Новият председател на БАН: Няма да прося пари, съкращенията не са мъдър ход

Академик Стефан Додунеков е новият председател на БАН за следващите четири години. Той бе избран на поста с тайно гласуване, с 68 гласа "за" от общо 104.

Обратно в новината

Коментари - Новият председател на БАН: Няма да прося пари, съкращенията не са мъдър ход | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според отчетния доклад на БАН за 2011 г. в академията работят 3053 учени, от които десет академици, 18 член-кореспонденти, 292 професори и 1162 доценти, Според отчетния доклад на БАН за 2011 г. в академията работят 3053 учени, от които десет академици, 18 член-кореспонденти, 292 професори и 1162 доценти, пише още Додунеков. ----- Тука сте го Pastn-али 2 пъти

Още един ченгесароагент на небосклона на науката! Нищо от него и за него в гугъла, но затова пък 145 публикации в сивито. Все кодиране, засекретяване - явно : секретен учен!

Додунеков ми е преподавал в университета (беше доста отдавна). Водеше си нещата интересно и студентите го харесваха. За научната му дейност нищо не мога да кажа.

Докато феодалите си начешат властолюбието, други работят. link/2012/06/10630/

Ако все още има млади учени в България (университетите и БАН), лекари или умни деца спечелили олимпиади и т.н., напуснете държавата незабавно. Тук в която и да е западна държава или в САЩ ще бъдете най-уважаваните хора. Това в което се инвестира най-много е науката и умните хора. Търсят се лекари, биолози, химици, физици и особено в областа на приложните науки и нанотехнологиите. Тук във всяка акдемия, институт или университет, най-ниската заплата с която ще започнете първия месец ако имате докторска степен е 2500-3000 до 7000 евро (да не говорим ако участвате в проекти). За професори заплатите започват ит 7000 до около 15 000 (за ръководители на големи проекти). Дори да имате семейства, тръгвайте с тях! Не се оставяйте да се гаврят с вас и да ви подхвърлят трохи по-малки от на чистака! Как е възможно в 21 век млади учени да живеят в Булгаристан и да си дават знанията и възможностите на тези гнусни комунистически изроди. Вие сте бъдещето на човечеството. Вие сте технологичния и духовен прогрес. Давайте тези знания и възможности на Западния свят. Нека това племе се затрие само от лицето на Земята.

А ти какво мислиш? Този, който има възможност отдавна си е събрал багажа и е в САЩ или Зап. Европа. Но ако си мислиш че там с еотива лесно и вземат всякакви оръфляци, много се лъжеш. Там обират само "каймака" и тези хора само вземат по-големите пари. Проблемът не е в младите учени - те ще се оправят някак си. Като си завършат докторските дисертации ще си поемат пътя. Да му мислят "феодалните старци", "академиците", партийната номенклатура от времето ан милиционеро-социализма, доносниците на ДС. Такива никой никъде не ги ще. Те наистина освен в БАН на друго място няма къде да рабпотят. Няма кой да търпи такива тунеядци. Пък и те са свикнали да я карат яваш-яваш - дойдат в 10 -11 часа, изпият си кафенцето, прочетат си ветсника и етио ти - станало време за обяд. Е, как ще пропуснат обяда?! До 13 - 13:30 обядват, моабет с колеги, разсъждения за това колко са велики, плюнки по ББ. така до към 15 - 15:30 и ето ти - то станало време да си ходят. И така всеки божи ден. А на края на месеца и им плащат. Я да помислим дали в частния бизнес някой ще търпи такива "велики учени"?

ХА-ХА, ЗАЩО МУ МАХНАХТЕ СНИМКАТА?

"ежедневна лента от кратки анотации" Какво да пиша днес в ежедневната си лента- направо се стреснах като прочетох тази иновационна идея.

ДРАГИ МИ УЧЕНИ, ЗАЩО ИЗБРАХТЕ ТОЗИ ДЪРТ КОЗЛЬО. Я МУ ВИЖТЕ ВИЗИЯТА, ПЪК ТОГАВА ДЕЙСТВИЯТА.... ПРИЛИЧА НА ЕСЕСОВЕЦ!

академик и при това математик;)) това звучи като диагноза

това беше възможно най- неудачлвият избор. 13 стр. от неговата програма бяха запълнени с реверанси към ЦУ на БАН и органите които управляват Академията в това число изперкалите комунистически старци- чл. кор. и акад. В тях и в останалите 17 стр. се възхаляваше държавническата мъдрост отразена в различни правителствени документи и нормативи засягашта дейността на БАН. Какво предстои- съкращения напр. под формата на неучастие в проекти. А в проекти не може да участва целият състав на даден институт. Въпросните проекти често пъти са без никакъв икономически ефект-!!! те са изпълнение на планове за такива пуснати от горе, по критерии които само те си знаят. Тримата кандидати отбелязват пълното отсъствие на бизнеса към разработките на БАН. От тримата кандидати този беше най-ограничения във вижданията си, но пък личеше че ще е най- изпълнителния на директивите от горе. А е и най- стар.

Личи си съветската закалка - "неудачливият" русизъм само подчертава носталгията ви към СССР. Когато на всички имаше по малко, но пък ако си тъп и неграмотен "ученият" си поминуваше доста добре. Добре са разработени тези въпроси в един български филм, "Двойникът" с гениалния Т. Колев. Вярно, там целта е била да се натикат научните работници в калта, и да се покаже колко е велика работническата класа, но крайният резултат се е получил малко по-друг - вижда се как точно се става професор, академик и т.н. Съкращения в БАН трябва да има. И то много здрави. Като се започне от "феодалните старци", т.н. "академици", разните Рабфак-овци и измислените "учени" дето чеп за зеле не става от тях. И преструктуриране трябва да има. Но не някакви симулации както досега - трябват истински реформи, колкото и болезнени да са. И ако някой схваща БАН като топло местенце за правене на стаж за пенсия трябва да се раздели с тези илюзии. Другото са моабети - просто Дянков ще им спре парите.

На външен вид изглежда доста соц този.

с малки изключения. С какво настървение обаче щатните писачи, които от нищо друго не разбират освен от недоволстване, плюене и омаскаряване на каквото им е наредено от шефовете, са подхванали темата. Кой ли чете писанията им по форумите? А, да - колегите им от конкурентните писачески групировки.

Ами очевидно ги четат такива като мен и Вас щом сме си дали труда да коментираме ... :))))

но веднъж годишно ми се случва да поразгледам мненията в някой форум по повод на статия за науката или просветата и ми правят впечатление некомпетентността на мнозинството от пишещите по проблемите от статията и настървението, с което те злословят и сипят обиди. Вижда се, че разумните хора вече почти не се включват в такива форуми, защото веднага ще бъдат оплюти от щатните писачи.

И какво общо има ръководенето на БАН с отдавна умрялата ДС. Българското общество си намери официална Анатема и вече като се прекръсти по нея, няма да има проблеми, така ли стана?! Не е ли по-важно, какво ще могат да измислят и внедрят в БАН, как да си оправдаят заплатите и как да ги увеличат с практически резултати. Или да измислят методика, как да открият чуждите шпиони с помирисване от разстояние или с бъркане в мозъците им с памук...

ДС може и да е умряла на хартия, ама голяма част от ръководителите и сътрудниците й още "дърпат конците" в политиката и икономиката на страната. И като се вземе впредвид, че у нас не се направи лустрация, то подобни декларации все още не са лишени от смисъл.

запознах се с програмата им. От всички тях не бих избрала Додунеков. Програмата му- половината е посветена на органите на управление на БАН. Мнението му приповтаря онова което държавата смята, че е добро за БАН, а не какво БАН смята добро за себе си и науката. Хвалебствията му към държавните постулати за БАН, към наредбитеи препоръките показват, че това ще бъде човек, ако го изберат, съобразяващ се с ТОВА КОЕТО МУ ДИКТУВАТ ОТ ГОРЕ. Това не е учен.

И какво? Дянков ще продължи да "реже" парите на БАН. Това е истината - докато БАН не се реформира, ама наистина да се реформира, а не да симулира реформи (както е сега), държавни пари за БАН няма да има. Дебеклосерковците, дето не стават и чеп за зеле, но са се окопали в БАН просто трябв ада си ходят. И да освободят път на хора, дето не мислят с категории от времето ан АН на СССР. Апропо, АН на Русия се реформира доста по-бързо от родния БАН - и като намаляване на състава, и като научна насоченост, и като организация.

хубаво всички казват да се реформира, но никой не казва как и какъв вид трябва да придобие. Дянков реже пари за него това е средства за се реформира но единствения резултат от него е че няма заплати. Аз напр. смятам че трябва да има за ВСИЧКИ- от професор до гл. асистент едни и същи правила- срочни договори за произвеждане на продукт. Трябва да има различни критерии за различните видове науки за оценяване и за срочнност на договорите. Но тези принципи да се прилагат и в Университетите, за да има движение на кадрите. А не в университетите да се запоят до пенсия и да четата един и същи лекции. Или да направят университетите едни ООД-та като НБУ и Пернишкия.

Учени, изберете си Бойко за главатар на БАН и Дянков няма да може да ви закрие и разпродаде :)

Много добра идея, след като е пръв футболист, другаря тиква може да е и пръв учЕн! Има на какво да научим другарите от С. Корея!

Самият факт че някой е академиик означава две неща. Или е станал такъв по времето на милиционеро-социализма, или са го произвели за такъв по времето на мутро-демокрацията. и в двата случая, преведено на български означава че е креатура на ДС, независимо от политическото му оцветяване към момента. Знаем как ставаха професори и академици преди 1989. Без партийна благословия - изключено. И в случая дали е бил доносник или не няма особено значение. Най-страшни бяха безпартините комундета от типа на акад. Благовест Сендов. Те бяха същите болшевишки подлоги, даже още по-усърдни, така че нямаше защо фда ги дават на ДС да ги прави доносници. Самият факт че един човек на науката може да бъде по някакъв начин обвързан с партия като БСП или БКП е показателен. Интересен е случаят на "произвеждане" на академици след 1989. Новите, напористи кадри, нереализирамни при БКП, но подкрепяни от СДС се издигнаха с космически скорости. Кой тъп, кой некадърен - без значение. Така че отново БАН ще се управлява от "феодални старци". А младите учени - кучета ги яли.

Съботинов трябваше да информира, че в България броят на професорите е намалял с една бройка. Професорът беше изяден от глутница гладни улични кучета.

Вместо да ни занимавате с разни дядовци, що не напишете че в 8 June 2012 брой на списание Science има побликувана статия, че колектив от учени от Университета в Щата Колорадо ръководен от Теньо Попминтчев (Tenio Popmitchev) е направила откритие в областа на Ренгеновите лазери , което ще доведе до намаляване на техният размер от футболно игрище до настолен уред .... Заедно с Теньо работи и брат му Димитър Попминтчев - и двете момчета са под 25 годишна възраст и въщпитаници на Софийския Университет ..... Руснаците веднага отбелязха откритието в техните журнали, а ние викаме "Муууу" и пишем за салами дето удължават живота

Не знам Димитър, ама Теньо има публикации от 2001 година. Ако вярваме на думите ти, първа публикация е направил на 14 години. Иначе не оспорвам постиженията му и съм съгласен, че такива неща е редно да се свеждат до знанието на редовия българин.

Браво на момчетата. С Димитър сме колеги, но прат му познавам само задочно. Затова мисля, че в предното мнение има печатна грешка. Авторът е имал предвид 35 години.

Въпроса е - защо тези така наречени "умни българи" не си стоят тук и не правият тук голямата наука. Отговора е - защото е ужасно трудно, а те ходят в чужбина и си живеят животя. Не ми говорете за тези тарикати, те са използвачи. Професор от БАН, които въпреки световната си известност заплатата му е 711 БГ лв, можете да проверите

Не разбрах професор Ко ли е световно известен, че той дори не знае добре граматиката. А глупавите му съждения дори не заслужават коментар.

Да де , ама в щата Колорадо.

Е и какво ни интересува какво направил някой си на американска хранилка!? Да не станеш случайно ти по-богат от това.

Там хранилка, тук доилка.

Голям праз какви игрички си играят феодалните старчета. За академия на науките място в държавата няма, тя трябва незабавно да се закрие. И без това там са се насъбрали лапач до лапача мила моя майно льо

Седесар обижда на паплач. Това е върхът на нахалството.

Извинявам се за лапсуса, не "паплач", а "лапач". Но това не променя ситуацията.