Една пета от населението обслужва заеми към банките, само за да задоволи биологичните си потребности за оцеляване. Тенденцията на обедняване, която очертаха експертите от БАН, показва според тях, че държавата като цяло трябва да преосмисли социалната си политика, предаде Дарик радио.
Кризата за хората у нас е започнала още през 2007-а година, тъй като българите още тогава са почнали да теглят кредити само за да оцелеят, заяви старши научен сътрудник Духомир Минев. Той заяви, че цялата система на доходите у нас е разстроена, но отказа да отправи конкретни препоръки, за да не бъдат възприети като вмешателство от политиците.
Според изследването почти 30 на сто от българите са изтеглили кредити. Най-голяма част от тях - повече от 76 на сто - са тези с нисък доход - до 600 лева на домакинство. Интересно според експертите е, че над 35 процента от безработните също погасяват кредити, но на гърба на своите семейства. За 60 на сто от българите изплащането на заемите води до изключително тежко финансово положение.
Само 3 процента обаче са длъжниците, които не си плащат вноските. Според проф. Гарабед Минасян все още не може да се говори за категорична тенденция за намаляване на лихвите по кредитите. Ако паднат от сегашните 10 -12 процента до 4 на сто, както искат повечето хора, има опасност това да понижи лихвите по депозитите до 1 процент и тогава всички ще хукнат да си изтеглят парите от банките и системата ще рухне, обясни Минасян.
От БАН смятат, че финансовата култура на българите е изключително ниска. В помощ на кредитополучателите може да бъде създадена институция на независими финансови консултанти, както и кредитен омбудсман.