Алпинистът Атанас Скатов покори болен връх Кангчендзьонга

Белодробна и чревна инфекция не го спират за най-трудния осемхилядник

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Заглавието кърти. Не се ебавайте с пунктуацията

ПОЧВАМЕ ДА СЪБИРАМЕ ПАРИ ДА ДОКАРАТ ТРУПА....

Болен педераст. Отивайте направо на небето!

Каква е тази белодробна инфекция на гърлото???

същата от която сте болни всички в руското посолство айде марш да пиеш препарат за вана

Поне не е от малоумнието от което страдаш ти.

На фона на последните загинали алпинисти се чудя какво казва тази новина. Първо хвалба ли е, колко е корав, второ жалба ли е, че е "принуден" да се катери болен. И трето утре като се ботуряса по некой чукар какво да правиме - помен или тържествена заря-проверка. Ей, тъй, за един преател питам.

за правилното тълкуване на Вашия коментар, бихте ли посочили колко е обиколката ви в областта на шкембето, моля?

пропуснахте волните пожертвувания за връщането.А за този с трудност в тълкуването-моята е тамън обиколка.Аз за това си пазя фотьойла.

те тия фоьойл-мъжкари като качите едно стълбище и сте пред инфаркт, ама за писане по форуми не се иска някаква сила само ремонт на фотьойла отвреме навреме

Хубаво, Наско. Браво! Но моля те внимавай да не станеш поредната жертва на собствените си амбиции! Където и да катериш, умната! И да се връщаш!

Баир Будала ;)

На Скатов.Каза,че ще качва без кислород,на място прецени шансовете си за успех и все пак използва допълнителен кислород,важно е,че записа върха в актива си,а дали е боледувал или не,той си знае.

Градският начин на живот кара хората да вярват, че каквито и глупости да направят все някак ще оцелеят. Проблемът е, че Планината не е информирана за тази човешка наивност и ги коси наред.

БЕЛОДРОБНА ИНФЕКЦИЯ НА ГЪРЛОТО.ДОРИ В СОЦА СИ ПИШЕХМЕ БЕЛЕЖКИ С ПО ЯСНИ ДИАГНОЗИ.РЕДАКТИРАТ ЛИ СЕ ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ СЛОВА.

Не искам да бъда лош пророк, ма и този не го чака нещо добро и не за друго, но си мисля, че тия хора дотам се увличат в нарцисизма си да се доказват пред света и себе си колко са велики, че изгубват връзка с реалността

Бях чул някъде че К2 е най-трудния връх за изкачване. Че и холивудски филм май бях гледал едно време.

Субективно е.Според най-големия алпинист Райхнолд Меснер именно Канчендзьонга е най-трудния,после Нанга Парбат,и след тях К2.Ако се гледа по процент на смъртност,лидер е Канчендзьонга.

Анапурна е със 40 % смъртност, което е най-високата смъртност.

Скатов е хитрец.Като нищо ще изкачи и 14-те осемхилядника,Ползвах вика кислород в минимални количества,защото боледувал три пъти,трима умрели от експедицията, болен качил един от най-трудните върхове и те така.Не е като Боян и Иван идеалисти.За тях не било честно към планината да я качват със кислородни маски.Ми то планината честна ли бе към тях.

Дефиниция на хитрец - екстремист, на когото все пак му е мил живота?! Къде е границата между здрави разум и идеализма? Сигурно, защото като веган, т.е. психично болен според някого, на Скатов му е мил живота и не проявява достатъчно идеализъм, за да бъде герой, пък и какъв герой може да е някакъв там побъркан веган, следователно е хитрец!

Обикновено, за да пести време и пари изкачва поне два върха, които са близо един до друг, но и той започва с рисковете, а това е опасно.

А защо никой не пише за Стефан Стефанов, който малко преди Скатов е качил върха?! Какво като е с помощ на шерпи и кислород, това също си е постижение. Има тук-там по 1-2 изречения за него.

Защото го е изкачил болен, журналистите обичат рисковите ситуации, в случая героизират, но няма нужда, по-добре да се върне жив при детето си. А и точно така го пренебрегваха, докато вниманието и спонсорските пари бяха насочени към Боян.

Да, трябва да се отбележи, че адв. Стефанов не е професионален алпинист и изкачва като хоби. Освен това е постигнал по- добро време на изкачването от Скатов. Просто не държи на публичност, прави го за себе си явно....

Ми убуу, жив и здрав. Обратно на царевицата...

Д-р Скатов безспорно е най-успешният български алпинист, поздравления за успешното изкачване и успешното завръщане! Но да изкачва болен и то от такива неразположения, които на такава височина могат да те убият... той е поел огромен риск. Все пак добре, че всичко е завършило благополучно! И по-добре да не предизвиква повече късмета, за да не му изневери в някой момент!

lu4ka

“Белодробна инфекция на гърлото.” ... главобол в корема и ревматизъм на главата. Няма лошо, нека се качват, ама да не ни занимават с глупости, излишен героизъм и евентуални седемдесет хиляди долара.

Е и ? Какво печели обществото от тия т.н "покорявания " ?

И тоз няма да умре от естествена смърт !

"Покорил" е баба си, "имал е късмет" се казва на алпинистки език

По-точно, върхът на планината ме допусна до себе си.

И тоя си търси белята,явно от гледките и височините тези хора полудяват... Многото адреналин кара такива хора да не мислят правилно... Рискуват живота си за да достигнат там,където много малко други са стъпвали,но все пак планината им взема акъла...

Адреналинът, ама друг път! Това да не ти е ММА! Първо, височинната болест не се предизвиква от високи нива на адреналин. Второ - високите нива ма адреналин се свързани с повишена тревожност, високо кръвно налягане, ускорена обмяна на веществата, а не с халюцинации.

Кафявите петна по снега може да ги правиш избирателно и да минат за изкуство. Представям си критиците гледат и коментират какво е искал да каже авторът. Замисли се Скатов. Ще блеснеш. И фамилията ти е подходяща има такъв жанр в бизнеса за възрастни.

Мисля по въпроса с тези зачестили 'герои'. Хората им се радват и ги одобряват не от вчера. И не е само български феномен. Колко хора харесват Ален Прост и Хакинен И колко Сена и Шумахер. А къде са едните двама и къде са другите двама. Та - със сигурност има и добри алпинисти. За тях не се чува обаче. Най-добрият алпинист - това е живият алпинист. Така е и на много други места. И не мога да разбера защо им се брои за 'покорен' връх от който не са се върнали. Та кой е първият стигнал Южния полюс - Скот или Амундсен?? То е същото все едно да кажем , че всички, които са умрели са 'покорили' смъртта. А не - първият , който се е върнал оттам( ако се появи някой ден) Но човешката психика явно е настроена така - да се радва на 'героите'. А те, в повечето случаи са просто едни егоисти (като повечето хора)

Ми, да започваме да събираме пари отсега и за него. Много разглезихме и без това дечицата, ето вече имат достатъчно кувьози. Хубаво хоби има човека, интересно, опасно... но да не го правим национален герой. И дано да няма семейство - жена, деца.

Баирбудала, няма си работа, аз пък сам излях 6 кубика бетон също ми беше много трудно и се изпотих даже и без кислородна маска а само с биричка .Та да питам и мен ли ще пишете в новините?

На вегански режим ли го е изкачил? Вероятно има хора, които не знаят, но Скатов е веган. За мен, като вегетарианец, е интересен режимът му на хранене, изобщо хигиената му на живот.

А обувките му кожени ли са? А пухенките му и рукавиците с пера ли са запълнени? Къв веган е това - с кожени обувки и пера в дрехите :)

Ми, питай го, щом те вълнува!. Мен лично не ме вълнува. Аз лично нямам проблем да използвам кожата от животински труп, нито перушинтата, няма проблем да го хвърля на компоста, имам проблем само да го изям. При форсмажорни обстоятелства, сигурно бих ял и трупове и тор и всякакви фъшкии, но повечето хора, не са гнусливи, нямат проблеми с тези неща и си ги хапват на общо основание.

Той е диетичен веган, глупако. Има различни видове вегани.

Сигурно дорбовете му са се качили в гърлото от ниското налягане. Е, той ползва и кислород, който сваля поне 1500-2000м ...

Не знаех, че на някои хора белите дробове са им в гърлото....или Скатов не се е изразил правилно или журналиста не го цитира правилно, защото написаното е пълна глупост. Иначе адмирации за всички, които преодоляват върховете и в пряк у в преносен смисъл.

Само да не е поредният на когото да плащаме че е умрял..

Браво! Гордеем се с теб!

ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ

това е подвиг. Коментиращите не разбирате. Как звучи само в книгата "... друго си е да кендзаш на Кангчендзьонга..."

Не бях чувал да има болен връх, ама при тези климатични промени...

Веганството в Италия вече е обявено за психично заболяване. В Булгаристана още го мислят за шик ама като им падне хемоглобина почват да виждат халюцинации(((

Веганизма Е ПСИХИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО.

То това е за сметка на педофилията. Веганството става болест, а педофилията - сексуална ориентация. Всичко е точно! Бива ли да лишаваш двегодишно от секс, срамота, нали така! Трябва да си безкрайно ограничен, за да смяташ, че ниския хемоглобин е привилегия на веганите. Уверявам, те че конкретно Скатов е с далеч по-високи нива от теб, нищо че е веган, можеш да гугълнеш, за да разбереш защо!

Имам въпрос: Защо не героизират шерпите? Та те го правят многократно.

Много малка част от шерпите се качват до самия връх - те са богоизбрани, защото освен славата и опита, който трупат, получават доста повече пари за изкачване на връх с клиента. Има много шерпи, които щъкат между височинните лагери, но не и до самия връх. Многократно е силно казано.

Юначе, за тях това не е изключително постижение, за тях е ежедневие.

Ежедневие е силно казано. Те катерят, когато има клиенти - тоест 2 месеца в годината. И това, че живеят на 4-5000 метра, не значи, че на 8000 за тях е все тая. Все едно да кажеш, че тъй като ти живееш в София, на 1000 м, качването на 3000 м на Мусала или Вихрен е ежедневие...

Защото техният организъм е свикнал с тези височини. Много от тях са родени и израснали на височина, на която повечето от нас никога няма и да стъпят.

По същата причина, по която река Хъдсън, е открита от генерал Хъдсън, а макароните - от Марко Поло. Обективно погледнато шерпите са израстли на тези височини и телата им са пригодени към условията. За тях не е толкова опасно да изкачат 8-хилядник, колкото да слязат под 4000 м. надморска височина.

Очаквайки медийна слава, да не би алпинистът да се вдъхновява повече от необходимото? И дали именно при кислороден глад "морето да ти се вижда до колене"?

Този много дебел за веган и спортист? Що така се дебелее от веганство и алпинизъм?

Мога ли да опитам: Как покриват изискванията относно здравословно състояние тези болни, кашлящи и с хронични заболявания например диабет тези алпинисти!? За едно работно място каквото и да е то , се изисква медицинско удостоверение посписано от няколко лекари- специалисти. И как вземат решения относно сами или с водач, с кислороден апарат или без, с багаж или не , да катерят. Струва ми се , че нашите родни алпинисти не ги касаят тези неща. Глупост е да се пише и говори, че искали да останат там сред ледовете от любов към тях. Липсата на необходимото количество кислород променя всички органи и системи в човешкото тяло, жлезите с вътрешна секреция реагират с отделяне на неправилни количества хормони , влияещи на мисловната дейност,настроението и правилното мислене. Не е възможно с нормално мислене да пренебрегнеш всички мерки за сигурност, колкото и да е желана целта.

Благодаря, че ме информирахте за единствения веган на осемхилядник боядисващ с кафяво охра натурално. Титан е това.

Болен веган?С разстройство и белодробни проблеми! А смятах да ставам веган, щото те не се разболяват и са безсмъртни! Тюх!

Тоз идЕот ме кефи - постига си неговото бе ! Къде почтено къде не - прави неща за които не на всеки му стиска

Не знам защо пресата се чувства длъжна да ни уведомява ежедневно за битието на всеки бг турист вкл. алпинистите. Нито е нещо уникално нито е героично, десетки хиляди хора от цял свят в продължения на десетилетия се катерят по всички възможни чукари, скачат с парашути, въжета, балони, гмуркат се по океаните и т.н.. В крайна сметка това са само опити за задоволяване на егото или просто хоби.

Викаш, и ти - диванния философ с шкембето - ей-сега нарамваш една раница купена от пазара до вас и ги опаткваш и двата върха като нищо ! Тю да му се не види !

Като гледам веганчето и то с шкембе, че и болно! Ще го стържим скоро и него от някой връх!

Него не знам, ама тебе Господ яко те е изстъргал откъм мозък.

Пък тебе съвсем . Дори гънка нямаш!

Аз не смятам себе си за нищо повече от обикновен човек. Но тези алпинисти нито са на олимпиада, нито са нещо като национален отбор. Просто имат пари за екстремни забавления, който оцелее едва ли ще влезе в книгата на Гинес , дори Нобелова награда няма да получи ;-). Доста по-екстремно е да оцеляваш със 400-500лв. заплата в БГ и да не оскотееш.

Епа за теб ли да пишат дето пърцуниш цел ден на стола и пишеш по форумите

Много естествена гледна точка!

Веган, алпинист с чревна инфекция. Не ме доближавай, блллаааааа не искам да си помисля.

Това не ти е чума бе, не е заразно по въздуха. Трябва да пипаш изпражнения, не знам, може работата ти да е такава...

Повече ме е страх от веганската болест. Изглежда не си имал контакт с тази секта.

Болен - здрав, трябва да изкачи върха, щото има книга да продава, а книгата е пари! Катерят за слава, а славата също е пари! Пари, пари, пари!

Не си изобщо наясно с това - тези експедиции са набутване и дългове - тези хора едвам събират необходимите средства. Книги ? - колко книги се четат понастоящем, колко изобщо се продават и колко плащат на автора. Та така - в повечето случаи се прави за слава.

Навява ме мисълта, че тези хора си носят дрога.

Да бе да тя дрогата е тука .

при ниско налягане и малко кислород, какво става с мозъка? С центровете му. Кажи докторе?

Още един кандидат за Орландовци!

Добре че е студено, че поне следващия след него да вижда само кафяви парчета лед :)

защо завиждаш? а?

Я си седа тука на плажо и си пия биричка, апвам пържени картофки, оглеждам мацките и си гледам футболче ... па оня баир будала да си сери в студа ....

нямате море по шопско .. какви мацки?!

нямаше ли да прозвучи по-естествено и по-интелигентно ако беше казано: Какво се случва с психиката на катерача! заболяания които долу биха ти дали 10 дни болнични, там горе ги пренебрегваш!

Как може да има такива цинични коментари?! Вместо да се радваме, че наш сънародник е изкачил пореден осемхилядник, и е невредим, въпреки болестите и инцидентите, които стават там. Засрамете се, плужеци!

просто завиждаме, това е! И е нормално, ние долу боклуци ли сме? За нищо ли не ставаме, та не ни отразяват в медиите? Ние не сме герои, защото заниманията ни не са героични!

А така ! Каза ли им го !?!

Ние (плужеците) просто смятаме, че планината трябва да се покорява от здравомислещи, без да се поема неоправдан риск за живота.