БАН пусна онлайн Речник на български език

По повод 24 май Институтът за български език при БАН пусна безплатен онлайн достъп на Речник на българския език.

Обратно в новината

Коментари - БАН пусна онлайн Речник на български език | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма много работи. Корпуса е само от големи текстове. Като поработи 5-6 години ще се оправи. Най-добре е авторите да сложат бутон добави дума с идентификация на потребитела с е-мейл. И като една дума или синоним я добават неколко пъти да я добавят в речника. Тези речници трябва да имат официална поддръжка, за да се гарантира съществуването им за много време. Или пък да е отворен.

Може би по-правилно е да се напише тълковен речник на бг.език, че не е ясно какъв точно е. Аз се питах дали е тълковен или за лексиката. Изписах думата ПУТУРИ и ми излезе резултат ПОТОРИ като на второто о има ударение. Има обяснение и след това дадени примери от различни произведения, където всички автори са употребили Потури, а не Потори. Голяма помощ няма що.

"Създадена е и интерактивна карта на диалектната делитба на българския (link link разширяват информираността ни от Дир-а. Макар и да се разбира, за какво става дума, би могло изречението да прозвучи поне така: "Създадена е и интерактивна карта на диалектната делитба на българския Бигуй". Сама дето Бигуй онлайн няма да сработи.

"Създадена е и интерактивна карта на диалектната делитба на българския (link link разширяват информираността ни от Дир-а. Макар и да се разбира, за какво става дума, би могло изречението да прозвучи поне така: "Създадена е и интерактивна карта на диалектната делитба на българския Бигуй". Само дето Бигуй онлайн няма да сработи.

не работи ....

pegenes

Знаех си, че ще ме забършете, обаче фактът си остава - речникът е мнооого непълен, за нищо не става. Надявам се, че не са взели и пари за това недоносено творение.

не струва и пукната пара

Първо, страницата зарежда над 2 минути. Второ, не намира нито една дума, без дори да изписва съобщение за грешка. БАН-ска му работа...

Дали БАН ще успеят на настигнат безплатния и доброволно създаван речник "Речко" на chitanka.info? Не че правя реклама, но до скоро беше най-смисления за много неща.

Тоя речник, докато ми се зареди българският език вече ще е излязал от употреба... Нещо БАН-аджиите май пак са се изложили, ама поне са "усвоили" едни хубави пари...

Ти банаджия да усвои хубави пари виждал ли си някога? Това да не са ти депутати? Или членове на ДПС? Разходи се по коридорите на който искаш институт и ще видиш. Целия фонд за научи изследвания е 14М за 40 института.

не намира думата колега.

Заговезни, църква, черква, сметка, и мн. други също.

Но ако намериш определение на тази общоприета чуждица, ще ти стане ясно защо

Pesh0

Думата релевантен , не ми зарежда ... а ме мъчи от няколко месеца :)

Не е българска дума. Значи уместен, приложим, от практическо занчение.

Не си релевантен, или, ако искаш, по-точно, си ирелевантен

Поздравления! Това е огромен труд!!! Браво на авторите! (а ако не работи fоще, това са подробности, компютърджиите ще ги оправят)

Зарежда толкова бързо колкото и албански реотан. А след като зареди (цяла вечност), нищо не намира. Българска работа.

Щом е ползвал албански реотан. А от там прави изводи, които само БЪЛГАРИ е разрешено да правят

по-добре късно..

Поздравления!!! Дано по-скоро го довършат, за да стане използваем онлайн.

Не работи!

а последните "изобретеня" на интелектуалците вписани ли са! ? входирам... изходирам" допълненията кога ще бъдат входирани, а после - изходирани...

Имам молба към журналистката написала статията.Може ли да сложи директен линк към съотв.речници, защото в момента много трудно зареждат сайтовете.

Браво, предполагам че думата 'делитба' е от по-новите, включени в този речник. Навремето, когато живеех в България, не говорехме за 'делитба' пък било то и диалектна такава :)))

Експозиция (от лат. expositio) или въведение е началният елемент от сюжета на драматическа или епическа литературна творба

Експозиция е чуждица, на английски означава (едно от значенията) изложение, показване. Тази дума съм я чувала, но 'делитба' чета тук за първи път :)))

Евала!

Тези от бан, с малки букви, за нищо не стават.

Електронни сайт на БАН е.. e-ban и не работи

Абе онлайн, ама друг път. Не се отваря. Та затова питам, какво пише в тоя речник. Педерасът хомосексуалист ли е, или си е най-обикновен педераст.

Май нещо не работи този сайт..? Завършен ли е

Те от БАН не е лошо да понаучат софиянците, че се казва 'играем', а не 'играеме'!

Ма и вия бехте селяни преди да дойдете у София, ма сега не сте. Па взехте и акъл да давате. Няма по- нахално нещо от селяндурите дошли в София.

като гледам какви изречения си изповръщал, не ми остават съмнения кой е селянинът

ИГРАМЕ. ей нема го наочат езико..

И българският език изчезва, както всичко българско...

Радвам се за това. Бих го ползвал често. Ако някой от екипа чете тук, освен пожеланието за бързо попълване на всички томове и последващото актуализиране, имам следните надежди: 1. Достъпът до речника да е по-бърз (в момента чакам около 10-15 секунди) 2. Оформянето на текста да се чете по-лесно (сега са прекалено сбити буквите едни в други, а курсивният текст ме омаломощава). Може би с подходящи тагове и читав CSS това ще се оправи.

...............представлява колекция от над 5,4 милиарда (!!!!) думи............

Колега, това е лингвистичният корпус. Речникът е друго нещо.

rado_7_6@

Язе га улазям на кръкмята ми не требе драсни-пални-клечица. Опипешката са упраям и кът отмаам як глъток люта рикия и съм визюнер-предприемач тип ентепронйер. Ся кундурдисвам венчър - пържено филе от вавилонска безжична акула :) Начи ръгяш нея акуля у ушото и веднагически сичко разбиргаш. Даже пладнешките грабежи на червената мафия ти стават ясни :)

Оригиналност ли намираш в това?!?

Чудесно!

Това вече е хубава новина.