Аспартамът може да повиши риска от инфаркт и инсулт
Ново изследване доказва връзката между подсладителя и сърдечносъдовия риск
Обратно в новинатаКоментари - Аспартамът може да повиши риска от инфаркт и инсулт | Днес.dir.bg
Коментари
Да започнем от там, че аспартамът не е изкуствен подсладител, както неправилно е изложено в статията, а е синтетичен подсладител. Има огромна разлика между изкуствен и синтетичен. Изкуствените елементи и/или съединения се извличат от естествен изходен продукт: растение или животински организъм. Синтетичните елементи и/или съединения се синтезират чрез химични реакции от чисти химични съединения т.е. в тях няма нищо естествено. Всичко синтетично е много вредно за организма, вкл. купищата синтетични лекарства, с които ни заливат в аптеките в последните 20-30 години. Специално аспартамът е една от 2-те най-вредни за здравето добавки в хранително-вкусовата промишленост. Другата е мононатриевият глутамат. Но, борбата с големите хранителни концерни е изгубена кауза. А и поставете се на тяхното място. Аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта и употребата му като подсладител е много по-евтина за производителите отколкото да влагат захар. А най-добре е да се откажете изобщо от някои продукти, като например безалкохолните напитки. В тях вече няма нищо естествено - само синтетика и тук-таме някой взел, че все пак вложил някакъв минимален процент плодов сок... поне така е написал на етикета :-)
Проучванията на въздействието на ЦХ3ЦЛ1 аспарат върху атеросклеротичният процес са на повече от 20 год.Резултатите са противоречиви.Докато в някои изследвания на пациенти със сърд.инфаркт се констатира позитивното въздействие на ЦХ3ЦЛ1 - ограничаване на областа на инфаркта,а в други е доказано че се редуцира атеросклеротичната плака в областа на аорта,то в други изследвания се констатира точно обратният ефект-повишен риск от атеросклер.и артериални промени и в частност исхем.бол.сърце и гл.мозък.Има и експериментални изследвания. Тези изследвания по много причини не са релевантни на тези с пациенти хора-здрави или болни.Цитираното изследване е точно такова,освен това е пропуснато да се каже че мишките-модели са АпоЕ-/- високо съдържание на липиди(холестерол) с други думи рискови мишки .Предполага се че механизма по който аспарат участва в атеро.процес е стимул на симпатико адренална система и инфламация.Авторите на цитираното изследване обаче казват че не знаят по какъв начин повишеното ниво на инсулин влияе върху развитието на плаките защото резултатите при мишки и маймуни в изследването не са еднакви.Така че засега това изследване не внася яснота за атеросклер.,а и самите автори казват резултатите са противоречиви.Това не означава че аспарат не е вреден-има доказан канцерогенен ефект.
Аспартамът е забраен отдавна в САЩ, а тук - не. Четете етикетите ,на всичко газирано в т.число" оригинална" кола,пепси и всякакви други напититки. Напоследък пускат една БиКола, уж със захар, не с аспартам
Хранителната индустрия гони печалби - ако е необходимо за увеличение трайността на продукта, и цианкалий ще сложат в него (ще кажат, че е в нетоксична доза :)) От лакомия и алчност човечеството ще се затрие само.
Ковид пЛандемията доказа, че нашето здраве е на първо място за властта! Затова не се притеснявам от палмово, масло, аспартам и всякакви подобни в храните, защото ако бяха вредни щяха да ги забранят отдавна......
Тия дебелаци по улиците не са от метаболитни нарушения а от прекомерен прием на захар и тесто. Днес са дебели , утре са болни ако не се вземат в ръце. А за аспартама нещата са все още дискусионни. И още нещо. Не съм чул за вегани живеещи много по-дълго от грешниците , които ядат всичко.
Аспартама е вреден ,ако за ден се изпият 500 литра безалкохолно Хлора е вреден ако за ден се изпие 1 тон вода Захарта е вредна ако за ден се изядат над 50 грама захар или 1 пакет вафли
Ихриманче, не говори глупости, не може да изпиеш 500л на ден безалкохолно, дори не можеш да изпиеш 50л. вода на ден щото ще пукнеш още същия ден. Има хора пробвали се и пукнали. Организма се бори с по 1-2 л. на ден безалкохолно и вредата се трупа с години преди да каже организма мяу. Колкото повече вредни безалкохолни пиеш, толкова по бързо ще пукнеш и бивота ти до този моменнт ще е с лошо качество.
Аспартамът е по вреден от повечето подсладители. Ако искате най-малко вредния вариант- просто използвайте обикновена захар. Това е. Ако трябва да избирате- изберете захарта. Всички тия подсладители са отровни химии. Най- добре обчае без захар и без никакви подсладители.
Преди години нашумя възможна вреда от аспартама. ЕС тогава проведе най-мащабното проучване . Мисля , че бяха 20 000 души проследявани за няколко години и не откри нищо съмнително. И сега голяма бомба. И в науката нещата взеха да се свеждат до кой на кого вярва.
Много здраве на захарната мафия. Ето обяснение за твърденията: Фенилаланинът може да бъде проблемен за хора с фенилкетонурия, тъй като те не могат да го метаболизират правилно. В здрави индивиди той не се натрупва в опасни нива. Аспарагиновата киселина е невротрансмитер (подобно на глутамата), но в нормални дози не предизвиква невротоксичност. Метанолът е потенциално токсичен, но в количествата, които се образуват от аспартама, е минимален и сравним с нивата, получавани от плодове и зеленчуци.
Пълни глупости, които стават видно като провериш дейталите и какво точо са изследвали и как. Тества ли са връху мишки, които са генетично програмирани да умират от сърдечно съдови (с други думи, мишки с объркан метаболизъм), и са ги хранили с тлъсто, за да подсилят ефекта (контекстът в диетата винаги е важен). Някак си са забравили да направят контролна група на същата диета със захар. Не само че това не са нормални мишки на нормална диета, но и често ефектът върху мишки не се пренася директно върху хора. Учените ако искат, могат да ви докажат, че аспартамът удължава живота - с подходящата ГМО мишка, методочески хватки и стакмистики. Важното е да се генерират публикации и заглавия в медиите - все пак си имат квоти за това.