Уникално съоръжение на 8000 г. откриха край Враца

Каменно съоръжение на 8000 г. откриха археолозите при поредното проучване на раннонеолитното селище и обреден център в местността "Валога" край село Оходен.

Обратно в новината

Коментари - Уникално съоръжение на 8000 г. откриха край Враца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Според експертите, находката е поредното доказателство за високо развити търговски отношения преди 8 хиляди години в днешна Северозападна България." Ха-ха, те оттогава Северозапада не са мръднали в развитието си.

Защо пък да е имало търговия като са в каменната ера? Колелото не е било измислено, а камъните на гръб ли са ги носили? През гори и планини? М ПО-ВЕРОЯТНО Е пътят им до тукашното установяване да е от Армения и да носят сечивата си.

умнико, изостаналостта на този район не е признак за изостаналостта на живущите там, а за изостаналостта на торните червеи-управници основно живущи в София дисбалансът в развитието на регионите на България е бич и допринася за недоразвитостта ни като страна и който не го разбира е просто недостатъчно мислещ и образован

Ами то от кражбите на история от руснаците така или иначе ще се окажем нистина свинари. За пример в руския имперски герб двуглавият орел е взет от византийската църква, и е симвор на правоприемствеността от Византия, т.е. властта и се е преместила в Русия и всички православни са потенциални нейни поданици. Има и други свидетелства на унищожаване и кражба на нашата история...

А знаеш ли къде е направено първото читалище в България?

току що излезе неоспорим артефакт че това е строено от българи!! на ъгловият камък е намерена издълбана с джобно ножче една трибуквена дума, която няма да я пиша, щото ще ме изтрият!

Твоят коментар ми напомня за едни виц: - Мамо, написах на оградата една дума с три букви. Майката плясва на детето един шамар зад врата. - Защо ме удари? думичката е "дом". Тогава бащата плеснал един шамар зад врата на майката. - За дома трябва да мислиш повече, за дома!

пешо и гошо влизат все по дълбоко в подземието на една пирамида в долината на царете. по едно време пешо вика: гоше, айде пиши к.. и да излизаме, че стана много задушно!

Ако махнем две нули от времето за което тези пишат ще разберем кога са го закопали пък и кога трябва да се откопае, а и колко да струва.

Българската археология е слугинаж на бившата ДС! Десетина мутри от ДС се правят на професори-археолози и обслужват мафията!Всички български музеи си оглавяват от хора на ДС!!!Фондовете се пребъркани и продадени...подменени с маловажни артефакти...

Тихо да не чуе местният чорбаджия, че е построил хотелче или виличка върху разкоптите за нула време!

dobrin

липсва ни една година а те ни лузат с разкопки...

Ще дойде дявола

Отворкото той да отговори Кой е Рази и каква е връзката му с Омуртаг.

на рази баба му, и на омуртаг, на балдъза му леля и са си простирали ризите под едно и също слънце!

Лигоч.

Мен ми е интересно дали хората населявали тези земи (родом съм от Враца) преди 8000 години, са развЕвали трибагреника и са пЕли 'Мила Родино'.

българския, след като си писал развЕвали? М?

Не, не ми е интересен.

единственото нещо с което можем да се похвалим е чушкопека! няма аналог в световен и исторически план! а всичко друго по земите ни са го строили други , а ние сме го разрушили!

има едни куп ГОЛЕМИ КАМЪНИ НЕЩО КАТО МОРЕНИ НО НА СУША КОЙТО СЕ КАЗВАТ СТОУНХЕНДЖ В АНГЛИЯ . за тях казваха навремито (70те )че това са камъни от хилядолетия !!!!! а преди две години се разбра че това "камъни" от бетон от 1958 година. Има снимки на тази афера

Българите са арийци с хапло групи R1a и R1b !!!

Вчера по тв на едно друго място където копаят в България казаха че са намерили останки от един милион и половина години.Дали не сме рода и с тях?

Ти може да си. С хомоеректус не си.

"Уникално съоръжение на 8000 г. откриха край Враца" И него ГЕРБ са го построили. Вервайте Ми.

Ай ся - мургавите гърци били траки. Според последните изследвания на Y-хромозомата: - Гърците са си обикновени данайци от Етиопия и Египет; - Турците са преобладаващо арабска смес; - Българите сме уникални! upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/c/ca/WorldMapofY-DNAHaplogroups. png Борете се в и за Родината, а не - роби в изгнание! Нека България да бъде вечна!

Българите са най древния народ. Създали са цивилизацията. Учили са шумерите и египтяните. Опитомили са коня. Открили са съставния лък. Първи са използвали кавалерия. Открили са музикалните инструменти. Открили са писмеността. Живяли до китай, авганистан, британия и къде ли още не. Само до на мачу пикчу царевицача не са стигнали. Направо богоизбраннарод, срещу който има световна конспирация от поне 8000 години. Единствено украинците ни бият. Те все пак са прокопали черно море. И източниците са едни и същи.

Покраина?

wikipedia. org/wiki/HumanY-chromosomeDNA_haplogroup Най-отдолу са посочени източниците.

По тия изследвания излиза, че има преселение от прабългари в Източна Англия и Скандинавието.

И о-в Малта.

гърците си присвояват история и писменост не ген!!! Иначе си прав :))

Българите винаги сме си били по тия земи. Ако изобщо са верни историите, че идваме от Волга или Иран, то най-вероятно сме се ВЪРНАЛИ от там.

Удивително! Мангалската група Н произхожда от черните дравиди от индийския юг.

Шумерите са живеели в зората на човечеството по нашите земи . Така ,че нищо чудно от тук да е тръгнало началото на съвременната цивилизация ! Истината за произхода на българина е методично замазвана и изопачавана от днешните велики сили , защото не могат да се примирят с великото ни минало !

Безбожници!!! Земята е на 6000г.!!! Това го знаят дори веганите...

Последно , 6000 или 600 ?!

Логично и очаквано откритие . Балканите са зеленото сърце на европа и люлка на настоящата цивилизация . В основата , разбира се , сме ние - Българите . Робер Бомал , световен експерт по античноста : Българската цивилизация е много по-древна не само от елинската и египетската , но и от шумерската. Проф.Норман Дейвис , Кеймбридж: Когато Българите са имали Държава / и то седмата поред / на континента , всички ние още сме ходили под масата . Край на цитатите . Бог пази България и има защо ! Със здраве :))

Така е! Господ здраве на всички Ви!

Искаше разрешение да помага при разкопките.

не може да се определя годините по съжането на въглерод -няма такъв физик които даде това за определяне за староста на даден предмет !!! А самата архиология е просто наука за богатите да станат още по по богати !!! Никога не е имало троянски конник - има грешка в превода (а не имало и гласни букви тогава )правелен превод е вода (или чрез канализацията са влезли което и по разумно !

Пише се правилен.

Адаш ти от руски с Гугъл ли превеждаш ?

Адаш всичко е в нета - трябва само да се чете !разликата - интернет и книгите е голяма - книгата трябва да я намериш а в нета зависи само от твоя интелект ! знаи няма нито уважаващ себе си физик (академик да каже че спомоща на съглерода се определят годините !!!

Големият проблем е, че сме много лоши стопани на завещаното ни културно-историческо наследство. Нито го пазим, нито го ценим, нито го използваме. Гърците, италианците, французите са добри стопани, въпреки че при тях още по-трудно се доказва генетична връзка с хората, населяващи земите им в древността. И за миг не им хрумва да подлагат на съмнение те ли са законните наследници, или не. Така че, стига измествайте фокуса!

Само да не се обидят колегите от Враца, бъзикам се, вие сте готини хора! Знаех си, че човешката цивилизация не само приключва, но и започва в този край! ;))

Поздравления за доброто хрумване.

ЗАЩО БЕ ГЛУПАК, ЗАЩО УНИЩОЖАВАШ ТЕКСТ, КОЙТО НИКОЙ НЯМА ДА НАПИШЕ ПРИ ВАС...! СЪОБЩЕНИЕТО Е НЕОПРЕДЕЛЕНА ГЛУПОСТ, БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА... КАК СЕ УСТАНОВЯВА ЕДНА ДАТИРОВКА ОТ ПРАИСТОРИЯТА...? ХАЙДЕ ПИТАЙТЕ БОЖИДАР ДИМИТРОВ! ТОЙ ВСИЧКО ЗНАЕ, ОТ ПАЛЕОЛИТА ДО МАРА БУНОВА...

За Волфа. Уважаеми ,кръвната ми група е А2Б-. За тази двойка ме изследваха 2 часа. Оказа се , че съм с татарска кръв. Пък ти си приказвай каквото ти дойде на ум. Ама не си прав.

Иванов и ти и Вълка сте прави.. Хронологията е АРАНИ>ТРАКИ>всички други Демек татарите няма как да нямат твоята кръв :))

Те са монголи, плюс последствията от обрезанието, защото повечето са мюсулмани. Изключено е да съвпадне с българска ДНК.

РЯДКО ИМА МЯСТО НА СВЕТА, ОПРЕДЕЛЕНО ЗА ПИСАНЕ, КЪДЕТО СЕ СЪОБЩАВАТ И ПИШАТ МАЛОУМНИ НЕЩА, КАКТО В ИНТЕРНТЕТ-ФОРУМИТЕ. ЕТО ВИ НОВА ГЛУПОСТ, ПОДШИТА СЪС СЕНЗАЦИОННИ ТВЪРДЕНИЯ И "ИЗУМИТЕЛНИ" ФАКТИ. МНОГО, МНОГО ОТДАВНА ВРАЧАНИ ТЪРСЯТ СЕНЗАЦИОННИ ПОТВЪРЖДЕНИЯ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ ОТ ПРАИСТОРИЯТА...ПРИ БАТЕ БОЦЕ /БОГДАН НИКОЛОВ - БОГ ДА ГО ПРОСТИ!/ ИМА

Това ще ни прослави по света. Надявам се да го реставрират. Един ветропоказател ще стои много добре на поркива.

Колкото и "македонско" да звучи, от нашите земи е тръгнала цялата бяла раса. Северозападна България е древен Египет, потопа от библията е при Варна. Пъзела бавно почва да се реди... Наричали са се Арани след това Траките ги наследяват, а от траките, гръка се е погрижил с "тяхната" си митология :)))

Като гледам и ти си се погрижил за ракията в мазето...:):)))))) Не ти ли е рано?

Чичко,освен да ти сипя една да ти стане едно Убаво. Прочете нещо по-различно от поредното криминале,роман или жълт вестник.

са три Стойчо Керев имаше интересни гости.

За северна България ли са три ?

В същия стил са и нелепиците в македонските и украинските учебници. Опита да се компенситщра ниското самочувствие от мизерното настояще с псевдоистория е признак за дълбоки комплекси.

хахаха,който се смее последен май най добре нали...какво да ти обяснявам с този повърхностен материален мозък..вярвай че сме произлезли от маймуната,негъра и хоп после ние... ти като си НЕкомплексиран, вярвай си в материалните облаги и да си задоволен(маТриално), да си завършил някое наше висше заведение с високо самочувствие бъди,много здраве господ да ти дава...

Браво! Тъкмо като дойдат талибаните ще могат да го взривят.

Осам ХИЛЯДИ години?? ХАхаХАхаХахаХАха Значи сега трябва да сме 8000 година, Сериочзно?? ХАхаха Ха Ха

Трябва да сме 4-та година. Броим само годините в които Цончо Велик маркира камък след камък на този свят!

печелиш награда за най-тъп Дир форумджия :))))

осЕм, осЕм, не осАм, щото на г-за ти има косъм

Nizavisimo od samiad fagt 4e az stodiram,kato apsolviram PRAVO vav Onivirsitetad,az iskah kato mane4ka da stavam arhioloshka. Ima neshto mnogo biskraino valnuvashto vav taz nauka.

Обаче,как ти се хващат повечето... Сега ще те почнат отново за граматиката,правописа.......:) добре изиграно - плюс от мен!:):))))

Моят коментар е наистина уникален. Просто така се случи. А минусите, които са поставени са, че съм споменал името на ВОЛЕН..

Така както си го написял не е споменаване,а изкрещяване... Ама както и да е...

"Волен"ът ти, доста допринесе за нямиджа си.

Ще се отвори земята и всички ще видят кои са българите...

Да, те българите всички са в земята, останахме само малоумници и лигльовци тука.

Сега ще ви разкажа една случка, която много ме впечатли. Сядаме с група млади българи на една маса до Световният Търговски Център в Ню Йорк. Виждам един оставен на масата дебел вестник Ню Йорк Таймс. Погледа ми грабна първа страница - проф. Китов умрял. Аз си имах само бегла представа за него, а тук такова голямо внимание - главна новина на подобен вестник е нещо изключително. Зачетох се и се смаях. Самите американци поставят откритите от него разни съкровища, като най уникалните неща в света. Обърнах страницата надолу и попитах - ако някой познае, какво пише на първа страница на вестника, ще го призная за гении. Никой не позна, но в замяна на това, всички прочетоха статията на един дъх. Всички бяхме много горди от това. Та питам аз - къде отидоха великите тракийци, не сме ли и ние част от тях? Подобен въпрос има отговор в книгата на ВОЛЕН СИДЕРОВ "История на българизма". Доста ерудирано е написана.

Е като стигна до Воленчо, направо ме изгуби...

наскоро Божидар Димитров отговори на този въпрос за тракийците - изсмя се доста брутално на идеята, че имаме нещо общо с тях. и като се замисли човек е прав. при наличието на факта, че те са изчезнали векове преди ние да се пръкнем тук, а и през вековете над 50 народни са асимилирани от нас...каква според теб е вероятността да имаме нещо общо с траките? май клони към отрицателна...

Аз

Чудя се как изчезва цял народ... Всички до крак ли са ги избили, що ли... Или са се стерилизирали всички изведнъж... Или дружно са се издавили в Черно море...

Това е македонско.

Кичо

Или поне украйнско нали те били изкопали Черно море...

Да, възможно е преди 8000 г. древна цивилизация да е обитавала нашите земи, но това трудно може да се твърди за настоящето !

Особено за Северозападна България :)

Всъщност в момента се осъществява процес на поляризация - простите и лошите стават все по-прости и по-лоши, умните и добрите все по-добри и умни. Така е предсказано и в Апокалипсиса за нашите времена. В резултат имаме две паралелни цивилизации в България, в момента. Едната, шумна, агресивна, медийно огласена, чалга "цивилизация". Другата тиха, но действена, която акумулира потенциал.Подсказка за процесите в нея са постоянно появяващите се шампиони по олимпиадите на учениците, които после "потъват" по света и у нас. Но ще изплуват, по-късно. Заедно с археологическите разкопки, пред които света ще занемее.

Горе долу българската история е ясно до около 1300-1400 години назад. За много преди това се знае само че Българи са се наричали група от народи които дори са говорели различни езици. От тук нататък каквото и да се каже ще бъде както истина така и измислица. Европа е последната която е била населена от хората. По стечение на обстоятелствата в исторически план, човешката цивилизация следва хората и винаги се е движела от изток на запад. Само последните 200 години наблюдаваме обратен процес. Не е случайно съпротивата към него. Но мърданка няма да има. И исляма ще клекне така както го е сторило християнството преди това. В момента в който една религия почне да се тълкува не буквално, тя освобождава човека и започва скоростни цивилизационни процеси.

Преди 8000 години (как ли пак го установиха) живеещите в този район са ЖИВЕЕЛИ, а сега чакат някой да им даде пари за да ЖИВЕЯТ. До тук води лявата идея, до пълно деградиране.

Ами лесно се установява с въглероден анализ...

Не се установава лесно и винаги. Трябва да се намерят някои останки от живи оранизми или растения (обикновено дървени предмети). Но при тези условия грешката може да бъде доста голяма. Къде са направени изследванията?

Следобедната "новина" за малко тонус преди края на работния ден. И някоя друга сладка мечта как за пореден път се открива че сме били люлката на цивилизациите ...

Пич тук май повечето люлка ги люлей и треска тресе! ;-)

ИМАНЯРСКАТА МАФИЯ ОТНОВО НА ХОД.СЪВРЕМЕННИТЕ ДЪРЖАВИ ПРАВЯТ ПРОУЧВАНИЯ ЗА ВЕРНОСТТА НА ОТКРИТИЯТА А НАШАТА МАФИЯ ОЩЕ КАТО ПОГЛЕДНЕ РАЗКРИЕТО ПОЗНАВА ПРЕДИ КОЛКО ГОДИНИ Е. ТАКА Е СЪС ЗЛАТОТО. ПЕРАЧИ.

Тук, на Балканите, е люлката на позната ни днес Европейска цивилизация! Ние, българите, не сме били никога някакви си "пра-"българи, а винаги сме си били едни и същи. Глупостите за преобладаващия "славянски" характер на местното население и за неевропейския произход на българите е най-голямата щета, която ни е нанесла Русия, налагайки своите имперски панславянски теории, вселдствие на което са се пръкнали и разни тъпаци, "обичащи Русия повече от България"! Всичкото това го доказват дори и генетичните изследвания - нямаме нищо общо с днешните россияни! Нито с днешните турци, населяващи Турция източно от линията Истанбул-Анталя! Източно от р. Днепър ситуацията е същата! На нас ни наложиха едни "братушки", които са толкова различни от нас, българите, че повече не може да бъде - генетично и културно! Ако имаме нещо близко, като език и религия, то те са в резултат на културната експанзия на Българската Църква! Кое ни е близкото с россияните, та чак ни принуждават да ги наричаме "братушки"? Може би танците, музиката, кухнята, песните?... Кое? Преди години ми попадна книга от един американски изследовател, който защитава тезата, че именно тук, около Черно море, което в ония години, преди пробива на Босфора, е било сладководно, се е зародила цивилизацията, която днес познаваме. Дори прави проучвания и май беше негова находката "паницата на Ной". Остава да се намери поне един честен и смел изследовател на нашата толкова древна история, който да изкара наяве фактите и да тропне по масата - ние, днешните българи, сме най-старите народи на Европа! Убеден съм, че има достатъчно налични артефакти, които доказват тази теза, но са скрити, за да не нарушават кремълската идея за панславизма!

в общи линии си прав. но българската история се крие не за това, че не произхождаме от славяните, а за това, че русите произхождат от българите. Но да не забравяме, че РФ е от много народности където славяните не са мнозинство. В Русия има една поговорка - като се разровиш в рода на всеки руснак, стигаш винаги до татарин. А Татрастан е от население, определящо се за българско. Колкото до славянската жилка, тя е около 20% от генофонда ни.

Вълчанов

Аз не желая да изпадам в подробности, защото не е нужно тук да се прави това. Исках просто да напиша, че ние, като народ, не сме това, което се опитват да ни внушават вече толкова десетки години! Били сме си тук винаги, а не сме някакви азиатски пришълци! За съжаление не мога да се съглася с теб за нашата "татарска връзка". нямаме нужното генетично родство за тази хипотеза, че татара = бъългари. Това, че някои далеч на Изток се опитват да се родеят с българите, може и да има своите основания, а може и да ги няма. Татарската връзка е от арсенала на македонстващите, които са прави, че всички на Балканите са един народ, но не са прави, че ние, българите сме пришълци. Техният, на македонците, проблем е, че всички тук, на Балканите, са българи. Да, има пришълци и това са... елините! :)

Аз

Нито ние произхождаме от руси, нито русите от нас. В Русия има много етноси, но не става въпрос за държавите, ами за етноса. Русите са почти чисти славяни, поне толкова, колкото ние сме Кубратови Българи. Е... имат доста Българска кръв из благородните си родове, дошла през Котраговите Българи във Волжска България (което е тъпня - да наричаш страната по реката, на която страната е дала името си). Общото ни с русите е, че и те, и ние сме арии. Също и викингите, които са създали Рус/ия като държава, ако изобщо е останало нещо от тях сред руските славяни. Ама същото общо имаме с практически цяла Европа, Индия, Иран, Афганистан... С руснаците сме (или не сме) "братушки" не щото сме много кръвно свързани, или щото сме им давали писменост и религия (не сме правили нищо такова), а заради последните 200 год. история, започнали с Паисий и Раковски.

Нека сме коректни. "СЛАВЯНИ" по това време няма. Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби. Терминът славяни е от 17 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, извстна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша? Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция Слово за произхода на увенчаните със слава славяни,(забележете думите слава и славяни!!), която търси идеологическа формула, за да оглави славянското множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.

Аз

Ей за това става въпрос, я! Американецът са двама - Уолтър и Питман и дойдоха тук за да проверят откритията на Петко Димитров от Варна. И я потвърдиха. И чинията е открита от Петко Димитров, не от тях. Обаче Петко Димитров никой не го бръсне за слива, въпреки че всички тези открития са негови, щото е Български абориген, пък Уолтър и Питман... у, бря... щатяни...

Вълчанов

Аз написах, че не съм сигурен за имена, което трябва да се приеме като извинение за някои мои неточности. Не съм историк и с проблема съм запознат съвсем повърхностно, като за средно интелигентен човек, проявяващ известни интереси към почти всички области на битието :)))

Колко глупости на едно място. Българите са група от народности които дори са говорели различни езици. В древността тази група е била една от големите. И нейните членове постоянно са се местили от север на юг , от изток на запад и обратно. И честно казано хич не ми пука какво е било в миналото.

За Великден един приятел предложи да идем на руска църква в Лондон, че нашето параклисче в посолството е много мизерно. Още като влязох усетих... нашенска атмосфера! Беше ми толкова близко, почти родно. А ти си пиши каквото искаш! За мен руснаците са като роднини по език, религия, навици...

Вълчанов

В Руската Православна черква и в Българската Православна черква службите се водят по различен начин. Съвсем не е едно и също. А атмосферата ти е била харесала, защото и двете черкви са православни, въпреки някои разлики. Това е религия, не го бъркай с другото.

Волфа, разсмя ме с въпроса кое ни е общото с руснаците кухнята ли,песните и т.н ... Кухнята ни е близка с турската. баница,таратор, мусака, пълнени чушки и т.н. в езика ни още има разни турцизми,но това не ни прави близки с турците. За музиката чалга да не говорим. Друго ни свързва с руснаците,но платен русофоб като теб трудно ще го признае.

Вълчанов

чакам да ми кажеш какво, а не само да се правиш на умен и загадъчен. това, твоето, е чисто позьорство. И не, не съм русофоб, ако все още не си разбрал. Аз не мразя онези народи, които населяват днешната империя, наречена РФ. В голяма грешка си, ама то ти е простено, защото всички вие, обичащите Россия повече от България, сте като от един калъп изкарани, клонинги, казано по съвременно му :)))

Много готино, само че с какво ни помага това да живеем по-добре и да сме по-добри хора...сега и в бъдеще. Миналото си е отминало. Ако ще представяме рекорди на колко години е някакъв си камък който сме намерили. Поне да участваме на Олимпиадата.

Ако не друго, то подобни открития могат поне да ти дадат самочувствието, че ТИ си този, който никога не е бил, не е и не ще бъде нечий роб и никога не е бил, не е и не ще бъде нечий по-малък брат, "братушка"!

Типичен комплексар. Идиотизмите няма смисъл да се коментират. Вярвай си в каквото искаш прост български цървул...

Ако трябва това да ми повдига духа що за човек съм. Освен това, кой може да каже чий потомък съм след 8 хилядолетия. Та хората постоянно се предвижват от както съществува. Кой е бил там и как е живял е интерес въпрос от чисто любопитство. Но какво общо има с мен, със сегашният и бъдещият ми живот? Както и да е, поне е забавно.

Ами то от кражбите на история от руснаците така или иначе ще се окажем нистина свинари. За пример в руския имперски герб двуглавият орел е взет от византийската църква, и е симвор на правоприемствеността от Византия, т.е. властта и се е преместила в Русия и всички православни са потенциални нейни поданици. Има и други свидетелства на унищожаване и кражба на нашата история...

От 15 години ли вървят разкопките? Значи е на 8015 години, бъдете по-точни...!

Странно, кои са тези древни населения по нашите земи и къде са се изпарили, защото в статиите никога не пише "българи".

Отлетели са към Сириус, ако не вярваш питай Йоло Денев!

Българи са, какви други. Траки и прабългари са две понятия за един народ. Който не е изчезнал, просто след природните катаклизми около Черно море се преселват в Азия и след годи отново си се връщат по родните земи. На Балканите са се зародили всички цивилизации и култури. Намерените артефакти го потвърждават.

Да, де! Ама защо не наричат нещата такива, каквито са!? А и това "пра" пред българи е излишно. Или са българи или са други.

Същите смехории ги пише в македонските учебници. И в украинските също.

Как какви - македонци са били :-D :-D

М! Какво значение има, не мога да разбера, дори и да са се наричали българи, това какво ще промени? Или пък ако не са се наричали българи, това пак,какво ще промени? Нищо. Това какви сме били или не сме били, очевидно няма нищо общо с това, което сме сега.

А някое лечебно аязмо няма ли та Боци да пийне за здраве? Опа тия са били езичници няма да е лечебно а ще бъде прокълнато...

Аз

Кат за боко аз имам лечебно аязмо - в най-малкото помещение в къщата.

Колко градуса е?};-)

Слагате минуси защото сте гяволи и сатани, обаче оня "шефа" от горе гледа, гледа и баци Боцко, не спи!

Аз

Смахната държава и туйто... Тук е имало цивилизация, която е била древна за хората, които древните гърци са смятали за древни... Ама на - 99% от нас даже не са и чували за това, камо ли да са чели... Туризъм... къф културен туризъм с тая култура, бе?!

Като гледам по телевизията как "глупавите" ингилизи копаят за римски селища и с какъв мерак и техника го правят...! И като гледам комшиите от юг как за всяко камъче са си измислили отделна история... А по света дали изобщо знаят за предметите открити на дъното на Черно море ,за които се твърди че са на над 8 000 години и са най-старото обработено злато на нашата цивилизация...?

Аз

Най-старото злато... първото земеделие... първите уседнали селища... първата писменост... Ингилизите се кефят на овчи кокал на 1500 години, гърците - на 3000 години... На тоз камък си бил положил Прометей божествения задник докато обмислял как да сътвори хората... А на запад какво знаят не знам, обаче ние се кефим на Уолтър и Питман, които само потвърдиха теориите на Петко Димитров...

Толкова история има по нашите земи, толкова красота в природата, толкова природни богатства ... толкова много ни е дадено .... и на фона на всичко това, толкова бездуховност, липса на ценностна система и упадък всред хората, които населяват тези земи. Ние сами съсипваме онова което имаме. Жалко. Явно баланс някакъв трябва да има, иначе щяхме да сме в космоса (може би не само образно казано).

Ал

Затова пък имаме критикари бол, "духовни", даже "учЕни". Критикари дет' само критикуват, па нищо не захващат...

Според експертите, находката е поредното доказателство за високо развити търговски отношения преди 8 хиляди години в днешна Северозападна България. Каква ирония на съдбата.Преди 8 хил. години е имало развити търговски отношения, а сега му викат Северозападнала България- за голямо съжаление.

Шило

Уау! Страхотно!