“Делю Хайдутин” озвучи филм за талибаните

Родопската певица Валя Балканска търси помощ срещу злоупотребата с нейната знаменита песен “Излел е Делю хайдутин”, която озвучава американски филм за талибаните.

Обратно в новината

Коментари - “Делю Хайдутин” озвучи филм за талибаните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре, нека да се абстрахираме от въпроса дали са нарушени или не авторските права, дали всичко е законно или не, въпреки че и тава е важно, след като американците много държат да се спазват техните авторски права. Друго ми е интересно, що дири тази българска песен в американски филм за войната в Афганистан? Какво общо има между българския фолклор и една чужда война? Може би това е текста /сюжета/ на песента? Ще напиша част от текста, но не на оригиналния родопски диалект, тъй като някои хора няма да разберат точно за какво става дума. И така, Дельо хайдутин заръчва на местните първенци, които са мохамедани по правило и са представители на поробителите - властта, следното: "В селото имам две лели, да не ги потурчите, да не ги почерните, че кога слезна в селото, много ще майки да проплачат, и по-много млади невести!" Това казва Дельо на поробителите, на тези които са дошли на неговата земя и правят каквото си искат, включително и насила сменят вярата на местните българи. Можем да търсим някаква аналогия с нещата в Афганистан, но едва ли това са имали предвид американците. Защото те не са поробители, а благодетели, не са лошите, а добрите. Те така си мислят, ама другите дали мислят по същия начин? Едва ли. Тази песен /и въобще българският фолклор/ не е за всяка уста лъжица, особено за американската уста. Родопската песен не всеки може да я почувства. Трябва поне да си видял тази прекрасна планина, трябва да познаваш местните хора, което означава да ги обичаш. Защото когато ги опознаеш, не може да не ги заобичаш. Тази песен звучи най-добре не на площадите, по филмите или в концертните зали, а на Роженските ливади, още по-прекрасна става, когато се покажат звездите. Това неповторимо нещо се случи през 2000 година на събора на Рожен. Тогава един американец беше гостенин на това място, и от тогава не пропуска година да не дойде поне два пъти. И да повтаря, че това е най-хубавото място, което е виждал. Това прави родопската песен, прави хората по-добри, не и е мястото вамерикански филми за война. Съжалявам ги американците, никога няма да имат култура като тази. Просто е много късно, късно се е образувала тяхната държава и веднага е попаднала в плен на парите. Обречени са на халтура, защото културата се прави с душа, а с пари се прави халтура. Може да има изключения, но те са за да потвърдят правилото. Би могло да се каже, че им липсват първите 1000 години. Много е жалко, че вместо да се опитат да разберат и осмислят тази прекрасна песен, интелектуалните им сили са стигнали само до там, да я използват като фон в някакъв филм за една тяхна си война.

за хайдути става въпрос, говедо, не за хайдуци! А Валя няма да намери помощ от държавата, защото още не е възпяла "Бойко Генерала".

Ако Валя е преотстъпила всичките права на продуцента, когато е правен записа, то вероятно е получила някакъв хонорар и сега наистина няма какво да очаква. Друг е въпросът, че българската душа не приема нашата песен да е фон на героичната битка на татуирани американски войници срещу брадясали пустинни хора. Американският зрител ще реши, че произходът на саундтрака е от местата, които вижда. Ако случайно прочете в надписите за авторството ще свърже неизвестната България с талибаните. Войните се водят не само с огнестрелни оръжия.

Ами наглите американци са свикнали от край време да ограбват културните ценности на други нации. Някой да е чул нещо за американска народна песен, да не говорим за хубава такава. Става дума за щатите, не за другите нации в Америка. Спомням си, че преди време използваха една друга народна песен - също много добра - "Притурила се планината" , мисля, че беше на Стефка Съботинова за някакъв просташки клип. Може да са най-богатата нация, но с пари култура не се прави. Трябва и акъл. Само че, де го този акъл у американците. Най-лесно е да се краде.

всичко е за хонорара, апела за помощ към адвокатите (безплатно, разбира се) също... Гледах трейлъра, мъката в песента е паралел на мъката в душите на хората, няма нищо обидно.

Гледах кадри на филма по Канадската телевизия и бях потресен че българска песен се използва за озвучаване на филм за талибаните. Още по тъпото беше че песента се използваше за да се покаже в каква дивотия "храбрите американски войни" отиват да се бият .... Ще се оплача до местната телевизия. Ама и нашите имигрантски организации по Америката да се стегнат и се обадят до Американските агенции за авторски права.

Песента е много хубава, а провлачена за де се стеле над природата там, където е създадена. Използването на песента за този филм ярко контрастира с използването и в мисиите "Вояджър", чиито космически апарати вече са напуснали Слънчевата система в търсене на ДРУГИ Разумни цивилизации.

На някого сериозно харесва ли му тази ужасно провлачена песен? Дано извънземните не ни нападнат заради нея като намерят Вояджър.

Чудно за небългарски елемент, какъвто не съмнено си ти, колко добре владееш нашия език. Отивай да си четеш "провлачените" сури в корана и остави българското народно творчество.

Да, но с песента не се представят талибаните - както се внушава. Т.е. може да се каже, че песента създава положителни за американския зрител емоции. Гледайте трейлъра посочен от Вайс гай. Погледнато така - не виждам какъв е проблема (освен гражданскоправен, изразяващ се в плащането или не на някакъв хонорар). Още повече, че това е реклама и на държавата България.

Ми американският гражданин е окупатор, може да не искаме да съдействаме на насилници да си чистят имиджа.

Ти пък какво общо имаш с песента?

Гледах го трейлъра. И не искам българска песен да се свързва с талибаните!

СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ, АКО ПОДМИНЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ!

Къде е сега известният Чвор Колев от Главна дирекция за борба с читанките? Защо не вземе да защити авторските права на певицата и не прати маскираните да разбият офиса на продуцента?

Много си прав.

Има продуцентско и изпълнителско право. Този който е продуцирал песента, т.е. е финансирал записа на произведението договаря сумата която трябва да получи за използването му във филма, а Валя Балканска има право само на хонорар затова че точно нейния глас звучи във въпросното произведение. Но пък ако тя е получила еднократно хонорар за самия запис и е подписала документ че преотстъпва изпълнителското си право на продуцента, не може да има претенции за пари.

А спомняте ли си за Орфей-негъра?Няма по-тъпи хора от американците.По-голямата част от тях незнаят нищо за световната история и география.На ход е държавата ни,министъра на културата и Уорлик,където все се бърка в нашите работи.

Ааа, има, има и ти си живият пример!

Ми то янките ограбват целия свят, та ще се спрат пред някаква си песен от някакъв си Булгаристан - абсурд!!!!

така е

Те същите тези янки изпратиха същата тази песен в космоса глупако, сигурно пак с зла умисъл,аман от такива заблудени и промити мозъци като теб които изпитват омраза към всичко западно,ама сигурно караш западна кола и използваш западни стоки в битъ си.

Бе глупако, Светията ясно ти казва "янките ограбват целия свят". Ти явно не си се научил да четеш. Или мозъчето ти толкова е полирано от кола и пуканки и холивудски кич, че вече два реда не можеш да прочетеш и да разбереш.

аман от такива псевдо българи! Преди години онази от университета твърдеше, че нямало турско робство, сега тая съпругата на Себастиан пак "патриотизъм" показва, била избрала песента! Ей, предатели, аман от вас!

Няма да е първият случай.

е, има си хас и този път винаги "адекватната" ни държава да не окаже съдействие!!! Как е възможно, тази песен е едно от малкото неща, с които можем да се гордеем, нека сега озвучава филм за талибаните... Възмутена съм! Дано поне сега се намесят я юристи, я държавицата ни, че да се спре това! P.S. ЗАЩО ЛИ НЕ СЕ ИЗНЕНАДВАМ, ЧЕ ПАК НЯКОЙ БЪЛГАРИН СТОИ ЗАД ТОВА, СЪПРУГАТА НА ТОЗИ СЕБАСТИЯН НЕ ЗНАМ СИ КОЙ, БИЛА БЪЛГАРКА! Ама каква българка си ти ма, ОВЦА!!! Също такава БЪЛГАРКА, като онази преподавателка от Берлинския университет, която твърдеше, ЧЕ НЯМАЛО РУСКО РОБСТВО, А САМО ПРИСЪСТВИЕ! ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ТАКИВА БЪЛГАРКИ!!!

Предполагам, че на предпоследния ред си имала предвид "ТУРСКО РОБСТВО", а не "РУСКО РОБСТВО", както е написано.

Права е изпълнителката !

Не е редно. Да си пускат, там, някаква афганистанска песен. Не се използва с лош умисъл, но мнозина американци биха останали с впечатлението, че фолклорът ни има нещо общо с талибанския, а това определено не е така. Ей-тук можете да видите трейлъра и всеки сам да си направи изводи. http://www.youtube.com/watch?v1tc6-f1or98&featurefvst. Но поне да си уредят правата с Валя Балканска. И вероятно да уточнят, че саундтрака е български.

Точно така, те западняците нас за торентите ни гонят, пък крадат съвсем нагло от Българските творци! Браво на Балканска- съд до дупка! С теб сме Валя!!!

Може ли изречение да започва на "но" - Но повече няма доказателства в изрядността на употребата на песента като трейлър в документалния филм, получил най-голямата награда в жанра си на международния фестивал на независимото кино Сънданс.

а сега да видим колко сме малки или голями????

помощ от държавата и от посланика на щатите,който все търси прозрачност.

Тя смята, че трябва да получи подкрепа от държавата в решаването на този казус, - ха ха ако снесе на правилняи геребер може и да смята иначе ще чака Годо...

Или СеДеСар. или ДеПеСар. а ти за кои смяташ, че ако снесе, нямало да има полза?

Охо Бохо я да видим кво ши каи Уорлик???

Кога разбраха за иранския ни корен и веднага Али Иман Талибан, стана Дельо. Много реват за техните права, но набарат ли чужда пуесен... нямат милост!

Случаят е адски неадекватен. А дали родната песен е използвана като лайтмотив на талибаните или в друг аспект ??