, да си кашля и с температура но да ходи на работа, че иначе частниците ще го изволнят. Същото е и с държавните служители, смее ли някой да злоупотребява при тези съкращения и заплахи че няма незаменяеми хора. Така че спрете да измисляте оправдание да намалите дохода на човека точно когато най-много има нужда от тези пари.

Беше 10 години шеф на Агенция за социално подпомагане!!! Там що народ и европроекти подпомогна....... !!!

Тоз напрао изби рибата. НОИ се притеснило за инвеститорите?!?!?!?!?!?!?! Алоооооу, кой си ти и за какво се бориш?

"Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков изрази личната си позиция, че пациентите също трябва да бъдат наказвани за фалшивите болнични, трябва да се образоват и допълнително лекарите по темата." Омръзна ми от нагляри. Вместо да запретнат ръкави и да си погледнат първо в собствената паничка, като се захванат с лекарите с фалшивите болнични, той, пациентите да се наказват. Ако всички лекари отказват тази услуга, кой пациент ще я ползва, никой, значи трябва да се стартира с лекарите.

Кое е чифтокопитното, страхуващо се от Коледа на снимката? И то ли е от "бизнесЪТ"?

В това ни е проблемът: много е важно, че английски собственик се бил оплакал, но от какво се оплаква цял един народ, никой не го е грижа.

не знам какво е очаквал английският производител. ихтиман... явно, наел е цигани, които са му мязали на индийци и пакистанци, вече преобладаващото население на добрата стара англия.(и е естествено, че са му мязали баш на джигитайци) наистина ли е очаквал точно пък тези да работят?

такива дебели прасета не вършат работа

тоя верно много прост... те и във африка има много болни, ама какво ние да спрем да боледуваме ли?

"Големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си."

Типчно решение на проблема "по български". Има фалшиви болнични, вместо да дадем лекарите, които ги издават на прокурор, ще вземем от парите на изрядните работници. Нека мрат, те и без това нямат глас, а и никой не е незаменим.

Как един овчар разбира, че трябва да си гледа добре овцете, за да му дават вълна и мляко, а "бизнесмените" в България не мажаха да разберат, че и работната ръка трябва да бъде отглеждана добре, за да работи добре.

тоя като му гледам изражението ,директно са го взели от свинефермата и шеф на ной, такива са управленските кадри в бг такава е държавата!

10 години беше шеф на АСП (агенция а социално подпомагане) но те я превърнаха в агенция за самоподпомагане :))) Добре се самоподпомогнаха заедно с някои "другари"......

Ами как няма да са болни?!! Задължителните медицински прегледи или са абсолютно фиктивни или изобщо не се провеждат. Хората с години стискат да не ходят в болничен, защото и без друго не успяват с тези мизерни заплати. Абсолютно неадеквато немогат да отидат на почивка както е нормално поне две седмици без прекъсване, защото не ги пускат в отпуск. На тези, които им се предлага допълнителна храна ,то тя е толкова ниско качество, че също ги разболява. Т.е. работодателите действат като едни робовладелци, а после реват,че персонала е болен.

Този "бизнес" всички го познаваме.Крадци и данъчни измамници,съществуват и печелят единствено от ниските заплати.

Тези т.нар. инвеститори особено в шивашката индустрия, като им дойдат поръчки така насилват хората да работят по 12-15 часа, че нищо чудно една трета да са изпокапали в болничен, кой с болен кръст, кой със схванати ръце!

Бизнесменчета недорасли! Да плащате по 5 бона, че болничният да е 4500, че не се живее с тези 800 лева и 600 бонични!

Машините са предимно от метал и пак се чупят, та хората да не се разболяват. То бива, бива да се излагат "инвеститорите" ама чак пък толкова. Уважаеми "инвеститори" и "работодатели", подобрете условията на труд и увеличавайте заплатите. Защото скоро ще останете без работници!