Вапцаров: ”Да” на нова кабинка, но без разширение на пистите

Подкрепям втория кабинков лифт, но без да бъдат разширявани ски пистите сега и за вбъдеще. Подкрепям предложенията на алпиниста Боян Петров.

Обратно в новината

Коментари - Вапцаров: ”Да” на нова кабинка, но без разширение на пистите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

lu4ka

Кукурузена, царевична, ама съм права.

ако не си разбрал на Витоша и иде ред до няколко месеца. Съвсем скоро ще има протести...Щото мерак да се строят вили от Драгалевци до Алеко има от повече от 70 години. Прочее повечето софиянци ходят на Витоша пеша. В това число стари планинари на по 70+. Зиме и лете. Ни автобуси ни трябват ни лифтове. Макар, че последните са удобство за децата наистина.

Банско - бутиков курорт??? Ми тоз младеж и другите дето мислят като него да хващат кирките тогава. Щото положението е изтървано. Но ако курорта е бутиков втори лифт на практика не им трябва... А както вече стана ясно Цеко 5 пари не дава за развитието на зимните спортове - него го вълнува само да се строи масово и да вземат заеми от ПИБ, щото явно пеевски вече я е обезкървил и таз банка.

Вапцаров оака хубавото име - защо?

по колко билета на ден отчита? От къде може да се получи тази информация?

на банско съм решил да ходя ама като построят бобслей шанца...

А някой закон за Георгиу Георгиус дали не нарушава коментара ми !? Половин България е собственост на безработния кипърски клошар , другата половина на мамин Делянчо , а раята трябва да си трае и мълчи !

"*Коментарът е скрит, защото нарушава закона за банките" - Че то за банките важат ли законите !?

Втори кабинков лифт не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!! Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти. Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само Чалин валог или Тодорина орница, или да си опропастиш почивката!

Kalin

Съгласен съм с по голямата част от казаното но има и едно НО ако става въпрос за -3-4 уикенда където има проблем с лифта защо не оптимизират нещата вместо да строят нов който така и така не може да му натоварят капацитета?

Dimi

Защото става въпрос за едни други финансови интереси... и опит за раздвижване на имотния пазар в Банско

Проблем не са лифтовете, а че ако се реализира проектът за втора кабинка с предвиден капацитет 3 000 човека/час в ски-зона Банско, природата в района ще се съсипе ОТ ЧОВЕШКИЯ ПОРОЙ. Всичко може да си направим,-лифтове, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ!

бате - тя ПРИРОДАТА сама става. Няма нужда да се строи.

Браво на това момче .Дано и политиците са го чули ,а и тези които се готвят да разрешат глупостите на инвеститора платено разбира се

Този бетонен, безвкусен комплекс ли се нарича бутиков? Тогава значи, Дружба, Обеля и Люлин също са бутикови и кокетни, какво ревете, че били грозни! Въпрос на вкус!

Поетът Н.Й.Вапцаров няма внук !!!

това е поредният Дир-каджийски гаф. Не е последния.

За благото на далаверата и това е поправимо, както виждате. Няма никаква уважение към нищо и никого!

Познавам го човека, внук е на брата на поета.

Правителството иска да разреши само строителство на спортни съоръжения в Пирин? Не трябва да забравяме обаче, че спортни съоръжения са и: стадионите, фитнес залите, ледени пързалки и зали за тенис и др., което означава огромни сгради с олимпийски размери в планината. Не съм съгласен!

Банско заприлича на морето. Бетон и изоставени строежи като след война. Как е възможно едни банкери да унищожават природата в стремежа си за печалба на всяка цена. Каквото и да правите времето ви няма да стигне и банката ви ще фалира и ще повлече крак и на останалите безобразия. Чудно ми как Бойко им се хваща на номерата! Не се ли замисля, че идват избори. Същото се отнася и до крайно глупавите и непопулярни мерки на Столична община които настройват хората срещу правителството.

Браво на това момче! Макар и лично заинтересован разсъждава честно. Такива хора ни трябват в политиката!

ИСКА МОНОПОЛНО ВИСОКА ЦЕНА В СОФИЯ, БОРОВЕЦ, БАНСКО! На софиянци иска 14 лв. до Алеко, колкото е цената на билет от София до Варна! За сравнение, македонците искат по 3 (ТРИ) ЛЕВА на лифта в Скопие до техния кръст!

втория лифт. през съботите и недалите няма да има опашки, а през останалите 5 дена от седмицата ще е затворен. Но веднага ще ревнат за нови писти - малки са, тесни са, опасни са за много хора наведнъж, не стигат. Няма да се разрешат поблами с това, само ще се натрупат нови. Барабар с циганията в самия град Банско - строежи, изкопи, кал и мърсотия...

Ето, БЕ, каза ви го и местен хотелиер дори! Опашки има пет уЙкенда в годината. ПЕТ по ДВЕ е равно на ДЕСЕТ дни. Заради тези десет дни юленските крадци ореваха орталъка. Отделен е въпросът къде излиза сметката за втори лифт, като той ще бъде натоварен ДЕСЕТ ДНИ в годината. Ама си дудна аз, че не комфорта на скиорите е от значение, а продажба построените и предстоящите да се построят комплекси в селото. СЕЛОТО, не града!

Ходил ли си изобщо в Банско? Особено през зимата, когато има условия за ски.

Ходя на Банско от 1988 година. И зимата и лятото. Последно бях за 4 дни януари месец миналата година. ДЕЛНИЧНИ ДНИ. НЯМАШЕ ОПАШКА.

Dimi

Имам приятели собственици на малък хотел в Банско... интересно но тяхното мнение съвпада с това на човека от статията... Да не говорим, че според тях не зимата им е силния период, а лятото и есента защото хубав сняг за ски на Банско има 2-3 месеца... да не кажа само 2

браво Въпцаров! Много е прав как на световната купа няма опашки, а през останалото време има. Всичко се прави с умисъл от долния концесионер Юлен.

Много манипулативни приказки на този хотелиер. По време на Световни купи опашката е по-малка, защото към Шилигарника се пускат поне 10 шатъл-буса - много екологично!

Зелените протестъри са единствените, които участват доброволно при залесяване в гората. Хотелиери и дървени филоософи като теб не са забелязвани. Не като си бил ученик, говорим за днешните години. както при горски пожари, зелените протестъри са сред първите, които отиват и доброволно участват в гасенето, съвсем безплатно. Хотелиери там не са забелязвани, те са заети с бизнеса си. На протестите на зелените протестъри, беше пълно със скиори. На протестите на хотелиерите, ходят основно служители на хотелиерите, за да си запазят работата. Скиори протестиращи почти няма.

Това е опашата лъжа! Зелените протестъри не си мръднаха пръста когато се гасяха пожарите това лято а и не само това. Никога не са милеели за България и нейната природа а единствено за жълтите стотинки които заработват като такива.

на Витоша БЯХА ИЗКОРЕНЕНИ ОТ ЦЕКОВЧЕТА!

Да поясним на човека и авторите на статията. 1. Бутикови курорти са Куршевел и Цермат, но там има места за 10-12 хиляди туристи. Значи Банско е просто една голяма спалня. 2. Много е интересно, как в едно такова място, някой ще си лепне едно Шато пред името на кичозния си хотел. И 3. Ванцаров не е имал деца, съответно този човек не му е внук, а далечен роднина.

Dimi

Банско трябваше да бъде курорт със 7800 легла. Това беше условието да се разреши разширението на ски зоната. Банско можеше да бъде малък кокетен курорт с високо качество и да привлича платежоспособни туристи... сега по нищо не се различава от слънчев бряг - отвратително ниско качество, евтин алкохол и проститутки...

купих си сноу блейдс тая година и мисля да ги изпробвам скоро.... но едвали на Банско....

Не съм от тези, които посещават Банско , но ми се случи да прекараме няколко дни в Добринище и да видя и Банско, макар и през лятото. Впечатлението ми беше, че прилича на нещо като кварталите Люлин или Младост в София. Същата болест като тази от черноморието го е подкарала здраво. А пък и стремежа към забогатяване изпреварваше уменията и опита в туристическия бизнес. Блокове и кръчми се строят бързо, но планината само БОГ може да построи. За това е по-важна от мераците на съвременните ненаситници. Те са съвременни, но ВРЕМЕННИ.

Аз пък съм против втори лифт, докато не се оптимизира на максимум капацитета на първия! Тогава ако все още се чака по опашки, ще има смисъл.

ББ пред Европейския парламент:(не е виц!) "Аз съм зелен. Пренасяли сме блатни кокичета, чакал съм щъркелите да се излюпят. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки." СЛЕД ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ КАК ДА МУ ИМАШ ВЯРА НА ТОЗИ ЧОВЕК!?

Вярвам му, че е зелен, остаря, но тиквата му остана зелена.

Въпросът всъщност е: "Как може да имаш вяра НА ТОЗИ човек и преди това изказване!?"

d4

Колю Вапцаров,като човек живял в доста страни и обиколил света, трябваше да е наясно, че сегашната ситуация с "кабинките" в Банско може да се реши за нула време. Просто се демонтира сегашната кабинка и на нейно място се изгражда нова, с кабинки за по 20-30 човека. Времето, необходимо за тази "операция" е около 180 дни. Справка - ски курортите в Австрия, Италия, Франция и Швейцария. Така хем агнето/НП Пирин/ цяло, хем вълка/Цеко Минев/ сит. Ама се иска малко акъл...

Грешиш. Т.нар. "вълк", цецко фашиста, няма наяждане! Н-Я-М-А! Вервай ми. И той не иска само нов лифт, от който да печели... Негови са (през ипотеки) по-голяма част от блокчетата, които се водят апарт-хотели. Друга е играта там, а лифта е само средство за шантаж.

Абе направете Витоша и помогнете на планината.

Нямаше ли един набеден поет с такова име, тръгнал да буни държавата по руска команда?

kitno selo 200 xotela САСИПАХА ХУБАВОТО ГРАДЧЕ

Няма такова нещо като неекологичен туризъм. Идете и вижте безумията на презастрояването в Слънчев бряг - гади ми с дори само ако ги видя отстрани, без да влизам сред нацвъканото им строителствено безумие. Ако послушате уж банскалии, те са готови да се самоунищожат така, както мъжкият паяк заради удоволствието да си надвие на инстинктивния масраф, бива изяждан от женската веднага след акта на удоволствие. Разум трябва тук, ред и умереност, за да имаме красив курорт и същевременно да опазим автентичната екосистема на уникалния Пирин. Оставите ли на мутрите с мръсните им пари и мераци да решават, безотговорността им ще намачка и обезобрази всичко - и накрая ще имаме едни паметници на алчността и глупостта, както по свръхбетонираното ни Черноморие.

Като цяло и аз съм на мнение, че слънчака е отврлатителна шит-хол, както казва бай Дони. Но примчера ти с паяка е меко казано идиотски. Не заради удоволствието от едното съвокупление, което хората наричат "е.ане", отива на явна смърт мъжкият. Заради продължението на гените. Паяците не се съвокупляват за удоволствие. Абе как може да сте толкова прости и с такива огромни претенции, че разбирате всичко и можете всичко?!

Един паяк знае за гените си толкова, колкото е сигурен, че дължината на бюрото ти е например 1 метър, пълзейки по него. Ти изкара паяците най-високоотговорните същества. Паякът не интерпретира света като теб, нито го категоризира.

Няма по-гнусни същества от троловете на Цеко - няма! Гнусни сте!

Когато отсечем Байкушевата мура (дърво на 1300 години) Ще засадя цели 5 нови борчета!

Напълно подкрепям твърдението, че Юлен злоупотребява с монополното си положение. Последният сезон, Банско. Хотела предлага извозване до Долна лифтена станция. Казваш си "супер", ама не! Явен направили бусчетата, които извозват скиорите да заплащат за всяко влизане, колкото за целодневен престой. Та транспорта влесто до ДЛС става до входа на паркинга. Говорих с хотелиера. Той твърди, че преди са плащали еднократна такса за целият сезон и са карали туристите наистина до станцията на кабинковата линия. В този случай Явен се показват като алчни печалбари.

Районът има огромни възможности за развитие на целогодишен туризъм. Банско не е само ски. Дайте възможност за развитие на околните селца. Спрете мегазастрояването, особено в Банско. Развийте инфраструктурата.

Алпите ама Алпите. Да ама Алпите са 94 пъти по-големи от Пирин. Втори лифт срещу 10 000 нови залесени фиданки в планинанта. И никаква сеч в планината. нова инфраструктура в Банско и нов човешки манталитет на хората дето у гради си мислят че около тях се върти света.

Аз съм за нови лифтове и нови писти. Както е в цяла Европа. Само да няма монопол на анонимни бандити.

Ами тогава вземи да построиш и подходящия планински масив за целта! Ти не разбра ли, че на Пирин просто няма условия за писти?! То, ако имаше, те щяха много отдавна да са установени, както е навсякъде по света. Скиорите няма да ти чакат Юлен да им "направи" пистите. Пистите, ама истинските, дето стават за каране и за истинско кефене, първо - са над 1800 метра н.в. (поне!) и второ - са си естествено формирани природни терени, без необходимост от кой знае каква намеса. Банско няма и никога не е имало такива терени. Банско стана ски-курорт насила, въпреки отсъствието на дадености, в късните 90, когато мутрите в БГ се развилняха и решиха, че са по-големи от Господ.

да бе покрай лифчето ще цъфнат и wc и чайни и хотелчета и бардаци и магазинчета за тоалетна хартия :-)

Тоя кукловод на Соросоидите защо не си гледа върховете. Нали изкачваше всеки ден по един хилядник,само че без никакви доказателства .Да почне да качва по 2 на ден и да не се занимава с курортите ни .Господине ти си ГОСПОДИН НИКОЙ и не се меси в държавните неща, защото още някой може да ти вярва че катериш ужким върхове .Между другото ти дават да се катериш по другите планини, а като дойдеш тука почваш да пречиш на хората.Е нали зелената мафия на Прокопиев ти плаща. НЕ ПРЕЧИ НА ХОРАТА ДА КАРАТ СКИ ,ЗАЩОТО НИ ОТВРАЩАВАШ.

Най-важно в живота е селяндурът да кара ски. Какво се случа със света нема никакво значение. Важно е говедото, кравата му и кривокраките му телета да карат ски. Я, че си напрайм еднаж кефа, па вие мрете! Ете тва е! Море, кога ли ще ми причернее.

Dimi

Ако наистина караш ски ще се заслушав думите на човека. Защото не е единствения собственик на хотел в Банско с подобно мнение. Това което искат от Юлен не е за да караш ти ски, а за да може да се раздвижи имотния пазар... лифта ще ти помогне в 10тина дни (5 уикенда) да има по малка опашка... нещо което някакси се получава когато има съзтезания и без нов лифт... как ли?... ами май всичко с опашките е театър на Юлен...

Ма що така се цънкате на дребно, бе хора - кабинка, пистичка? Ми хванете се като мъже, па го бетонирайте, па го асфалтирайте целия Пирин, па като нахълта половината свят, па като потекат един реки от пари, ще има да ручат селяндурите...

Татко Лифт, мама Кабинка, какво ли ще се пръкне, вероятно малкото Кабинче?

"Да" на нова кабинка - само една кабинка ли ще има новият лифт?

Повече от ясно е че мутрите в правителството и агентите им в Банско са го притиснали и човека гледа да излезе от положение като предлага нещо което е глупост! А когато каза че в Банско няма нужда от 2-ри лифт аргументите му бяха железни!

Много е интересно, че за пръв път се пише за един проблем - този за злоуотреба с моноплно положение от страна на Юлен. И се вижда, че има нещо нередно в Банско. Практически продължителността на сезона в Банско се определя единствено от волята на Юлен. Теоретично е възможно Юлен да съсипят хотелите в Банско ако решат една година да не работи ски зоната. Нула приходи, несъстоятелност и изкупуване на безценица. Теоретично Юлен може да бъде продаден на спекуланти, които се интересуват точно от такъв сценарии. Много е актуален въпросът дали държавата има някакви възможности да не допусне такова нещо. Реално трябва да се помисли по въпроса за това, че всеки един концесионер на ски зона у нас се явява естествен монополист и може би е редно да попадне под регулаторен режим.

А Левски , Ботев и Гоце Делчев кога ще ги интервюирате !, И хиляда Пъти да бъде повторена една Лъжа , няма да стане Истина !

Ти Вапцаров, си позор за името на дядо ти. Той умря в борба с такива като теб!

БЪЛГАРСКИЯТ ОБЛИК НА БАНСКО Е ЛИКВИДИРАН, КАКТО И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗА 30 ГОДИНИ ЗАПАДНА ЛИКВИДАЦИОННА ОКУПАЦИЯ

Този Боян Петров не беше ли онзи дето го отнесе колата в Кресненското дефиле докато екологично се гъзеше на банкета да мери колко милиметра повече ще се отнемат за безопасен път.

И на теб да ти дават 11 хиляди лева за да обходиш 12 километра, няма да се замислиш... Още повече, че всъщност пътят е бил ползван от древността. В смисъл, че животните са адаптирани от раждането си. а смачканите гущерчета с нищо не допринасят за изчезване на популацията... Абе "Ени пари има да се вземат..."!

А ти кой беше? Трол номер 2814?