1/5 от българите взимат заеми, за да оцелеят

Поне 20% от населението в страната живее в бедност, показва изследване за задлъжнялостта на българите, проведено от Института по социология към Българската академия на науките.

Обратно в новината

Коментари - 1/5 от българите взимат заеми, за да оцелеят | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Финансовата криза е породена от хора дето взимат заеми без да мислят. Много е лесно да живееш на заем. В началото. Сега да си се оправят. Кой каквото подписал - подписал. Кой каквото харчил - харчил. Сега е време да се плаща.

Язък за многото изпити дето си взела, защото мислите ти са като на зарзаватчия на пазара !

Не знам от къде си се пръкнал та само глупости ръсиш. Когато взех кредит получавах чисти 1500 лева и си го плащах. Като намалиха заплатите почти наполовина и увеличиха лихвите двойно... цялата ми заплата трябваше да отива в банката. Та как да мисля за 100 години напред когато за година и половина всичко се обърна наопаки? Е, избягах от милата си родина и сега живея в цивилизована страна, която ми плаща 2/3 от наема с консумативите. Така успявам да си плащам заемите. Ама се замислям до кога? И защо в Англия лихвения процент клони към нулата заради кризата? И вноските на хората са няколко пъти по-ниски от преди? И пазарят като за последно - все едно криза няма. Да не говоря за цените, които са в пъти по-ниски от цените на стоките в България и още хиляди други неща, които всеки ден виждат очите ми. Ако наистина си икономист иди да си върнеш дипломата от където са ти я дали. Щото моята е от УНСС и заслужено съм си я взела за 40 положени изпита.

В Европата е нормално да имаш заеми, почти всички хора имат някакъв вид заем, доста хора също са на минус в жиро-контото. Така че нищо ново, това е положението по време на криза. Който веднъж се е мъчил със заеми и лихви и ако съумее да се измъкне от това менгеме - после вече в повечето случаи си е научил урока за живота.

ima 4ovek,ima broblem,njama 4ovek, njama problem.Stalinisti,t li vie da zatriete hubavia ni narod izma4en...........

VAV AMERICA lihvata na kredit za gili6te e 7,5% .Lihvata za vlog e 3%-3.5%.Dvete lihvi niamat ni6to ob6to.

След влизането ни в ЕС куцо и сакато започнаха да теглят кредити, за да се почувстват зорлем европейци. Най-после приказката стана реалност. Започна една трескава смяна на дограми, едни ремонти, накупуваха се едни засукани коли, мотори, засменяха се едни жени, пардон, къщи, апартаменти и т.н. Някак си не можах да видя дори някой беден да оцелява и да задоволява биологичните си нужди с тези пари. И всичко това - с чужди, банкови пари. Тъпите банки се надпреварваха да раздават пари - по един, по два и повече кредити на калпак. След това дойде леденият душ за банките и за кредитополучателите. Сега си се коткат взаимно като в брак по сметка, ближат рани, оцеляват. И така до следващото несбъднало се чудо.

Кой каквото си надроби - това ще сърба! Българинът не може да приеме реалностите и да живее според чергата си! Винаги надскача и сянката си!

ЛИХВИТЕ ПО ЗАЕМИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ПОВЕЧЕТО БАНКИ СА 22 -27ПРОЦЕНТА .МАЛКО СА БАНКИТЕ С ПО-МАЛЪК ПРОЦЕНТ ,КАТО ДСК ,НО И ТЯ ВДИГНА ЛИХВИТЕ МНОГО ОТДАВНА БЕЗ ДА СЕ ДОПИТА ЗА ПЛАТЕЖНОСТА НА КРЕДИТОИСКАТЕЛИТЕ.ТА СА ВСИЧКИ БАНКИ.ИЗНУДВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ.В ЦЯЛ СВЯТ ЛИХВИТЕ СА НИСКИ ДОРИ И В КРИЗАТА.БРАВО БАНКЕРИ ,ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ВИ ДАВА!

БАН са по върховете комунисти-лъжат. Имаме до и над 60% бедност у нас (по Европейските стандарти). Угаждат на БСП-и вземат за този дето клати горатапарите ни от данъци. Обадили са се на по-богатите хора. Ама не са сбъркали политически-техните шефове са и в мозъка БСП (във всички институти). Следващото социологично ще покаже 50%-и тогва- Тръбте фанфари-при Бойко обедняха хората. Бойко увличи процента н бедните. На ти Бойко удар, където ближеш БАН. Ех, че смех ни чака заедно с лъжите на БАН. Ако сега е 20% а рално е над 60%, и ако не комунисти направят социологичното проучване- какъв резил ще е че при ГЕРБ обедняват хората. Пак БАН ти скрои шапкта драги Бойко.

kakooo,mi nie ...takowa..siga...si ni sa nalaga...mi...ako MOS6 da ni dade6 taka....aaaa ...pone 50 000 ewro da yzgradim ..aa...za ditcata parzalky i ....lulky,maa,kakkoo kremooo.!!

ДА . И ЗАТОВА Е ПЪЛНО С ЛУКСОЗНИ КОЛИ , ПОСЛЕДНИ МОДЕЛИ ПО УЛИЦИТЕ . УЖ БЪЛГАРИНА БЕДЕН , ПЪК НА ВСЯКА КРАЧКА РАЗНИ ДРИШЛЬОВЦИ , КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ГЪЗАРИ С НОВИТЕ СИ ВОЗИЛА , АПАРТАМЕНТИ И Т,Н . ТРЯБВА ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ НАЙ- ПОСЛЕ ДА СЕ ЗАЕМАТ И АДЖЕБА ДА НАПРАВЯТ ПРОВЕРКИ ОТКЪДЕ ГИ ИМАТ ТЕЗИ ПАРИ . НЕЩО МАЙ НЕ СЕ ВРЪЗВА С ЕДНАТА ЗАПЛАТКА ДА ПОКАЗВАШ ТАКЪВ СТАНДАРТ . КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО ИМ НА ТАКИВА . ОМРЪЗНА НИ ТАКИВА КОПЕЛЕНЦА ДА ПАРАДИРАТ С ПАРИТЕ СИ - ВИЖТЕ МЕ КОЙ СЪМ АЗ . Е КОЙ СИ ТИ , БЕ КАЛЪФ НЕЩАСТЕН . АМАН ОТ СНОБАРЩИНА , ПОКАЗНОСТ , ПАРВЕНЮЩИНА , АЛЧНОСТ И ПРОСТОТИЯ В ТАЗИ ДЪРЖАВА . ТОВА ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА , АКО ИСКАМЕ ДА СЕ ОПРАВИМ.

Всъщност ниски лихви искат само кредитиполучателите. Я попитайте вложителите какви лихви искат. Сигурно ще ви кажат че искат 20%. Интересен човек е българинът. Когато иска кредит лъже като дърт циганин за да се изкара че е платежоспособен (за да му дадат парите). После същият този платежоспособен започва да реве че е беден. И иска ако може да не плаща нищо. Банките работят в условията на пазарна икономика. Предлагат кредити при определени условия. Който е съгласен с тези условия подава молба, разследват го и ако го одобрят му се отпуска кредит. И всичко това е доброволно. Доколкото знам никого не са накарали насила да взема кредит. Който не разбира има възможност да се допита до кредитен консултант. Срещу съответния хонорар, разбира се. Има още нещо интересно. Обикновено ипотечните кредити са последните, които не се обслужват - явно страхът да ти вземат имота е доста сериозен стимул да си плащаш вноските. Не е като телевизор или кола - майната им да ги вземат. И всички тези ревове за намаляване на лихви са единствено от тези, които не са си направили сметката. Що се отнася до изявленията на арменеца, нещата стоят точно така. При 1% лихва годишно трябва да си идиот да си държиш парите в българска банка. Така, както има валутен борд всичко се изтегля - и хайде в Австрия. В евро. Или в Гърция, че е по-близко. И системата ще рухне за броени дни. За тези, които не си спомнят подобно нещо стана 1997 г. Но тогава нямаше валутен борд и парата беше изпусната с хиперинфлация. Вложителите загубиха спестяванията си и трябваха години за да се престрашат да внасят по-големи суми. И то само при условие че има държавна гаранция върху тях ( а тя е 50 хил евро). Няма такова правителство, което може да си позволи да съсипе финасовата си система с такъв ход. Още повече че той засяга по-малко от 1% от населението (има не повече от 65 хил лоши кредита). Всеки иска да не плаща. Когато да взема не иска акъл. Нито от държавата, нито от хора които разбират. А когато трбва да връща и е на зор - олеле, държавата да го спасява. Така не! Щ еси носи кръста и ще плаща като поп. Защото в някои държави за дългове се влиза и в затвора. Точно тези, където основният лихвен процент е 1% . Лихвите ще намаляват, така ще стане. Но на пазарен принцип и доста плавно. Без държавна намеса. Защото всякакви резки движения ща постигнат точно обратния ефект.

останалите 4/5 не оцеляват

e dobre be, kak moje v zapadna Evropa NAVSJAKADE lihvite po krediti da sa okolo 4%, a tezi po depoziti okolo 1,5%, a v BG tova da se smjata za NENORMALNO. Spored BAN izliza che BG e EDINSTVENATA normalna darjava v Evropa!!!

Процентът на живеещите в бедност е много по-висок! Не значи, че само вземащите заеми, за да преживеят, са бедни - има много други които едвам свързват двата края. Затова не е сега момента да се вдигат акцизи, и то предсрочно, само за да се подмажем на ЕС!

хаха

принудени сме да теглим кредити за да оцелеем с тези ниски заплати какво да правим а сега в тази криза ни е трудно да ги погасяваме

Tazi deynost da se iskarat pary vaw ZE ZAEM ne e na wsiekigo rabota....Balgarina s pary ve4e e oparvan y G O R E N baya paty i zatowa podhoda kogato otywa6 da iskas6 da re4em 2 000 lv. tryabwa da e saobrazen sas saotwetnya 4ovek...AZ lit4no 88% uspjawam da gy nawarja i posle pot4ti ne se ses6tam da sam warnal zaem...!!!!!Mi strana w kojato wseki e MASKARA kakwo da gi galja-gorene MASOWO-da ni sa my dawaly...

Населението в страната живее в бедност!

ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА- ЩОМ С ЛЕКА РЪКА И ИСТЕРИЧНИ КРЯСЪЦИ СЕ ОТРЕКОХМЕ ОТ СОЦИАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ЖИВКОВИЯ СОЦИАЛИЗЪМ, НЕКА СЕГА МИЗЕРСТВАМЕ И ОСКОТЯВАМЕ!

Е, как става тази работа, че нещо не ми е ясно - излиза, че колкото си по-беден - по-охотно теглиш заем от банка? И успяваш всеки месец с вноските? Значи не си толкова беден! Аз не вземам заеми, защото няма как да ги погася!

Ako horata, koito vzemat zaemi, mojeha da rabotyat vav VAK ne samo 4e nyama6e da imat nujda ot zaemi, no 6tyaha da obikalyat po cyal den grada s taxi, dovolni ot dalaverite, koito sa napravili prez denya

Не 20 процента са бедните,а поне 85 процента са такива,аман от лъжите ви!

olii stes ZAEMI sam sa vidjala faf 4udo...!!! Zna4i, ne samu ot nashti rabotnitzi ami i ,komshii ami i takiva detu i te sa kashti pu Florida i Tirolia i ni znam si sas kakvi kulu i djipove mi sa PRAYAT tuk f ZAARATA i tas Vasilena mi dalji idno 2 000 000 i fse njamala da gi varni...Mi Marinelt4ito i Girganka -silikonkata i te po idno 500 000 ...Mi moita drushka TCETCA VILI4KOVI4 i nea ga 4akam za idni 5 000 000 IVRA ot 2005 dusiga i fse ni mojila da sa savzemi finansuvo apak onzi den pak e prudala 3 shiptarski FOOTBALL plyers na ATLETIKO i na RIAL-MADRIt...i fse sa ZARI4AM DA GI REJA i katu doidi niakoi f ofisa i revni-vada i davam....AS sam si vinovna ,zna4i

Нека този експерт да каже на хората какви са лихвите в жилвилизования свят и как така финансовите им системи не са рухнали. Нека обясни на хората какво е това арбитражна сделка и има ли тя почва в нашата банкова система???

Ако паднат от сегашните 10 -12 процента до 4 на сто, както искат повечето хора, има опасност това да понижи лихвите по депозитите до 1 процент и тогава всички ще хукнат да си изтеглят парите от банките и системата ще рухне, обясни Минасян.Ама ,че брадата лъжа!!!Като се юрнат да си теглят парите къде ще ги вложат?Вероятно в бурканбанк при 0%лихва.Не ми се вярва да има такива идиоти.Или в някакви акции -което е още по -съмнително.Ще загубят най-вече големите вложители (с не дотам чистите пари)защото малките не разчитат на мижавата печалба от лихви ,а най-вече се стремят да опазват и малкото си останали пари за черни дни (и дори умирачка)от крадци.Разбира се ще изчезнат големите печалби на банките и техните акционери които са единствените печеливши от високите лихви.Разбира се ако паднат лихвите това ще е глътка въздух за длъжниците -но кой се интересува от това и защитава техните права?

Бях здрав и на работа,когато изтеглих кредит.Сега съм болен и безработен и връщам кредит.Ебах ти държавата.

Благодарение на българските правителства от 90 год. насам. Призивът им: ИНВЕСТИРАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ. ИМА ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА. За съжаление това ще се задълбочава все повече и повече, а политиците ще папкат все повече и повече.

Чета и не вярвам: В помощ на кредитополучателите може да бъде създадена институция на независими финансови консултанти, както и кредитен омбудсман. Какви независими финансови консулатнти, какъв кредитен омбудсман, какви пет лева...? Има ли наивник, който да смята,че тези консултанти и обмбудсман ще помогнат нещо? А МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ, ОТ КЪДЕ ЩЕ ИМ ДОЙДАТ ЗАПЛАТКИТЕ НА ТЕЗИ СЛУЖБАШИ, ЧЕНЕЩО НЕ МИ Е ЯСНО????? Хайде моля ви се!!!

Алоооо, вие у ред ли сте: Гарабед Минасян все още не може да се говори за категорична тенденция за намаляване на лихвите по кредитите. Ако паднат от сегашните 10 -12 процента до 4 на сто, както искат повечето хора, има опасност това да понижи лихвите по депозитите до 1 процент и тогава всички ще хукнат да си изтеглят парите от банките и системата ще рухне, обясни Минасян.Лихвите по кредитите от порядъка на 16%, 17%, 18%, че дори и 19% (Пощенска банка)

Kulturata moje da e niska, no glavno bankite sa otgovorni, zashtoto imashe prekaleno predlagane na krediti. Tova dovede do phenomen v Iztochna Evropa deto po-rano go e nyamalo v ikonomikata-rust za smetka na krediti. Znaem kak zavurshi.

Хора,можете ли да си представите какви четвъртити лъжи ни се ръсят за % на бедните в България.Бедни са всички,чиито заплати са под 500 лева и плоския данък вече ни е Форматирал на мумии,които живеят САМО И ЕДИНСТВЕНО да плащат заеми , месечни вноски по кредитни карти и М тел .За фонда и аз съм човек не оставя нито троха.Да не казвам,че семейството има нужда от пари..............., като ЕДИНСТВЕН представител от семейството отговарям на горните условия,а да не говорим ,че имам безработен съпруг и две деца/студентка и ученичка/.ИМА ЛИ НЯКОЙ,КОЙТО МОЖЕ ДА МИ КАЖЕ ФОРМУЛАТА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ .Със заплата съм 395 лева месечно.Работя в ХМО към НИМХ-БАН.Това последното е голям тупан ,но...празен!!!!!!Що работещите/не сме случайни -т.е.ВИСШИСТИ сме / и сме на този хал....какво остава за по-обикновените хора!!!!!Добре,че имаме връзка със село ,та не ядем разните Е-та.Хванали сме здраво първобитно-общинния строй и ЧАКАМЕ ОЦЕЛЯВАНЕ!!!!Така е в дивия СЕВЕРОЗАПАД !!!!!Не можем да се гордеем със НАУКАТА към БАН,защото и тя е пълна порнография.......Ня човеци вече никъде....да не говорим за човешкото......Висши сме само за подигравка на имащите и силните на деня-паралиите!!!! Да живее този,които знае от къде да краде повече......и как да докара парата в палата.А ние ,които работим честно....да се радваме ,че и това го докарваме.......

Ще се разорат банките дават по 4% за влоговете .А взимат до 18% за кредитите :))))))))))))))))) на загуба работят . 17-512% печалба на всеки вложен в банката лв