Безработицата - над 12%, средната заплата 754 лв.

Безработицата в България е останала без промяна на равнище 12,2 на сто, според европейската статистическа служба Евростат.

Обратно в новината

Коментари - Безработицата - над 12%, средната заплата 754 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

15,7 % и около 630 лв. - това са цифрите, а някъде и още по-ниски. То пак добре, че е топло и само се налага да поминуваме с течности......

Не бойте се, има решение за процента на безработицата! Колкото повече безработни измират, толкова по-малък ще е процента. Ако се провежда както трябва мероприятието, скоро ще бъдем с нула процента безработица. А за да се избегнат подобни положения в бъдеще - да се ограничи раждаемостта, да се спрат безплатните лекарства, да се ограничи медицинската помощ и всички животоспасяващи и животоподдържащи действия да бъдат прекратени.

Искам си бай Тошо

760 $ + 240$ или 1000$ взема БГ безработен РОМ в Канада - социални, тук ако работи човек взема под 1000CAD интересното е, че и светлина не се вижда...???

Пишпунта, Как искаш да се смята? Я да измислим една нова математика, дето да отговаря на Посирано писачите, че средното аритметично се умножава на края по константата "Станишев-Гей" и винаги се получава 200 лв, за да имат лозунги преди изборите "ББ=200 лв средна заплата!"

Помощите за поскъпването на тока - по 7,80 лв. допълнително на месец през зимата ================= АХАХАХАХАХАХАХАХАХА ГОЛЯМАТА ПОМОЩ НА ВОЖДА. А ЩЕ СЕ БИЕ В ГЪРДИТЕ ПОСЛЕ, ЧЕ Е ПОМОГНАЛ. ДОБРЕ, КРАЙНО НУЖДАЕЩ СЕ КАКВО ЩЕ ГО СПАСЯТ 7.80 ЛИ ?! ЩЕ МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ ПОСКЪПНАЛИЯ ТОК ПРЕЗ ЗИМАТА ТОЧНО ЛИ ?! СМЕШНИ СТЕ. ИЛИ ДАВАЙТЕ ИЛИ НЕ ДАВАЙТЕ..

Ти колко предлагаш да са помощите??? Средна сметка за ток - 50 лв. Поскъпване 12 % = 6 лв отгоре. Те ако даваха по 1000 лв помощи - всички щяхме да се пишем 'нуждаещи се!'

Абе посран гербер, вземи си смени памперса, че смърди чак през монитора. А няма да е зле да смениш и този на Рапона, че отдавна се изхаби.

Средна сметка за ток 50лв ?! Това ако живееш в една стая .. без хладилник/фризер и бойлер нали.. да не говорим за останали уреди ..

Тия сериозно ли вярват, че тези данни са реални? Или пак са събрали заплатите на шефовете и заплатите на чистачкити, делили са на2 и са получили средната заплата? А за 11 % безработица какво да кажа? Пак са отчели само регистрираните в бюрото по труда. А колко народ просто не е регистриран по различни причини, включително и че са в предпенсионна възраст и им е отказана регистрация. Или защото са без работа от много време и не получават помощи и съответно доброволно са се отказали от регистрацията си. Изобщо реалността е следна в общи линии. Средна заплата 400-500 лева, ниво на безработица около 30%, ако не и повече. А и въпросът не е каква е средната заплата, а какво можеш да си купиш с тези пари. А както непрекъснато увеличават цените се оказа, че дори със средна заплата трудно се оцелява, пък с по-ниска да не говорим! Та хем работиш, хем едва преживяваш!

съвсем нормална ситуация бе човече- знаеш ли , че другаря борисов дори се е заканаил ако го преизберем- ще продължи развитието ни в икономическо отношение със същите темпове-тои горкия само за народа ни мисли-и дори не спи нощем а прави сметки , планове , изчислява проценти...- и то само и само да изкара поне още един мандат ...-а пък после- е за него не е важно това после- защот човека бил изчислил , че за това време ще се превърне от мултимилионер- в милярдерче средна ръка.... после - бил решил да си купи половин българия - живеещ на някои от островите на които нито данъчни нито полиция имат достъп..... а с другата часст от париците- да се извини на любимата му цека...- а венчето-винетува(кръстена на сър винету) щял да я прави проста милионерка...- за да се научи , че лесно не се става милярдер...

преди да доидете на властобещавахте доста неща, но и вие както всички ваши предшественици , парво мислите за себеси и ако остане за дръгите. но за това требва народа да се сабъди и да вземе не химикалки и булетини , а да грабне пъшките, но сме малко бавни , но поверваите ми и това ще стане .... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ЗАЩО СЕ ПИШАТ ГЛУПОСТИ И СЕ ЗАБЛУЖДАВА НАРОДА.ЖИВЕЯ В СОФИЯ И РАБОТЯ ЗА 380 ЛЕВА .И ТО СЪМ СПЕЦИАЛИСТ.НАМАЛИХА НИ РАБОТНОТО ВРЕМЕ И СЪОТВЕТНОТО ЗАПЛАТИТЕ.ЩЕ СИ КУПЯ ГЕРБЕРИ С ТЯХ НЕЕЕЕЕ ПО ДОБРЕ ЛЕНТИ ДА ИМА КАКВО ДА РЕЖЕ ЧОВЕКА С ГОЛЯМАТА НОЖИЦА!!!!!!!

754 средна заплата, а пенсия 135 лв.!!!!!!!Боже, Боже! това е по-малко и от африканските страни!

Поета го беше казал : "Свободата не ще Екзарх , а иска Караджата"

"Прекрасни" герберски успехи. Напред към мизерията.

Кажи ми приятелю по коя част от "канадската мечта" искаш да ти изнеса лекция? ... Нито Конституцията им е по-добра от Българската, нито материала, .... политиците им прокарват лобистки закони на поразия, а скритата им безработица - лумпените 15% ....

И все пак какъв ви е жизненият стандарт?! Не ми сравнявай Канада с българската безизходица, ами се върни тука и то в провинцията и тогава дрънкай...

Отчитането на не реално висока средна работна заплата води до още едно ограбване на тези хора, които се пенсионират сега. Пенсиите им се изчисляват по формула, в която основна роля играе заплатата им спрямо коефицент от средната работна заплата. При по-висока средна работна заплата се пенсионираш с по-ниска пенсия.

Сигурно в банките на Цветелина средната заплата е 750лв....

Кви 12% ? Минимум 20+% са безработните. Тия отчитат само тези които ходят да се подписват. Ама много хора като мен отдавна са спрели да ходят за един мижав подпис веднъж в месеца и отпадаме от графа безработни. Нит има пари за преквалификация, нит за курсове, нит за нищо. Най-много да ти дадат номера на съоветния търсещ работа и толкоз. И ква е файдата?

Пари за интернет, цигари, бира и кафе откъде взимаш? Да речем ракията сам си я вариш.

Викаш, щом един от семейството работи, плаща нета и може да черпи по цигара с кафе, останалите не се броят безработни.

А по темата нещо написа ли? Или не ти стига малкото мозък?

Къде я тая средна работна заплата бре? За град от 30 хиляди човека, с институт, че и заводче, едва кретащо от соца, 400 лева се счита за голяма заплата.

Абе може ли някой да ми каже как така средната заплата е 754лв. Аз вземам 380лв. майка ми взема 300 лв. баща ми и то взема толкова! Живея в град който се намира в Хасковска област! Как така 754лв. !? Цялото ни семейство взема под 1000 лв. Може ли някой да ми обясни как се изчислява тази средна заплата!?

Много просто ! Държавният служител Х взема 1600, вие 400 - средно вземате по 1000 лева месечно!

Много те моля би ли ми казал къде държавния служител взема тези пари? Явно ако е директор.

Ами, ако беше ходил на времето на училище, щеше да знаеш как се смята средно аритметично. И да ти дойде на ум, че явно има доста хора, които вземат над 750 лв, за да се образува това средно аритметично!

ЕЕЕ, много си ''умен''! Не бързай със заключенията след като не познаваш хората! Стига с тези комплекси!

дори в министерствата обикновените чиновници получават не повече от 550 лева брутна заплата. познавам 4 мислещи качествени хора , които си доработват в къщи

Много важно,нели Бойко си има госпожица и си реже лентички.

оооо, вярно ли? В какъв смисъл си има госпожица?? Коя е тази щастливка?

Стъпете във Френската част на Канада, социалните ще ви са по-високи от заплатата в БГ, после потърсете работа и ще забравите за небивалиците тук. Проблемът е, че България въпреки всичко ни е Родина!

За да отидеш в Канада трябва да поназнайваш Английски. Евентуално френски. А за да те вземат на работа тябва да работиш и трудът ти да е производителен. Не става половината ти ден да е цигарена пауза. И дори тогава най-вероятно цял живот ще си под наем и няма да можеш да оставиш нищо на децата си. Понеже в БГ почти всеки е собственик на жилището, в което живее, но в Канада далеч не е така. Проблемът не е само патриотизъм колкото и да се бием в гърдите. Не случайно дори в най-развитите държави безработица има и тя рядко е под 5-6% - както е казал народът "от всяко дърво свирка не става".

Имаше една песничка: "Лекарите карат кооптаксита, синоптици ни поправят печките, инженери мият ни колите, а физици в цирка решат мечките "... В Канада чужденеца може да види всички тия абсурди извършвани от чужденци .... И освен това трябва да преглътне постоянните подмятания за акцента и въпросите "Защо си дошъл в Канада? и по-директното "Що не си ходиш в Европа" :)))))

Елементарна сметка може да се направи какъв е процента на работещите, на пенсионерите, учащите и остатъка е в АРМИЯТА от безработни! Това е реалната безработица, това което цитират тук е за регистрираните безработни.

ха ха ха Печалните рекорди за България станаха много. Я да попитам аз сега кой не иска да бъде като в Турция!

Никой нормален не иска да бъде като в кюрдистан и анадола. Като сте толкова добре,защо турчулята сте заляли Европа и чистите кенефи? Ай у лево и оти да лющиш кюрдски щепсели у анадола мъ.

премиерът- сланце каза - тук е добре -защо оспорвате?

Какви 12% - 0,12% са безработните ! Вървим само напред и нагоре, всичко около нас се разпада, само ние сме във възход, защоно бойко борисов е на власт ! Всички лоши неща, които се пишат са от лоши комунисти ! Ние сме щастлива нация и просперираме - който твърди обратното е лош комунист ! Добре, че са бойко, цветелинка и цветанов, които ни пазят от комунистите и се грижат за нас - намалиха цените на тока, на парното, на водата, на горивата, вдигнаха ни заплатите, пребориха се с престъпността и построиха 68 км. магистрали за 5,4 млрд. лева - какво повече искате ? Властта вечно ще е на тези тримата - без тях сме за никъде !

Стига с тези глупости!Аман от стъкмистика.Не знаете колко хора работят по 10-14 часа на ден за 150-200лв.И аз имах честта да работя така и вече 7 години чакам да ми изплатят заплатите за година и половина на база съдебно решение.

Това са пълни глупости.Нека да кажат колко са заетите,т.е. колко се осигуряват.Има толкова хора,които са безработни и не са регистрирани в бюрата по труда.Всичко е стъкмистика.Нека да кажат колко нови работни места са открити(реални).Да вземат журналистите да питат за тези неща ,а не да лижат задниците на управляващите.Основния критерий за успех на едно управление е икономиката.Всичко друго са хвалби,популизъм и простотия.

Какъв е смисълът да броят мангалите дето си седят в съборетините и никога през живота си не са и помисляли да се хванат на работа? Ок, ще пишат безработица 30%, което ще ви даде повод да плюете Боко или Цвъци и няма да носи никаква информация за колко хора искат работа, а нямат.

1chovek

Повярвай ми, че са много хората, които искат, но нямат работа (и не броя малцинства). Всеки може сам да види около себе си...

Не са само цигани,има и много българи.По селата е пълна трагедия.Опитвам се да кажа,че когато се измерва нещо ,нека да е реално,а не стъкмено.Никой не печели от това.Повярвайте ми,ако не се развива икономиката и не се разкриват работни места това правителство дори и да спечели втори мандат ще го замерят с камъни след време.Трябват политики за стимулиране на инициативността на хората,а не само рестрикции и съдиране на кожи.За съжаление Бойко Борисов няма нужната компетентност за да разбере икономиката и това е голям проблем.

Засили С.Дянков и гласувайте вдигане на тия осигурителни прагове , бре хората взимат по3-4-10-20 хиляди лв мес. заплата, вие ги осигурявате на 2000!?Така и реката към НОИ ще стане по-пълновоодна и ще има и за пенси..йки,че вече измряхмеее...!

Точно така, другарю! Трябва да се вземе от тези, дето изкарват пари и да се даде на другите, дето не изкарват. Политически се действа както БСП-то - първо се дава на пенсионерите за да се подсигуре електората, после се чудим защо няма млади хора да работят и да плащат данъци. Криза.

досега крадоха. И не опират нещата до цветове -политиците са от едно котило. Докато няма морал в политиката така ще е. А иначе защо само пенсионерите ,циганите къде ги сложи?

Тая информация, за средната Р.З..=754лв, нека да се допълниии...колко % от работещите я получавааат..!?Разбира се без президентство, министерстваа,държавни слууужителии,банкеери и останалите олигархически и крадливи структури, итогава да поднасят такива информации...754лв-ама къдеее!?

Средната работна заплата е от ведомостите в парламента и МС ! Безработицата е толкова голяма, колкото е неработеща икономиката ! В България на практика работи само енергетиката, частично туризма и химията... Правителството е време да си ходи, а Дон Боко и Дон Цецо в затвора !

Както обикновено всички тук се оплакват. Не зная защо рИвете толкова много, а не предприемате мерки да се подобри положението в България? Аз се опитвах години наред, всички наоколо ми гледаха сеира и затова вече не живея в България. Всеки си заслужава съдбата! Който иска нещо да промени намира начин да го направи, а който не го прави значи не иска промяна или чака наготово някой да му оправи положението. Няма такъв обяд, няма такава вечеря! Успех на всички, които искат и могат. Другите да си сърбат попарата, която сами си дробят с мълчанието и бездействието всеки ден!

Когато си в чужбина и това е мотивиран избор, значи си избягала...нямаш право да ни "съветваш" ! Тук правим, каквото можем, но има едни хора от комунистическата мафия начело с една мутра, които са заели важните лостове в държавата...

Най-сташното е,че много хора харесват тази мутра.Обяснението е просто-мнозинството от хората са необразовани,без морал и разсъждават като мутра.

И ти избягай! Да видя кой в чужбина ще ти търпи мрънкането. Тук е много по-трудно в началото и не всеки успява да си намери работа. Местните не са ни поканили на баница, а да свършим работата, която те не искат да работят. Не е за всеки гурбетът, а за можещи. Затова не се оплаквайте! Намерете своя начин да промените условията, в които живеете.

и бегах. Сега не ривете. И какво всички да дигаме гълъбите ли? Или ти тук си била същата .

И аз не разбрах що ги дава тея назидателни акъли...

1chovek

Истината, уви, е друга - реалната безработица е около или над 20% (не съм си измислил цифрата, а внимателно слушам финансисти и икономисти, които им се налага да знаят реалните стойности и да боравят с тях - иначе не биха им излезнали сметките и разчетите). Хиляди малки фирми в момента фалират. За дребен бизнес дори вече не се говори, става тема табу (защо ли?). По новините само ни облъчват с ББ, банки, монополисти, големи фирми и тн. За дребния бизнес и дума не можеш да чуеш и то в момент, когато на хората им е най-трудно и това не е случайно - нарича се информационно затъмнение. За последните месеци нови над 60-70 000 са на улицата (без работа). Опасявам се от най-лошото - повторение на 1997.

Вместо да пишете и обиждате, що не хванете сопите, бре? И пред Парламента!!! И докато не се изметат от там , да не ги оставяме. И не само тези, а всички ! До тогава, докато не се намерят грамотни и достойни държавници! Уж, нали сме демократична държава? Или само си пишем... Не вземем ли нещата в свои ръце, ще си останем още 100 години една от най-бедните страни в Северното полукълбо! А и след 100 години няма вече да има жив българин, президент ще е Хасан, а министър-председател ще е Мюмюн! както е тръгнало...

имаме 10 кебапчета аз изяждам 9 ти изяждаш 1 .средно сме изяли по 5 кебапчета,какво се оплакваш че си гладен? скапаната ТИКВА си мисли,че му вярваме.наближава ти края изрод мръсен!!!!!!

Що ли се хабим да четем и коментираме? Всички знаем лафа за свинското със зеле, където един лапа пържолите, а друг само зелева салата...:))))) А колкото до безработицата - от поне 10 безработни познати, само един е регистриран в бюрото...всичко е ясно!

може и да е толкова, като сложим заплатите на някои шефове други подобни

преоритет-учител 550лв.бруто ?

Нагла лъжа! 432, 65 лв е заплатата на "Главен асистент" в БАН!

Не може да имаш и славата и златото едновременно!

Защо интелигентен и способен млад човек, най-вероятно владеещ поне един западен език, работи за 230Евро/месец?

Основателен въпрос. Първо, зависи по какво е асистент. Ако разбира от ИТ отваря джобс.бг и гледа 1100 активни обяви, където дори за стаж ще взима близо двойно. Но не е само за програмисти, химиците не взимат по-малко ако се занимават с фармацевтика и т.н.

разказва играта на бъдещите пенсионери. Сегашните просто бяха лишени от актуализиране на пенсиите по швейцарското правило. Законите са за заобикаляне когато не изнасят на ония, които си гласуват сами и заплати и бонуси.

Ей, стига сте ни приказвали глупости. Почвайте масови съкращения на всички лишпери в държавна администрация,полиция и военни! Аман от лапачи и дупелизци.

А бе ма стига сте лъгали населението смотаняци безработицата е над 30% а тази средна заплата се взима къде само в София май и то не навсякъде!!! ГРОБ ДА ГО ДУХАТЕ

Стига с тая стъкмистика... увеличават се осигурителните прагове всяка година, ето така се вдига средната заплата. Но реалните нетни които се дават са си същите, осигуровките са други... Вдигали се заплатите, да не се смеем... т.е. плачем, защто си е плачевно.

Долна лъжа е тази заплата. Както всички знаем заплатите на драгите ни 240 хрантутници се определят спрямо средната работна заплата за страната. Та ...

Искането на лиценз на САМОСВАЛИТЕ " МАЗ" над 12 т. които превозват за собствена сметка, изкарва на борсата около 10 човека!

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА КАЖАТ КАК Е ОБРАЗУВАТ ТАЗИ СРЕДНА ЗАПЛАТА 754 ЛЕВА, СЛЕД КАТО 98% ОТ РАБОТЕЩИТЕ ПОЛУЧАВАТ МЕЖДУ 400 И 550ЛЕВА НА МЕСЕЦ!!!!ЯВНО ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА ОТ БОНУСИТЕ НА ГЕРБАДЖИЙТЕ!!!СРАМОТА!!!И В ДЪРЖАВНИЯТ СЕКТОР НЯМА ТАКАВА СРЕДНА ЗАПЛАТА!!! И ТАМ ЗАПЛАТИТЕ СА МЕЖДУ 400-550ЛЕВА...ТАМ САМО ПРИБЛИЖЕНИТЕ НА ВЛАСТТА ПОЛУЧАВАТ ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ЗАТОВА ДА НЕ ЗАБЛУЖДАВАТ НИКОГО С ТЯХНАТА СТЪКМИСТИКА!!!Е АКО ВСИЧКИ ПОЛУЧАВАХМЕ ПО 754ЛВ. СИГУРНО ЩЯХМЕ ЗА ДВЕ - 2 ГОДИНИ ДА СИ КУПИМ ПО 6-АПАРТАМЕНТТА!!!

Аз ще ти кажа как. Ето ти един пример: Аз и ти отиваме и си купуваме едно пиле с ориз. Аз ям пилето, а ти ориза. Средно двамата сме яли пиле с ориз..

И ако този дето ти е ял ориза после не ти е избил зъбките явно или ти си много убедителен, или той е яко тъп.

Оня виц : Аз и директора взимаме 1000 лева заплата, аз 200 а той 800

Именно така си нагласят статистиката. 1000лв .. ти 200, той 800 ... ама средното е 500... от двама ви...

е партийно доверено лице и не се мори за под 1500 лева ...и то за два зо три часа присъствие в службата. Много са заети. Не можеш разбра с какво.

Гарантирано от герб мизерно съществуване и безработица

13% безработица (официално), 4,8% ръст на безработицата в сравнение със същия период на миналата година, 13% скок на цените на тока от 01.07., никакъв ръст на пенсиите от три години, но за сметка на това 31 км. автомагистрала, която след година ще започне да се кърпи, както "Марица" и "Люлин". Съжалявам премиера, който си направи мазоли на гърдите от тупане по тях и самохвалство за огромните успехи на правителството. Подигравката с интилигентността на БГ граждани не спира, но ние сме си виновни защото си ги избираме по това колко голяма и мръсна уста имат.

НЕ Е ВЯРНО! БЕЗРАБОТИЦАТА В БЪЛГАРИЯ Е ОКОЛО 20%. ОЩЕ ПО-ЛОШОТО Е ЧЕ С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН СЕ УВЕЛИЧАВА.

Направо я пиши 80%, щото доста хора и на работа не работят...

Ами работи бе, заради такива нихилисти не можем да се оправим, защото ни втълпяват, че не работим. Неуки и тъпоъгълни и гласувате за герб, най си заслужавате обкръжението!