КАТ започва акция ”Светлина”

От 1 до 20 ноември ще се проведе акция "Светлина", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Обратно в новината

Коментари - КАТ започва акция ”Светлина” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къси светлини трябва да се палят нощем, а през деня само при лоша видимост, за да те виждат.Да си вкючваш фаровете според календара е простотия.Някои приемат идиотски закони и се правят на загрижени.Всъщност всичко опира до пари.Вместо да се увеличават заплатите на полицаите,се създават възможности да грабят повече и това пести пари за бюджета.А за ДАИ не искам да пиша.Акоченгето ви вземе 20лв, оня ще се мръщи на 50.

Ами акция 'Подаване на светлинен сигнал" няма ли да има. Тя ще ми е любимата акция.

Не е лоша идея, защото на много хора мигачите са им само за украса или пък не ги ползват за да не се развалят :)

Истинското име на акцията е "ИНКАСО".

Под "Акция" разбирайте период от годината, в който органът на МВР ще работи.

Може би... по-скоро органЪт КАТ ще се активизира в събиране на доходи...

щом трябва ще светим пак цяла зима ,въпреки че смисъл много няма.Въпросът ми е кога ще санкционират и тези които целогодишно си светят с допълнителните фарове,които са 'САМО ЗА МЪГЛА'.Отвратително е в тъмно да се движи срещу теб такава светеща стена.

абсолютно правилен въпрос!!! питам и отговор от КАТ не ЩА!!! ИСКАМ действия с/у гъ.овете включващи фаровете за мъгла,както и габарита . НЕуважаеми патки и патоци,21 век е ,с мощни "крушки" няма да впечатлите никой....освен ваш съселянин де :)

Фаровете за мъгла светят изключително ниско пред автомобила, за да могат да осветяват пътя "под" мъглата. Могат да се включат заедно с къси светлини, а при изключително гъста мъгла и само с габарити. Те по НИКАКЪВ начин НЕ могат да заслепяват поради факта, който ви описах. Друг е въпроса за селските НЕоригинални ксенонови уредби, които смешниците си слагат за да приличат на Мерцедеси в тъмното, но ефекта е обратен :D

Аз също съм на мнение, че КАТ много - много не следят за спазването на Закона за движение по пътищата. В противен случай нямаше да има необходимост да се провежда акция "Светлина", народът щеше да си ползва дългите светлини и фаровете за мъгла по предназначение, а когато е необходимо и светлини денем. Да не говорим, че някой автомобили вече са по - интелигентни от болшинството водачи и при автоматичен режим /пояснявам за втората група/, сами включват светлините си според осветеността/.

ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ МАГАРЕТО ЗАД ВОЛАНА-НА 100 %

Пак се почва с глоби и рушвети за невключени фарове,а тези които са с непозволени светлини никой не ги глобява.Да не говорим,че насочената светлина каквато е тази от фаровете намалява и уврежда зрението,а автомобилите харчат с около 10% повече гориво!

Аман от каращи освен с основните фарове и с онези за мъгла по всяко време ( отпред и отзад), па и с допълнително монтирани и светещи нанякъде си. Ами онези идиоти, със сините габ ритни крушки във фаровете, ами свръхидиотите с червени такива... Боже опази, сложили си отпред червена светлина..... Полицията практически вече не контролира движението- това не спрял на стоп, не дал мигач - кой ти гледа? Станахме като в арабския свят.

Всяка година акция светлина се провежда по един и същи насран начин - КАТ гледа дали имаш нещо като фарове. Никой не гледа дали за изправни. И на никой не му пука ако съм си завинтил 6 фара от локомотив и заслепявам хората на 300 метра пред мен. Поне за 3-ти път пиша за тази история - има все повече и повече коли които са с по-силни крушки отколкото трябва и си вдигнали фаровете на максимум нарочно. Когато те настигне такъв те заслепява през всички огледала и е крайно гадно. Да не говорим колко е опасно. Веднъж попитах един такъв - Абе брато? Що така си си направил фаровете? А пича вика - ми като посвета малко на оня отпреде и той отбива и ме пуска. По-лесно се прибирам. И така си кара говедото от години. Кой знае колко хора тормози на пътя? Но явно на КАТ не му пука изобщо от тази история. Никога не съм чул да са спрели някого за прекалено ярки или нерегулирани фарове. За сметка на това в ясен слънчев ноемврийски ден ако забравя фаровете си се почва едно "Сега да пишем или...?"

и как по-точно да глобят някой за нерегулирани фарове, на око ли да ги преценят? За тези неща се иска техника, а тук няма такава, то доскоро нямаше тестер за наркотици, камо ли за регулирани фарове. А за новите супер коли със суперските си ксенони какво, мен лично те ме заслепяват най-много, нищо, че имат 10000 системи за автоматичен реглаж и нам си кво

Значи достаъчно е да имат каталог с моделите коли, коя с какви фарове е. Защото халогените лампи не могат да се слагат на фарове проектирани за обикновенни крушки. Забранено е от закона да се правят такива модификации на автомобила. И лесно се контролира. А на уродите набили такива крушки на техните кочини им пускайте дълги винаги кат ги видите, те понамаляха напоследък ма бая има още.

Ами загледай се по фаровете на патрулките вечерно време - аз поне последните месеци не съм видял една, която да е с регулирани фарове - масово единия нагоре, другия надолу. Та така с контрола, ако могат да изпросят 5 лева...

вдигай и ти фаровете.. щом другите не се съобразяват с теб, що ти да се съобразяваш с тях? П.С. ако хората бяха толкова идеални, че да се замислят са другите отдавна щяхме да сме се оправили. Сега вече е всеки сам за себе си.

Ей точно заради манталитет като твоя досега тъпчем на едно място и даже вървим назад. За да тръгнем напред първо трябва да си оправим собственото мислене и да бъдем толерантни към другите.

За съжаление си напълно прав, но както знаем една птичка пролет не прави. Мен са ме спирали с Фиат Арджента и са ме питали защо фаровете не се виждат. Като му казах да клекне и да види, полицая беше учуден, но все пак погледна и се опита да ми се скара защо тази кола е произведена така, че той да не можел да види фаровете ми прав. Ама, че абсурд. А фаровете си бяха супер и бяха регулирани в сервиз. Но така ще е до като, хора от които нищо не става започват работа в полицията с връзки

Изключително си прав Приятелю.Присъединявам се към теб.

така е, за съжаление): преди всичко симулиране на дейност, а и начин за изкарване на "джобни"

Да особено тези комплксари с кошниците, които си слагат китайски ксенон за 27,50лв. Новите автомобили с вграден ксенон са направени така, че да не заслепяват. А разни таралясници на по 20год с селски "тунинг" със смешните ксенони, които светят нявсякъде и те заслепяват ужасно. Но имам лек за тях, като видя срещу мен такъв селяндур и му набивам дълги и да се гледа работата

Абсолютно си прав, напълно те подкрепям. Но каквато държавата, такива и институциите, и КАТ, и т.н.

Написаното от "Светлина" е горчивата истина. Статията е безмислена напълно. Всеки съвестен водач се е подготвил за зимния сезон. Много ми е интересно КОГА КАТ са съобщили за нередност на пътя, кога са глобили общината (отговаря за пътните настилки в града) за пълната липса на маркировки! Колко катастрофи са от избягване на дупките, да са написали нейде ? Да са забранили от 8 сутринта да се зареждат магазини ? Да са спрели тирове да минават през града ? Само криеница в храстите. Когато са се намесили без да са повикани, когато са видели нарушение ? Не съм го виждал! Вместо това си позволяват самите те да нарушават закона. Своеволие и превишаване на правомощия. А журналист/ката да напише една статия с малко информация, колко от служителите на реда са глобени на пътя след като са започнали работа в МВР?

Често пътувам по подбалканския път София-Карлово и вярно е, че след 20 години мотаене и крадене на пари сега го асфалтираха, като хората и вече няма дупки обаче няма и маркировка все още. Вечер като караш по този път и като се разминаваш с колони коли или пък някъде по завоите даже и с една кола и си караш на магия, да не говорим, че банкета не е довършен и има такива канавки, които още не са ги покрили, че можеш направо да си останеш в тях с колата.

Така е има много тъпаци, които карат с фарове вдигнати догоре и те заслепяват даже, като се разминаваш с тях не само, като са зад теб. Да не говорим за крушките, особено джипове има много с по-мощни крушки и фаровете и без това са им на по-високо. Всичко е въпрос на елементарна култура ама тя липсва при голям процент от шофьорите.

много ама много си прав, това е България.

Хм... какви 16 години, мисля че някъде от 2004-2005 вкараха задължителното каране на фарове през зимния период... може би и малко по-рано, но в никакъв случай не и 16 години!!! По-скоро 6. Е, време да слагаме дневните светлини :)

това е супер малоумна акция! в големите градове навремето имаше макети на кръстовища с всички знаци, светофари, пешеходни пътеки и там децата се учеха от малки да познават правилата за движение. днес почти всички такива градчета са застроени от бензиностанции и други подобни. куките не да следят за фарове, а да застанат зад пешеходна пътека и който не спре да у жулят акт! няма да е лошо да започнат да следят и пешеходците къде пресичат и да пишат актове и на тях, че не ми се лежи в затвора заради някой малоумник пресичащ на 10м от зебра, светофар или над подлеза...

Във Варна този макет все още си стои в двора на учебния център на КАТ-Варна. Това, че никой не проявява желание да си прати детето на обучение обаче си е друга бира.

Колеги, Може ли някой да ми каже, какво рискувам, ако карам целогодишно със зимни гуми? Но ако има някой специалист да каже компетентно, а е изцепки. И аз ги знам философиите. Благодаря!

Нищо не рискуваш. Просто по-често си купуваш зимни гими. Зимната гума лятото много лесно прегрява и бързо се износва

Кратко и ясно - абсолютно точно.

зависи дали е истинска зимна гума или ментак с дълбок грайфер и характерни шарки за зимна.....истинските зимни гуми са с мек каучук и над 7-10 градуса спират много зле .започват да свирят и се включва abs(ако има такъв иначе блокира) и спираш в колата пред теб.

Съжалявам че не помня точната цифра но някъде бях чел че ако всички автомобили угасят светлините си в светлата част на деня в атмосферата ще бъдат изхвърлени няколко милиона тона по-малко въглероден двуокис.По-глупаво нещо от това няма.Къде са сега онези от Гринпийз

Лошо, че не помниш. Още по-лошо, че мислиш, че тия газове са дошли от нищото...

А ако угасят двигателите и ползват градски транспорт , да знаеш тогава колко ще намалеят изгорелите газове ама ...

И къде е този транспорт.Нашият е за Холивуд ако решат да снимат нещо за 70-те години.Когато изригна исландският вулкан и блокира полетите,4ужденците на ж.п.гара София гледаха треновете ни като болни от базедова болест и се кръстеха.

Всяка година едно и също - кампании, тръбим по медиите и като мине кампанията - пак по старому. Щели да гледат светлините, ами що не вземат целогодишно да следят за всички ненормалници, които карат като луди по улиците...

Интересно ми е, как една фуражка, ще ми прегледа автомобила, без да има условията за това? Как ще ми замерят антифриза на колко градуса е, а вискозитета на маслото? Единствено фаровете и гумите може да прегледа, като за последното трябва да има грайферомер. А с тези с китайските и афтърмаркет ксеноните, какво правим? Не е ли редно и да се измени най-после закона, където пише, че под 1.5 мм. не трябва да са гумите, но никъде няма упоменато летни и зимни?

нито да ти замерват, нито да ти ИЗМЕРВАТ масла и антифриз. ПРОВЕРЯВАТ за гуми и светлини. Пък който не е научил термините, явно не може да чете и схване новините...

Олигофрен ли си или КАТаджия? Думичката замерване се употребява за стойности и допустими граници и стойности, а измерване за съвсем друго - от мен да го знаеш? Май си сменяваш сам маслото пред блока, защото, когато отидеш в сервиз и сменяш масло, ти замерват вискозитета, но това не става пред блока или при бай Пешо. Аман от идиоти - всезнайковци, ремонтиращи си 20 годишните кочини пред блока.

Държавния бюджет тесен за душата на КАТ е! Пари нема братя, сал едни акции са ни останали да можем джоба на напълним! Грабвайте палките, някой се изкрязка и рушветите хвръкнаха за вчаска.. Предлагаме следното: 1. Акция преден десен мигач. 2. Акция преден ляв мигач. 3. Акция заден десен мигач 4. Акция заден ляв мигач 5.Акция предна дясна капачка на винтила... и т.н и т.н. ...

"Засилените проверки, които предстоят, накара доста водачи в цялата страна да се отправят към сервизите за смяна на масла, антифриз и гуми, както и да прегледат осветителните си системи." Шофьорите, които не го правят заради себе си, а го правят заради проверките са глупаци. Доста такива има. С особена сила проверката важи за светлините, винаги трябва да са изправни, а не аз за малко да се забия на магистралата зад един дето нито един стоп не му работеше...

Николайчо, от кое село си та разсъждаваш така простодушно?

От твоето ще да е. А и не видях нищо простодушно - човекът е прав. Тези неща се правят не заради проверките, а за сигурност.

Простодушно, ама вярно. Не знам какво общо има дали си гражданин или селянин с това.

Къв гражданин си ти бе, офрен? И с какво право и самочувствие ще ме наричаш селянин? Затова, че щях да се размажа на магистралата, заради някакъв такъв селяк като теб дето караше със 90 без задни светлини ли? Простак.

кат да не ми гледат светлините,а да вземат да оправят маркировката по патя и пешеходните патеки.това е много по-важно... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

абе малъмниси оправете парво патистата засто пластаме тези винетки нека сега мвр кат да оправат бъжета на аидъсите които сте глобават така ибезпаричните хориса мафиози такива *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.