Баба Марта, Пижо и Пенда: Легенди за мартениците

В някои райони на страната конците са само червени, а в други - многоцветни, но с преобладаващо червено

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дискриминация! Трябва да има Пендю. Да е емигрант и да е хомо и нехристиянин

======Тук една смрадлива гнида с едноклетъчно мозъче нарекла се "Православна християнска" се опитва безуспешно да мисли, абе смрадлива гнидо я посочи къде в творчеството на Раковски и великият Ботев е споменатап думата мартеница, някой от съвременниците на най-великият българин Васил Левски да го е видял закичен с мартеница! Къде в творбите на патриарха на българсксата литература Иван Вазов е написано нещо за мартеницата, големият Йордан Йовков пише ли нещо някаде за мартеница, ами певецът на българското село Елин Пелин да споменава нещо за мартениците, а твоето едноклетъчно мозъче на смрадлива русофилска гнида не чете БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ!

честита Баба Марта, честит да бъде и най-веселият месец в годината - ту заплаче, ту се смей..... Да сме бели и червени, весели, засмени......

Многоцветните мартеници, т.е. тези с цветовете на дъгата, не се харчеха много по сергиите?!

В доброто старо време, когато нямаше лоукост с който проститутките да ходят на шопинг у Милано, телефоните не се сменяха на шест месеца и опазването на околната среда не се извършваше посредством свръхпроизводство, мартеници си закачахме само най близките. Нормално беше хората да носят по две-четири мартеници, а те като сега нанързани до лакътя. И между другото, това наистина е опасно за пренасяне на вируса като се забърсват с тях всякакви повърхности.

Лош ден за западнопоклонниците ! Яд ли ви е на баба Марта :)))

Честита Баба Марта, добри хора! Да сте бели и червени, да сте румени, засмени! От добро да не се отървете, а злото да бяга надалеч от вас! Но, не забравяйте първите мартеници са открити от македонците. Какви са тези брътвежи за възлюбена на Аспарух. Той е македонец, точка.

Честита Баба Марта, добри хора! Да сте бели и червени, да сте румени, засмени! От добро да не се отървете, а злото да бяга надалеч от вас!

!

казах ти кака да туриш на капчата, стига светофарчета и пешуходни пътеки

Честита Баба Марта!

вече са Пижо, Пенда и... Дженда

Хахаха много уместен коментар. Хахаха не знам как не са се сетили да ни санкционират.

Честита Баба Марта! Бъдете здрави, най-вече умствено!

Пижо- л означава охлюв. Едно такова слузесто , пълзящо...брррррррр.

яе то има ли македоски език??? това е един селски диалект, иначе требе фда се признае че има и шопски език

на католиците за св . Валентин - бил кич и търговски булшит. А бабата мартата какво е? а после осми март , нали пак е същото? или - за едно сме РИСТИЕНИ, ЗА ДРУГО - комунисти?

Че кой Ви кара да купувате? Взимате два конеца, усуквате ги и връзвате на ръцете. Най-важно е пожеланието, да е от сърце. Не виждам как да пожелаеш на някого здраве с най-чисти чувства Ви пречи да сте християнин.

огромно количество хора не са ристиени и не искат ристиените да им навират абсурдните си вери в народното самочувствие и памет.

на китайските конци!

Смешно е да си въобразяваш, че два конеца ти носят "късмет". Още по - смешно е необяснението на думата "късмет". Много се забавлявам, когато ми го пожелават. Няма такова нещо - късмет.Има упоритост, работа, воля, някои характеристики- които носим генетично и биха ни били от полза и...това е! На глупак, колкото и пари да му дадат, той ги пропилява и полза - зиро! Пък и това с "женския месец" си е от времето на текезесетата. По това ще познаете коя жена е с текезесарско потекло....мдаа...

Скотът е прост и глупав. Наивно говедо. Не хвърляй бисери на свинете.

Нашият народ е издигнал в култ работата. И щом все пак е оценил, че и от късмет има нужда човек, значи има нужда. Пък Вие си мислете, каквото искате! Може ли да Ви пожелая да сте здрав :) Или и от това нямате нужда?

ДА СИ ТОЛКОВА ГЛУПАВ?

ЗА НОРМАЛЕН

Докога ще продължаваме да почитаме този комунистически празник?!!? Докога ще се кичим с червено, та даже и децата си???!?!?! Само аз ли в тая държава помня максимата, че: през март се стрижат само магаретата, а празници имат само комунистите?

Чети статията, чукча! Това е езически празник! Само комунисти са ви в главите на либерастите! Отвращавате също като комунистите

Празникът няма нищо общо с комунягите. Червеното е символ на Слънцето, както и огъня в старата българска религия, която комунягите умишлено подмениха. Тяхното червено е символ на пролятата кръв, уж тяхна, ама всъщност на жертвите им.

Честита Баба Марта на всички хора. Обаче, само е така по повод "традицийте" описани в статията, да попитам. Някой виждал ли е поне една снимка отпреди 70 - 90 години, пък и отпреди 60-т на човек с мартеници???? Несе заяждам - въпросът е интересен и за мен.

Обичаите са описани още в края на 19ги век като живи и стародавни. А иначе, ще потърся за снимка - имах една, как Лили Иванова посреща с песен Кан Аспарух на Дунава, дано я намеря.

Обичаят е бил семеен по-скоро, затова едва ли ще се намерят снимки. Не е бил демонстративен. Но го е имало още преди да се преселят тук българите, защото другото място, където го има по света, освен на Балканите, където живеят българи, дори извън границите на България, е един граничен район в Китай, където се е пренесъл от българските земи при Памир, много преди измислената Ахинора да закачи мартеница на Канасювиги Еспор.

Бъдете здрави, весели засмени и за пролетта бели и червени!

Защо пък да е "женски"? Като не ви харесва, тогава го прескочете, ха-ха-ха. Просто смяна на сезона и климатични аномалии, нищо повече. Може да е езическо, но е хубаво да облечем промените в природата и сами да си спретнем малък празник, какво лошо?! Използвайте всяка възможност за душевен релакс, че нещо напоследък намаляха драстично...Само заплахи, простотии, безпаричие, политиканстване, търкания, мизерия,стрес и страх, безхаберие и псевдогрижи, провали по всички фронтове, да не говорим за спорта, още по-малко за Цар Футбол.... Затова да си ни е честит 1-и март и поне децата да се зарадват, те не лъжат и са най-мярното мерило за ситуацията!

Честито на женския месец, но дано по-бързо да мине :)