Коментари - Обучават учителите да оказват първа помощ при инциденти | dnes.dir.bg
назад

Обучават учителите да оказват първа помощ при инциденти

Общо 22 конкретни мерки съдържа планът за действие за превенция на агресията и за засилване на сигурността в училищата, представен от проф. Николай Денков.

Обратно в новината

Коментари - Обучават учителите да оказват първа помощ при инциденти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много съжалявам,но предлаганият документ е некачествен,бюрократичен и неприложим.Тези хора,които са го писали не познават в дълбочина нито теорията ,нито практиката.Ще посоча от многото само две недомислия-изключването на главната фигура учителя от процеса и липсата на съдържание на възпитателния процес.

надявам се няма да поискат от родителите на нормалните деца да напуснат работа за да дават дежурства за да опазят собствените си деца - тогава самото училище става безсмислена институция,най-правилно ще е в училище да ходят само деца които наистина им се учи

Вие шегувате ли се???? Учителите са на ръба на изчезването в България. И малкото които учат педагогите изтрайват 2-3 години в системата и НАПУСКАТ ЗАВИНАГИ! Незнаете какво се случва в класната стая и какви псувни и унижения понасят учителите. Всички учители са на успокоителни хапчета! Старото поколение изтрайва до пенсия и това е! Какви психолози какви обучения, за 700 лева заплата за 20 години стаж!!??? Няма да има кой да ви работи драги напудрени министри, няма да има кой да ви обучава мигрантчетата, мангалчетата и повредените изроди, чиито родители отдавна не са в БГ. Защото това е бъдещето на България! И нище повече!

И Корана може би искаш да се въведе като задължителен, а ние атеистите какво ще учим ?

Ако станат заплатите 3 000 лева по-образовани ли ще са децата, ще спрат ли да се нараняват взаимно ?

Библията трябва да се въведе в образователната ни система като задължителен предмет за изучаване. Тя трябва да се чете и изучава от всички - деца, родители, учители, от цялото ни болно общество. Повече от всякога имаме нужда да бъдем ръководени от мъдри решения.

Ами не съм много религиозна, 21век сме. За мен религията спира развитието на науката, НО в момента България е в такава емоционална, духовна, морална и всяческа криза, че религията няма как да ни дръпне по-назад! Така че съм за масово изучаване на каквато и било религия в училищата, само и само да се създадът поне някакви морални основи.

И Корана може би искаш да се въведе като задължителен, а ние атеистите какво ще учим ?

по Нова репортаж за финландската образователна система, свободни занятия, дискусии, липса на каквато и да е принуда! И всички ахнаха, ама защо и тук не е така? Ама те са друг народ, друга култура на общуване, поведение и уважение между хората! А ние от изключително високото си балканскокултурно и икономическо ниво , наричаме такива еврогейове и толерасти!

Значи мерките в едно изречение са: "Вие се бийте и убивайте, колкото искате, а ние после ще ви лекуваме и ще ви доведем психолог, за да ви обясни как да приемате боя и смъртта толерантно и с разбиране." Такъв чиновник да го хванеш и да го скъсаш от толерантност и разбиране...

В статията случайно са пропуснали да ни информират, че става въпрос за искане на МОН за минимум 17 млн.лв. с които да осигурят по един психолог изповедник, каквито и в момента има, но ползата от тях клони към нула. Значи мерките са ясни - да се изхарчат едни пари и да се отчете дейност.

Айде бе, що си мисля, че 3 са достатъчни.

симо

Мерки,програми -и прочие глупости БЕЗ ПАРИ....Истината е , че се създаде НОВО /демократично УЖ/ общество което се базира на ИНДИВИДУАЛИЗМА,..А силна индивидуална личност са НАЛАГА над групата с насилие.Замени се колективизма и доброто с бизнесмена и конкуренцията.Това се налага с всички средства-закони,интернет,социални мрежи,НПО,филми,УЛИЦАТА и др.Насажда се представата ,че светът е ХИЩНИК и ДЪРЖАВАТА не може да защити своите членове/стадото си/.Не случайно НАТЪРТВАТ на отделните жертви и ги превъзнасят....И обвиняват винаги държавата/след като са я обезкостили и променили/

Може би трябва да се помисли да се намали и броя на децата в клас. От 22-26 да са 16. Училищата да не са по 800- 1200, а до 600 деца в едно училище /една сграда/, което ще се отрази на "делегираните бюджети", но няма как. Учителите да станат и малко повече педагози освен специалисти в областта си.

Даскалицата трябва да е специалист в областта си, педагог, психолог, администратор и социален работник! Т.е. да има 5 професионални компетенции, като в другите професии се иска една! И то за заплата, дето беше средна в България преди 10 години! Сещаш ли се кога ще стане?

Предложи идея ! Всички виждаме че нещата не вървят на добре. Децата влизат в училище и агресивни и излизат още по-агресивни, влизат не образовани и излизат недообразовани .

Ние учехме по 30-40 човека в клас, на две смени беше училището, но нямаше убити и пребити. нямаше и охрана на входа. Имаше ред и дисциплина. За тежките случаи имаше ТВУ.

Само празни думи, планове, мерки и т.н., но нищо не се прави, всичко си остава същото.... На такива деца идиоти, родителите имат нужда от възпитание, защото децата са като родителите, а те не ги възпитават, не им обръщат внимание, смятат, че като е нахранен и облечен, пари в джоба, няма нужда от нищо друго. Агресивните деца са болни от липса на обич и внимание.

"Там, където няма медицински лица, това ще става чрез спешната помощ или чрез близки до училищата и детските градини лечебни заведения." Ама там е работата, че то навсякъде недостигат медицински лица. Къде са тия места, където има медицински лица, кажете ми? С тия африкански заплати как очаквате да има медицински лица? А да не говоря за това, че така поднесена "мярката" срещу насилието в училище ми прилича на мярка за поощряване на насилието: Значи, подготвяме се като за война, да лекуваме пострадалите, ранените от училищните боеве? Така ли да го разбирам?

Мерките трябва да започнат още от детските ясли. За училище е късно.

Само с планове, механизми, документи, отчети изградихме държава, ама тя взе че по някакво чудо фалира. Сега пак даваме така и ми се струва, че по аналогия ще се случи същото. Най-важното нещо в живота е документа!

симо

Няма чудо...Биха и ПОБЕДИХА...Преобразуваха я и ето РЕЗУЛТАТА.

Да, тези мерки ще помогнат, но не там е проблема! Когато бяхме малки отношението на момчета към момичета беше все едно като куче към коте. И всичко това идва от възпитанието или липсата на такова вкъщи. Един ден всичко това за мен се преобърна. Когато бяхме 6-7 клас, майката на един мой съученик, журналистка, събра целия клас и в рамките на един час ни обясяваше доброволно неща, които никога не чух вкъщи. Неща за секс, презервативи и т.н., но най-силното което ме промени беяха думите: "Пазете момичетата, те са крехки и нежни създания и лесно се прекършват особенно на тази възраст. Пазете ги като очите си защото един ден те ще бъдат ваши съпруги." След тези думи се чувствах като прогледнал слецпец и пълен идиот.

Планът от 22 мерки допълвал съществуващия Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище. Тия хора луди ли са, или дебили.

симо

Не са...имат си цел.

ДА БЪДАТ ОРГАНИЗИРАНИ ПОЛЕВИ /УЧИЛИЩНИ/ ЛАЗАРЕТИ, ТА ВОЙНСТВАЩИТЕ ДА МОГАТ ДА СЕ ИПРАВЯТ НА КРАК НА МЯСТО И ДА ПРОДЪЛЖАВАТ БОЙНИТЕ ЗАНЯТИЯ !!! ТИТАНИЧНИ УМОВЕ !!!

ГЛЕДАМ ТАТИ КАК ПРЕБИ ЕДИН ДЕТО МУ ТИДИТКАШЕ НА УЛИЦАТА ! СЕГА ЩЕ ПРЕБИЯ КЛАСНАТА, ЩОТО МИ ПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА ЧЕ ГОВОРЯ ПО ТЕЛЕФОНА В ЧАС - ШЕ ВИДИ ТЯ НА КОГО СЕ ДЪРВИ !

Истината е че родителите отделят много малко време за децата..Поведението им е плод на разните уж детски филмчета , а те са пълни с насилия побоища.

щом дискотеките и кръчмите са пълни с очевидно непълнолетни, и родителите им знаят че са там.....И същите заявяват- държавата е виновна за това, демокрацията и т.н. Като не можеш да оправиш държавата, поне създай ред в семейството си.

"Учителите ще преминат през обучения по оказване на първа помощ на ученици", а може би и родилна помощ. То учители ли са , икономки, лекари, настойници и какво ли не още трябва да бъдат.

Вие учители бъдете, друго никой няма да ви търси!

Обществото е болно от либерастия и толерастия!!! Първо и единствено условие е да се изкорени това! Други варианти няма открити, няма открити...

Зачи за насилниците и агресорите психолози ,а за всички възпитани и социализирани деца .....медицинска помощ....след като ги осакатят и травмират . Браво !

Те понеже се ''справиха'' с това за което получават високи заплати и дълги отпуски та решихте и другаде да забатачат..Не ви ли стига неграмотността дето остават ами искате и живота на децата да застрашите..

при соца се млатехме като даули в междучасията, нямаше нито психолози, нито социални работници! Ама разликата беше , че като кажат на баща ми и ме пребиваше от бой. А сега всеки защитава детето си, а иначе за другите иска строги мерки.

Това ли ви е плана за борба с детското насилие бе? Да вкараме повече лекари в училищата, за да лекуват пребитите? Еми дайте и погребални агенти да вкараме там! Много тъпи хора са тия управляващи, ей! Толкова ли не могат да схванат, че мерките трябва да са насочени срещу насилниците. Трябва при сигнал от пострадал, насилника да се привика в полицията в детска педагогическа стая с родителите. При повторно нарушение да се изгони за постоянно от всякакво училище и да си учи в къщи на индивидуална програма. Това е начина, другото са глупости и демонстрация на дейност на едни некадърни управници.

симо

Съжаляваме-неприложимо.Има ,,човешки права,, и евроатлантически ценности.Затова и няма закон за насилието и,антиобществени прояви.

Напразно съжалявате. Напълно приложимо. Точно така се прави в нормалния свят. Проучете въпроса по-задълбочено.

Напълно приложимо. Такава е практиката в нормалния свят.

И отново я няма най-важната мярка- наказанието . Сещате ли се защо? Думата "наказание" стана мръсна дума в нашата мила родина.Такава я направиха бандюгите, които съсипаха България. За да забравим да наказваме. За да останат ненаказани.

Абе кой те знае и тебе какъв бандюга си.

Благодаря за уважението, което си ми оказал с твоята реплика. Тя е много конструктивна. Между другото преди 1 месец напуснах едно училище точно заради безнаказаността.

Всъщност проблемът с починалото дете е не че учителката не му е оказала спешна помощ, а че не е извикала навреме лекар и не е казала, че детето е ударено в корема.

Учителката виновна, а ?

Вижда се, че с образованието се занимават хора, които имат слаба представа какво се случва в училището. Вместо да има повече контрол над телевизиите и всичко в обществото, което подтиква децата към агресия и да се работи за тяхното целодневно ангажиране с полезни дейности - спорт, техника, изкуства, отново палиативни мерки, които до нищо няма да доведат. Впрочем, в дневниците от години има графа с име и телефон на личния лекар на всеки ученик, но кой да го знае...

Ролеви игри вместо административни мерки спрямо агресивните ученици. Много яко! И в полицията и съда ли да очакваме ролеви игри, вместо залавяне на престъпници и ефективното им осъждане? ИДИОТИИИИИИИ!

Не виждам да е въведен побой над побойника . Ако пак повтори побоят в двоен размер , след това в четворен . Всеки път двойно повече ! Особено ако е дете на известни или заможни родители , или на мутри .

Децата са такива, каквито са родителите им. Дете на двама простаци не може да бъде свястно.

Не прочетох нищо, което има потенциала да спре някой вилнеещ побойник. Това са мерки за подобряване на медицинските грижи за жертвите. Егати цинизма!

с една лекция от дирекция Превенции от общините, и работите ще се оправят. Само се отчита дейност, реално нищо не се върши.

Бла-бла-бла! Не психолози, а полицията трябва да влезе в училищата, през целия ден във всяко училище трябва да има дежурен полицай, а не пенсионер на портала!Само така у учениците ще се създаде респект към училището, към учителите, към съучениците си и към държавата!

България имаше чудесно образование през "лошия" социализъм, но после дойдоха съветниците от Запад и НПО-тата и съсипаха всичко!

Не , не вярно ! Изобщо ,никак не е вярно . Особено за побойниците .

Повечето мерки са алабалистика, а останалите третират проблема откакто е станала белята, медицинско лице, оказване на първа помощ и т.н.

Децата копират поведението на родителите си. За успешни мерки - насочете ги към родителите.

Най-умното е, че заменят един прост телефон 112 с друг 6 цифрен който никой няма да помни. Плюс една камара безсмислени дейности с които ще източат доста пари.

Проблемните деца трябва да се отделят в специални учебни заведения където да са под постоянен надзор и контрол и в малки класове от 5-6 ученика. Още по-проблемните да минават на индивидуално обучение. Не може да рискуваме здравето и живота на хиляди деца заради една шепа деца с девиантно поведение в стремежа си да ги интегрираме. Единственото на което ги учим е, че няма наказание за постъпките им и така създаваме бъдещите престъпници.

а образованието вълци го яли

Макаренко не е бил глупак.

Ха така, и ако не бягат 100 м за 8 сек, заплатите на половина! А на депутатите да се плаща по 1000 лв на правописна грешка! Идиоти...

Не е нужно учителите да се обучават в какво ли не, децата са тези ,които трябва да бъдат "ОЗАПТЕНИ", извинете ме, но това е истината.Учителят е псуван само защото е направил забележка, обиждан, често отнася ритници и шамари при въвеждане на ред и дисциплина. Закони и правила се пишат от хора, които са влизали с дневник през новото време в училище и то във всякакъв вид училище, без значение къде се намира и какво образование се дава като степен. Децата нямат нужното елементарно възпитание, броят се на пръсти нормалните ученици. Няма да се оправят нещата, дори ще стават все по зле, защото това което е сега не е от сега, а поне от 10 че и повече години.

Аз не разбирам. Тези лекари, психолози, медицински лица защо са за учениците след като те са агресорите. Учителите са тези които биват системно мълтретирани, ругани, брутално унижавани ежедневно! Вкарвайте по един полицай веднъж седмично да ги повъзпита и ще видите как ще се справите с агресията моментално. Но то целта е да се плюмчим, да пищем покладни, планове, да се срещаме и разискваме, да похарчим парички, да откраднем парички, да надробим пак лайната и осерем нещата. Нека допревърнем България в Лайнария!

Таман, от малки ще се научат да бият чнгетата

Повече смисъл има да се изгради система за приемане на сигнали от потърпевши при физически или психически тормоз! А тези, които са агресивни или тормозят другите, да се изключват и да минават на индивидуално обучение или да постъпват в специализирани училища пълни със себеподобни...

ТОЙ Е ПУДРА, КОЯТО ПРИКРИВА ПРОБЛЕМИТЕ !!! А ТЕ СА В СЕМЕЙСТВОТО, СРЕДАТА И НАЙ-ВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА, КОЯТО ПРАКТИЧЕСКИ СТИМУЛИРА НАСИЛИЕТО, КАТО ЕДИНСТВЕН НАЧИН ЗА ПРАВОСЪДИЕ !

Къде си, бай Тошо? Къде? Защо при теб имаше ред, никой не смееше да ни напада? А сега сме разграден двор за всички - от турци до албанци?! Мамка им на американците и на българите предатели! И те ще си платят! Онзи горе всичко вижда и раздава правосъдие рано или късно!

Ми стои в гроба правешкият селяндур и се хили как унищожи държавата, а пък ние позволихме на наследниците му (пребоядисани във всички цветове) да доунищожат държавата, подменяйки демокрацията с техен си перверзен олигархичен строй. Ама вместо номенклатура сега се наричат едри бизнесмени. Т.е., към кръвта на народа смучат и еврофондове. Комунизмът възпитава добре в това отношение, поне някои.

И тия ТВУ-та защо ни трябваха като имаше ред? "Щом е мокро значи е чисто, щом е шарено значи е хубаво, щом не се пише за нещо, значи не се е случвало и щом е държавно значи е мое." Да ти имам доброто старо време.

Това не са мерки за превенция на насилието, а някакви имитации на дейност за замазване на резултатите от него. Пълно чиновническо безсилие и либерални мантри.

Някой ще опражни насилие върхо някое от децата ми............. После утивам у тех звънкам на звънеца и ще направя същото с родителите му пред него преди да го пребия и бнего та да потрепери малко........... НАСИЛИЕТО РАЖДА НАСИЛИЕ И КОЙТО ГО Е КАЗАЛ НЕ Е СГРЕШИЛ....... ZATOWA NE TRQBWA DA SE STIGA DO NEGO!?

То проблемът е, че ще ти отвори баба му. Родителите са по чужбина. Нямисля, че има начин за справяне с подобни повредени деца.

Дотук аз видях мерки - как да се реагира при насилии. Но няма никакви мерки СРЕЩУ насилие. Идиотизъм.

Родителите трябва да имат пропоски и 24 часов достъп до децата си..........

Абсолютно!

Това означава, учителите да получават още една заплата като парамедици, но ако някой им умре в ръцете тогава ще трябва да носят на разследване защо са оказали неадекватна помощ и дали не са убили някое дете? Явно е, че това правителство е неадекватно, а професор Герджиков като останалите комунисти поощрява безумията на властта.

Какъв план?! Вижте тези на снимката - бият се, а даскалицата никаква я няма! Сигурно си пуши с някоя колежка и си разправят клюки.