Земетресението, което почти унищожи Армения

Преди 29 години 30-секунден трус промени съдбата на стотици хиляди арменци.

Обратно в новината

Коментари - Земетресението, което почти унищожи Армения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не земетресението, а руско-комисарската братска прегръдка почти унищожи Армения. Добре че арменците направиха кадифената революция т.г. и на власт дойде Никол Пашинян, който тези дни в Парламента на РА оповести, че помощите, изпратени от арменската диасптора най-после - след 30 години!!! - са достигнали до хората във фургоните, за които тук споменава един от коментаторите!!! Други коментари потвърждават етнонима овчи глави, но като цяло - благодарим на българите за помощта! Ние знаем да помним и обичаме да обичаме!!!

На същата дата преди 31 години гр. Стражица престана да бъде същия, пак сполетян от такова бедствие.

Бях в Москва. Нямаше интернет тогава. До сутринта всички знаеха. Живеех в общежитие с лекари. Арменските лекари веднага си заминаха да помагат, без подкана. Всички бяха в шок. Помощите тръгнаха за асове. Спасителите също. Катастрофира чуждестранен самолет с помощи на летището в Ереван. Ереван е на 1000 м надморска височина. Станало е някакво объркване... Бях в Ленинакан 1 година по- късно. Следите бяха много. Хора живееха във фургони. Бях в болница, построена от французи.. Целия свят направи каквото можа. Но станалото беше много. Много. Вечна памет и покой на мъртвите! Не търсете кой крив и кой прав...

четири години след земетресението на Армения, поради ремонт на атомната им централа, остава без ток и вода. Получавали са по няколко литра вода на два три дена. Поради конфликта с Нагорникарабах не са имали и газ.Целият Ереван е вунял. Дори и много години след това те бяха изключително бедни.В Ереван не е останало нито едно дърво. Добре е да се замислим дали трябва да позволяваме да се слага пепелина в българския цимент при положение, че почти цяла България е над седма степен земетръсна по скалата на Шпонхоер и т.н. ОТ СЕДМА СТЕПЕН НАГОРЕ ЗЕМЕТРЕСНИЯТА СА РАЗРУШИТЕЛНИ. В страните, където се строи добре, жертвите са много малко.Скалата на Рихтер показва магнитуда в огнището, а Щпонхоер как се чуства земетресението на повърхността.В румъния след Вранчанското земетресение лошото строителство се наказваше като углавно престъпление.

В периода 2002-2008 във България са внесени над 70.000 ТОНА от ОПАСЕН Канцерогенен Турски цимент с повишено съдържания наХРОМ VI.Стози цимент са построени десетки хотели и копераци по ЮжнотоЧерноморие-Бургас Лозенец Созопол-Буджака Слънчака Кошарица Несебър Поморие.С този менте турски цимент са строени ВСИЧКИ паднали жилищни сгради от труса вИзмит иАдапазарь 1999 година с 23.000 жертви.Интересното е че НАЙ-големия Турски производител на ЦИМЕНТ LIMAK има12 фабрики и е в комбина с евреите от СВЕТОВНАТА БАНКА МВФ и ЕБВР КОИТО СА АКЦИОНЕРИ в LIMAK .Същия ЛИМАК се кани да вземе на Концесия Летище СОФИЯ

Факт е, че днес у нас строят едно към гьотере, с контрол силно занижен! А по тошово време все пак се спазваха някакви стандарти. Но, нали не очакваш навсякъде да строят като мавзолея на Димитров, дето два пъти го гърмяха и пак не можаха да го сринат нацяло... Дори в Япония не строят така! Сещам се за земетресението в Турция през лятото на 1999-та - основната причина за рухналите сгради бил пясъкът, който джагалите добивали от Мраморно море. Понеже съдържа сол, а солта е пагубна за армировката на всяка бетонна конструкция!

четири години след земетресението на Армения, поради ремонт на атомната им централа, остава без ток и вода. Получавали са по няколко литра вода на два три дена. Поради конфликта с Нагорникарабах не са имали и газ.Целият Ереван е вунял. Дори и много години след това те бяха изключително бедни.В Ереван не е останало нито едно дърво. Добре е да се замислим дали трябва да позволяваме да се слага пепелина в българския цимент при положение, че почти цяла България е над седма степен земетръсна по скалата на Шпонхоер и т.н. ОТ СЕДМА СТЕПЕН НАГОРЕ ЗЕМЕТРЕСНИЯТА СА РАЗРУШИТЕЛНИ. В страните, където се строи добре, жертвите са много малко.Скалата на Рихтер показва магнитуда в огнището, а Щпонхоер как се чуства земетресението на повърхността.В румъния след Вранчанското земетресение лошото строителство се наказваше като углавно престъпление.

вУна? неизкъпана??

Точно 1ден и половина преди труса в Армения СССР извършва серия от подземни ЯДРЕНИ опити в Казахстанската пустиня .Според много арменски ируски сейзмолози имено подземните ядрени опити на Руснаците предизвикват ЗЕМЕТРЪСА убил над 25.000 арменци естествено арменците мълчат понеже са в управлението на КГБ

Помня, че японски специалист коментира, че в Япония при 7 по Рихтер има неколцина ранени. При 9 (рекорд от 2011 г.) - 1300 убити, без изчезналите от цунамите. Въпрос на строителство.

Труса беше вертикален. При такъв трус почти нищо не остава здраво. Зградите буквално подскачат нагоре и се сриват.

Ако не ги познавахме руснаците, щяхме да се очудим. Ама примери за тяхните "бързи" действия са налице в кратката им история - Куркс, Чернобил, Децата в училището в Батаклан, театъра в москва...... За руските "братя" живота на хората не струва и една копейка.

Беслан, не Батаклан! Второто бе във Франция преди 2 години.

5 правописни грешки в 4 реда.....

Бог да ги прости. Вечна им памет. Преди около година бях по работа в Русия и една от вечерите видях, че има филм по кината там - Земетресението. Тъй като имам малко спомени от този период, ми беше интересно как ще се представи този ужас. Отидох да го гледам. Всички бяхме в шок след края на филма. Беше направен много добре. За съжаление след като го препоръчах на мои познати в Русия, те не успяха да го гледат. Периодът, в който го излъчваха свърши. Препоръчвам го горещо.

FuckTheEU

Интересно след колко време по чуждите медии ще пишат за нас със заглавия като "Демокрацията, която унищожи България"? Дали ще изкараме още 100 години с тия темпове? Силно се съмнявам.

Ама много постно, бе дирници! Ми дайте цветни снимки, разкъсани тела, мъртви дечица... Ми с тая мижава статия хората не могат да се тонизират за работния ден.

При тежко земетресение като това в Спитак, броят на жертвите съществено зависи от спасителните действия през първите часове след земния трус. Истината е, че СССР закъсня да оповести за бедствието с близо 24 часа. Причината е, че техният първи партиен и държавен ръководител Михаил Горбачов имаше насрочена реч в ООН. Естествено, тази реч следваше да бъде отменена, ако лошата новина бъде оповестена от медиите. Предвид факта, че в онези години суетността беше едно от отличителните качества на Горбачов, отменянето на речта да бъде лична трагедия, много по-важна от всичко останало. Знаейки това, хората от най-близкото обкръжение на тогавашния съветски лидер направиха и невъзможното за забавянето на официалното съобщение на ТАСС за настъпилото земетресение. Не може да не направи впечатление, че западните медии също не съобщиха за бедствието, сполетяло Спитак преди това да направят съветските власти. Въпреки че самият факт несъмнено е бил добре известен на сеизмолозите в тези страни. Това забавяне и предизвикалите го обстоятелства рязко намалиха ефективността на спасителните действия в СССР, организирани на централно ниво през решаващото първо денонощие след земетресението... Същевременно, тези фактори доведоха до голямо забавяне на идването на спасители от други страни, включително, от България. Така се стигна до необичайно големия брой жертви на земетресението в Спитак... По официални данни, става дума за около 25 хиляди човека. Вечна им памет!

Не искам да коментирам, само припомням... Чернобилската авария, Земетресението в Армения, "Демокрацията"... И този човек навсякъде е намесен по един или друг начин, но не положително... А някои се опитват да го изкарат герой!

че си написал демокрация в кавички, че да е ясно. Нито те нито ние сме видяли наистина демокрация. Иначе тя е нещо много хубаво.

По това време бях студент в Русия. няколко са силните ми спомени от случая, по-точно от дните след труса - имаше идея института да прати студенстки отряд в помощ на спасителите. В началото записваха желаещи, после обаче казаха "не, там не е за неподготвени ентусиасти". Със студентска стипендия не можехме да направим чудеса, но колкото можехме - отделихме в брой. - имаше откровени саботажи на влаковете със строителни материали от страна на съседните страни. Армения и Азербайджан вече воюваха за Карабах, влаковете си стояха с дни и седмици по гарите , както на Азербайджан, така и на Грузия ( но областите, граничещи с Армения там са с предимно мюсюлманско население, симпатизиращо на Азербайджан в конфликта). От Турция и Иран също чудеса нямаше как да се очакват... - спомням си и как доразрушаваха негодните сгради в Спитак - с ниско прелитане на бойни самолети, падаха от звуковата вълна. - военните дадоха и допълнителни жертви - един или два самолета с войници катастрофираха. По-късно в интервюта колеги на пилотите разказваха как са работили почти денонощно и злополуките са били от преумора. Имаше и мнения, че са летяли пилоти без опит в планински условия - свикнал над степите, гледа висотомера, че сочи 2000 метра, мисли си че всичко е наред и ... бух в планината ... Бог да прости загиналите!

И ние в училище събирахме каквото там може и колкото може да дадем. Тогава го правехме с желание, а после осъзнахме, че всъшност сме напълнили торбичката на някой партиен секретар...

септември 1989 г. бях в армения една седмица. заведоха ни да видим спитак. там все още стояха разрушените сгради.обясниха ни, че има по-спешни неща от това- да се погрият за живите. казаха,че там има още неизвадени трупове, и че всичко ще се разчиства с булдозери. голяма трагедия беше, братя и сестри, не се радваите на чуждата мака, не го избиваите на политика, гробищата им бяха нараснали неимоверно. а между другото, армения е парвата в света дарява, която офицялно е приела христянството, през 2-ри век.

Пак добре, че изобщо са започнали някаква спасителна операция...

Мир на душите на загиналите! Думите са излишни!

Защо се пишат глупости за такава трагедия. Разбира се че спасителната операция беше започната незабавно. Иначе никой нямаше да оцелее.

FuckTheEU

Демокрацията така повелява.

Приказката за лъжливото овчарче. Когато всеки път при голямо бедствие лъжеш, накрая и да кажеш истината никой не ти вярва. Наистина огромна трагедия. Лека им пръст на загиналите. И дано раните в душите на оцелелите с времето болят по-малко.

Спасителните операции били започнали на третият ден- това аналогия ли е на библейското описание- И чак на третият ден Йезус отишъл да съживи Лазар? Историята започва да бъде опошляване със всички средства.

Потенциала на Бистришко-Витошкия разлом не е по-малък. Жертвите обаче биха били в пъти повече, поради неразумното презастрояване с високи сгради.