Монòполи

Антимонополните протести в милата ни татковина не са от днес. Първите антимонополни митинги в най-новата ни история датират от 18 ноември и 14 декември 1989 год. – те бяха насочени срещу регламентирания в тогавашната Конституция монопол върху политическата власт.

Обратно в новината

Коментари - Монòполи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

аззз

изключително калпава и манипулативна статия. Кака успяхте да свържете играта Монополи с монополите не знам? и как решикте, че изобщо има монополи в България прии все, че дружествата са три? Монополи имаше през комунизма, тъогава имаше една топлофикация едно ВиК, едно енерго и т.н. Ама форумните мухлясали мозъци явно са се фиксирали към периода 70-80 та година. Говори автора за производителност на труда на касиерки и шофьори тук и в Германия. Да, при някой професии може и производителността да не може да се измери и да е като в Германия, но друга част от обществото там е доста по производителна. Там правят мерцедес, ауди, бмв, ваген, танкове, самолети, кораби, ракети и т.н. Ние не може да се похвалим с такива производства и затова сме си бедни.

SH

Хе, хе, хе.... Хайде опитай да смениш доставчика си ЧЕЗ с ЕВН или ЕОН.... :) :) :) Смешник и манипулатор е ТВОЯ НЕМИЛОСТ !!! -(((( И да си дойдем пак на думата: - КОЕ Е ПО-ЛОШО ОТ ДЪРЖАВНИЯ МОНОПОЛИЗЪМ? ------->>>>> ЧАСТНИЯ !!!!

на пазара при която има един продавач или един купувач - т.е. липсва конкуренция се нарича МОНОПОЛ. И съм съгласен че е по-добре монопола да е държавен - в ръцете на управляващите които носят отговорност пред избирателите си.

статята е добра, а ти си палячо

Алоууу, нали и в БГ има Антимонополна комисия? Как чиновниците в тази комисия си оправдават заплатите?

Всичко трябва да се направи за да няма монопол но е доказано че държавният монопол е хиляди пъти по добър от частния. Статията е манипулативна и поръчкова.

Тази статия е абсолютно манипулативна за промиване на мозъците на хората.Поместването й говори че "енергийната мафия"в момента се защитава от управлението (имаше и други изказвания за национализацията на ЕРП).Значи проблемът е там.

абе кои ли са опозиционните политици с личната уния с енергийната мафия

има ги описани поименно в бивол

Извод: СОЦИАЛИЗЪМ...

Добре звучи но нищо не казва..Статията е общо - взето манипулативна ,макар да споделя някой истини,полуистини сведени до истини и откровени предположения пробутвани за истини.На автора ще кажа само едно:"Всяка тълпа представлява сила която е сляпа.Ако има идея която да я води тълпата има сетива,а ако има правилен лидер се превръща в сила пред която треперят всички,дори и монополите.Жалкото е,че в БГ имаше много тълпи с много идеи,но нито веднаж нито една не случи на лидер.А на по късния етап имаше някакви лидери които не случиха на тълпи.Вината никога не е в тълпата,а в лидера.

Супер манипулативна, на места дори глупава. Щял човекът вместо да похарчи 100 000 лв в магазините, да си купи скъп часовник или парфюм. Ама така ще си ги купи, че да не е от магазините. Във взаимен фонд или акции щял да ги вложи, но без да ги дава на предишния собственик на акциите. И други крещящи неща има, но не ми се задълбава.

Страшно са изплашени и се чудят как да приспат недоволството на хората.В енергетиката има много пари и страшни далавери които носят невероятни пари на малцина,но всичко излиза от нашия джоб.Горната статия не е нищо друго освен Опит за задимяване на полосата с цел укриване на безобразията.Стремежа е да накарат колебаещите се да не излязат да протестират и да се даде време Монополите да си изградят защитата.Сега са в отбрана и ползват каквото намерят да запушат пробойните в барикадата зад която се крият,но са много зле притиснати в ъгъла щом извадиха цял министър да пее приспивни песни.Сега предстои да започнат публични ПР-и,ще намерят някой гладен учен да обясни що е тъй,а не инак,но истината е една - знаят,че правото е на наша страна и ,че са ни лъгали. знаят,че са мамили и колко,затова умират от страх.

Браво, много точно! Продължавайте все така!

Абсолютно поръчкова статия.Има доста истина в нея но основната й цел е замазване на положението.Не ни правете на будали и ние сме понаучили от тук от там нещичко.Няма прости хора вече така че пишете само истината а не да се правите на пророци дали щяла да падне цената на енергията ако се изгонят посредниците или не.Не сте коректни в заключенията си.Да не говорим че ако нашата държава си възвърне собствеността поне реализираната печалба ще си остава тук а не извън граница и в бездънните джобове на нашите крадливи политици.Писна ни на всички не се трае а като не се трае на някои хора ще им се втежни.Не че не са натрупали за девет поколения напред но дано да им приседне.Не може да еб....ваш собственият си народ и да не ти се върне.

Всички монополисти по природа са крадци. Тези, които им дават баницата са дваж по-големи крадци, ама тях ги избираме ние будалите. Докато ситуацията е контролируема няма да обесят нито едните нито другите и ще ни приспиват с европейски помощи докато бавно ни изпиват кръвчицата в посока на оставането на един монопол - едничък монополен владетел. Ама май всички се оказват навързани и не е ясно дали приспивателното действа или ще вземе да избухне... Май това е замазано в тая статия

Добре де, да приемем, че ги национализираме набързо и без да спазваме никакви правила. Какво ще стане, ако се окаже, че после всичко е пълен безпорядък, никой не ще да го организира и всички заревем, че няма ток, например? Като говоря така, имай пред вид, че и аз мисля, че трябва да се национализират, но не със заповед и не немедленно, а първо с натиск да работят свястно и честно, пък после или ще стават за нещо или сами ще си тръгнат. После пак е добре да има приватизация някаква, но преди това трябва да се създадат възможности за конкуренция, а не като сега да се раздават резани от готова баница. Това второто иска доста време и трябва да се обсъжда и да става на светло и аок питаш мен (пак) би било добре не да стане с ударна приватизация, а с отваряне на монопола на държавата и поканване, който иска да се конкурира с нея (туй грубо би искало минимум 5 години подготовка, за да не стане второ фиаско).

Цената е такава - каквато е и няма спор. Но за ел-преносната цена - МОЛЯ извинете ме но...... или ще ми кажете, че я носят в PVC - торбички щото и те поскъпнаха.

Приятно е ,че има знаещи хора все още ,какво да се прави след като с електроенергията отговаря артист от Хасково там е пълно с централи,ТЕЦ,ВЕЦ , а останалата част в Банкя

Получавам сигнал от кораба-майка ...О-о-о-о, да-а-а-а ...:D

Монополът не е смъртоностен вирос или нелечима венерическа болест! Монополът е положение, при което липсва конкуренция! А когато конкуренция липсва, цените се увеличават! Монополист може да бъде и кръчмаря на село, който няма конкуренция и продава ракията скъпо, щото знае че клиентелата няма къде да ходи! Във всяка цивилизована страна има институции за контрол, дали в някой сектори има предприятия, които нямат конкуренция! Дали има договорка между предприятия да не си правят конкуренция и заедно да увеличават цената! Тази служба в Германия се казва Kartellamt , в Русия Антимонополен Комитет, в Англия Competition regulator, Франция Autorité de la Concurrence! Службата котролира и налага тежки глоби!! Службата контролира, а не правителството!

И ползата от тия служби е почти никаква навсякъде по света. Не става така - комисиите не са пазара и каквито и глоби да налагат винаги се превръщат в непазарен лост. Аз лично считам, че всичко, което за момента или по принцип монопола не може да се избегне е по-добре да се държи от държавата (засега), пък да се търсят механизми то да се превърне в пазар, а не механизми да се подели монопол. Понякога монопола е и полезен, но само докато не се превърне в машинка за изнудване. Ако обществото еволюира към по-спокойна форма може да се търсят и други форми, но в съвремения маниакален ритъм има обективни причини всеки, който докопа заградена градинка да я експолатира свирепо и без милост.

как смета средна заплата 800 лв иди в видин и питаи колко е средна заплата а тока е на тена както в софя

Оти да одим, аз съм пенционер и ми е все едно кой е на власт! Пенциата не ми е 15 лв., както при комунистите! Кой да е на власт, само ще се увеличава! А кът доде БСП+ДПС на власт, ке ви видим 600 000 безработни, т.е. 25% ква ария ке запеете!

До Мун ьо Не всеки е вързан на яслата на герб

Съгласен, има и такива вързани на празната ясла БСП+ДПС!

Браво!Не бих могла да го кажа по-добре!Остава да видим каква част от аудиторията ще успее да го прочете от край до край и колко от прочелите и ще го разберат.

Скоро ще дойде часът да истината! Днес: Бойко - 3.6 млрд. европейски субсидии - 360 000 раб.места/200 000 безработни! Утре: Хамстера - 0.00 субсидии - 360 000 + 200 000 = 560 000 безработни!

Ало, журналистите ударението в думичката монополи е на третата сричка, в конкретния контекст де, така сложеното ударение ни напомня за една интересна игра

....поредния недочел статията, с такива хора не комунизъм, не капитализъм ами абсолютно нищо нямада се построи

Средната заплата при соца беше 160 лв. а тока 4 ст. Сега е 800 лв., а тока 20 ст. Т.е. сЪотношението ток заплата се запазва! Що не протестирахте при бай Тошо! Или гласувайте на юни за БСП и тока ще стане 1 лев за квч.

Моляяя! Колко била средната заплата - 800 лв. ли? Явно си от столицата и затова говориш неподготвен /нищо лично, но не обобщавай/. Средната работна заплата в страната е около 350-400 лв., т.е. клони към официалната минималната. А сега сметни какво е съотношението 400 лв. - 20 ст. ток - пак ли се запазва?

Е добре де, ако в София при 1/3 от цялото население на БГ е 800 лева, а за страната е 350, то излиза, че останалите 2/3 трябва да работят на под минималната. Как става тоя номер?

среден осигурителен доход за страната към 30ноември/съгласно сайта на НОИ/ е 630лв.

Мундьо, 1. при бай Тошо цената на тока беше 2 ст. дневна и 1,2 ст. нощна енергия, а отделно от това евтини бяха и другите стоки, а за някои не се плащаше от потребителите - например за образование, за здравеопазване и т.н.; 2. средната заплата не е 800 лв., а отделно от това всичко е много по-скъпо.

Ама друг път! Дневна 4ст., нощна 2ст., земеделска и социална пенсии 15 лв.

Мундьо,мамина рожба калпава,при Тато дневна беше 3 ст.,нощна 1.2.Щом аз получавах 160 на незавидно ниво прави сметка какви са били другите заплати.Ако ти получаваш 1300,а аз 300 наистина че средната излиза 800.Като оня лаф,единият ядял само свинско,другият само зеле,но 50% от народа яде свинско със зеле.

Ами има различни периоди. До 1989 г. начална заплата на млад инженер беше 145 лв. след 1989 г. 185. 145 лв- стана след 1980 г., когато лева се девелвира. През 1989г. тока беше 4 ст. дневна и 2 ст. нощна. Преди 1980 тока може да е бил и 3 и 1,2, така че е трудно да се отсече. Най-точно е сравнението с 1989 г., защото тогава резултатите от цялостната политика бяха най-близки до реалността. Между другото ей така за да ви е по ясно всичко само ще припомня: 1952 - смяна на парите 1:10 1962 - смяна на парите 1:10 И в двата случая можеше да се обменят само ограничени суми, а това си е обир. 1973-74 национализация на дребната градска собственост 1980 - официална девалвация на лева. 1990 - фалит на държавата. Минимален държавен резерв, 12 млрд. дългове - 120% от БВП за 1989 г. никакви приходи за държавата.