19-годишен спечели 1 млн. лв. инвестиция за бизнеса си

Любомир Янчев вероятно е най-младият предприемач в България, който ще управлява капитал от 1 милион лева.

Обратно в новината

Коментари - 19-годишен спечели 1 млн. лв. инвестиция за бизнеса си | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

синче на "партията",което ще смукне милионче за сметка народу

Да кажем:"Браво!"

Има едно много просто обяснение, защо акселераторите в България финансират такива тъпи приложения - защото парите НЕ СА техни. В нормалния свят, венчър капиталиста до голяма степен работи със СВОИ пари (или носи ОТГОВОРНОСТ за тях) . У нас, момчетата от 11 (аскелератора, дал 100,000 евро на това хлапе за тъпата му идея), ползват (96%) от парите на JERAMY. Направих си труда да им погледна финансовите отчети. За 2014 не са пуснали отчет, въпреки, че срокът беше април. За 2013 са 200,000 лева на ЗАГУБА, като са си раздали 422 хиляди лева заплати. Отделно, активите им са за около 60 хиляди лева, а дружествения капитал е... 316 лева. И това е дужество, което оперира с 12 милиона евра. Сами си правете сметката.

Емо, ти хубаво си гледал техните ГФО, ама ако влезеш в Апис-а и през ЕИК-то им видиш какво се случва с повечето фирми, в които 11 имат equity, хептен ще паднеш от смях. Масово без дейност след приключване на проекта или в ликвидация. Тези боклуци напълно опорочават идеята за стартапите. Трошат холандски и европейски пари, като са си гласували безобразни заплати. Първата работа, които едни други подобни родни кретенчета, "финансиращи" проекти в друга област, беше да си накупят служебни нови S-класи и четириврати BMW 6-ци. Явно са ключови за дейността. На 11 всичките им проекти са изключително повърхностни и без никакво задълбочаване в материята, но е важното да изглеждат Cool. Виж го това лекенце Любчо какви ги говори в YouTube на "UniStart Talks #1 Успешни в България! Любомир Янчев от Melissa Climate". Егати арогантното и необразовано типче. Тази неговата глупост мога да я направя за два дена от нулата с китайски клонинг на Ардуино за 5 долара. Номерът не е в това, за да те одобрят онези келеши от 11. Номерът е да можеш да ръсиш BS със замах, но същевременно да си достатъчно тъп, за да се връзваш на простотиите им. За майтап, можеш да провериш един от проектите им от последния Call - напиши в гугъла kuknall и се дръж за стола.

Разгледах го. Извинявай, сигурно аз съм тъп, ама тези се опитват да превърнат седалото в тоалетната в клекало, нали така? Няма снимки (или илюстрации) с хора, та така и не разбрах как ще се получина практика... Иначе, идеята е трепач. Много по-удобно ( и по-скъпо) решение, отколкото просто да си смениш седалката с обикновено клекало. Браво. Не ми казвай, че това е финансирано.

loyola

Абе това го има от години... Ама нали българи са велики, то не бе български помпютър, то даже и ПИ го бяха пресметналии цялото... Въпроса тука е кои са родителите на Любо и къде ще потънат така усвоените парички... Колкото до тези 25% икономия - можем само да се посмеем заедно на поредния "балони" сериал.

zosha_@

поздравления и успех!

Сега атакистите ще го оплюят. Просто ей така... Защото е направил нещо.

Според мен продуктът какъвто е, е почти безсмислен от практична гледна точка. Няма да се купува. Хубаво би било ако с тези пари се финансират други наистина смислени разработки. Дано да се финансират! Много е притеснително, че човекът полага усилия за продукт който няма да се продава и не носи полза. Немога да повярвам че неможе да роди някака по смислена идея за по-практичен и полезен продукт който наистина да върши работа и да се продава добре.

Браво на момчето! Младо, умно и предприемчиво! Дано има още по-големи успехи занапред! От такива хора имаме нужда!!!

даа, за такива "млади умни и предприемчиви", които крадат обществени средства левон хамразпардян, костовия крадец постоянно плаче по телевизиите

Според мен продуктът какъвто е , е почти безсмислен от практична гледна точка. Няма да се купува. Хубавото обаче е че с тези пари всъщност ще се финансират други наистина смислени разработки а човекът има потенциал. Дано да се финансират! Но това не го пишат журналистите. :)

Това е поредното доказателство , че сме превърнали в консуматорско общество. Не вярвам това приложение да доведе до 25% икономии.

Това е защото си спал в часовете по физика и хабер си нямаш от Топлопроводност (коефициент λ) или w/ (mK), цикъл на Карно и други кръгови процеси. Всъщност не е дори нужно да разбираш, а да експлоатираш правилно климатик ако имаш такъв. Все пак не ти е духалка.

айдее, почнахме с цикъла на Карно! ако не си разбрал, цялата работа е да го пускаш и спираш, или да му сменяш температурата дори и ако не си в къщи, през интернет. нищо общо с цикъла на Карно. такива системи има отдавна, защо се решили че това е голямо откритие, не знам!

хакнал си банката с 1 млн и вече че контролирам от там климатиците - че ми духате

69-годшщин дочака до 169 лв.пенция и инвестира във Втори завод за горене на човешки матриал, който е поръчан от, кандидат премиера Трети мандат. Една пръдашкъ от студиото на бТТВ"Трътките"

Не мисля, че е открил топлата вода или че това приложение може да спести енергия. Те климатиците си се програмирват за изключване така или иначе. Виж ако беше измислил алтернативен метод за отопление или разхлаждане щеше да заслужи награда.

Честно не разбирам за какво са ти един милон долара. Нали вече си разработил устройството, даже имаш и продажби. Ако наистина се продава добре и добра печалба би трябвало да се само захрани бизнеса. Епъл за първите си 500 компютъра са взели заем от 20 000 долара. След това са продали ги продали и са върнали парите. Така че парите едва ли са за разработка. Май ми намирисва на това да вземем едни пари пък дали ще ги върнем никой не знае.

Няма да ги върне, това не е заем, а инвестиция. Жалко, че не са разделили сумата да инвестират в повече хора и неща.

Абе Епъл не са взели 20 000 долара, а 250 000 долара. Но нищо - все започва с 2 и завършва с три нули.

Информацията явно е непълна, а колкото до програма Джереми и възможностите, които представя в България, съм прекалено запознат с темата, за да си правя илюзии. Но щом са получили финансиране, ще им кажа едно "Браво" и дано фирмата на момчето един ден се превърне в международна корпорация. Идеята за дистанционно управляване на уреди, може да се използва и за доста по-печеливши дейности от споменатата в статията. Родния бизнес за четвърт век така и не успя да създаде голяма корпорация, която да пробие на чуждите пазари. Най-големите ни фирми са направо джуджета в международен план, а възможности за растеж не са липсвали. И все още ги има.

Да си чувал за "Walltopia"?

Между другото шефа на Walltopia се беше изказал изключително негативно за тези т.нар. старт-ъп фондове.

Видяхме какво направи Google Maps със Старата си Версия, Съсипаха в ТОТАЛНО. Въпреки ПЕТИЦИЯТА не я връщат. P.S. ако някой има РАБОТЕЩ линк, към Старата Версия на Google Maps, моля да до сподели!!!

Имам една идея, като влезеш в нужника на двора, през спътник да ти се отчита желанието, по малка или голяма нужда си. Не е свързано с големи инвестиции, 2-3 геостационарни спътника. P.S. дали ще ми дадат 2-3млрд.? Ще го патентовам ;-)

Не искам да звуча като хейтър, но не мисля, че това е много ценна функция. Бих я сравнил с това да си отваряш багажника на колата с дистанционно - изглежда яко, но е изключително безсмислено. Особено пък за климатик, който може да затопли или изстуди помещението за 20 мин. Сега, ако някой толкова му пречи да изчака за това време, не знам. Може да се интегрира и в кафемашината. А, защо не и в микровълновата - слагаш си някакъв полуфабрикат и като се качваш с асансьора до 15 етаж на панелката, храната вече е топла и вкусна?

Никой не те кара да ползваш приложението.. но явно влиза в употреба и се харесва, така че.. браво на момчето :)

Кой го хареса и защо?

Безсмислено ти се струва, щото мислиш от гледна точка на климатика си у дома. Аз имам 8 сървърни стаи на 6 различни етажа и като реша да сменя малко температурата или режима на работа, било щото времето навън се е променило, било щото се иска някаква поддръжка и да не е ледник вътре или трябва да порабодят в режим на изсушаване, трябва да тичам като грешен дявол до помещенията. Сега помисли ако иде реч за някакъв огромен цех или серия хладилни складове, примерно. Че не е революционно да го централизираш това чрез нета, не е, но ценното в случая е, че не ти се налага да дупчиш дупки по стените и да пускаш допълнителни кабели с релета и прекъсвачи или приемници, които така или иначе ще излизат само в една конкретна стая. Така контролът в/у температурата и влажността ти е навсякъде, дето имаш компютър с интернет.

Така става, когато разни доморасли юпинцета като онези тримата смешници от 11 въртят едни чужди пари по Джереми и разни други холандски глупости. То бива лекенца без акъл и образование като илевънците и този дребосък тук - все кадри на велики учреждения като благоевградския и НБУ да си правят PR, ама това тук е нелепо. Знаем, че много обичат да се бият в гърдите, че имат много яко портфолио, ама иновативните им проекти касаещи хардуеър са жалки, а самите устройства ги има от години в Али Баба и в Дийл екстрийм. Тук би трябвало да има схема. В смисъл тоя подписва, че получава едни пари, а под масата връща. Ако няма схема, значи просто трошат парите на разни фондове, като прибират за целта тлъсти заплати и бонуси. Конкретно за предишния кръг, илевънците управляваха 9 млн евро, като трябваше 6 да върнат от приходи от измислените си стартапи или продажбата им на заблудени VCта, а каквото остане - за тях. Едва ли нещо е останало, та заплатите + евентуалните злоупотреби са им кярът. За да не кажете, че съм завистник, инженер съм и съм учил топлотехника и термодинамика, както и промишлени PLC контролери, та мога да преценя що за смешка е това - кутия и вътре примерно едно ардуино. Естствено, при истински такъв проект, номерът е да се бичи Big data, която да се продава на различни анализаторски фирми, че и служби. Така изпонакупиха водещите фирми за свързани към мрежата термостати - дават добра представа за навиците и разписанията на големи групи хора. Би трябвало да съм наясно, щото съм бенефициент по истинска рамкова програма, а не по нелепиците на льольовците от 11, които заслужават само това, което едни сърби им спретнаха - взеха парите от първото финансиране и си биха шута към Сърбия, като зарязаха тукашната проектна компания да виси.

Има си едно копче "пАли/гАси" на дистанционното, к'во повече? Сега пък и през Интернет, що бе?

За 1млн. $, малко ли ти се вижда, макар и безсмислено?

Това са частни, а не държавни пари, които се инвестират в проект на българско момче. Това не може да е нищо друго, освен добро за България. Не мога да повярвам колко завист и негативизъм има в коментарите. Нито сте се запознали с приложението, нито имате представа, колко труд е да се направи нещо такова. Напълно заслужавате жалкия си изпълнен със завист и омраза живот.

FBI ще знае кога си излязъл и кога си влвзъл в дома си, кога си се изпикал, през левия или десния крачол, малко ли ти се вижда?

На FBI му дреме на оная работа за теб. Мислиш ли, че нямат други начини ?!

do FBI!Не само ФБР, но и КГБ,а защо не и нашите пишкин момчета!

Павка, майка, за съжаление парите са както частни, така и държавни. Виж какви са източниците на 11 и на останалите фондове и какво е Джереми. Няма за какво да му завиждаме за тази глупост. То, при 11 повечето са такива - никаква иновативност, а само цирк и приказки. Днес явно добре са платили, щото статии по въпроса има по сума сайтове, че и по телевизията разбрах, че са го давали този смешник. Проектът е досадно банален и само с хайп не става тая работа, особено при истинските грантове и VCта.

Всичко е разработка. Щото мене, като ми е топло, си свалям кожуха, като ми е студено, слагам го. Айде сега да си купим и смартфон, та той да ми сваля гащите, като е жега ;-) Иначе, браво на момчето, и на мен да ми дадат 1млн., че се патентовам.

Напълнете се с джажи (IoT), та да видите какво е хакване...

Повечето от тези проекти в нашите различни инкубатори за Старт-ъп компании са копие на подобни такива в Америка, Британия или други развити страни. Все пак в областта на IoT (Internet-of-Things) има много за правене, като основната цел е да се продаде компанията на някоя голяма и мощна фирма и така да се избие инвестицията, та дори и да се спечели нещо. Успех !

Добре позната схема,за източване на пари!Не е маловажно,кой стои зад гъбрба на момчето!

Познавам го добре, както и продуктът му. В самото устройство няма нищо иновативно - просто контролер с интернет интерфейс през мобилна връзка. НИЩО ИНОВАТИВНО. Младежът, обаче, представя продукта си изключително добре. Говори забележителен английски и е изключително убедителен. Желая му късмет, но страшно много неща в стратегията му куцат. Въпреки, че вече е финансиран с няколко стотин хиляди евра, има едва шепа (под 1000) продажби. Още повече, продуктът му няма добра ценова стратегия, няма добро проучване на пазара, има няколко много силни конкуренти, а като капак, такива устройства вече се поставят директно от производителите на климатици, фабрично. Нищо. Няма да загуби той, а инвеститорите му. Този сектор тепърва ще се развива в България, като всички има още много да учат. Включително и рисковите инвеститори.

И продуктите на епъл не са иновативни. Просто стандартни компоненти произведени в същите заводи както и ПК-та. Разликата е в излъскания им вид и доскоро уникално доброто им презентиране.

Може би в момента коментираме бъдешия Стив Джобс.

Абе и аз в началото помислих, че е измислил нещо техническо в посока топлообмени и подобни, а то се оказа тъпо управление през телефон. Чак толкова тъпи инвеститори да има ме съмнява - или е роднина на "човек" или има някаква друга схема. Но "изобретението" е от такава величина, че ако го опишеш с 2 изречения на някой китайски завод ще са готови със серийно производство за 1 месец. С други думи разработката не е висш пилотаж, а банална рутина (по силите на китайци без въображение).

"ако", "ако".... А той го е направил, не е останал само с приказки по форумите....

Всъщност идеята е много добра. Като хардуер може да е нищо особено, но трябва да погледнеш идеята в цялост. Там е черешката на тортата - комбиниране на няколко прости неща, чрез които се постига 25% пестене на енергия. Браво на човека!

Така става, когато разни доморасли юпинцета като онези тримата смешници от 11 въртят едни чужди пари по Джереми и разни други холандски глупости. То бива лекенца без акъл и образование като илевънците и този дребосък тук - все кадри на велики учреждения като благоевградския и НБУ да си правят PR, ама това тук е нелепо. Знаем, че много обичат да се бият в гърдите, че имат много яко портфолио, ама иновативните им проекти касаещи хардуеър са жалки, а самите устройства ги има от години в Али Баба и в Дийл екстрийм. Тук би трябвало да има схема. В смисъл тоя подписва, че получава едни пари, а под масата връща. Ако няма схема, значи просто трошат парите на разни фондове, като прибират за целта тлъсти заплати и бонуси. Конкретно за предишния кръг, илевънците управляваха 9 млн евро, като трябваше 6 да върнат от приходи от измислените си стартапи или продажбата им на заблудени VCта, а каквото остане - за тях. Едва ли нещо е останало, та заплатите + евентуалните злоупотреби са им кярът. За да не кажете, че съм завистник, инженер съм и съм учил топлотехника и термодинамика, както и промишлени PLC контролери, та мога да преценя що за смешка е това - кутия и вътре примерно едно ардуино. Естствено, при истински такъв проект, номерът е да се бичи Big data, която да се продава на различни анализаторски фирми, че и служби. Така изпонакупиха водещите фирми за свързани към мрежата термостати - дават добра представа за навиците и разписанията на големи групи хора. Би трябвало да съм наясно, щото съм бенефициент по истинска рамкова програма, а не по нелепиците на льольовците от 11, които заслужават само това, което едни сърби им спретнаха - взеха парите от първото финансиране и си биха шута към Сърбия, като зарязаха тукашната проектна компания да виси.

Видяхме какво направи Google Maps със Старата си Версия, Съсипаха в ТОТАЛНО. Въпреки ПЕТИЦИЯТА не я връщат. P.S. хамериканска им работа ;-(((

FuckTheEU

Има алтернативи. Яндекс карти са много добри, има и китайски.

Ако знаещ колко съм се мъчил с алтернативите, бедно ти е въображението, нямаше по-добро от Стария Гугъл Мапс, ама ТОТАЛНО го ОСРАХА ;-(((

Браво на момчето. Гледах някъде презентация на това устройство. Изглеждаше доста обещаващо. Пожелавам му много успехи.

Браво!

Браво на момчето !

В България няма бъдеще. Не знам кой и защо се радва. Като гледам как всеки ден се измислят нови данъци, задължения, простотии, които да плащаме. Как се увеличават простотията и безработицата по улиците и се чудя какви са тия напъни. Нещо предизборно пак с къс хоризонт или какво ли? Със сигурност едно е сигурно - това което се казва не е точно така! (Както обикновено)

В ерата на интернет и новите технологии нямаш право да се оправдаваш с това къде живееш. Няма да ти отварям очите, не си поискал, не си търсил, не си намерил начин да правиш пари, тук в България! Да, възможно е! Някои хора правят, други робуват за смешни заплати, трети се задоволяват с оправдания

Само че не живееш в интернет, а в реалността. Не ядеш сирене в интернет, а от дефектния сиреноподобен сопол, който се пробутва навсякъде с повече сол, независимо откъде си го поръчаш или закупиш. И така е с все повече стоки вече. Ако за теб са валидни само мечтите, то законите тук правят реалността такава и точно хубава! Дори никак добра.

Има значение къде живееш разбира се-в абсурдистан нито институциите работят както трябва, нито има истинско гражданско общество! За икономиката пък и в частност за инвестициите да не говорим!

уаууу това е по яко и от сензора за дъжд на колата ми .. как иначе ще разбера кога вали .. или кой ще ми пусне чистачките....ще ми е от голяма полза

абе журналята .. няма ли да се научите да пишете кратко и ясно.. да оставим че технологично момчето е с 15 год назад .. какво значи спечелил инвестиция за бизнеса си ... ако студентчето си е открило фирма с 5000 лева и някой инвестира 1 милион в бизнеса му то бизнеса е на инвеститора .. покажете ни го него... или ако са му дали заем с 11 проц лихва и 15 скрити клаузи в договора ... още един под моста ... като гледам става дума за поставено лице и източване по познати схеми ... да даваме пари за нещо което е обречено

Успокой се, Злоби! От теб никой нищо няма да иска да даваш...

точно такива като нас злобита плащат за такива експерименти, защото ние всекидневно , без изхвърляне , напоително пълним финансовата и данъчна система с пари, а после някакви неграмотни чиновници раздават нашите пари за неуспешни проекти.

Браво!

Като е толкова умен какво прави в България? Всеки знае, че всичко, което има поне малко акъл в главата си отдавна отлетя отвъд океана, че даже и пред още един на Запад. Как може да се дадат 1 милион лева на 19-годишно хлапе, което до скоро се е задявало с ученички? Той има ли идея какво да прави с толкова много пари? Да не стане поредния Ники Михайлов...

и аз (моя милост, не твоят ник) се задявам с ученички (над 16 години), но нямам акъла на това момче, и не правя милиони (докарал съм ги до няколко стотин хиляди, да не чуе дявола!). защо да не му дават пари щом си ги е заслужило? стига завист? тези пари не са от твоя джоб, за да се държиш така отявлено по български.

А ти от Запад ли пишеш или да? Ако не, явно си малоумен, поне според твоята концепция. Ако да, къде са ти парите :P

Какво прави в България? Ами на 19г е - тъкмо отпреди 1г има техническа и правна възможност да напусне България. Очакваш на 18-тия си рожден ден да отлети ли?

да не попарвам мечти, но тези устроиства тук ги има във всеки магазин от много години. въпросът е дали могат да се произведат по-евтино от китаи. самият кнтролер е много прост и всеки може да си сглоби един с Arduino, wifi и два сензора за температура и движение.

А ако беше и негър или пък негър гей какви милиони ще се изсипят не е истина.

Абе купете си Nest, 'що харчите луди пари за псевдо-иновации ....

Какви ли не безмислици се правят без каквото и да е практическо приложение. Само че благодарение глупостта на хората някои печелят милиони!

Това ми напомня на друга иновация - защитата от скимиране на кредитни карти. Аз лично много се кефех на идеята и викам браво на тези, които са я измислили. Ама после като стана известно, че бащата на единият от създателите бил депутат, и те ги били печатили в печатницата му, после ходили на изложения в САЩ да си показват продукта. Сега като махнем от уравнението баща депутат с печатница, какво се получава. Нищо. Равен старт. Интересно ми е в случая, да не се окаже бащата на момчето инжинер, създал устройството и т.н.

значи мога да си включа климатика в Б-я, докато съм в USA - "от всяка точка" Обяснете какъв е смисъла, за да си купя климатик.

Абе хора, вие верно ли не разбрахте или се правите на толкова тъпи?!

На климатика си имам един бутон ON/OFF, когато ми е необходим, защо трябва да го правя през Интернет? Поредната Глупотевина.

За да мога да ти бъзикам климатика с програмка, която ще е безплатна но с банери. Така всеки ще се бъзика с климатика ти :D а аз ще печеля от банерите. Този свят определено е полудял да не си пази и грам информацията, но не са снимки в интеренет, клипове, пароли. После що са ти откраднали самоличността.

Значи аз не схванах идеята. Явно новината не е описана добре. Само ще отбележа, че повечето климатици вече са с wifi управление, дори някои имат директно управление от смартфона. Не схванах кое точното е иновативното в случая. Във всеки случай браво на момчето. И другото което не ми хареса, защо винаги нещата трябва да са по американски? Почнал от едни ябълки и хоп милиардер. Да ама после детайлите са други. Според мен повече детайли ще помогнат на други хора да постигнат същото.

И авторът на статията не е схванал идеята. Получило се е все едно баба от село, да обяснява Космоса.

Тези пари не му ги дават директно, а на практика се управляват от една купчина ментори, консултанти, съветници ... Спорно е, дали парите са дадени, защото проекта е много добър, или просто едни пари е трябвало да се усвоят от едни хора. Жив и здрав да е ...

Крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, която законно краде от влогове, от здраве, от съдби, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Като си нямам смартфон, интернет, таблет, само на БТК съм си, как да си паля кюмбето, сутрин и вечер?

Е като нямаш = няма да го палиш. Само ще четеш в нета как други си го палят.

не схванах далаверата ... та кой купува софтуеър в 21 век

МММ да, пак намериха как да осмучат сериозна сума пари без нищо съществено. Нмаерих си и лице за тази работа и висчко е точно. В следващите години, този прокет ще получи още много пари от много фондове.

топлата вода е голямо откритие .

Страхотно! УСПЕХ!!!