Авария предизвика изключване на блок в Курската АЕЦ

Трансформатор на Курската АЕЦ се е възпламенил и се е задействала защитата за изключване на един от четирите действащи енергоблокове.

Обратно в новината

Коментари - Авария предизвика изключване на блок в Курската АЕЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ужас, а нашите искат да ги пуснат да строят нова АЕЦ. Стига ядрени самовари. Само съвременни ефективни западни технологии, пък и били те по скъпи.

А имаш ли пари за нова АЕЦ,вече са откраднати за 3 АЕЦа.

Ти май не си на ясно с много технически неща. Бившия Съветски съюз наблягаше повече на развитие на военната промишленост, космическите технологии и ядрените технологии. Затова и там имат успехи. Битовата техника беше на заден план. Затова и битовите неща с които се срещаме в ежедневието ни изглеждат груби и недодялани.

Какви западни технологии ве чирак, като на японската АЕЦ ли? На тебе гурбедчииското добиче силната страна не ти и е мисленето, ти си силен у евронивата да бИреш я италиянски домати, я англииски ягоди, там ти е силата, а мисленето го остави за хора които могат да мислят!мбухахаха

И Япония ли задминахте?! Рашка всех порвет:))) Ей, тежък махмурлук те чака..

Шило

Ех, Щерев, Щерев, пак си в междучасие. Аварии стават навсякъде. А тек е нидно, че всичко е сработило при създалата се ситуация. Следователно мерките за безопастност са на ниво и работят.

Аварията е станала и автоматиката е спряла реактора. Това е НОРМАЛНО. Подобни повреди са предвидени във всички АЕЦ по света, без значение какви са като проект и/или производство и/или експлоатация - Руски, Американски, Китайски, всичките имат подобни защити. Проблем е когато се случи нещо НЕпредвидено. Такова непредвидено нещо се е случило с Фукошима. Те са имали системи за защита, но тези системи се оказват без захранване и се оказват безполезни. Непредвиденото в случая на Фукошима е размера на вълната.

Не само високата вълна,а и ДГС /дизел генераторни станции/ са били на кота нула.Докато в Козлодуй са на височина достатъчна за Дунавските наводнения.

Ако Фукошима беше построена няколко километра навътре в сушата подобна авария става невъзможна. Тогава обаче е трябвало да се копат канали, а това струва много пари за инвеститора. Доколкото прочетох някъде в Япония имат записи за даже по-голяма вълна от 19-ти век. Явно това НЕ е взето под внимание или не е било много удобно заради цената. Що се отнася до Козлодуйските дизел генератори, те са защитени ако не се лъжа на 50 см ниво на водата. Самата площадка обаче е по-високо от брега. Така дори и най-високото ниво на Дунав няма как да залее генераторите.

е, мене кво ми дреме за това?

Е как бе, информиран си в стил две гарги летели,летели особено втората:)))

Това е трансформатор в откритата разпределителна уредба, т.е далече от реакторите, конвенционална уредба. Има филмче за един горящ траф в една немска АЕЦ, не е нещо ново да се запали трансформатор.

Да ама немските трафове горят по друг начин и не е световна новина:)))))

когато у нас изгърмя едно трафи и разруши системата? и после комунистите винавни!

У нас гърмя нисковолтов траф, защото по-зелените му бяха източили маслото.

Един гръмнал трансформатор не е кой знае какъв проблем, ще го сменят. Голямо чудовище ще да е за да предизвика "аварийно спиране" на реактора, последната фраза е и причина да влезе в международните новини но явно става дума за напълно контролирано спиране.

Нормално е да сработят ,,Защити,, където и да е проблема: трансформатор,генератор,турбина и т.н.

Абе откакто китайците изкупиха Россатом много аварии се случиха !???

росатом е китаиски колкото тиси българин!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!чаиника сие чаиник!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Винаги е яко да се чете как българина разбира от всичко: от ядрената енергетика до световната политика, минавайки и през криминалистика, съдебната система, политика та до спорта! Учудващо е само как при този капацитет на знанията никога не знае как да оправи кочинката си, но да дава акъл- веднага! Важното е, че всичко се обсъжда с огромно чувство за хумор, което за пореден път доказва, че тази нация е неизтребима, напук на напъните на политиците да го направят.

ти най приличаш на специалист по всичко -тъп трол колохозен!

Ха Ха Ха. Не ти разбират иронията,преобладават 80те% и кръчмарско мислене, е неделя е все пак:)))

На мен ми изгоря стартера на колата. Няма изтичане на радиация. Дира, защо не сте пуснали новина за моя стартер?

Защото не довело до спирането на цял блок от АЕЦ.

а на мен ми изключиха тока от козяк и паднах във външния си кенеф щото съм неграмотен

Но си грамотен да си сковеш външен кенеф по руски чертеж,

А ти защо се обаждаш отдолу със затихващо бълбукащ гласец,да не би даьси преди мен в лайната и да чакаш помията

Ами що не си си сложил табелка "КЕНЕФФ" Така поне тази дума ще научиш как се пише и чете! :)))

И мен ми изгоря котлона, но това не доведе до спирането на цял блок от АЕЦ нали?! Всичкото рубладжия се събрало тук да брани руската чест...

А бе ей, албански реотан такъв, как ще тръгне като не си го включил в контакта!

В кой контакт на радиоточката ли :)))

СПОКО ЕДНО ВРЕМЕ И ЧЕРНОБИЛ БЕШЕ БЕЗОБИДЕН, ДАЖЕ НЕ ГО ОБЯВИХА КАСКЕТИТЕ!

Советския мирен атом ,трепе мирни люде

Нещо щатните щатски тролове хич ги няма, покрай тая постна новина гладни останаха чакалчетата. Или чакат опорните точки от Козяк че да изкарат трафа радиоактивен някак ако може..

Ти и в селското читалище не влизаш, защото е НПО.

А в тази централа всички реактори са РБМК, същите като в Чернобил!Да живей руската техника, която ние ще строим в сеизмичен регион!

най-безопасната и дори здравословна радиация. Да построим 90 блока в Белене в руски реактори - най-безопасните и най-модерните реактори в света! Ура, другари!

То и американският слон е най големият слон на трупчета,ама кажи поне един по модерен реактор от тези.освен на фалиралият Уестингхаус.

Не си се интересува. Не са ти казали от Посирано. Във Франция няма нито един руски реактор. В САЩ, Европа, Южна Америка също. В Китай от 37 реактора в експлоатация само 4 са руски. В Индия от 22 реактора в експлоатация само 2 са руски.

"....За да се осигури нормативният резерв от мощности, е разпоредено да бъдат задействани мощностите на няколко ТЕЦ-а в страната. ....":))))))) ....а при нас, ако изключат хилядниците на Козлодуй---на Бою Симитлията меката кишка ще ви свети!

ще набием негрите. Тук става въпрос за авария в руска централа бе! То и лавина като падне, пак Боко ви е в устата, некадърници такива.

Нашата централа е оборудвана със западни системи за сигурност. Практически е невъзможно да изключат два реактора, освен ако не паднат няколко самолета върху АЕЦ-а. Ако все пак това стане ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата ще поемат до около 80% от товара. Останалите 20% ще се компенсират с внос или с ограничение в потреблението във върховите часове. Няма да можеш да гледаш вечерните новини и турския сериал.

Тоя над мене гледа турски сериали и "Дързост и красота"!:))))) ...въпроса е за втора атомна, щом си енергетик:))

Та таковам у енергетика-я кажи за колко време ще угасят блоковете при спиране на Бреговата помпена станция,а?Свършва водата у канала и айде...Я кажи как замениха на някои места руските приводи и задвижки с такива на Сименс и след няколко месеца се кръстеха да са останали в складово стопанство от руските резерви.

Кое е притеснителното? Трансформаторът е голямо сложно съоръжение, пълно с датчици и защити. Преди да пробие изолацията, да се развие волтова дъга, да се запали маслото, да се повиши налягането и да се разруши казана около машината са се случвали други явления, които е трябвало да се уловят от защитната система. Само че тя е толкова ялова и недобре настроена, че всичко това го е пропуснала. Същите ялови и зле настроени системи са по реакторите им. С това ниво на наука и компетенция и заради международната изолация са се докарали на това положение. Аварията е средна без изтичане на радиация. След отпадане на системен трансформатор реакторът се изключва автоматично. Това е бавен процес, съпроводен с много рискове, който съкращава живота и надеждността на съоръжението.

Ще отворят клапите и "денги улетают у воздух" както обичат да се изразяват руснаците в подобни случаи.

Откакто китайците изкупиха Россатом много аварии се случиха !???

Ако става на въпрос за блочен трансформатор на трансформаторна площадка би трябвало да имат резервен. Но подмяната е тегава работа. За да се запали трафа по всяка вероятност газанализаторите не са работели но едва ли някой е обърнал внимание. И е станала беля и голям и скъп трансформатор е дал фира. Ако се бе случило по времето на Сталин някой чиляк щеше да намаже куршума.

Стигне ли се до въздействие върху газа пиши го гръмнал. Сигурно тези трафа са с по едно Бухолцово реле в най-високата част. Съвременните зашити на мощните електрически машини включват системи за детектиране на искрене и отклонения в спектъра на синусоидата. Информацията се анализира постоянно. При отклонение се задействат различни нива на предупреждения или изключване.

Айде тройкаджиите от гимназията да не се обаждат.

Вземете си Беленето и си го заврете отзад, руски боклуци некадърни.

И крадливи плюс това.

Нищо не е станало , само дето се счупи дръжката на лопатата ....този филм сме го гледали ...хапченце йод ?

Цъкналите минус са долна проруска твар.

Айдяяя, троловете, юруш на трансформатора. Ако може взривен реактор да го изкарате - най-добре. BWT, във Фукушима до къде я докараха? Още ли охлаждат с вода от океана дето се излива обратно пак там? Да им е жива и здрава американската технология. С технолозите барабар.

Рашките пак ще светнат

...ми изгоря малкия котлон.тц,язък!

Повреден трансформатор? и за това цяла "новина". В Нови Йорк АЕЦа отдавна си изпуска регулярно тежка вода. Какво стана с Фукушима, там не е спирало изтичането на радиация? Японките последно я криха 6 месеца.

Новина за джендърчетата да заработят центчета.

като гледам от 37 коментара, 26 са на про-путинските дежендъри... кой ли заработва и каква ли валута... ако може да се нарече валута копейката :))))

Като ги знам руснаците, да не се окаже накрая, че има радиационно изтичане, за което ще разберем след половин година след като ни е понавалял радиационен дъжд.

Е да, ама в Нови Йорк и Фукушима АЕЦовете са по хамериканска демокрация и каквото и да изпускат не се брои!

ДА АМА В НОВИ ЙОРК НИЩО НЕ СЕ ИЗПУСКА, А ЧРНОБИЛ 1986 НИ ИЗТРОВИ ВСИЧКИ!

какво е станало с Фукуишима? Някакъв сън ли си сънувал? Кажи да го публикуваме веднага в ТАСС.

САМО ДЕТО РЕАКТОРИ С ТЕЖКА ВОДА В САЩ НЯМА. АМА РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ НАЛИ СА ВИ ПУСНАЛИ ДНЕСКА НА ИЗВЪНРЕДЕН НАДНИК!

Ако се натрови кучето на пазача на централата, и за това ли ще пишете?

Невада е пустиня бе тъп трол колохозен! Цветя не никнат, само кактуси... Иди ги виж как цъфтят, но вероятно работодателя ти е под санкции и не можеш да напишеш кочинката, а и с тази евтина рубла не стига за билет. Отделно, че освен Нългарски и руски други езици не вдяваш...

да не си седнал на кактус та квичиш като прасе пред коледа

какво е Нългарски?

Толкова ли си прост, че сам не можеш да осъзнаеш коя е думата и че става въпрос за мобилна клавиатура... По горе пише напуснеш, но не си го забелязал ли?

Като чуя името се сещам за една дънарка ...и там ли имаше атом ?

Уважаеми джурналисти от ДИРА ! За авария можем да говорим ,когато нещо се е случило с реактора и има изтичане на радиация . Иначе трансформатори горят всеки ден някъде по света !

Абе КазАрмата ти заместник на Мария Шекерова ли се явяваш?

Тя и Арматата, май, не се запали на парада. ))

То не се знае все още какво е всъщност. Помня за Чернобил криха 2 седмици

Соросоидите няма от какво да се притесняват ,защото те са облъчени още при раждане и разнасят радиацията по цял свят !

те не са облъчени,те са изсрани и миришат на лайна също като на натовски кораб палубата

Запали ли на манивела сутринта бе ?

Новите НАТО-вски кораби нямат палуба сма ти от де да знаеш колохоз. Нямат и комини бълващи сажди също!

Натовските кораби изглеждат като космически в сравнение руските на въглища... Палубата е закрита има само площадки за вертушки...

Преди време беше станал пожар в АЕЦ Козлодуй, някъде през 90-те. Медийте тръбаха ли тръбяха... И защо мислите беше целия зор? Беше се запалила една дървена пейка в една от работническите стаи. Ама пейката е в стая която е в Зона Строг Режим. Някой включил калорифера и го насочил срещу пейката за по-дълго време и ... белята готова. А тази Зона Строг Режим е една голяма сграда в която има работилници за ремонт на оборудване от и около реакторите, демек радиоактивно. Разбира се подобна стая НЕ е радиоактивна, но в тази зона има постоянен контрол на радиоактивноста.

мда, наистина, АЕЦ - а една от основните му функции е пренасочване на работни места за наши песнопойци. и славословци. което означава изземване от някой, който ги е заслужил. чужбина е добре, за тебе, поздравления

Дали ни информират за всеки подобен инцидент в западна централа? Със сигурност има доста подобни. Аман от тази жалка пропаганда!

западните централи,най сигурните в света,само човек да може да чете из нета,а после що постоянно имало радиация из света

Нищо не е станало ....голяма работа , експресно спиране на реактор...изхвърлена малко радиация ....те през 60 те сипеха из Сибир атомни бомби , та АЕЦ ще ги уплаши

затова в невада все още и цвете не никне

Бил съм в западен Сибир.Една бомба не видях..А те велели там като сибирски сняг.Голям съм карък.

Е-ей, толкова да не можа поне една да прибереш... и да разчистим... Те нали там така по пътя се търкалят, само да събираш. Ама верно си карък бее :)))

Интересно защо няма такава новина по западните сайтове.

Хората избягват да пишат статии за всеки изгорял бушон или крушка.

а на мен ми се склепа трансворматора на печката,значи има ядрена заплаха

Хубавото е, че имаш чувство за хумор, лошото е, че си тъп и неграмотен.

ако бях грамотен като теб нямаше да бъда свободен

Какво манипулативно пасквилче! От запалване на реактор, до запалване на трансформатор е като от Еверест до Карабаир на село. Който не е виждал по-високо може и да се шашне.

ми гръмна трафа на Вефа, ама го смених без радиация

Жалко че не е било нещо по-сериозно...за троловете.Днес май няма да заработят трийсете си цента.