Коментари - Учени, университети и бизнесът ще правят научни изследвания | dnes.dir.bg
назад

Учени, университети и бизнесът ще правят научни изследвания

Учените, университетите и бизнесът заедно ще правят научни изследвания - това предвижда нова стратегия, представена от министъра на образованието Меглена Кунева

Обратно в новината

Коментари - Учени, университети и бизнесът ще правят научни изследвания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази "интеграция"означава само едно-държавата нЕма пАри и прехвърля тежестта на "бизнеса"!Най-новото ала-бала-"маньовър" по байтошовски.

Нищо подобно. Точно обратното: прехвърлят парите за университетите на фирмите им.

И да се създадат нови, актуални учебници, а не на издухалите научни работници, живели в друго време. Те като научни специалисти да си свършат работата - да консултират бизнес да си направи реални програми, чрез техните знания, огромни, признати в света, да им се възложат задачи, с които ще развият България, а не като прости писарушки да се държат за писанията си в едни стари учебници. В техникумите по строителство още учат за пръскани фасадни мазилки. А законът задължава вече полагане на топлоизолации. До такъв смехотворен архаизъм е стигнало българското образование. Но жалко за завършилите неуки, неполезни никому кадри.

Според новите учебници 2+2 ще е 4+бакшиш.

Г-жо Кунева, след като сте брюкселски администратор, поне вижте как се създава един специалист в най-развитата икономика в ЕС - немската. За една касиерка в супермаркет една жена, я учат да чука на касов апарат стоките в определени програми ТОЧНО 3 ГОДИНИ, В КОИТО ТЯ ВЗИМА САМО 1/4 ОТ ЗАПЛАТАТА СИ - ЧИСТО ОКОЛО 300-330 ЕВРО. ЦЕЛИ 3 години!!!! А НЕ 1200 евро чисто. Но когато почне работа на нормална заплата, ТЯ НЯМА ПРАВО ДА ГРЕШИ - ТЯ ЗНАЕ ОТЛИЧНО ДА ЧУКА НА КАСОВ АПАРАТ. Това се нарича тясна специализация. И няма да създава неприятности на управителя на магазина, нито на собственика при отчитане на оборота или проверка от данъчни служби. Само да Ви кажа, че тук точно за един ден се научават да чукат на касов апарат и след три дни вече работят. Няма лошо, но във всички други длъжности и сфери незнанието нанася страшни загуби.

Тук прозира мечтата на "МАСТИТИЯ бг БИЗНЕС" - ДА МУ СЕ РАБОТИ НА АНГАРИЯ. КАСИЕРКА - 3 ГОД. НА 300 ЕВРО В ГЕРМАНИЯ - Я СЕ СКРИЙ БЕ ЛЕШПЕР. ИЛИ МОЖЕ БИ ВСЕ ПАК ЩЕ УТОЧНИШ ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА УЧЕНИЦИ-СТАЖАНТИ, КОИТО РАБОТЯТ И НА 1/4 ОТ РАБОТНОТО ВРЕМЕ. ПРИИСКАЛИ МУ СЕ РОБИ НА БАЙ ТИ ГАНЯ!!!!???

Не знам колко е бил "бизнеса" в Германия ама туй не е вярно. Няма нищо общо с истината. Да не говорим че Германия може да си позволи значително повече мързел, защото с политическия си ботуш има осигурен пазар за боклуците.си и от европейските проекти им идват половината пари.

Типична "бяла китка", "бяла якичка" е тази тъпа Кунева, не създала един грам материален продукт в тази държава. ЕТО ТОВА Е БЕДАТА И ТРАГЕДИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - че я управляват словоблудстващи политиканти, администратори с тесни виждания, негодници с неизцапани ръчички, никога не влизали в производствен цех.. Г-жо Кунева, като отиде да управляваш една непозната за теб територия - образованието, което подготвя младежта за реализация и дан към отечеството, КОЛКО ПЪТИ СЕ СРЕЩНА С БИЗНЕСА - МАЛЪК, СРЕДЕН, ЕДЪР, та тръгна да правиш стратегии???? Типичен партиец, съсипващ България вече четвърт век. И още толкова ще наваксваме, ако сега се вземат мерки. КАК НИКОЙ НЕ ОСЪЗНА, ЧЕ ДОТУК ЗАГУБИХМЕ ПОЛОВИН ВЕК В РАЗВИТИЕТО СИ? Какви научни работници и технологии, като целият работен ресурс НЕ МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИ ПЛЯВАТА НА ДВЕ МАГАРЕТА? И с тия хора правим икономика и всеки ден се задръстваме от неудачи и ежедневни простотии, камо ли да мислим и имаме поне месечна стратегия? Г-жо КУНЕВА, ако милеете за България, за храната на народа, не за културата му, МОЛЯ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗАКОН, ВНЕСЕТЕ ГО В НС - НИКОГА БЕЛИ КИТКИ ДА НЕ ТВОРЯТ ЗАКОНИТЕ И СЪДБОВНИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА СТРАНАТА. НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС, НИТО ОТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА, НИТО ОТ ПАРТИЙНИТЕ ЛИДЕРИ-ПИСАРУШКИ, ОТКЪСНАТИ ОТ РЕАЛНИЯ ЖИВОТ, ТРУДНОСТИ И БЕДИ, КОИТО НИ СЪСИПВАТ. Освободете местата за хората от реалния живот, които съвместно с юристи ще подплатят нови идеи, решения и закони за да го има умиращият от болести, мързел, клюки, кръшкане и неудовлетвореност български народ. Иначе, само до 10-20 години ще изчезнем дори от картата. Разбирам ентусиазма ВИ, но той няма нищо общо с реалността! С почит!

Боже, колко глупости е надрънкала Пръмовица... Нещата вече са много далеч от безмислиците от статията, правенето на наука вече е ГЛОБАЛИЗИРАНО, никой не работи изолирано, после, най-престижния ни университет (СУ) е класиран на 650 място в света, можем да си представим и качеството на науката, бизнесът ни е в каменната ера, анвсичко трябва да тръгне от него... Много празни приказки, за усвояването на поредната порцийка евросредства...

Браво! Всички коментари ми харесаха. Добре е кривоустата неграмотна и хитра лисица, заемаща поста министър на образованието да ги прочете и бързо-бързо да си подаде оставката. И не само това. Просто се чудя защо тя си въобразява, че разбира от наука?

someone

устата и е от господ - така е решил. съжалявам я, не е хубаво да се присмиваш - връща се на децата ти.

Имахме си наука ,дълбоко ешелонирана: -Най от долу бяха заводските развойни и конструкторски бюра. -Над тях отрасловите научни институти -Университетска наука. -Академична наука-БАН Всичко това беше подплатено -материално и кадрово. Не виждам кой собственик ,който винаги е на ръба на оцеляването ,може да си позволи инвестиция в база и хора които поне 2-3 години няма да му дадат резултат. Отраслова наука се прави от група предприятия за отрасъл ,а не за отделно малко или средно предприятие. На тая кифла въобще не и е ясно за какво говори.

Нормалният бизнес доколкото е останал, отдавна се оправя без участието на държавата. В случая пушилката е, защото искат да го използват за медиатор при усвояването на средства по ОП "Незнамкояси".

Бях студент преди 40 години и оттогава ги слушам тия неща! Нищо ново под слънцето- със старите курви нов бардак за кой ли път искат да направят. Ама не става....

Учените пък защо са включени?!

много хубави изказвания ,но кой да ги прочете и да се понаучи дали са и европарички и сега трябва да ги употреби с правилните хора тези дни слушах една доцентка от новите и каква и беше темата-демографския срив и се смях че то и без да пишеш трудове се вижда дъщерями 10 години работи по тема от трудна наука с 15 публикации в научни списания и е доктор в зап университет тука раздават титли и пари на поразия и чакаме наука

АКО ЗНАЕШ КОЛКО СИ ПРАВ, СЯКАШ СИ ЕДИН ОТ НАС!

Сигурно е умна точно колкото тебе, щом за PHD са и потрябвали "САМО" 10 год. Абе някои ги правят за 3-4 год., ама това е "ПРЕТУПАНА" РАБОТА......

Това араламбене с мантрата "младите учени" нещо го не схващам . Учените на млади и стари ли се делят? Не са ли можещи и не можещи?

Много правилна забелжка, всички трябва да са можещи и истинската грижа за можещите млади е през можещите стари. Но със зплати от 1,5 минимални за професори и 1 за докторанти, няма да стигнем далеч. Там трябва да се дадат парите за нормализиране на заплатите, които естествено да са заработени.

И ако им се дадат 10 мин. заплати с тях акъл ли ще си купят? По добре ново оборудване, а който може с него да направи резултати, а заплатата после до небесата! Иначе, една позачервена разрошена и поомачкана студентка бързо, бързо става отличничка и също бързо я хабилитират хаховците със съответната заплата! Лични наблюдения, а и сигурно не само мои!

ЗА НЯКОИ ОТ " сергей игнатовите професори" и тая заплата е голяма!

Аз ще работя за Митьо Очите, само го чакам да излезе от болницата. Ще направим проект, бизнес план и как му беше името... а, да! "Инкубатор на знание" и "център за върхова компетентност". Само пригответе милиончетата! Да се кеш, в брой и на ръка!

слугуват на биг фарма - правят изпитания на лекарства на гърба на бедния и неинформиран българин, не му плащат, а го лъжат че му дават чудодейни западни лекарства - това са все млади началници с големи апетити, плащат на дЖурналистки да ги показват по ТВ и зарибяват баламите постоянно - и това се води наука, сега в Плевен строят цяла фабрика - вместо концлагер - за подобни "науки" - източно европейски тор за западната градина

Ще правят на "баба ми фарчилото", в България наука няма, погребаха я много отдавна. Кънева не е виждала наука дори и на картинка. За наука трябват подготвени кадри (стажува се 5-10 години) трябва и база. България е на светлинни години от науката.

someone

кунева е интелигентна, образована и хитра, има високо образование - но поставям под съмнение морала и честността и.

Госпожата е интелектуалното бижу на Бъйгария, в което силно се съмнявам, защото познавам поне две , които са няколко пъти по добри, но видиш ли не са случили на произход. Тюх да му се не види!

someone

щом е станала министър е много хитра, има някакви качества, но пак казвам - не е гарнция за морал.

Мале-е-е-е! Колко умно се е вперила в бъдещето кума Лиса! Родила е "страхотна идея" или се е сетила за някой от лозунгите на БКП за "Техническата революция"... Умна бе, направо се разтреперих!

ми тогава аз ще правя космически изследвания със същия успех! та да питам: с кои учени, университети, и кой бизнес?!

И КАК ще накарате младите учени и специалисти да работят за ВАС пиявици отвратителни? Пак за жълти стотинки и с идеята да им се задигне труда на момента, в който имаме готов продукт. Кадърните хора отдавна са ИЗГОНЕНИ от вашите протежета и "мозъци" в системата. Казвам го от личен опит. И аз отдавна работя навън!

someone

в българия остават почти само хора с дебели връзки, и от мафията. има такива, но са малцинство.

"Ще бъдат въведени насърчителни схеми за заетост на млади изследователи, придобили научно-образователната степен "доктор" в предприятията. Предвидено е да има конкурси за обучение на млади учени по заявка и с финансовото участие на бизнеса и с популяризиране на постиженията на млади изследователи." Само дето младите изследователи и младите учени ги няма тук.

а което е тука е шкарто, продукт на пропадналата система на средно образование с мантрата "парите следват ученика" и след това с нейното продължение "парите следват студента" в университетите.

"МОН и Министерството на икономиката работят много през последната година ..." за да откраднат парите на европейския данъкоплатец за наука. Ако бизнеса иска да развива научен продукт който да използва, да си създаде със собствени средства изследователски лаборатории, а не де краде с помощта на измекяри като Ку-ку-нева парите за наука.

Има над 700 милиона да се усвояват, та затова.

Започвам сериозно да се замислям дали няма конкурс за най-голяма глупост или тъпотия, изказана публично с участници: Плевнелиев, Борисов, Цветанов, Кунева и още много други знайни и незнайни представители на тъй наречения "политически елит"! Дали само аз мисля така?

че това кво е преоблякъл сЪй Елия па у ф тия!!! че тока си беше от пам ти века мър' мигленска кукувицооо... ти от марсохода ли се оплюска насред мини стерството уа душо коко рузена?!?... кво се праат сички на водевилски прости пТички....!? аман от псевдо интелектуалци и аналци!!!

someone

добра идея - но подозирам, че накрая ще се стигне до крадене на държавна пара от всички замесени.

По-скоро учени които под крилото на университетите да създадат компании, чиито приходи да се реинвестират и да дават по-прилични заплати. Ако чакаш на бизнесмен бивш комсомолски секретар, мутра, некадърник... да прави нещо, то няма кой да им лекува природната ЕнтИлигентност.

Учените сте ги докарали да нямат кьорава колба, с която да забъркат поне едно малко опитче! Няма една нормална лаборатория, а само допотопни трошляци. Много интересно КАК ще направят каквото и да е, като сте им окрали парите?!

В ТЕХНОПАРКА, нямат ли поне една колба, набутаха го в София с цел да развиват наука в регионите, е може би има логика.

Ужас. Виждаме по света как бизнеса окупира учените ,и те работят за него, срещу хората. Продукт на подобно сътрудничество е ГМО, химията в храните, фармацефтичната мафия, вирусите и други....

"С обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 г. целим изграждането на ефективни партньорства между научните организации, университетите и бизнесът, които да обогатяват всички участници в процеса с нови знания и умения и да се създава висока добавена стойност за икономиката" Типичен цитат от комсомолско събрание - абсолютно безсмислен, безотговорен и безполезен ...

Кухи фрази на куха лейка. Това министъроподобно що не си направи труда да влезе в лабораторията на химическия факултет, където за пет години не могат да ремонтират един хладник. Наука щяла да прави! Какво общо може да има тази с науката!

Тези в БАН нали бяха старчоци при предното управление на Тиквата.

В нашите университети нищо ново не се учи от това в гимназиите. Сакън някой да не излезе извън държавата и да се реализира в чужбина. В българските фирми ако не са назначили половината си рода смятат, че нищо не знаеш и си длъжен да изкараш парите на родата им.

Тази женица, като се кандидатираше за президент през 2011, на въпроса на учени от БАН какво ще направи за науката в България, тя съвсем нагло заяви, че в България наука няма, няма и да има. Сега от какъв зор се пъне толкова, след като по нейните думи наука няма? Толкова двулично същество, как можаха да я набутат министър, че и на образованието!!!!

Партийна номенклатура, как иначе.

someone

с връзки.

За да вземе пари от ЕО които да даде на правилните фирми, които ще правят наука. Тоест ще получават парите за наука. Спокойно, наука няма да има.

бизнесът и университетите, ако искат, ще си сътрудничат - не виждам това какво общо има с министерството. Проблемът е в началното и средното образование, и с него трябва да се заеме министерството, не да се плюнчи само.

Винаги съм се възбуждал, като съм си представял бизнесмена Домусчиев, как прави анализ на творчеството на Шекспир и Лев Толстой.

Можем да сраснем бизнеса на Митьо очите с науката. И без това са на мода дизайнерските дроги. Държавата пък ще осигури средствата за научните изследвания. Може и специално да подготвяте медицински кадри за лечението на родните бизнесмени - такива с по 5-6 и повече огнестрелни рани. Така хем ще развивате потенциала на младите учени, хем бизнесът на Митьо ще се укрепи

...хем като им пробият по няколко дупки, ще могат бързо да се възстановяват - че да не страда бизнеса им и родната сива икономика да не губи купища пари!

"Учени, университети и бизнесът ще правят научни изследвания" Май и по комунизма не се говореха толкова глупости! Тея изказвание са съвсем откъснати от реалноста!

В бизнес-ориентираните държави наука и бизнес отдавна вървят ръка за ръка и резултатите са добри. В България обаче, с тази политическа измет, която имаме такива твърдения будят единствено съмнения за корупция и нечистоплътност( в най-добрия случай неграмотност).

Кой бизнес?! Този на неуките тарикати и мутрафони ли?! Че на тях не им трябва наука и учени кадри, даже с кеф ги унижават

Бизнесмените по анцузи много сЪ интересуват от научните открития.

От откритията не знам, ама правилните бизнесмени и без анцузи ще гушнат малкото пари, които сега се даваха на университетите и учените. Та интересуват се, как да не се интересуват. То интереса клати феса.

Ей ся кат съ възстановя и веднага ще се включа в научните изследвания и по двете ОП - и по "интелигентен растеж", и по "иновации и конкурентоспособност". Еле по втората - мамен...то им ще разкатая на конкурентите!

Колко точно пари смятат да прахосат, за купуване на политическо спокойствие за още година-две?

Всичко това, без много сериозни реформи в сферата на висшето образование, означава само едно - прахосване (усвояване) на няколко милиарда данъкоплтаски пари. Къде е проектът за реформи във висшето образование, Кунева?

ми то това се прави по белият свят от поне два века! но там кунева не е министър на образованието!

ujabg

Браво! Как се сетиха??

Не, че нещо, но от 2012 чакаме парите по програмата за млади учени, от спечелен конкурс на Фонд научни изследвания. Вече даже не сме и млади учени, а отчаяни бивши учени, напуснали университетските институции и бачкащи за частни икономически интереси

Тази снимка в КАрлуково ли е правена?

ОЛЕ БОЖЕ. Да изследват черепната кутия на Мигрена Кунева, да видат има ли нещо вътре