Появи се антракс, ветеринари слагат ваксини спешно

Ветеринарните лекари започнаха спешно да поставят ваксини срещу антракс на всички тревопасни животни в Разградска и Ямболска област.

Обратно в новината

Коментари - Появи се антракс, ветеринари слагат ваксини спешно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Tази пролет беше дъждовна и "повдигна"заспалите огнища на това позабравено заболяване.За жалост много специалисти дори не знаят за огнищата в районите в които работят.Преди години темата беше "табу",а сега просто всичко е затрупано и унищожено.Старите архиви на вет. службата отдавна са унищожени и никой не ги помни,освен такива изкопаеми като мен и малкото останали живи колеги от някогашната вет.служба.Ще се появяват отново и отново огнища и тъй докато някой ден някой стигне до извода,че една от най добрите вет. служби в света вече отдавна е покойница,станала жертва на хора които искаха само пари и нищо друго.

Съжалявам че ще те разочаровам, но никога не са се отпускали безплатни лекарства. Отпускат се само ваксини и диагностикуми закупени от НВМС по държавната профилактична програма. А това дали сте получили безплатни ваксини зависи от НВМС, защото тя определя кой и колко ваксини да получи. Ако за вашия район е решено че не са нужни определени ваксини, затова не сте и получили, а като се вземе предвид, че количеството на съответните ваксини и диагностика закупувани от НВМС е значително занижено, то това обяснява доста неща. Не искам да кажа че може да има и недобросъвестни лекари, но общо взето те са най потърпевшото звено, защото са между стопаните и НВМС-Национална Ветеринарно-Медицинска Служба.

Ако си спомняте трика с получаването на празното писмо! Празно, ама не точно... Но има и по кофти болести, като Чума(от часове до няколко дни макс, смъртност 99.9%, лечение само в начална форма и само при определени форми на заболяването. Лечението е с неясен изход), Ебола(от часове до 1-2 дни макс, смъртност 101%, лечение няма)!

Заболяването се причинява от бактерията Bacillus anthracis. Благодарение на факта, че тази бактерия образува много устойчиви спори, както и на високата смъртност при някои видове инфекция, антраксът е една от болестите, използвани като биологично оръжие. -Форми и симптоми на болестта- В зависимост от начина на заразяване (чрез досег с кожата, вдишване или поглъщане на спори), болестта може да придобие една от следните форми: Кожна форма Инфекцията започва като пъпка, подобна на ухапване от насекомо. След 1-2 дни се развива във везикула, а после в язва (най-често безболезнена). Лимфните възли в конкретната област от тялото отичат. 20% от нелекуваните случаи завършват със смърт. Именно тази форма на болестта е наричана синя пъпка или сибирска язва. Инхалационна форма В началото симптомите са като тези на настинка. След няколко дни се развиват в затруднено дишане. Тази разновидност на антракс обикновено завършва със смърт. Стомашно-чревна форма Първите признаци на болестта са повръщане и висока температура. Следват болки в корема, повръщане на кръв и тежка диария. Над 50% от случаите завършват със смърт. -За лечение обикновено се предписват антибиотици. Лечението трябва да започне в началния стадий на болестта. Ако не се лекува, антраксът завършва със смърт.

Сега да започнат и проверки на ветеринарите в страната, защото всеки стопанин знае как се отпускат безплатни лекарства, който не се поставят на животните, а се продават на стопаните. Преди време имахме един ветеринарен лекар, който слагаше противобясна ваксина на кучето, даваше му хапче за тения. Редовни ни ваксинираше овцете - след като той напусна вече никога не получихме безплатни лекарства за животните. После разбрах, че те се отпускали, но лекарите предпочитали да ги продават, вместо да си вършат работата качествено.