Изоставен, наш алпинист загина под К2

Българският алпинист Петър Унжиев загина при опит да изкачи осемхилядния връх К2 в планината Каракорум в Пакистан.

Обратно в новината

Коментари - Изоставен, наш алпинист загина под К2 | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо никой не коментира думите на румънеца по отношение на пакистанския носач. Ако това което той казва за действията на носача, то това е страшно. http://www.everestnews.com/stories2010/deathonk207182010.htm Нека почива в мир духа му.

2075-та година на лифта за еверест. две деца си говорят: " .... можеш ли да си представиш че на времето сума ти хора са умрели по тези баири,само и само за да се качат наи-горе..... ?"

Почивай в мир, братко! нека душата ти намери покой! човека е имал мечта и тя е била по - голяма от желанието му за мизерен уравновесен живот, така че - не го плюйте! а планината и предизвикателството е двигателна сила, която не отчита реалноста на 100%, там има риск и ... тръпка! поне не е си отишъл безпомощен в леглото! свалям ти шапка брато!

Ърнест Хемингуей е казал: "Има само три вида спорт - рали, корида и алпинизъм. Останалите са просто игри. There are only three sports: bullfighting, motor racing, and mountaineering; all the rest are merely games." Или иначе казано, при спорта рискуваш живота си, при играта - най-много достойнството си!

Всички вие, дето плюете срещу човека, бихте ли ми казали каква е разликата между него и Христо Проданов? И има ли изобщо някаква? Защо единият трябва да е герой, а другият да бъде оплюван? Или и двамата са намерили това, което са търсили, или и двамата са герои, дръзнали да се борят срещу природните стихии. Според мен е второто. Без да има такива луди глави, които да отправят предизвикателства, които да са готови да заплатят с всичко, дори и с живота си, да се жертват за каузата, ние нямаше да имаме Левски, Ботев, Бенковски, Гоце Делчев и другите национални герои! А вие си стойте в къщи на топло, бийте и таковайте жените си, слушайте сръбска музика, яжте шопски залат и муайте пърцица, ахкайте по поредната силиконка по "Планета ТВ", но това няма да ви направи ЛИЧНОСТИ!!! Дълбок поклон пред паметта на починалия български герой, а останалите се огледайте назад и направете равносметка на вашия безличен живот и духовна нищета! Аз съм с чиста съвест, а за вас сигурно съм луд да бия 780 км до Будапеща през отпуската си, за да си платя глоба от 50 000 форинта за неправилно паркиране! По-добре всичко да ми е чисто, независимо от цената която плащам!

пич, не си наясно и пишеш глупости. Проданов беше истински алпинист, с неизброими постижения, с над десет изкачвания на седемхилядници, да не говорим за всички големи стени в Европа (например - първата бг северна стена на Матерхорн )... Абе въобще, що пишеш глупости като хал-хабер си нямаш от тези работи... То просто не си заслужава да ти се отговаря. Пепи беше ентусуаст с пари, който искаше да стъпи на осемхилядник. тва е, сори! жалко за човека, но вината си е на 1000% негова. Той ДАЛЕЧ не беше подготвен за К2, а и въобще за осемхилядник. точка.

Такаааа, лудост, но с мярка. Трябва човек да има предизвикателства в живота си, но безразсъдството е съвсем друго нещо. Дойчин Василев го беше казал много хубаво - без кислород и шерпи изкачването е лудост. Това не ти е компютърна игра, в която имаш няколко живота.

Ако наистина си бил толкова път да платиш едната глоба значи си почти толкова малоумен, колкото тоя аматьор тръгнал за един от най-трудните върхова като на почивка - ми тея кинти по банков път не можа ли да ги платиш бе? Стига разказва приказки от 1001 нощ.

въпроса е че пепи беше напълно неподготвен... на мон блан не успя да се качи, а мера пийк... ами си е трекинг връх! да, в отлична физическа форма беше, но се иска опит за осемхилядник! абсолютно несериозно е човек като него да си помисли дори за к2. така просто не става! Луда глава беше Пепи, почивай в мир!

запознат, щом е така, обади се където трябва

я кажете , тва височинната болест не беше ли невъзможност на кръвта да пренеся достатъчно кислород поради налягането и се оправяше само в барокамера. така че и с и без външен кислород - бил е вече отписан ако не се смъкне до 2-3 часа на ниско в долината.

Жалко за човека, но... ве мога да разбера: - има федерация по алпинизъм; - каква му е подготовката; - пакистанеца го изоставил, а на базата на какво му е бил задължен ? Предишните трагедий при много сериозна подготовка и екипи от опитни алпинисти пак се случиха. А тук ми се струва аматьорски подход и търсене на евтина слава за съжаление с трагичен край !!!

Не познавам човека имам респект към смелите хора. Мир на праха му. Но... погледнете неговия личен сайт http://wаww.k2petarunzhiev.eu/ и вижте плановете му за следващите 3 години. Не мисля за реални тези мечти за зимно изкачване на 4-5 осемхилядници. Всеки който подцени планината остава завинаги в нея.

онзи ден го даваха по телевизията!! не мога да повярвам :х

Mоля те не исках да е цинично! извинявам се -ако някой е засегнат! Mоже би не трябваше да поставям кавички.... Sorry dear! Kазах мир на праха му!!!

Той просто е бил сам горе. "Лидер" на експедицията означава само, че на общия пермит на тези хора е пишело неговото име. Повечето от тях вероятно дори не се познават един друг. Казахите, с които е трябвало да бъде, не са били там все още. Отишъл е на лагер 2 твърде скоро. Пакистанецът е някакъв носач, дали изобщо е разбрал какво става не е ясно. Въпросният румънец принципно не си дава кислорода, нищо лично... Мир на праха му.

Изумих се, че семейството му е пожелало да остане трупът му там. Някак си не е човешко. Но като прочетох последния коментар, може би нещата се подреждат...

Алпинистите са хора, които харчат луди пари (а когато това става с държавни пари е още по-неоправдано) за да ходят по непристъпни места, където нямат никаква, ама никаква работа да ходят!

Жалко за човешкият живот , разбира се. Но , има едно голямо НО , та да не кажа и че са две големи НО-та. 1-во - знаейки , че рискът е голям , нямайки необходимя опит - не е трябвало да тръгва въобще. 2-ро - природата си направила връх на 8 000 метра и отгоре - ние , хората обаче не можем без да усерем всичко докрай. Добре , че в морските дълбини не моем да пием бири от кутийки , че лошо и се пише. П.С. - вчера гледах репортаж по телевизията за това , колко боклук са свалили от пътя към Еверест - много беше за такъв маршрут.

За това момче чух, че на обиколката на Витоша наистина е показал върхова форма и е скрил топката на всички други. Алпинизмът обаче не е солова игра. Важен е екипът. Сам човек е съдран чувал. Има няколко светила в нашия алпинизъм, който се бият в гърдите и всяко изречение им започва с "Аз". И е вярно, че горе никой на никого не може да помогне, но и е вярно че тези аз-ове насаждат атмосфера на състезание. Колко от хората биха тръгнали, ако никой после не разбере, че са били там? Интересен въпрос. Дали хората го правят заради себе си или заради другите. Какъв е смисълът Дойчин Боянов да излиза да се бие по гърдите колко бил подготвен а след няколко дена по сетовните сайтове да излиза история как се е влачил ни жив ни умрял към Еверест и са го писали бегал. Точно обратно Петко Тотев се качи на Еверест и после и едно интервю не даде. Пиша всичко това защото младите си търсят кумири и ги намират в състезателите, а не в хората, които уважават планината. Нека всеки се запита преди да тръгне на някъде защо го прави и би ли го направил, ако после никой не разбере че се е качил.

Много интересен въпрос, наистина. И аз си го задавам отдавна. Не знам защо ходим над 6000 м., но със сигурност не е за кеф.

До момента реално няма никаква надеждна информация какво точно се е случило. Дори никой не е видял труп, който трябва да е в палатката на базов лагер, а не някъде по скалите.... Само ще ви кажа, като запознат по въпроса, че преди да тръгне този човек е завлякъл не малко хора с купища пари - суми от 160 000 до 450 000 лева, изпразнил е всичките си кредитни и дебитни карти, взел е "заеми" по 10-20 000 лева, спонсорство от БНТ и Столична община и реално цялото му имущество и бизнес са прехвърлени на други хора. Замислете се! На какво ви прилича това??? По груби сметки, без да се брои най-сериозния му "бизнес", сумата, която той е събрал в кеш надхвърля 1 500 000 лева. С нещо подобно в джоба е доста удобно "да умреш" при героични и тайнствени обсоятелства. Все пак в Хималаите толкова пари не ти трябват.... Да, за мъртвите или добро, или нищо!!!! Но защо ли съпругата му не се държи като вдовица???? Понякога истината е мнооого по-различна от това, което се коментира по сайтовете.... Наистина, ако някой разследва далаверите би получил доста интересни резултати....

Нищо чудно. В Куба е адски готино и евтино. Нищо, че било комунизъм. Е, не дават на разни помияри да пребивават, за да не им мърсят, ама все има начини.

Личи си, че си гледал Куба през крив макарон

Няма по-извратено комуне от тебе! Просто трябва да те препарират и да те показват! Пълен нещастник!

Според разказа той е пристигнал в лошо състояние. Защо изобщо е тръгнал тогава, не е ли имало други хора да го спрат да продължи или да го върнат надолу... Румънецът поне си признава, че е видял проблема, а нашенците?!

Нашенци? Нямало е такива.

Човекът е следвал мечтите си !!! Мир на праха му !

Жалко за човека! Нока някой даде смислено обяснение точно на този спорт! Аз не немирам такова! Просто всеки трябва да е наясно с риска. Дано не е "спестил" някой лев от застраховката ...

Всичко е за едно: Ехооо, мамо, приятели мои! Вижте къде бях и колко съм смел и пич.

аз за това само жени катеря общо взето. ни ми е студено така,ни ще умра с такова катерене...

За неочаквания ефект от такова "катерене" може да провериш в биографията на Вазов, "умнико"...

Ех, да я докараме до неговата възраст, и с неговите безчет девойки, па да става каквото ще...

Демек си му била много сърдита? Така ли бе нийче?

Сърдита - не. Завлечемного пари от много хора, от филмата, която ръководех през 2005 - около 200 000 лева.

Ужас! Защо никой не търси отговорност от ръководителя на групата? Ако не го бяха изоставили, щеше да е жив! Гадове!

си тъп бе - Нали ТОЙ е бил ръководител на групата. Освен това правилто там е всяка коза за свой крак. Знаеш ли колко изоставени има там - минават си другите надолу, поглеждат те и "Чао!".

Хубав въпрос и квалификации след него ... Самият Петър е бил ръководител на групата и в състоянието, в което се намира ще му е трудно да поеме отговорност. И един въпрос към теб: Смяташ ли реакцията си за нормална и какво би те успокоило?

амо той е бил ръководителят!

Жал ми е, че здрави-прави пичове стават самоубийци... Психотерапевтите са некадърни и недобросъвестни!

Oт 30 годишна възраст , вече сме "вървели" надолу. Tой е на 40! Eдно е да обикаляш Bитоша а друго е да си почти "на небето" ... Mисля че не е бил добре здравословно и готов за това! Aми жалко за "героя" и сега какво!? Mожеше да си поживее и "пак да обикаля Bитоша".... не е трябвало да разбива сърцата на тия които го обичат!!! Mир на праха му!

Доста високомерно и цинично изказване. Отвратително.

много правилно изказване , човек трябва да мисли трезво и да преценява силите си....там е мястото на орлите, не на хората.

Ужас,Бог да прости човека !

Бог да го прости момчето 'не зная какво ги кара да покоряват върхове и да рискуват'но искренно им се възхищавам' и чета такива книги за алпинисти

К2 е страшно изпитание. И най-подготвените много трудно успяват. Това е един от най-малко изкачваните 8-хилядници.

Евала на този човек! Ако няма такива хора, които дръзват да направят нещо, какви сме ние тогава? защо управниците на смешната държава не знаят нищо по случая? защо не му осигуриха помощ, когато му е трябвала. това е да си българин, каквото и да си предприел, трябва да се справяш сам! не се знае кой се е спасил, и кой не от това да гледа разни тиквеници. смятам, че държавата следва да защити правата на семейството на този човек, като го представлява по повод уреждането на отношенията с ръководителя на експедицията, който го е оставил в опасно за живота му състояние.

Абе, Станчо, защо обясни ми държавата следва да е длъжна на семейството на тоя баир-будала? Да не би тя да го е пратила да се катери по чукарите? Не си ли малко нахален, както и всички останали, дето ревете тука? Човекът е обичал рисковете и адреналина - намерил си е майстора! Мир на праха му! Ама държавата по-добре да се погрижи за хилядите изоставени деца, както и за болните такива, и за хората в неравноправно положение, а за тия дето са тръгнали сами да си трошат главите - има само Бог! Айде аман от претенции към държавата и обществото!

Браво - точен коментар! Напълно съгласен съм. Който е направил свободен избор да практикува рискови спортове, да си носи риска. Държавата нека се занимава с тези които са в затруднено положение не по свой избор - сираци, тежко болни и т.н.

Ти случайно да не си някой партиен секретар?

Жалко за човека, но не мисля, че държавата и обществото са имали или имат някакви задължения, свързани с интересите му.

държавата /управниците/ сега е задължена да направи нещо. защото ако са го изоставили водачите, трябва да се търси отговорност. нали се сещате ако с чужденец се беше случило нещо в България. От неговата страна щяха да ни съсипят. Само ние сме застанали като хиени един срещу друг. за управляващите пък да не говорим.

Евала я! Ако взема да се опитам д алитна от някоя десет етажна панелка и на мен ще ми речеш "Евала!" щото съм "дръзнал". Хела па полза колко има за човечеството от такива дръзвания - направо нямаше да оживее без тях. Смехории.

Идеално сравнение си дал! Бил герой, щото отишъл да умре като пес! Човекът е странно същество.

преди няколко дни имаше интервю на цяла страница с него, мисля в "24 часа". Просто твърде сложен е тоя връх за него, ако сте го чели и вие ще разберете за какво говоря...

Какви управници и какво да направят бе? Като чуят, че е изостанал да изпратят космическа совалка ли дотам? Защо задаваш идиотски въпроси без да мислиш къде е и какво прави. Никой не го е изпращал нито може да помогне като е закъсал - и ЦРУ да повикат и те не биха успели да се доберат навреме.

Ходи в планината само с верни хора - роднини или приятели , а той горкия отишъл с чужди

там всеки се оправя явно сам

ми то е ясно майка си ли търси там всеки вика ура ама после олелее какво стана

E що не се е климатизирал. Ко е бързал. Сигур е бил зле с финансиите. То все едно водолаз да изплува бързо без декомпресия.

Айде сега глупави аналогии, декомпресия се прави само ако носиш акваланг или си в камера. Когато разчиташ само на въздуха в дробовете не е нужно да изчакваш за декомпресия

d4

Бог да го прости. И да почива в мир. Недоумявам останалите от експедицията какво са правили?? Нали уж алпинизма е...

Беше...

От такава височина няма спасение. За свалянето на един човек са нужни поне 8 други алпиниста. Това значи 8 човека да рискуват живота си за 1 - няма начин.. Освен броя хора е нужно и страшно много време - а при лоши метеорологични условия това значи 100% сигурна смърт. Имаше анологичен случай на Еверест преди години - следствието напълно оправда групата. Бог да прости момчето!

Петър Унжиев е бил формален ръководител на международна група от 18 човека. T.e. pone 2 пъти по 8 :(((

не е било нужно да го свалят, а да му подадат кислород, Има и медикаменти, които е можело да му дадат, но просто никой не е проверил какво става с него

Преди време изкачвахме един връх в Хималайте и двама от нашите шерпи изчезнаха с багажа и тогава едвам оцеляхме. Не знам защо им се доверяват на тия мангали от Пакистан и Непал.

Изкачвал си ми да не казвам какво. Всеки човек, ходил в Хималаите, знае как се изписва името на тази планина. Само пубер може да изпише подобна тъпотия за шерпите и хунзите.

Ами, мъкни си сам багажа бе, умнико! Пък и що щеш там горе?

защото други там няма, баце

тия дето са коментирали преди мен заслужават да ги намери "алпинист" и да си потроши от бой, ама то простия човек и с това не можеш да го накажеш

И защо да го заслужават, защото им е безразлична съдбата на някой който е решил да поема рискове за кеф ?