Експерт за антракса: Случаят е дотук, забравете за него

Проф. д-р Камен Плочев, началник на инфекциозното отделение във Военномедицинската академия, е убеден, че няма да има нови заболели в Млада гвардия.

Обратно в новината

Коментари - Експерт за антракса: Случаят е дотук, забравете за него | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е чак толкова просто. Антракса е доста гадна инфекция и ако г-н професора има на ум кожната форма,то тя не е толкова страшна.Само дето има и белодробна и чревна които никак не са безобидни.Проклетата бактерия е спорообразуваща и тези спори могат да устискат с напълно запазени качества минимум 40 год. Да се унищожат в околната среда никак не е лесно дори и със съвременни средства.Някога се ваксинираше всичко с изключение на кози и коне, ама ЕС каза НЕ МОЖЕ и ваксинациите спряха. Какво да се прави - интересите на застрахователите са по - силни от желанията на обикновените хора. Тъй,че антракса си е нещо опасно и човек винаги трябва да има едно на ум когато му предлагат нелегален добив на месо независимо от цената,която може да излезе доста солена.

Много точно...браво

И те така като кажат значи бъдете внимателини и се пазете. Изобщо не му вярвам на този професор.

АКО НЕ КАЖЕ ТОВА ЩЕ ЯДЕ БУХАЛКИТЕ И ЩЕ ГО ПЕНСИОНИРАТ .. САМО ГЕРБЕРАСТ МОЖЕ ДА ЛЪЖЕ ТАКА - УЧИЛИ СА ГИ ДА ЛЪЖАТ В СИМЕОНОВО :))

Професорът казва, че антракъст можел да живее 10-15 години в природата? Аз пък чета другъде, че има случаи на заразяване след разравянето на гробове на животни умрели от антракс отпреди 70 години. Дали професорът е професионалист и знае повече или замазва положението?

Много е уверен. Дали ще си подаде оставката , ако сгреши?

КОЙТО ХОДИ НА ПОЧИВКА ПО ВАРНА ДА ВНИМАВА ЗА КЮФТЕТА АНТРАКС ... САМО ВЕГЕТАРИАНСКИ ХРАНИ .... ... ВАРНЕНЦИ СЕ НАСРАХА ЧЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ РАЗВАЛИ ДАЛАВЕРАТА :))))

Проф.д-р Плочев,а ако на пациентка някоя медицинска сестра е подменила ампулата с друга и в тази друга ампула,която въпросната мед.сестра поставя по различен начин от предходните инжекции, е имало биологична (или нам к'во си) зараза какво би се получило? - само за въпросната пациентка ли ще е опасността или за всички около нея,а може би за целия град или област??!...

не бъркат "синя пъпка" със "син език", че ще стане страшно...

Има нещо вярно...я да си припомним японците точно кой бацил изпробваха ,сложен в порцеланови осколъчни снаряди,върху военно пленници....-правилно,на сибирската язва...

Тоя май си е купил дипломата. И то по времето, когато антраксът се разглеждаше като биологично оръжие и книги по темата имаше във всяка военна библиотека. Спорите от антракс живеят повече от 70 години в почвата (справка - остров Gruinard в Англия, където през 40-те се е изпитвало биологично оръжие), а в старите селскостопански учебници пишеше, че умират за 30 минути при 130 градуса, което е варене в автоклав или тенджера под налягане. Така че хайде да не забравяме антракса. Трудно се убива, има го в природата и с нашенското безхаберие по-скоро ще има още случаи в близко бъдеще.

какво ви става на всички "водачи"? всички ни говорят за "забравете за това, забравете за онова, не говорете за грексит, не говорете за онова" кои сте вие, че да ни казвате какво да правим? ще помним за винаги, защото като забравим, такива самозабравили се пъпеши, започват да се гаврят с нас, а не бива така! трябва вече да сте научили този урок. за да не следват буйни доказателства!

Тя се подиграва с нас !!! Над 50 г. в БГ нямаше и помен от антракс! Вече и с това се сдобихме ... А антраксът сам няма да изчезне! Ако ще и академик да го казва!

Добро утро, това че във вестник Работническо дело не пишеше, не значи, че разни неща не е ги е имало и че не са се случвали.

да забравяме

не разбирам!До вчера не искаха да изгорят кравата!После търсиха място да я закопаят!А се оказа ,че е раздадена за наденици ???

Не става въпрос за животните, а за средата, в която живеят. Тази среда ще продължи да бъде рискова. Най-добре да забранят животновъдството за 10 години и да субсидират селяните, за да сменят поминъка.

с изперкалия американски полковник,ама никак не ме успокои.

Не разбирам от заразни болести но според обясненията излиза, че ако в продължение на 15 години прилагаме масова ваксинация на всички животни би трябвало да се отървем от това заболяване. Тогава единствено възможно пренасяне и оцеляване на вируса или там каквото е остава чрез дивите животни. При тях също е възможно частично ваксиниране. Така ли е???

Честно казано предпочитам месо от еко-био отглеждани животни, а не такива натъпкани с всякакви ваксини, хормони и антибиотици. Стремежът към абсолютна стерилност е параноя.

Не е така ! Бацилът е спорообразуващ и спорите преживяват в почвата много години. Слънчевата светлина не ги убива. Спасението е да се прави наблюдение на такива райони със средствата на модерната , молекулярна микробиология, защото не всяка антраксна клетка е болестотворна. Да, ама не. Тази работа няма кой да я върши, защото великите специалисти от агенцията по храните успяха да прогонят де що имаше читав специалист и строго да бдят да не би да се върне държавната ветеринарна служба. А хуманните доктори си имат достатъчно друга работа. Та спасение от никъде не се провижда.

Нали точно за спорите се споменава, че издържали до 10-15 години в земята, т.е без жив организъм преносител. Демек спорите си "дремят" някъде в земята и когато попаднат в благоприятна среда те се развиват. Тази благоприятна среда са живите организми на животни или хора. Ако тези организми в случая животните са ваксинирани то попадналите спори няма да се развият а ще загинат. Останалите в земята спори ще загинат за 15 години. Няма да има "приток" на нови спори, зщото няма да има нови генерации, няма да има заболели животни. Единственото слабо звено в случая са дивите животни. Те също могат частично да бъдат имунизирани. Така след 15 години вероятността от това заболяване ще спадне в пъти.

Страхотен доктор! Блазя на студентите му. Гледах и слушах, това си беше лекция на достъпен език за такива като нас! Той си е жива енциклопедия! Жив и здрав да е! Как да не му вярваш!!!!!!

Синя пъпка, завинаги в сектор "Г"! Всичките прасета - на екарисаж!

Покриване означава оплождане. Да внимате, ей!

Другото, старо, класическо название на антракса е "Сибирска язва". Не влагам никакъв политически контекст!

и синя пъпка. Hямам предвид Kостов.

военен твърди това, значи нещо не наред. Дано имаме късмет и не се стига до разпространение.

Не ставай смешен, военните лекари-инфекционисти са най-наясно с антракса именно поради факта, че е биологично оръжие.

Уважаемият другар професор полковник Плочев греши. В почвата на полета в областта Шампан се съдържат спорите на тетаничня бактерии. Те живеят без да предизвикват заболяване в червата на конете. По време на Първата световна война много войници там са загинали от тетанус. Затова са "проклети".

Интересни неща разказа. 79г антракса на руснаците заразил близо 70 човека и по една случайност мъртвите не били хиляди. Изперкалият американски полковник с писмата и др.

"Изперкалият американски полковник" се самоуби на 20 юли 2008, в навечерието на съдебния процес. Името му е Брус Айвънс. Всички свидетели по делото бяха категорични, че е невинен. Ама пусто нашенско невежество и омраза...

точно така!